Doğu Akdeniz Bölgesi’nin Paralayan Yıldızı: İTÜ-KKTC
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı Kıbrıs, günümüzde gerçek bir eğitim adası olmuştur. YÖK onaylı toplam on üniversitenin farklı şehirlerde konumlandığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’de 240 yılı aşkın eğitim-öğretim tecrübesine sahip İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) de ev sahipliği yapmaktadır.
İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya ile gerçekleştirdiğimiz sohbette üniversitenin kuruluş amacı ve eğitim faaliyetleri ile ilgili bilgi aldık.
İTÜ, Neden Kıbrıs’ta?
İTÜ’nün Kuzey Kıbrıs’ta bulunma amacı, adada var olan eğitim ve araştırma kalitesini ileriye taşımaktır. 2010 yılında imzalanan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü’nün onaylanması ile birlikte 2011-2012 Akademik yılı itibariyle eğitime başlayan üniversitemiz için Gazimağusa ve Yeni Erenköy bölgelerinde arazi tahsis edilmiştir. Her iki bölgede kampüs proje çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Yabancı Diller Hazırlık Okulu, Gazimağusa Yerleşkemizde eğitim hizmeti vermekte olup, lisans öğrencilerimiz ise geçici süreliğine İstanbul kampüslerinde eğitim almaktadır.
Doğu Akdeniz Bölgesi’nin parlayan akademik yıldızı olmayı hedefleyen İTÜ-KKTC, Ada genelinde fayda sağlayacak sosyal kültürel alanlarda da öncü adımlar atacaktır.
Eğitim programlarınız nelerdir?
2011-2012 Akademik Yılı itibari ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği olmak üzere 3 lisans programı ile eğitim veren İTÜ-KKTC, yeni lisans programları ile eğitim yelpazesini genişletmeye yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.Eğitim dili İngilizce olan lisans programlarını başarı ile tamamlayanlar öğrencilerimiz, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tüm hak ve yetkilerini içeren diplomayı almaya hak kazanırlar.
Yeni açılacak programlarınız nelerdir?
Açılacak lisans programları için Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) onayı alınmış olup; bunlar Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Petrol-Doğalgaz Mühendisliği, Raylı Sistemler Mühendisliği, İşletme, Mimarlık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Kompozisyon, Müzikoloji ve Türk Halk Oyunları’dır.
Proje ve inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, kısa zamanda tüm lisans programlarımız ile eğitim faaliyetlerini devam ettirmek ve ayrıca, AR-GEinnovasyonfaaliyetlerimizin başlatılması hedeflenmektedir.
Gazimağusa Yerleşkesi’nin projesini anlatır mısınız?
Gazimağusa Limanı’na 600 metre mesafe uzaklıktaki İTÜ-KKTC Gazimağusa Yerleşkesi, anıtsal değerdeki kent sur duvarları ile şehir merkezi aksının birleştiği noktada olup, Yerleşke arazisi içerisinde tarihi ve kültürel değerleri olan bazı önemli yapılara da ev sahipliği yapmaktadır.
Kapalı Maraş bölgesi ile kentin en önemli tarihi merkezi Suriçi’ne bağlantı noktasında çok önemli bir konumda yer alan yerleşke, stratejik konumu göz önünde bulundurularak birbirinden kopuk bölgeleri bütünleştirecek ve tüm kenti birbirine bağlayacak bir noktada kültür sanat merkezi olmak üzere tasarlanmıştır.
Gazimağusa Yerleşkemiz, birbirinden değerli yapıların özünü koruyacak, kentin tarihi dokusu ile bütünleşmiş, çevre dostu bir proje olarak hayata geçirilecektir. Mimari proje çalışmalarında kentin sosyal, kültürel ve sanatsal ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur.
1000 civarında öğrenci kapasitesi olması planlanan Gazimağusa Yerleşkesi’nde konservatuar ve mimarlık eğitimleri verilecektir. Yerleşkede bulunan eski eser niteliğindeki yapıların restore edilerek korunması amaçlanmış olup, röleve ve restitüsyon projeleri tamamlanmıştır.
Yerleşke alanında bulunan Eski İngiliz Hükümet Binası da restore edilerek Rektörlük ve Kültür&Sergi Faaliyetleri Merkezi, Tren Bakım Hangar Binası ise Öğrenci Merkezi olarak kullanılacaktır. Yerleşkede kayıt altına alınmış dört adet eski eser yapıları da Öğrenci İşleri, Kafe, Güvenlik Ofisi ve Sağlık Merkezi şeklinde kullanılarak bu değerli yapıların toplumsal hayata kazandırılması tasarlanmıştır.
Geleneksel mimarinin modern yorumu ile yeni yapılacak binalar ise yerleşkedeki temel eğitim öğrenim ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen ve içerisinde “Seyir Kulesi” de barındıran bir kompleksoluşmaktadır.
Yeni Erenköy Yerleşkesi nasıl bir kampüs olacak?
Tırnak içinde Çılgın bir proje olması planlanan Yeni Erenköy Yerleşkesi, deniz kenarında kuzeydoğuya doğru açılan iki vadi ile bunların ucunda yer alan iki küçük koyu içermektedir. Yeni Erenköy merkezine beş dakika uzaklıkta olan yerleşke, çoğunlukla ormanlık araziden oluşmaktadır.
Yerleşkenin konumlanacağı bölge arazisinin dijital haritalandırılması, jeolojik zemin etüdü çalışmaları ve kentsel tasarım projeleri tamamlanmıştır. Yaklaşık 6000 öğrenci kapasiteli olması planlanan Yeni Erenköy Yerleşkesi’nin ana kampüs olması düşünülmüştür. Denizcilikle ilgili bölümlerimiz başta olmak üzere, mühendislik ve sosyal bilimler bölümleri ve spor tesislerinin konumlanacağı yerleşkede doğal yaşam parklarıve sosyal yaşam alanları olması da planlanmıştır.
Gazimağusa ve Yeni Erenköy Yerleşke projeleri şu an ne aşamada?
2012 yılından günümüze kadar meydana gelen bürokratik aksamalarla yerleşkelerin projelendirilmesi gecikmiştir. Gazimağusa Yerleşke projesi, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanmış olup uygulama projeleri başlamıştır. Kısa zaman içerisinde, diğer resmi izin kurullarına ilgili başvurular yapılacak ve bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte, yaklaşık önümüzdeki 3-4 ay içerisinde ihale aşamasına gelinebilecektir.
Yeni Erenköy Yerleşkesi’nde ise, maalesef İTÜ-KKTC olarak arazinin protokol gereği kullanım iznini almak için 5 yıldan fazla bir süredir uğraşmaktayız. Geçtiğimiz Mayıs ayında kampüs alanında bulunan ormanlık arazilerin kira sözleşmeleri imzalanmıştır. Halen Devlet Emlak Dairesi Müdürlüğü’nde 2015 Haziran ayında yaptığımız başvurunun sonuçlanması durumunda KKTC Maliye Bakanlığı ile yapacağımız kira sözleşmesinin ardından Yeni Erenköy projemizin mimar ve mühendislik projelerine başlayacağız. Eğer önümüz en kısa zamanda açılırsa 2016 yılı sonunda inşaat faaliyetlerimize başlayabiliriz.
Yakın zamanda gerçekleşmesini umut ettiğimiz iki büyük projemiz, tüm Doğu Akdeniz Bölgesi’ne eğitim ve araştırma konularında kaliteli hizmet verecek ve pek çok uluslararası başarıya imza atılmasına vesile olacaktır.