5. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Yoğun İlgi Gördü

Dr. Erol Çubukçu

Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı ve

Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı Başkanı

Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı (INPPS), Pullman İstanbul Convention Center’da 6-7 Mart 2018 tarihlerinde, beşinci kez nükleer endüstrinin dünya çapındaki en önemli oyuncularıyla Türk firmalarını buluşturdu.

Ülkemizin nükleer enerji alanında kurulan ilk derneği olan Nükleer Mühendisler Derneği’nin düzenlediği INPPS, Güney Kore, Fransa, Almanya, Rusya, Japonya, Çin ve Finlandiya başta olmak üzere, nükleer endüstriye yön veren ülkelerden 100’e yakın firmanın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun en kapsamlı nükleer etkinliği olan Zirve, yerli ve yabancı yaklaşık 1000 ziyaretçiyi de ağırladı.

Zirve’de nükleer pazardaki fırsatlar ve Türk firmalarının hangi ürünler ve koşullarla bu pazarın bir parçası olabileceği de gerçekleşen 230 ticari eşleştirme görüşmesinde tartışıldı.

Zirve’den Satır Başları

Bu yıl, ilk zirvemizden beri gerçekleştirmek istediğimiz bazı oturumları hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadık. Zirve’de; nükleer ekipman ve boru hatlarının üretimi ile ilgili önemli konularda bilgilendirme yapılması, CERN’in satın alma kurallarından bahsedilen oturumun yer alması, kazan ve basınçlı kapların muayenesi ile ilgili önemli konuların tartışılması, ATMEA-1 reaktörünün 3 boyutlu simülasyonunun deneyimlenmesi ve ISO9001:2015 çalıştayının düzenlenmesi son derece önemliydi.

Beşincisini gerçekleştirdiğimiz INPPS’te, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, CEA, GIIN, VGB Powertec, Fin Nuclear, Korean Nuclear Association, JAIF-ICC, Rosatom, Atomexpo, SNPTC partnerlerimiz olarak yer aldı.

Türkiye ve Güney Kore Güçlerini Birleştirdi

Bu yıl Zirve’nin önemli başlıklarından biri de imzalanan iş birliği anlaşmalarıydı. Nükleer enerji üretiminde dünya 5’incisi Güney Kore’nin bu alandaki en önemli derneği olan Kore Uluslararası İşbirliği Nükleer Derneği (Korea Nuclear Association for International Cooperation – KNA) ile Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) olarak Zirve’de Uzlaşı Belgesi imzaladık.

Kendi santralini ihraç edebilme kapasitesine sahip nadir ülkelerden biri olan Güney Kore ile yapılan iş birliğinin kapsamında; insan kaynakları, nükleer politika geliştirme, lokalizasyon ve teknoloji transferi gibi başlıklar yer alıyor.

Uzlaşı belgesine göre; NMD ve KNA Türkiye ve Güney Kore’deki proje ve fırsatlarla ilgili birlikte çalışmalar yürütecek. İki dernek, Türkiye ve Güney Kore’de nükleer projelerle ilgili seminerler düzenlenecek. Anlaşma doğrultusunda, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmek için nükleer endüstri alanındaki uzmanların ve şirketlerin bilgi alışverişi yapması da sağlanacak.

Türkiye’nin nükleer alanında ihracatçı bir yapı kazanması için Güney Kore ile yapılan anlaşma son derece önemli. KNA’nın INPPS’e dört üye şirketiyle birlikte Türk firmalarıyla ikili görüşmelerde bulunmak için gelmesi de hem kararlılıklarını hem de iş birliğinin uzun süreli olduğunu gösterdi.

Adanalı KSG Makina ile Belçikalı ALM arasında nükleer iş birliği

Bu yıl Zirve’de Türkiye’nin lider çelik ekipmanları üreticisi ve ihracatçısı KSG Makina ile Avrupa’nın nükleer alanında lider tedarikçilerinden Les Ateliers de la Meuse (ALM) iş birliği anlaşması imzaladı.KSG ve ALM bu stratejik iş birliğiyle Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya’daki nükleer santral projeleri için birlikte çalışacaklar. Zirve’nin katılımcı firmalarımıza böyle fırsatlar sunması da bizim için son derece sevindirici oldu.

Nükleer Teknoloji Yatırımları ile Ekonomimiz Büyüyecek

Nükleer enerji mühendisleri olarak biz, nükleer santral projeleri ülkemizde konuşulmazken de nükleer enerji projelerine destek olmuş ve tüm gücümüzle çalışmış bir meslektaşlar topluluğuyuz. Türkiye’nin planlanan nükleer santral projeleriyle enerjide dışa bağımlılıktan kurtulan ve nükleer enerji alanında ihracatçı yapı kazanan bir ülke olmasını hedefliyoruz.

Nükleer enerji yatırımlarının teknolojik gelişmede ve ülkenin ekonomik kalkınmasında son derece önemli. Nükleer sanayi teknolojik ilerlemede bir basamaktır. Nükleer enerji, savunma, uzay gibi sektörlerdeki yatırımlar bir ülkenin kalkınma düzeyini belirler ve her bir basamağı çıktığınızda ülkenin refahı da ekonomik gelişmişliği de bir adım ileriye taşınır.

Tüm dünyada kurulması planlanan 100’e yakın yeni nükleer santralle hızla büyüyen nükleer endüstriden pay almanın Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu planlanan nükleer santral projelerinden Türk firmalarının öncelikle tedarikçi olarak pay alması, sonrasında da kendi nükleer teknolojisini ihraç eder konuma gelmesi bizim en büyük gayemiz.

INPPS ile biz de Türk firmalarının bu alana yatırım yapmalarını ve gerekli sertifikasyon süreçlerini geçerek nükleer enerjiye yön veren firmaların tedarikçileri olmalarını teşvik ediyoruz.

Ülkemizde yapılan nükleer santral projeleri vida üretiminden insan kaynaklarına kadar hemen her alandaki Türk şirketleri ve uluslararası nükleer tedarikçiler için birçok fırsat sunuyor. Türk firmalarını özellikle; yapı malzemeleri, demir – çelik, çelik ve plastik boru imalatı, pompa ve vana imalatı, elektrik – elektronik, otomasyon sistemleri, atık su arıtma sistemleri, mekanik tesisat, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sistemleri, güvenlik sistemleri, yangın söndürme ve alarm sistemleri, müteahhitlik hizmetleri, mühendislik hizmetleri, danışmanlık hizmetleri (hukuk, insan kaynakları, halkla ilişkiler) gibi alanlarda fırsatlar bekliyor.

6. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde Firmaları Neler Bekliyor Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı’nı düzenleyenler olarak, 2019 yılının Mart ayında 6’ncısını düzenlemeyi hedeflediğimiz Zirve için çalışmalara başladık. Türk firmalarının nükleer endüstriyle tanışması ve nükleer sanayi ile büyüyen bir Türkiye hedefi için önümüzdeki yıl birçok ülkeden önemli temsilcileri ağırlayacağız. 6. INPPS’e de ikili ticari eşleştirme görüşmeleri yine damgasını vuracak.