Camper sektöre yenilik katan bir markadır
Türkiye genç nüfusu ve ekonomideki canlılığı ile sürekli yabancı yatırımcıyı çekmeyi başarsa da halen istenilen seviyeye ulaşmadığı belirtiliyor. Yatırım maliyetlerinin ucuzluğu nedeniyle Türkiye’nin yabancı yatırımcıları çekme konusunda büyük avantajları olduğunu belirten Camper Türkiye Genel Müdürü Ulaş Divarcı, özellikle AVM konusunda geç kalınmış düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek sorularımızı yanıtladı.
2014 yılı ekonomi açısından iyi geçmediği belirtiliyor. Bu yıl Camper açısından nasıl geçti?
2014 yılını geçen yılla kıyasladığımızda biraz altında veya aynı seviyelerde geçeceğini düşünüyoruz. 2010 yılında markamızı distribütörden devir aldıktan sonra mağaza sayımız arttı. 2009 yılına kadar Unitim ile Camper markasını belirli bir büyüklüğe getirmeyi başarmıştı. Fakat 2009 yılında Unitim İspanyol ayakkabısı Camper ile yollarını ayırmaya karar verdi. İspanyol firma ise o tarihten itibaren Türkiye’de kendi firmalarıyla iş yapma kararı aldı ve ofislerini açtı. Türkiye’deki mağazasını kısa sürede 13’ten 24’e çıkardık. Bende Unitim firmasından ayrılarak Camper’in isteği üzerine Türkiye genel müdürü oldum. O günden bugüne Camper olarak iyi bir performans yakaladık. Yakalanan bu başarıdan onlarda oldukça memnunlar. Fakat 2014 yılı genel itibariyle seçim gibi etkenlerden dolayı oldukça düşük geçti. Bundan sonraki süreçte de 2013 yılı gibi bitireceğimizi düşünüyorum.
Camper’ın pazar payı ile ilgili bilgi verir misiniz?
Ayakkabı sektöründe pazar büyüklüğünü belirlemek çok zor. Ölçeği çok geniştir. Çocuk, bayan, erkek veya fiyat kategorisine göre değişir. Şu anda biz yılda 200 bin civarında ayakkabı getiriyoruz. Bu satış adedi Avrupa için önemli bir miktar. Bizim açımızdan perakende tarafımız yüksek toptan tarafımız çok iyi değil. Avrupa’da ise bu durum tam tersi.
Türkiye açısından ayakkabı sektörüne bakarsak geldiğimiz nokta ile ilgili ne söylenebilir?
Türkiye’de ortalama kişi başı ayakkabı tüketimi son dönemde artmakla beraber henüz istenilen seviyede değil. Avrupa ve Amerika ile kıyaslarsak çok gerisindeyiz. Bugün Avrupa’da veya Amerika’da bir kişinin yıllık ayakkabı tüketimi 6 ile 8 adet arasında değişiyor. Biz de ise bu sayı daha yeni 3-4 rakamlarına ulaştı.
Durum böyle iken yabancı yatırımcıların Türkiye’yi tercih etmesindeki etken nedir?
Öncelikle bu aradaki fark zamanla kapanacak. Bu da büyük potansiyeli gösteriyor. Ayrıca Türkiye’nin farklı yatırım özellikleri bulunuyor. Bugün Avrupa’da Camper olarak bir mağaza açmak istediğinizde harcadığınız tutar 150-200 bin euro’ya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla mağaza açmak çok zor. Bu nedenle mağaza açmak yerine birçok markayı kendi içinde bulunduran mağazalarla anlaşmak daha kolaydır. Bugün Roma’da yeni bir mağaza açmak isteseniz yer bulamazsınız. Bulduğunuz yerde de kiralar çok yüksektir. Yine Almanya’da bir alışveriş merkezinde yer kiralamak istediğiniz zaman devlet burada yeteri kadar ayakkabı markası var diyip izin vermeyebiliyor. Yasal olarak engeller var. Bu nedenle mağaza açmak çok kolay değil. Fakat Türkiye böyle değil. İstediğiniz yerde mağaza açabiliyorsunuz. Bunun dışında da ilk yatırım maliyeti çok daha uygundur. Bu nedenle Türkiye’de her marka kendi mağazasını açmayı tercih ediyor. Fakat bu süreçte ilerleyen günlerde değişecek ve Avrupa standartlarına gelecektir.
Camper markasının dünyadaki yerini aktarır mısınız?
Camper markası İspanya merkezli ve Avrupa’da önemli markalardan biri. Avrupa dışında Uzak Doğu’da da tasarım ve konfor özellikleriyle öne çıkan bir marka. Yine son dönemde Amerika, Avustralya ve Rusya’da ciddi yatırımlarla hızla büyüyen bir markadır.
Uzakdoğu da Çin ile rekabet etmek kolay olmadığı belirtiliyor.
Camper markası sektörde nish olarak tanımladığımız bir markadır. Ne çok lüks segmentte yer alır, ne de Çin ürünleri gibi ucuz ürünlerin içinde. Bu nedenle de kendi markasını ve imajını korumaya özen gösteriyor. Tasarımı açısından farklı. Tasarımı kolayca taklit edemezsiniz. Bunun dışında da taklit edebilmeyi tercih edeceğiniz bir marka değiliz. Çünkü çok popüler bir marka değiliz. Bu nedenle de taklit ürünümüzü yapmaları onlara kar sağlamayacaktır. Bunun dışında Camper markası sürekli ayakkabılarında yenilik yapmayı sever. Bizim ayakta kalmamız için farklı yönlerimiz olması gerekiyor. Bu nedenle de sektöre yenilik katan bir firmayız. Bizim bu özelliğimizde rekabette elimizin güçlü olmasını sağlıyor.
Camper yönetimi Türkiye ile ilgili neler düşünüyor?
Türkiye büyüyen bir pazar. Camper yönetimi de bu gelişimi yakından takip ediyor. Fakat Türkiye pazarı farklı bir çizgi üzerinde gelişiyor. Bir kesim insan Avrupa ve Amerika standartlarında yaşıyor, bir kesim ise çok daha düşük standartlarda hayatlarını sürdürüyor. Bunun bir vadede dengeleneceğini düşünüyoruz. Oysa bugün Almanya’ya baktığınızda bu uçurumun daha az olduğunu görüyorsunuz. Herkes belirli bir standardı Avrupa’da yakalamış durumda. Fakat yine de sürekli gelişen bir ülkeyiz. Bu durumda Camper’ın Türkiye’ye olan ilgisini sağlıyor ve Türkiye’nin geleceğine inanıyorlar.
Bugünlerde özellikle AVM konusunda belirli düzenlemeler getiriliyor. Bu durum sektörü nasıl etkiler?
Türkiye’de herkes her yerde alışveriş merkezi açıyor. Oysa Avrupa’da bu durum daha düzenli bir yapı içinde gelişiyor. Bugün yapılması planlanan düzenlemeleri aslında geç kalınmış düzenleme olarak görüyoruz. Çünkü şu anki yapının sektörü zorladığını net söyleyebilirim. Alışveriş merkezlerinde yer kiralıyorsunuz fakat şu anda hiçbir alışveriş merkezi istenilen seviyede iş hacmi oluşturamıyor.