İDO olarak Marmara Denizinde tüm kurumsal ve lojistik firmalar ile işbirliğine hazırız
İstanbul’un trafiğini hafifletecek önemli yaklaşımlardan biri olan deniz yolunun kullanımı her geçen gün yeni fikirlerle olgunlaşıyor. İstenilen düzeyde olmasa da bu çalışmaların verdiği ümit var durumu konuşmak için bir araya geldiğimiz Kabotaj Hattı Ro-ro ve Feribot İşletmecileri Derneği (ROFED) Genel Müdürü ve İDO Kurumsal Satış Müdürü Özgür Topuz, sorularımızı yanıtladı.
İdo’nun özelleşmesinden bugüne yaşanan değişimi ve yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
İDO olarak birinci kuralımız, yolcumuzu dinlemek, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. İkincisi de her zaman en yeni teknolojiye yatırım yapmak, yolcularımıza konforlu deniz ulaşımının imkânlarını sunabilmektir. Bizler, yolcularımızın beklentileri doğrultusunda kendimizi sürekli geliştiren, yenilikçi ve sürdürülebilir, emniyetli ve konforlu deniz taşımacılığı hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Yolcularımızın beklentilerini ve geri bildirimlerini izliyor bu doğrultuda kendimizi sürekli olarak iyileştiriyoruz. Yolcu memnuniyeti bizim için her şeyden önemli. Bizler, ulaşımın dinamik dünyasında yaşanan değişimlere ayak uydurarak, sürekli yenilenmeyi gözeterek ve her zaman müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak kurumumuzu geleceğe lider konumda taşımak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu alanda rekabetin yaygınlaşması sektörü nasıl etkiliyor?
Rekabet işimizin bir parçasıdır. İDO’nun özelleştirmesi sürecinde oluşan kamu yararını çelmeyecek şekilde, yine kamu yararını gözeten rakiplerimizin devreye girmesini biz sevindirici buluyoruz. Marmara Bölgesi’ndeki potansiyeli daha da geliştiren, yolculara da seçenek sunan bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. İhtiyacın artması ve gelişen teknolojilerin sonucunda rekabet koşulları da değişiyor. İşletmeler, koşulsuz müşteri memnuniyeti anlayışı ile zaman, maliyet ve sınırsız hizmet konusunda yarışıyor. Bu rekabet de nihayetinde hem sektörün gelişmesine hem de yolcu memnuniyetinin artmasına hiç şüphesiz ki büyük bir yarar sağlıyor.
Rofed Derneği olarak yapılan çalışmalar nelerdir?
Kabotaj Hattı Ro-ro ve Feribot İşletmecileri Derneği (ROFED) bünyesinde, ülkemizin sosyal hayat ve ekonomisi için büyük önem teşkil eden kabotaj hattındaki Ro-ro ve feribot taşımacılığı yapan işletme firmaları olarak sektörün birliğini ve bütünlüğünü korumak, insanları konu hakkında bilinçlendirip sektöre saygınlık kazandırmak üzere faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tüm işletmecileri aynı çatı altında toplayan dernek,Ro-ro yük, yolcu ve araç taşımacılığını daha yukarı seviyelere çıkarmak, planlı ve programlı çalışmalarla hareket beraberliği sağlayarak sosyal ve iktisadi alanda dayanışma içinde sektörümüzü daha iyişartlara taşımak için çalışmalarına devam ediyor.
İDO olarak Ambarlı-Topçular arasında yeni bir hat kurdunuz, buradan beklentiler nelerdir?
İstanbul ve Marmara çapında akaryakıt tüketimini ve dolayısıyla çevreye salınan karbon oranını azaltmak, İstanbul trafiğini rahatlatmak, karayollarının aşınmasını önleyerek maliyetleri aşağı çekmek, seyirleri sırasında şoförlerin dinlenmesine fırsat vererek trafik kaza oranlarını düşürmek gibi çok sayıda faydası olan bu projemiz, İstanbul trafiğine büyük rahatlama getirmesinin yanı sıra Trakya Bölgesi, Kuzey Marmara Bölgesi, Trakya Bölgesi’nden gelip, Güney Marmara, Bursa, İç Ege ve Akdeniz güzergâhını takip eden firmalara da büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanında TIR ve kamyonların 06.00-10.00 ile 16.00-22.00 saatleri arasında trafiğe yasaklı olduğu zamanlarda, yola deniz üzerinden devam etmelerine fırsat verecek hattımız ile hem nakliye süreleri kısalacak hem de araçların ömrü uzayacak.
Biz İDO açısından doğru bir mantıkla işe girdik vebölgesel lojistik hareketinin tansiyonlarını analiz ederekbir sonraki adımlarımızın nasıl olması gerektiğini gördük. Lojistik ve yük firmalarının, piyasa ve kendi yüklerini hazırlama, sevkiyat saatlerini, Eskihisar – Topçular hattımıza baktığımızda da oradaki potansiyeli değerlendirdik. Bununla ilgili bir çalışmaya başladık. Halihazırda belirli bir doluluk oranını yakalıyoruz. İDO olarak Ro-Ro seferinde bizde varız diyebiliyoruz.
Bugün lojistik firmaları ile karşılıklı iletişimle talep ettikleri saatleri verdiklerinde biz hepsini alt alta koyup bir organizasyon çıkarmaya çalışıyoruz. Bu taleplerin hepsini ortak bir payda da buluşturmak istiyoruz. Böylelikle daha büyük bir gemi/gemileri kapasitesiyle hizmet verebiliriz. Büyük gemiler getirerek daha uygun fiyatlarla hizmet verebiliriz. Bugün İDO olarak bizim verdiğimiz hizmetin fiyatı kara yolu ile harcanan maliyetle karşılaştırdığınız zaman hemen hemen eş değer. Bu fiyat iletüm ilgili lojistik firmalarını denize davet ediyorum.
Ambarlı-Topçular arasındaki hat, kara trafiğini ne kadar rahatlatacaktır?
Bildiğiniz üzere İstanbul’da trafik yoğunluğunu son derece olumsuz yönde etkileyen bir TIR trafiği gerçeği var. Bu sadece İstanbul’un içini değil, bölgeyi de ilgilendiren bir yoğunluk ve trafik olarak devam ediyor. Ro-ro taşımacılığı zaten var. Örneğin halihazırda TIR’cılar Yakuplu bölgesinde mahalle aralarını dahi mecburi otopark olarak kullanıyorlar. Çünkü kullanabilecekleri bir tesisleri bulunmuyor. Bu da bölgeyi olumsuz yönde etkiliyor. Yeni açılan Ambarlı-Topçular hattımız olsun hazırlıklarını sürdürdüğümüz diğer Ro-ro projemiz olsun, bu bölgelere yeni birer tesis kazandırmak üzere gelişiyor. Bölgede biriken TIR yoğunluğunu bir merkezde toplayarak, yükü ortadan kaldıran bir özelliğe sahip olan bu tesisler çevreye ve trafiğe büyük bir yarar sağlayacak.
Tır ve kamyon geçişinin yapıldığı bu Ambarlı-Topçular hattının seyir süresi yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Ambarlı Kumport iskelesinden ve Topçular’dan günde karşılıklı bir sefer gerçekleştiren “Balıkesir 10” isimli Ro-ro gemimiz, ortalama 40 araç taşıma kapasitesine sahiptir.
Kocaeli’de birçok firma ile görüştüğümüzde onlarda da kara yolu taşımacılığında yaşanan sorunları aktarıyorlar. Bu açıdan onlarla da bir çalışma yapılabilir mi?
Lojistik firmalarınınbizi kendilerinin bir proje ortağı olarak görerek bizimle iletişime geçmeleri bizi çok mutlu eder. Eskihisar – Topçular hattındaki sağladığımız kurumsal anlaşmalar ve Ro-Ro projemiz ile biz tüm firmalarla iletişime geçmekteyiz. Bizim tanışamadığımız İlgili firmaların da İDO ile iletişime geçmelerini önemle rica ederim, böylelikle ortak payda oluşturabilir ve alternatif çözümler üretebiliriz. İDO ile bu yönde çalışma yapmak isteyen herkes ile çalışma yapabiliriz. İDO büyük kurumsal bir firma ve sahip olduğu donanım ile taleplere cevap verebilecek güçtedir. Önemli olan firmalar ile iletişime geçmemizdir. Ortak paydayı oluşturabilirsek herkesin kazandığı bir sistemi oluşturabiliriz. İDO olarak biz bu konuda ulusal / uluslararası her türlü işbirliğine çok açığız
İzmir-Gebze otoyolu ve köprüsü sizin Topçular-Eskihisar arasını etkiler mi?
Mutlaka etkileyecektir ama ne kadar etkileyeceğini yaşayarak öğreneceğiz. Köprümüz açıldıktan sonra fiyatlar arasındaki değerlendirmeyi firmalar ve halkımız yapacaktır. Mutlaka büyük bir hizmet, büyük bir proje hayata geçecektir. Ama ne kadar etkileyeceğini zamanla göreceğiz.
Diğer taraftan Topçular – Eskihisar hattımızda Kurumsal anlaşmalar ile kademeli olarak daha uygun taşıma fiyatları sunuyoruz. Bu hatta verdiğimiz hizmet birçok firma açısından daha ekonomik karşılanmakta ve kışın 17 gemi yaz aylarında 20 gemi ile beklemeleri en aza indiren zaman kavramı olmaksızın sürekli seferi ifade eden ‘’süreklilik esası’’ ile verdiğimiz hizmet bizim açımızdan uzun vadeli bir işbirliği oluşturmaktadır. Biz de 20 gemi ile bir deniz otoyolu köprüsüyüz.
Son zamanlarda dünyada bir güvenlik sorunu olduğunu biliyoruz. İDO’nun arabalı yolcu taşıyan araçlarında yayaların geçiş yaptığı yerlerde uygulanan güvenlik önlemlerinin araçların geçişinde alınmadığını gözlemledik. Yaya yolcular X-Ray cidazından geçip, bavulları elektronik ortamda incelenirken, arabaları ile yolculuk yapanların bu ve benzeri bir uygulamadan geçmesinin önemli bir güvenlik zafiyeti ortaya çıkaracağı ifade edilmektedir. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
İşletmelerde güvenlik uygulamaları, fayda, maliyet, sürat ve konfor denkleminde oluşturulmaktadır. Temelinde güvenlik uygulamaları, var olan riski kabul edilebilir seviyeye düşüren uygulamalardır. Özünde güvenlik uygulamaları ile konfor, sürat ve özgürlük arasında ters bir orantı vardır. Güvenlik uygulamalarının çok katı bir şekilde uygulanması maalesef hayatı zorlaştırmakta, dolayısıyla gerektiği kadarını yapmak güvenlik uygulamalarının temel unsuru olmaktadır.
Yukarıda saydığım nedenlerle, öncelikle var olan riski belirlemek ve bu riski minimize edecek tedbirler geliştirmek, güvenlik uygulamalarının özünü teşkil etmelidir. Güvenlik uygulamalarındaki amaç tehlikeyi bertaraf etmektir. Tehlike, şüpheli insan ile tehdit materyalinin bir araya gelmesinde oluşur. Bu nedenle, özellikle toplu ulaşım yerlerinde ve insanların güvenlik uygulamaları için fazla vakit ayıramadığı yerlerde, risk algısına bağlı profil inceleme ve davranış analizi yöntemi ile şüpheli insanları tespit ve bunlar üzerinde şüpheyi giderici güvenlik uygulamaları geliştirme yöntemi, daha efektif ve realist bir yöntem olarak benimsenmektedir. İDO A.Ş.’de özellikle araçlara yönelik güvenlik kontrol sisteminde, gerek araçların gerekse de araçları kullanan şahısların, risk analizleri ve tehdit değerlendirilmesi yapılarak güvenlik uygulamalarının buna göre geliştirilmesi yöntemi benimsenmiş, güvenlik personellerine de bu yönde eğitimler verilerek, müşterilerin güven içinde seyahat edebilmesi için hiç bir fedakârlıktan kaçınılmadan, sürat ve konfordan da ödün vermeden olabilecek en iyi güvenlik sistemi uygulamaya konmuştur.
Kısaca Araba Vapurlarında seyahat eden araçların, belli kıstaslara göre risk analizleri yapılarak gerekli durumlarda yine belirlenen standartlarda güvenlik kontrolleri yapılmaktadır.
Özelikle İstanbul’da deniz ulaşımının yaygınlaşması yönünde herkesin hem fikir olduğunu görmekteyiz. Bu noktada böyle bir çalışmayı tamamlamak için neler yapılması gerekiyor?
İstanbul, hiç şüphesiz bugün dünyanın belli başlı metropolleri arasında, en önemli destinasyonlardan ve markalardan biri haline gelmiş bir şehirdir. Ancak marka değerini artırabilmesi ve güzelliğini koruyabilmesi için, başka birçok şeyin yanı sıra, ulaşımdaki potansiyellerini geliştirmesi, farklı ulaşım biçimleri arasındaki koordinasyonunu güçlendirmesi ve deniz yolu seçeneğinden daha çok yararlanması gerekiyor. Marmara kıyısı, Adalar ve Boğaz hattı boyunca denizle çevrili bir şehir olduğu düşünüldüğünde, bu potansiyelini yeterince değerlendirdiğini söylemek güç. Burada en önemli konulardan biri, farklı ulaşım seçeneklerinin birbirini bütünleyecek şekilde geliştirilmesidir. Zira ulaşım ve seyahat dünyası, denizde olsun, karada ya da havada olsun, yeni yolların şekillenmesi, modern alternatiflerin belirmesiyle sürekli değişim yaşıyor. Birinde ortaya çıkan alternatifler, diğerini de etkilediğinden, farklı ulaşım seçeneklerinin birbiriyle entegrasyon içinde olmaları gerekiyor. İDO olarak, değişen koşullara uygun ideal çözümleri hızla devreye sokabilecek esnek bir yapımız var. Yeni feribotlar alınması, yeni hatlar açılması, farklı seçenekler yaratılması gibi konuları da, hep yoğunlukla ve ağırlıkların değişmesiyle paralel düşünüyoruz. Bu hızlı değişim ile birlikte deniz ulaşımının payı hem İstanbul’da, hem Marmara’da daha da artacak. İstanbul ve Marmara Denizi bağlamında düşünürsek, hem daha hızlı, daha konforlu gemilerle hem de artan rotalar ve ulaşım entegrasyonuyla deniz ulaşımının daha da gelişeceğini, yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.
İDO olarak hedefleriniz nelerdir
Ulaşımın dinamik dünyasında yaşanan değişimlere ayak uydurarak, sürekli yenilenmeyi gözeterek ve her zaman müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak kurumumuzu geleceğe de lider konumda taşımak için çalışıyoruz. Geleceğe yönelik tüm plan ve projelerimiz bu değerler üzerine yükseliyor. İDO olarak temel işlevlerimizi iki şekilde tarif ediyoruz. Birincisi, İstanbul içi deniz ana taşıyıcı güçlerinden biri olmaya devam etmek. İkincisi de Marmara’nın kuzeyi ile güneyini birbirine daha güçlü bağlarla birleştirmek. Önümüzdeki dönemde her iki alanda da yeniliklerimiz olacak. Özellikle Marmara’nın kuzeyi ile güneyi arasında ticari ulaşımın deniz yoluna kaydırılması, bu yolla da İstanbul üzerindeki ulaşım yükünün hafifletilmesi yönünde çalışmalarımız var. Bunların yanında ilk seferlerine başladığımız Ambarlı-Topçular hattındaki Ro-ro seferlerimizin yanı sıra uzun zamandır hayata geçirmeyi planladığımız, diğer hatlar için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şu an için konuyla ilgili ÇED raporunun sonuçlanması ve belediye ruhsatıyla birlikte projeye başladığımızda, yatırımı 2 yıl içerisinde tamamlayıp hizmete başlayacağımızı tahmin ediyoruz.