Avrasya, Türkiye’nin vazgeçilmez bir ortağıdır

Türkiye Azerbaycan ticari ilişkileri her geçen gün daha fazla derinleşirken, karşılıklı iş adamlarının yatırımları da artmaya devam ediyor. Azerbaycan’ın ekonomik açıdan umut vaat ettiğini belirten Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği Başkanı ve Fatsa Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yangın, Türk girişimcilerin Rusya’da iş yapmasında en büyük etkinin Azerbaycanlı girişimciler olduğunun altını çizerek sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’nin son dönemde Rusya ile ilişkilerinde farklı bir süreç yaşanmakta. Bu açıdan Rusya ile yaşanan süreç Avrasya bölgesine nasıl yansımakta?

Bu bölgenin amiral gemisi Rusya’dır ve halen de etkisi devam ediyor. Bunun birkaç nedeni vardır. Birincisi Sovyet zamanında yapılan planlama ile birçok alanda Moskova’ya bağlı yaşadılar. Sovyetlerin dağılmasının üzerinden 25 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen, kültürel, sosyal, ticari, eğitim ve askeri alanlarda halen bağımlılık devam etmektedir.  Bu nedenle Avrasya politikasına doğru bakmak istiyorsanız öncesinde Moskova’ya bakacaksınız. Moskova ekonomik açıdan iyi durumda ise tüm Avrasya’nın ekonomisi iyidir, fakat Moskova’da bir problem var ise doğal olarak bu durumdan diğer ülkelerde etkilenir. Rusya bu coğrafyadaki etkinliğini korumaya devam edecektir. Burada önemli olan Rusya’nın bu etkinliği devam ettirmek için izleyeceği yol haritasıdır.

Bir dönem Rusya, eski Sovyet ülkeleriyle birlikte yeni bir ekonomik ve siyasi birleşmeden bahsetmişlerdi. Türkiye’de bu durumu karşı çıktı. Böyle bir gelişmeyi ülkeler kabul eder mi?

Rusya’nın alacağı bir karara Avrasya ülkelerinin hepsi yakın duracaktır. Rusya coğrafi olarak büyük bir pazardır. Avrupa artık çok iyi bir pazar olmaktan çıktı. Eskisi kadar tüketmiyor ve nüfus yaşlanıyor ve yeni ürünlere talepler eskisi kadar doğmuyor. Rusya ise öyle değildir. Rusya bölgemizde iyi geçineceğimiz komşuluk ilişkisi kuracağımız en iyi ülkedir. Avrasya, Türkiye’nin vazgeçilmez bir ortağıdır.

Azerbaycanlı iş adamları Türkiye’de yatırım yapmaya başladılar, bizlerde orada yatırım yapıyor muyuz?

Türk iş adamları da orada yatırım yapıyor. t Türkiye yeni yeni ürünler üretmeye başladı. Bunlar arttıkça Azerbaycan’da da yatırımlar artacaktır.

Azerbaycan ekonomisi gelecek açısından umut veriyor mu?

Umut verdiğini düşünüyorum. Petrol krizinden dolayı ve Rusya ile yaşanan sorunlarından dolayı biraz sorunlar var. Azerbaycanlı olup Moskova’da çalışan çok insan vardır. Bu insanlar Moskova’da çalışarak Azerbaycan’a yatırım yapıyordu. Şimdi ise tersi oluşmaya başladı. Azerbaycan’da insanlar mallarını satarak Moskova’da konut almaya çalışıyorlar. Çünkü Moskova’da fiyatlar çok düştü. Rusya kendi açısından da çok büyük ekonomik krizin içinde bulunuyor.

Rusya’da Türk müteahhitlerin bıraktığı boşluğu Azerbaycanlı iş adamlarının doldurduğu ifade ediliyor. Bu söylem doğru mu?

Keşke doldurabilseler. Türk müteahhitlerin boşluğunu kimse dolduramadı. Ayrıca Rusya’da yaşanan ekonomik problemler nedeniyle yeni ihaleler çıkmadı. Sadece yaş sebze ve meyve konusunda Azerbaycan’a yönelmişlerdi. Zaten uzun yıllardır Rusya’nın sebze ve meyve ihtiyaçlarını Azerbaycanlılar yönetmekte. Türk girişimcilerinde bölgede sebze ve meyve satmasını sağlayan Azerbaycanlılardır. Eğer onlar bize yardım etmeseydi Türk girişimciler Rusya pazarına çok zor girerdi. Bugün Rusya’da iş yapan Türk girişimcilerin hepsinin ortağı Azerbaycanlıdır. Çünkü biz Rusça bilmiyoruz. Bugün bile halen Rusça bilen Avukatımız bulunmuyor. Kontrat yapamıyoruz.

İş adamı kimliğinizin yanında Anadolu Üniversitesi Azerbaycan görevlisisiniz. Üniversite aracılığı ile çalışma yapamaz mıyız?

Ben, Anadolu Üniversitesi programında Azerbaycan koordinatörüyüm.  En büyük arzum ise Rus dilinde okuyan bir gencin Anadolu Üniversitesi aracılığıyla uzaktan eğitim alarak hukuk okumasıdır. Ben bu gençler Rusya’da davalara girsin demiyoruz. Fakat bu gençlerin en azından kontratları okumasını ve anlamasını istiyorum. Şu anda böyle bir hukukçumuz yoktur. Bu durumda kontrat yapmamızı engelliyor.