Ford Otosan başarılı mühendislik çalışmaları ile Ford dünyasında öne çıkmaktadır

Otomotiv sektöründe katma değeri yüksek ürünler çıkarabilmemiz için mühendislik çalışmalarının önemi her platformda dile getirilir. Bu noktada son yaptığı mühendislik merkeziyle ön plana çıkan Ford Otosan, bu alana verdiği önemine de net bir şekilde göstermiş oldu. Mühendislik çalışmalarını daha ileri taşımayı hedeflerini belirten Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, yatırımlarının Türkiye otomotiv sektörünün en büyük mühendislik çalışması olacağını belirterek sorularımızı yanıtladı.

2013 yılı iç pazar değerlendirmesi yapabilir misiniz?

Türkiye otomotiv pazarı, 2013 yılında 885 bin 180 adet satışla ülke tarihinin en yüksek ikinci satış rakamını görerek potansiyelimizi bir kez daha gösterdi. 2013’te 114 bin 141 adet araç satarak Türkiye otomotiv pazar liderliğine 12’nci defa ulaşarak kırılması zor bir rekoru kırdık. Satış adetlerine baktığımızda hafif ticari araçlar pazarında lider, ağır ticari araç pazarında ikinci ve binek otomobil pazarındaysa üçüncü olarak 2013 yılını tamamladık.2013 yılında piyasaya sunduğumuz Fiesta ve Kuga modellerimiz sayesinde binek otomobillerde çeşitlilik yakaladık. Yılın ikinci yarısında siyasi ve ekonomik faktörlere rağmen pazara sunduğumuz orta tavan yüksekliğine sahip Transit Custom modelimizin de katkıları ile hafif ticari araç pazarında liderliğimizi  koruduk.

Ford Otosan olarak bu yıl yeni mühendislik merkezi açacaksınız. Mühendislik merkezinin sektöre ve Ford Otosan’a katkılarını aktarır mısınız?

2013 yılında gurur veren mühendislik çalışmalarımızı tek çatı altında toplayacak mühendislik merkezimizin temellerini attık. Türkiye otomotiv sektörünün en büyük; Ford dünyasının da en büyük üçüncü Mühendislik Merkezi yatırımımız, daha da ileri taşımayı hedeflediğimiz mühendislik ihracatımıza verdiğimiz önemin somut bir adımı oldu. 1300 ar-ge mühendisimizin hizmet vereceği bu merkezde, mühendisliğini sıfırdan ele aldığımız araç ve motor projelerini üretime hazır, final ürünler haline getirme kabiliyetimiz mevcut. Connect ile başladığımız global mühendislik çalışmalarımıza, şimdi de B segmentindeki yeni hafif ticari modelimiz Courier ile devam ediyoruz. Ford Otosan artık başarılı mühendislik çalışmaları ile de  Ford dünyasında öne çıkmaktadır. Ford Otosan mühendislik merkezi ayrıca Ford’un global ağır ticari geliştirme ve üretim merkezi olmasının yanısıra dizel motorlar için de geliştirme ve kalibrasyon merkezi olarak faaliyet göstermektedir.

OSD’nın 40. Yılı nedeniyle derneğin önemini ve sektöre katkılarını aktarır mısınız?

Otomotiv Sanayi Derneği, Türkiye’nin üretim gücündeki simge kurumların başında gelmektedir. 40 yıldır, üretimden gelen gücümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda göstermemizde yadsınamaz çalışmaları olan OSD’nin, bundan sonraki yıllarda da çalışmalarını aynı hızda devam ettireceğine inancımız tamdır. Ford Otosan olarak, kuruluşundan günümüze aktif olarak sürekli desteklediğimiz OSD ile işbirliğimiz artarak devam edecektir. 

İç pazardaki düşecek talebi Avrupa’daki hareketliliğin telafi edebileceği belirtiliyor. Bu noktada Ford Otosan iç pazardaki daralmayı hangi pazarlara yönelerek çözecektir?

Ford Otosan olarak yatırımlarımızı sadece iç pazar değil, küresel gelişmeleri izleyerek sürdürüyoruz. Avrupa pazarında 2008’den beri süregelen kriz etkilerinin azaldığını söyleyebiliriz. Özellikle 2013 yılında, Avrupa hafif ticari araç pazarında Ford markası olarak dikkat çekici bir çıkış yakaladık.

Ford markası, 2013 yılında Avrupa ticari araç pazarında   2007’den günümüze en yüksek pazar payına ulaştı.Bu başarıda Ford’un Avrupa’daki ticari araç üretim üssü olarak bizim de payımız büyük. Mühendislik ve üretim kabiliyetimiz ile Türkiye’nin en büyük otomotiv ihracatçısıyız.

2014’ü ticari araç yılı ilan ettik. Ford Avrupa, özellikle bu seneyi ticari araçlara odaklanarak pazar payını arttırmayı hedefliyor. 2014’te tamamen yenilenmiş bir model yelpazesine sahip oluyoruz. Transit, Transit Custom, Tourneo Custom ve Cargo modellerimizin ardından, tüm dünya için sadece Türkiye’de üretilecek Transit Courier ve Tourneo Courier modellerimizle de iç pazardaki daralmayı, ihraç pazarlarımızla kapatacağız.

Türkiye’de orta vadede iç pazarın bir milyon adetlik hacme ulaşmasını istiyoruz. Şuan görünen parametreleri göz önüne aldığımızda Türkiye bir milyon adetlik pazara ulaşabilmesi için neler yapmalıdır?

Türkiye’nin parametreleri genç nüfusu, kişi başına düşen gelir, ekonomik büyüklüğü uzun zamandır 1 milyon adetin üzerinde bir potansiyeli göstermekte. İnanıyorum ki otomotiv sektöründe yapılacak bazı yapısal değişikliklerle yakın zamanda bu pazar büyüklüğünü göreceğiz.

2014 yılı iç pazarla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz?

2014 yılında Türkiye otomotiv toplam pazarında 640 bin adet satış gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2014 yılı pazarın daraldığı bir geçiş yılı diyebiliriz. Biz bu yıl ticari araçlarımızı yeniliyoruz. Sene sonunda da otomobillerimizde yeni modeller sunmayı planlıyoruz. Pazar tekrar büyümeye başladığında daha da kuvvetli bir Ford markası olarak rekabette yerimizi alacağız.