Elde Ettiğimiz Birikim, Deneyim Ve Mühendislik Kabiliyetini, Dost Ve Kardeş Ülkelerle Paylaşıyoruz

Savunma sanayimizin gelişiminde önemli bir paya sahip olan STM Savunma Teknolojileri ve Mühehendislik A.Ş. geliştirilen işbirlikleri çerçevesinde bilgi birikimini paylaşarak, sistemin sağlıklı bir şekilde devamına katkı sağlıyor. Yapılan çalışmaların detaylarını okuyucularımızla paylaşan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, önemli açıklamalarda bulundu.

SAHA İstanbul ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO; bu yıl da savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde yüksek teknolojiye ve stratejik öneme sahip firmalarımızı ve teknolojilerini bir araya getirdi.

STM olarak bizler de askeri denizcilik ve taktik mini İHA sistemleri alanındaki yenilikçi ve milli sistemlerimizi SAHA EXPO’da sergiledik. ROKETSAN ile ortak geliştirdiğimiz Milli Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi ALPAGUT’un tanıtımını ilk kez SAHA EXPO’da gerçekleştirdik. Farklı kıtalar ve coğrafyalardan fuara gelen üst düzey askeri heyetleri standımızda ağırladık. Geçmiş yıllara oranla bu seneki SAHA EXPO’da yabancı heyetlerin arttığını gözlemlemek bizleri mutlu etti.

SAHA EXPO sayesinde, milli teknolojilerimizin geliştirilmesinde dirsek dirseğe çalıştığımız iş ekosistemimizin kıymetli parçaları, tedarikçilerimiz ile bir araya geldik. Hem askeri denizcilik, hem taktik mini İHA hem de siber güvenlik alanında çalıştığımız 25’den fazla tedarikçi firmamıza fuar kapsamında ziyaretler gerçekleştirdik. Devam eden işlerimizin yanı sıra yeni iş birliği zeminlerini masaya yatırdık.

Öte yandan SAHA EXPO’da benimle birlikte STM’den iki yöneticimiz, üç ayrı panelde konuşmacı olarak katıldı. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyesi olarak, SAHA EXPO’nun düzenlenmesinde önemli emekleri olan, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ve SAHA EXPO Genel Sekreteri İlhami Keleş’e teşekkürlerimi sunuyorum.

STM’nin uluslararası arenada tercih edilme sebeplerini aktarır mısınız?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahadaki aktif tecrübeleri, devamında Türk savunma sanayiinin kritik teknolojiler ve kabiliyetler geliştirmesine de zemin hazırlıyor. Burada; tasarımdan, teknolojiye, yerel endüstriyel kuruşların sürece dahline ve kapasitelerinin artırılmasına kadar geniş bir alanda birçok aktör devreye giriyor. STM olarak bizler de askeri deniz projeleri başta olmak üzere gemi dizaynı, inşası ve modernizasyon alanlarında yüksek teknoloji odaklı mühendislik çözümleri sağlıyoruz. Bu alanlardaki mühendislik tecrübemiz ve dizayn yeteneğimiz bize müşteri ihtiyaçlarına yönelik talebe özel çözüm üretme gücünü veriyor. Ana yüklenici olarak, çok çeşitli deniz platformları için dizayndan teslime kadar inşa ve modernizasyon projelerinin her aşamasını yönetiyoruz.

Askeri deniz platformları, mühendislik kabiliyetinin, teknoloji geliştirebilmenin ve bu alanda mutlaka bilgi birikiminin olması gereken kompleks yapılar. Biz de bünyemizdeki çoğunluğu mühendislerden oluşan insan kaynağımız, yerli ve özgün teknolojiler geliştirebilme kabiliyetimiz, entegratör kimliğimiz ve sektörümüzdeki tecrübemizle öne çıkıyoruz. Bu özelliklerimiz sayesinde de pek çok kritik projede önemli roller üstlenmiş durumdayız. Türk Donanması ile dost ve müttefik ülke donanmalarının su üstü ve denizaltı platformlarının daha efektif görevler yapmasına imkan sağlayacak mühendislik çözümleri üretiyoruz.

Uluslararası müşterilerimize gemi inşa ve modernizasyon faaliyetleri kapsamında Türkiye’nin tüm yetkin tersanelerinde çalışma imkanı sunduğumuz gibi kendi ülkelerindeki tersanelerde de çalışabilme esnekliğini sunarak yerel katkıyı maksimize edecek avantajlar sunuyoruz.  Güvenlik güçlerimizi yenilikçi ve milli sistemlerle donatırken, aynı zamanda dost ve kardeş ülkelerimizle kurduğumuz iş birliklerine birer ortaklık gözüyle bakıyor, sadece ürün ya da çözüm satmıyor; ortağımız olarak gördüğümüz bu ülkelerin de savunma sanayi alanındaki teknoloji ve üretim kabiliyetlerinin gelişmesine katkıda bulunabilmeye, ortak üretim yapabilmeye, bu alandaki know-how’ımızı oraya taşımaya özen gösteriyoruz. Uzun vadeli hizmet desteği ve yerli olarak geliştirilen silah sistemleri ile; ülkelerin maruz kalabileceği ambargolardan etkilenmeyecek bir şekilde ürün ve kabiliyetleri ülke donanmalarının kullanımına açarak fark yaratıyoruz.

Elde ettiğimiz birikim, deneyim ve mühendislik kabiliyetini, dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyoruz.

STM’nin ihracatta geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini aktarır mısınız?

NATO kalite standartlarındaki, anahtar teslim projeler ile ülkelerin savunma kapasitelerini geliştirecek iş birliklerine imza atıyoruz. STM olarak özgün mühendislik çözümlerimizle, Güney Amerika’dan Uzak Doğu’ya kadar 20’den fazla ülkede iş birlikleri, ihracat ve iş geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. Örneğin; kardeş ülke Pakistan Donanması için tasarladığımız, Türkiye’nin yurt dışına yapmış olduğu en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN’i Karaçi’de inşa ederek 2018 yılında teslim ettik. Burada Pakistanlı kardeşlerimizle, Karaçi’de altyapı geliştirecek şekilde birlikte yaptık. Yine Pakistan’ın sahip olduğu Agosta 90B Khalid Sınıfı Denizaltıların modernizasyonunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Projede ilk denizaltıyı teslim ettik ve diğer iki denizaltının modernizasyon çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bu proje ile Türkiye’de ilk kez yabancı bir ülkenin denizaltı modernizasyon projesinde ana yüklenici olarak STM imzamızı atmış olduk. Başarılı bir şekilde yürüttüğümüz bu projeler sayesinde, Türkiye tarafından üretilecek 4 adet Ada Sınıfı Korvet Projesinde de ana tahrik sisteminin tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik kabiliyetiyle görev alıyoruz.  Son olarak teknoloji transferi de içeren iş birliği kapsamında Ukrayna Donanması için Korvet İnşasına 2021 yılı içinde başladık ve Ekim 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle korveti denize indirdik. Taktik Mini İHA üretiminde, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kattığımız KARGU, geçtiğimiz yıl ihracat başarısına imza attı. Kendini farklı harp sahalarında başarıyla kanıtlayan KARGU, bugüne kadar Asya ve Güney Amerika’da iki ülkeye ihraç edildi. KARGU’ya farklı coğrafya ve ülkelerden yoğun talep geliyor. Bu kapsamda KARGU, ALPAGU, TOGAN, BOYGA için çok sayıda ülke ile görüşmelerimiz sürüyor. 2023’te ciromuzun yüzde 50’sini ihracattan karşılamayı hedefliyoruz.

STM’nin güncel projeleriyle ilgili bilgi verir misiniz?

Yürüttüğümüz tüm mühendislik alanlarında, 2022 yılına önemli başarılar sığdırdık. Askeri deniz platformları alanında özellikle yurt içinde birçok teslimata imza atarken, öncüsü olduğumuz taktik mini iha üretiminde de yeni sistemlerimizi ordumuzun hizmetine sunduk.

Askeri deniz platformları alanında yılbaşına yakın bir tarihte, Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ilk gemisi TCG GÜNGÖR DURMUŞ (A-574)’u Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik. Ana yüklenicisi olduğumuz bir diğer önemli projemiz Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK’u da Cumhurbaşkanımızın katıldığı törenle 14 Ocak 2022’de teslim ettik. TCG UFUK sahip olduğu özellikleri ile ülkemizin Mavi Vatan’daki mücadelesinde, önemli bir caydırıcı güç olacak. Donanmamızın envanterine yer alan ve modernizasyon projesine dahil edilen 4 adet Preveze sınıfı denizaltılarda önemli görevlerimiz bulunuyor. Bu yıl, Preveze Sınıfı Denizaltılarda erken teslim faaliyeti ve kritik tasarım aşamasını başarıyla tamamladık.

Bu yılın belki de bizim açımızdan en önemli gelişmesi şüphesiz, STM500 denizaltımızın üretimine başlamamız oldu. STM500 tamamen milli imkanlarla kendi kaynaklarımız ve mühendislerimiz tarafından dizayn edildi. Küçük boyutlu STM500 denizaltımızın üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile bu yıl içinde start verdik. Öte yandan, Dünyada sadece sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım “Section 50”yi Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla STM mühendisliği ve koordinasyonunda ürettik ve yeni teslimatlarını Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na gerçekleştirdik. Sadece askeri deniz platformları değil, bu platformaların başarıyla görev yapması için bazı alt sistemleri de yenilikçi ve milli anlayışımızla ürettik ve Donanmamızın kullanımına sunduk.

Yurt içinde bu gelişmeler olurken, Pakistan’dan da güzel bir haber aldık. STM tarafından, Pakistan Deniz Kuvvetleri için modernize edilen, Agosta 90B Sınıfı Denizaltı PNS/M HAMZA, hizmet dışına ayrılmış bir fırkateyni, torpido atışı ile tam isabetle vurarak, batırmayı başardı. Baştan aşağı tüm sistemlerin modernize edildiği bu projede, denizaltının faaliyeti başarıyla sonuçlandırması, STM’nin ulusal ve uluslararası denizaltı üretim ve modernizasyonu konusundaki yetkinliğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Taktik mini İHA üretiminde Türkiye’nin öncü şirketlerinden birisiyiz. Bu alanda geliştirdiğimiz Türkiye’nin ilk vurucu mini İHA’sı KARGU, yaklaşık 5 yıldır güvenlik güçlerimiz tarafından etkin şekilde kullanılıyor. Bu kapsamda bu yılın ilk 9 ayında, KARGU’nun yeni teslimatlarını Türk güvenlik güçlerimize teslim ettik. Milli gözcü İHA’mız TOGAN ve mühimmat bırakan İHA’mız BOYGA’nın teslimatlarına bu yıl ilk kez başladık.

İthalat ve ihracatta belgelerin blokzincir ağı ile kayıt altına alınarak, dış ticaret süreçlerini hızlandıracak Türk Ticaret Zinciri Ar-Ge Projesi’nin ilk fazını tamamladık. Siber güvenlik alanlarındaki başarılarımız sebebiyle de Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından iki ayrı ödüle layık görüldük.

Önümüzdeki süreçte ise; Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’u (F-515) tasarlayan ve ana yüklenicisi olarak, gemiyi en az %75 oranında yerlilik oranıyla, 2023 yılında Donanmamıza teslim edeceğiz. Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin ikinci gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ de 2024’de teslim etmek için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Pakistan’da yürüttüğümüz AGOSTA90B denizaltılarının modernizasyonunda 2. ve 3. gemileri de önümüzdeki zamanda diliminde teslim etmeyi planlıyoruz.

Taktik mini İHA ailemizin bir diğer üyesi, sabit kanatlı vurucu İHA ALPAGU’yu da 2022 yılı bitmeden güvenlik güçlerimizin kullamına sunacağız. Türkiye’nin ilk sabit kanatlı milli vurucu İHA’sı ALPAGU, hafifliği ve etkinliği ile muharebe ortamında Mehmetçiğimizin gücüne güç katacak. Bunun yanı sıra, KARGU’nun farklı faydalı yük versiyonları için faaliyetlerimiz devam ediyor. Platforma RF Arayıcı Başlık ve zırh delici mühimmat entegre edeceğiz.

STM’nin diğer firmalarla yaptığı işbirliği çalışmalarını aktarır mısınız?

Hem Donanmamıza kattığımız hem de ihraç ettiğimiz gemilerde, bir çok firmamızın milli teknolojilerini kullanıyoruz. Öte yandan, taktik mini iha üretiminde iş birliklerine imza atıyoruz. Örneğin; lansmanını gerçekleştirdiğimiz Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi ALPAGUT’u ROKETSAN ile ortak geliştiriyoruz. Bu projede, STM’nin akıllı dolanan mühimmat sistemi alanındaki tecrübesi ve ROKETSAN’ın füze ve patlayıcı konusundaki uzmanlığını tek bir potada buluşturuyoruz. ALPAGUT’un, güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere, dost ve kardeş ülke orduları için sahada oyun değiştirici ve vurucu bir güç olacağını değerlendiriyoruz. STM olarak GÜRBAĞ ile, “Hidrojen Enerji ve Tahrik Çözümleri” ile “Stabilize Pan-Tilt ve Lazer Haberleşme Çözümleri” alanında stratejik iş birliği anlaşmasına da 2022 yılı başında imza attık. Hidrojen enerjisi ile, su üstü ve su altı platformların enerji verimliliğini artırmayı hedeflerken, stabilize pan-tilt ve lazer haberleşme ile de deniz, hava ve kara platformları arasında güvenli bir iletişim sağlamayı amaçlıyoruz.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, 10-13 Şubat tarihlerinde Antalya’da düzenlenen 3. Sektör Zirvesi’nde, MİLSOFT ile bilgi teknolojileri alanında iş birliğine imza attık. Anlaşma ile; veri merkezleri, siber güvenlik, bilgi sistemleri, yazılım geliştirme ve bulut bilişim alanlarında çözümler üretmeyi planlıyoruz.OCAK 2023