Medkon Lines Genel Müdürü Mahmut Işık; Türkiye’de bizim gibi bir yapı yok

Türkiye konum itibariyle üç taraftan onu çevreleyen denizler nedeniyle doğal bir ticaret merkezi olarak her daim dikkat çekmekte. Bu da son yıllarda ülkemizde denizcilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın yatırım ve iş geliştirme ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor.  Konteyner hat taşımacılığında başarılı işlere imza atmış Medkon Lines Genel Müdürü Mahmut Işık ile bir araya gelerek kendisine, denizcilik sektöründeki yatırımları ve bu alanda son yıllarda ki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerini aldık.

Öncelikle kriz döneminden başlayalım isterseniz. Kriz dönemi bittimi denizcilik sektörü için? Etkileri hala devam ediyor mu?

Krizin en dibini 2008 döneminde gördük. Birdenbire 60 bin dolardan 5 bin dolara düşen kazançlar gördük herşey birden kötüleşti. Şimdiki dönemde neredeyiz derseniz bana gore şu dönem alım zamanı. Gemiden yada liman yatırımı yada herhangi bir yatırımdan bahsediyorsanız eğer, şu dönem alım  zamanı. Bunun nedeni bundan sonraki süreçte çok kısa bir dönem de olmasada 6 aylık yada 1 yıllık süreçte, bizim tabirimizle yükün üzerinde olan kişilerin yani yükü kontrol edebilen kişilerin çok ciddi kazanımlarının olacağı bir döneme giriyoruz. Bizim de bu dönem yaptığımız o zaten. Bizde son 1.5 sene içerisinde gemi sayımızı arttırdık. Dolayısıyla alımın çok daha iyi olacağını düşündük. Biz biraz da yükle beraber hareket ettiğimiz için şanslıyız. Yani gemiyi çalıştırabileceğimiz yükümüz olduğu için şanslıyız. Bundan dolayı alımı düşündük. Geminizi hareket ettirebilecek yükünüz yok ise şuan halihazırda gemi yatırımı dışarda olan bir oyuncu için karlı olmayabilir.

Daha önceki röportajınızda Medkon olarak çalışmalarımızı 3 ana başlık altında topladığınızı belirtmiştiniz. Bu konu ile ilgili detayları öğrenebilir miyiz?

Medkon denizcilik 3 tane temel işi olan ve o şekilde devam eden bir yapı. Bunlardan birincisi konteyner hat işletmeciliği. Kendi gemilerimizle kendi konteynerimizla Türkiye limanları ile Libya Tunus ve Cezayir limanlarına bazen haftalık bazen haftada 2 kere olan servislerle devam ediyoruz. Ikincisi açık yük ve proje yükü taşımacılığı. Gemilerimizin özelliklerinden dolayı özellikle Akdeniz ve Batı afrika bölgelerimizde bazen kızıldeniz de proje taşımacılığına devam ediyoruz. Üçüncü işimiz Türkiye’de yeni yapılanmaya çalışan Dünyada büyük kuruluşların geliştirdiği ve bizimde geliştirmeye çalıştığımız gerek kabotaj da gerek se kabotaj dışında Karadeniz’de bazı yerlere organize ettiğimiz feeder hizmetimiz.

Karadeniz’den bahsedersek o bölgede ki sıkıntılar sizi etkiliyor mu? Özellikle Ukrayna’da yaşanan sıkıntılar?

Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya tarafını düşünüyorduk. Ancak şu süreçte pek de mantıklı olmadığını görüyoruz. Bizim mantığımız bu saydığım 3 ana işi yaparken birbiri ile kombine edebilmemiz. Yani Ukrayna ve Rusya limanları düşünülüyordu ama bizim hat servislerimizle kombine edilerek düşünülüyordu. Ancak karışıklık sebebiyle riskli görüyoruz.  Akdeniz tarafında da hali hazırda bir taleple beraber Suriye ve Lübnan limanlarını düşünüyoruz. Hanüz oluşturduğumuz bişey değil ancak olabilirliği yüksek.

Suriye ile ilişkiler ticari anlamda düzeldimi?

Gemiler şu an gidiyor ve hiçbir problem yaşamıyorlar. Orada da böyle bir şeyin olması belki sürecin hızlanmasına ve ilişkilerin yumuşamasına neden olacaktır diye düşünüyoruz. Ancak Türk bayraklı gemilerimiz ile bunu yapmayacağız.

Ortaklıktan bahsedelim isterseniz. Yaptığınız çalışmalar ortaklıktan sonra mı gelişti?

Biz aslında Contaz Denizciliğin eski sahipleriyiz. Yani ben eski çalışanıyım. Şu an ortak olduğum 2 kişi eski sahipleri. Contaz Denizcilik 2008 de satılmasının ardından ben  Medtrans ve Medkon Denizcilik’i kurdum. Daha sonraki süreçte Contaz’ın eski ortakları ile yeni bir yatırımla işleri büyüterek yol birlikteliği yaptık. Şuan şirkette 3 ortak bulunuyor. Biri ben, diğeri deniz ticaretinin çok iyi tanıdığı Kaptan Halim Sadi Pencap diğeri %49 hisseye sahip İngiltere’de kurulu bir şirkete ait.

%51 hisseye sahip olmanız elinizin güçlü olduğunu gösteriyor bir anlamda.

Bütün yönetim Türkiye tarafında. Şirketin sahip olduğu tüm varlıklara kar ortaklık yapısı bu saydığım 3 ortaklık yapısına ait. Yatırımlarımızın tamamında kredimiz yok. O yüzden piyasanın kötü olmasına ragmen bizim bu kadar dik durabilmemizin sebebi bu.

İşi biliyor olamakta önemli birşey onunda altını çizmek lazım değil mi?

Tabii ki en başta o önemli. Ancak sadece işi bilmek yetmiyor. Biz bu işi kendimizce bildiğimize inanıyoruz. Grubun Ceo’su ve şirketin Türk Ortağı Kaptan Sadi Pencap  35 senedir, ben 20 senedir bu işi yapıyoruz. Ve yaptığımız işin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Ortaklık konusunda genelde şirketler maddi sıkıntıya girdikleri için ortak almayı tercih ederler.

Bizde tam olarak öyle olmadı. İngiliz ortağımız tanıdığımız bildiğimiz ve daha once iş yaptığımız bir firma. İşin daha büyütülmesi için böyle bir ortaklık gerçekleştirdik. Bizim mantığımız şirketimiz büyük olsun herkes bu pastadan pay alsın istiyoruz. Mesela istihdamın arttırılması bu anlamda bizi en çok sevidiren bir durum.

Anlattıklarınızdan yola çıkarak bu sektörün risk barındıran bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Ve risk bu kadar fazla iken daha kazançlı bir alan olması gerekmez mi?

Tabi risk oldukça büyük bizde. Eskiden kazançlı bir alandı. Ama şuan kar marjları oldukça düşük. Biz buradan kazanabilirsek tabiki kendimizi garanti altına alacak yatırımlar yapabiliriz ancak sadece kendimizi garanti altına almak mantığı bize uymuyor.

Kaliteden ödün vermek durumunda kalıyor musunuz?

Hayır. Bunu zaten denizcilik sektöründe yapamazsınız. Denizcilik sektöründe bunu yaparsanız çok çok daha pahalıya maal olabilir. Denizcilikte herşey uluslararası kurallarla belirlenir. Yani siz kaliteyi düşürmek isteseniz bile gemide çalışacak insanlar ve o insanların sahip olacakları sertifikalar yada geminizi hangi periyotlarla tamir ettirmeniz gerektiği bile bellidir. Ve bunları sürekli denetleyen onay veren kuruluşlar var. Her limanda da gelinen liman kontrol merkezleri var orada da zaten geminizde herhangi bir problem görünür ise geminizin seferden men edilmesi gibi yaptırımlar bulunuyor. Bu sebeple kaliteden ödün vermek hiçbir denizcinin yapmaması gereken ve bizimde asla yapmayacağımız birşey.

Gelecek hedefleriniz ile ilgili hedeflerinizi almak istesek neler söylemek istersiniz?

Şirketimizin kısa orta ve uzun vade hedefleri bulunuyor. Yaptığımız 3 ana işinde kendince hedefleri var bunlardan bazıları, ticaret yapılan ülkelerin çoğalması. Karadeniz ve Akdeniz de bazı bölgelerin devam ettirilmesi.

Rakipleriniz çok mu bu alanda? Belirttiğim gibi 3 ana işin de kendince rakipleri bulunuyor. Ama bizim avantajımız rakiplerimizden 1 adım öne çıkmamızın sebebi 3 işin de birbiri ile kombine edilerek devam ettirilmesi. Dünyada bu 3 işi beraber yapan firma sayısı bir elin parmağını geçmez ancak Türkiye’de bizim gibi bir yapı yok.