Adnan Ünal, akaryakıt sektöründeki tecrübelerini Marmara Üniversitesi öğrencileriyle paylaştı
6 Mart 2014 tarihinde Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen girişimcilik konferansında akaryakıt sektörünün uzman isimlerinden Petline Genel Müdürü Adnan Ünal, önemli açıklamalarda bulundu. Uzun yıllar akaryakıt sektörüne emek veren Adnan Ünal, konferans aracılığı ile Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencileriyle hem sektörü hem de girişimcilikle ilgili hayat tecrübelerini paylaşırken, öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi.
Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Yozgat akaryakıt sektörünün gelecek dönemde de önemini koruyacağını bu nedenle öğrencilerin bu alandaki gelişmeleri iyi takip etmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Uğur Yozgat, “Gelecek dönemde petrolün öneminin azalacağı belirtiliyor, fakat bizler bu sürecin kısa bir zamanda olmayacağını görmekteyiz. Bu nedenle petrol gelecek 20-30 yılda da stratejik önemini koruyacaktır. Sayın Adnan Ünal bizim davetimizi kırmayıp geldiği ve tecrübelerini genç nesille paylaştığı için kendisine Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi adına teşekkür etmekteyiz” diyerek sözü Adnan Ünal’a bıraktı.
Petrol piyasasındaki gelişmelerle ile ileriye dönük beklentileri aktararak söze başlayan Adnan Ünal, “Dünyada enerji tüketiminin kaynak dağılımına baktığınız zaman petrolün %39 oranıyla birinci sırada yer aldığını görmekteyiz. Bu durum da kısa zamanda kapanabilecek veya alternatif kaynakların hemen hayata geçerek var olan dağılımı değiştirecek bir yapının olmadığını gösterir. Bugün Amerika’nın dünya petrol ithalatında önemli bir payı bulunmaktadır. Kendi üretimleri olduğu halde Amerika politika olarak petrol tüketimini azaltacak önlemler almamakta ve önemli bir miktarda da tüketim gerçekleştirmektedir. Elimizdeki tüm veriler gelecek dönemde de dünyada ve Türkiye’de petrol piyasasının büyümesinin devam edeceğini göstermektedir” dedi.
Türkiye açısından petrol piyasasına bakıldığında ise istikrarlı büyüme ile birlikte sektörün Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladığına değinen Adnan Ünal, “Petrol piyasası Türkiye enerji talebinin %30’unu sağlamakta ve dolaylı vergi gelirlerimizin ise %23’ünü oluşturmaktadır. Bugün ÖTV gelirlerinin %52’si bu sektör tarafından sağlanmaktadır. 6 rafineri, 70 dağıtıcı, 106 depolama tesisi, 12.621 akaryakıt istasyonunun bulunduğu petrol piyasası toplam 100 milyar TL’ye ulaşmış görünüyor. Bundan sonraki süreçte de rekabetçi piyasa koşulları içinde, kayıt dışının ortadan kalktığı ve yeniliklerle dolu dinamik bir piyasa olacağını umuyoruz” dedi.
Konferans sırasında öğrencilerin ağırlıklı olarak, ‘Elektrikli araçlar petrol piyasasını bitirir mi’ sorusuna cevap veren Adnan Ünal, “Elektrikli araç konusunda çalışmalar tüm dünyada yapılmaktadır. Biz de akaryakıt şirketi olarak bu konu hakkında çalışmaları yakından izliyoruz. Fakat elektrikli araçlar halen tüketici beklentilerini tam olarak sağlayamıyor. Örneğin şarj istasyonlarını oluşturmanız gerekiyor. Bir başka sorun ise bataryalar akaryakıtta olduğu gibi maalesef hızla dolmuyor. Bir bataryanın dolma süresinin 6 saat olduğu ifade ediliyor. Hiç kimse bir istasyona giderek 6 saat bataryasının dolmasını bekleyemez. Bunun gibi birçok soruların cevapları alınması gerekiyor” diyerek öğrencilere gösterdiği tabloların kısa zamanda değişmesinin zor olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin 2050 yılında en büyük 12 ekonomiden biri olacağına değinen Adnan Ünal, “Bu tabloyu biz değil, uluslar arası araştırma kuruluşları ifade ediyor. Türkiye böyle bir gelişim içersindeyken satın alma gücü önümüzdeki dönemde sürekli olarak artacak anlamına gelir. Bugün Türkiye’de her 1000 kişiden 144’ün otomobil sahibi olduğunu görmekteyiz. Oysa gelişmiş ekonomilerden ABD’de 1000 kişiden 797’si, Fransa’da 1000 kişiden 578’si, Almanya’da ise 1000 kişiden 572’si otomobil sahibidir. Bizdeki oranın çok düşük olması ve halen genç nüfusa sahip oluşumuz önümüzdeki süreçte bu tablodaki verilerimizin artacağı anlamına gelmektedir. Kendi sektörümüz açısından da baktığınızda 2005 yılı sonrası istikrarlı bir şekilde büyümenin olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda akaryakıt sektörünün gelecek dönemde de büyüme eğilimi içersinde olacağını göstermektedir” dedi.
Son olarak öğrencilere iş yaşamından öneriler sunan tecrübeli yönetici Adnan Ünal, “Öncelikle işe başladığınızda içindeki korkuları yenin, sadece sonuç odaklı değil, proses amaçlı insanlar olmaya özen gösterin, ön yargılarınızı bırakmayı bilin ve karşınızdaki insanları dinleyin. Şu anda bildikleriniz gelişmeniz için yeterli olmayabilir, bu nedenle aklınızdaki sesin yanında, kalbinizin sesini dinleyin. Liderlik yolunda ilerlerken doğru sorular sorun, takımın başarısı kadar başarısızlığına da ortak olun, egonuzu bırakın, takım arkadaşlarınızı yargılamayın. Takım arkadaşlarınızın zayıf yönlerini değil, güçlü yönlerini kullanın” şeklinde verdiği önerilerden sonra insanın kendi geleceğini kendisinin belirlediğini ifade ederek konuşmasını bitirdi. Konferans sonunda Marmara Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Yozgat ve Doç. Dr. Fatma Ayanoğlu Şişman, Petline Genel Müdürü Adnan Ünal’a üniversite adına sertifikasını vererek konferansı bitirdi.