Finansman konusunda KOBİ’ler ihtiyaçlarını doğru analiz edilmesi gerekiyor

Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan KOBİ’ler, yatırımlarını arttırmaları için öncelikle finans yönetiminde etkin olmaları gerektiği her platformda dile getiriliyor. Bu noktada KOBİ’lerimizi bilgilendirmek ve geleceğe hazırlamak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı M. Lütfü Çelebi, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Ekonomik açıdan zorlu bir dönemden geçerken KOBİ’lerimize finansman açısından önerileriniz nelerdir?

KOBİ’ler, istihdam ve üretimdeki payları nedeniyle ülkemiz ekonomisinin en ömenli yapıtaşlarından biridir. KOBİ’lerin finansmanı, doğrudan doğruya üretimin ve istihdamın, yani ülkemiz ekonomisinin desteklenmesi ve büyümesi demektir. Bu husus bankacılık sektörü açısından da oldukça önemlidir. Zira ekonominin büyümesi bankacılık sektörünün büyümesi demektir. Ülkemiz de KOBİ’lerinin birçoğu finans yönetimi konusunda ne yazık ki yeterli tecrübeye sahip değildir. Bu nedenle finansman konusunda KOBİ’lerin ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi ve doğru yönlendirilmeleri oldukça önemlidir.  Bu konuda bankacılık sektörüne büyük görev düşüyor. Vakıfbank olarak KOBİ’leri iş ortağı olarak gördüğümüzü her fırsatta dile getiriyoruz. Bu anlayış çerçevesinde öncelikli amacımız kredi kullandırmaktan ziyade müşterimizin ihtiyacına uygun finansman çözümünü tespit etmek ve müşterimize önermek olmuştur.  

Vakıfbank olarak KOBİ’lerimize sunduğunuz ayrıcalıkları aktarır mısınız?

Türkiye’de 900’ü aşkın şubede KOBİ’lere hizmet veren yaklaşık 2.000 KOBİ Portföy Yöneticisi ve 23 bölge müdürlüğümüz ile genel müdürlük birimlerimizde oluşturulan deneyimli kadrodan müteşekkil ekiplerimiz ile KOBİ’lerimize hizmet sunuyoruz. KOBİ’lerimizin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz finansal ürünlerimizle KOBİ’lere ayrıcalıklar sağlıyoruz. Bu ayrıcalıklı ürünlerimizden bazıları şöyle:

Esnafımıza özel olarak hazırladığımız “Esnafa Halden Anlayan Kredi” ürünümüz ile acil nakid ihtiyaç duyan esnafımız, dilerse uygun faizle 20 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar kredi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyor. Ayrıca beş farklı ödeme seçeneğinden nakit akışlarına en uygun olanını seçerek, uygun maliyetlerle kullandığı kredisini zorlanmadan geri ödeyebiliyor.

Dış ticaret işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla KOBİ’lerimize sunduğumuz ürünlerimizi zenginleştirdik. Özellikle sektörde ilk ve tek olan GÜMKART uygulamamız ile KOBİ’lerimiz zamandan tasarruf ederek gümrük işlemlerini çok sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlıyoruz.

KOBİ’lerimizin KOSGEB destek programları kapsamında hak kazandığı hibelere ek olarak, projelerini tamamlayabilmeleri için ihtiyaç duyacakları finansmanı karşılamak için“KOSGEB Eş Finansman Kredisi” paketini uygulamaya koyduk.

Bunların dışında, KOBİ’lerin bilgi toplumu odaklı dönüşüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere e-fatura uygulaması kapsamında özel entegratörlük hizmeti sunmaktayız.

KOBİ’ler, Vakıfbank’la kuracakları işbirliği neticesinde dış ticaret işlemleri, POS hizmeti, Businesscard, kredili mevduat hesabı, çek karnesi ile DBS ve BTS gibi pek çok bankacılık ürün ve hizmetini uygun koşullarda kullanma fırsatı yakalayıp uzun vadede işletmelerini büyütecek güçlü bir iş ortaklığına adım atmış oluyorlar.

Bu alanda Vakıfbank olarak hedefleriniz nelerdir?

Vakıfbank olarak 2015 yılında da KOBİ bankacılığına özel önem vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda özellikle ihracatçı KOBİ’lerimizi, istihdam artışı yaratan veya katma değeri yüksek ürünler üretmeye odaklı projeler konusunda destekliyoruz. Geliştirdiğimiz ayrıcalıklı ürünler ile hedefimiz, tüm KOBİ’lere daha etkin ve verimli hizmet sağlamak olacaktır. KOBİ’lerimizin gelişiminde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu hedefler doğrultusunda KOBİ’lerimizin finansal gelişimlerinin yanında diğer alanlardaki ürün ve hizmetlerle tanışmaları için hizmet çeşitliliğimizi artırmaya devam edeceğiz.

Ülkemizde tarım kredilerinin geldiği noktayı ve gelişmiş ülkelere oranla nerede olduğumuzu aktarır mısınız?

Dünya nüfusunun sürekli olarak artmasına rağmen tarımsal üretim kapasitesinin sınırlı oluşu dikkate alındığında, üretimin büyük öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu bakımdan üreticilerin, tarımsal üretimde verimlilik artışına ve kaliteli ürün elde etmeye önem vermesi gerekiyor. Tarımı geleceğin stratejik sektörlerinden biri olarak gören ve son dönemde hibe desteklerinden de yararlanan yatırımcı sayısında artış olduğunu görülmektedir.

Vakıfbank olarak tarım kredilerinde sunduğunuz imkanları aktarır mısınız?

Tarım sektöründe yer alan tüm üreticilere, ihtiyaçlarını karşılamaları için çeşitli kredi paketleri sunuyoruz.  Ayrıca mevcut tesislerin kapasitesini artırmak isteyen veya tarımsal üretim alanında yeni yatırım yapmak isteyen girişimcilere de kolaylık sağlıyoruz. Tarım ve hayvancılığın her alanında üreticilerin işletme ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Bunun yanı sıra devlet ve dış kaynaklı hibe destekli yatırımlar konusunda üreticileri ve yatırımcıları bilgilendiriyoruz. Üreticilerimizin traktör, süt soğutma tankı, biçer, yem karma makinesi ve hayvan alımı gibi ihtiyaçlarının, kendilerine en uygun şartlarda sunulan kredilerimizle karşılanmasını sağlıyoruz. Üretimini artırmak isteyen üreticilerimizin arazi ve tarımsal işletme alımlarında da kolaylık sağlıyoruz. Ayrıca Vakıfbank TMO Kart ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne mısır, buğday ve çeltik satan üretici, parasını almak için bir ay beklemeyerek ödemesini birkaç gün içerisinde tahsil edebiliyor.