Migros ‘İyi Tarım Uygulamaları’na uygun meyve sebze sunan ilk perakendeci

Migros ‘İyi Tarım Uygulamaları’na uygun meyve sebze sunan ilk perakendeci

Migros, 2010 yılından bu yana Türk tüketicisinin, tamamen sağlıklı üretilen sebze meyveyi tüketme hakkı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde ‘İyi Tarım Uygulamaları’ standartlarında üretilen meyve ve sebzeyi mağazalarında satışa sunan ilk perakendeci oldu.

‘İyi Tarım Uygulamaları’ kapsamında, tarım ürünlerinin Migros müşterilerine en yüksek besin ve hijyenik değerinde ulaşabilmesi için 224 farklı kriter yerine getiriliyor. Buna göre üretimin her aşaması kayıt altına alınırken, üreticinin tarlaya atılacak tohumunun seçiminden, toprakta üretimin yapılmasının çevreye olası etkisine, kullanılacak reçeteli ilaç ve gübrenin standardından, tarlada çalışan işçilerin sağlığına kadar çok sayıda kritere uygun hareket ediliyor. Migros raflarına gelen İTU standartlı ürünlerin üretim aşamasında yapılacak her işlemin, çevreye olası zararları araştırılarak zarar verebilecek uygulamaların önüne geçiliyor. Böylece toprağın verimi ve bereketi korunarak, gelecek nesiller için sağlıklı bir çevre sağlanıyor. Meyve sebzede toprak ve su analizi gibi kayıtları zorunlu bir standart haline getiren ve bunları denetleyen İTU, denetimli ve kayıtlı üretimi sertifikalandırıyor.

Migros’un tarımda yarattığı güven üretimi destekliyor

Migros, İyi Tarım ile müşterilerine ve üreticilerine güven yaratmanın yanı sıra Türk tarımının gelişimi ve sürdürülebilir büyümesi için de itici bir güç oluşturmayı amaçlıyor. Migros, 2017 yılı sonuna kadar 8 yılda toplam 530.941 ton İyi Tarım Uygulamaları sertifikalı meyve ve sebze tedarik ederek müşterilerine ulaştırdı. Sadece 2017 yılında, 280 adet İTU sertifikasına sahip 1.033 üreticiden ürün temini yaptı.

Migros, STK’lar ve resmi kurumlarla iyi tarım uygulamaları standartlarının yaygınlaştırılıp geliştirilmesi için etkin işbirlikleri geliştirerek ihtiyaç durumunda, üreticilere İTU belgesi edinmeleri sürecinde eğitim ve danışmanlık desteği de sağlıyor. 

İyi Tavuk ve İyi Hindi ile standartlar hayvansal üretime yayıldı

Gıda üretiminin izlenebilirliği ve sürdürülebilirliğinin, gıda güvenliğinin en önemli unsurlarından biri haline gelmesiyle Bitkisel Üretimde başlatılan İyi Tarım Uygulamaları’nın devamı olarak Migros, Hayvansal Üretimde de İyi Tarım Uygulamaları kavramını devreye aldı.  2013 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan İyi Tarım Uygulamalı  Tavuk  ile, Türkiye’de Hayvansal Üretimde İyi Tarım Uygulamalarını  benimseyen ilk büyük perakendeci yine Migros oldu.

Bu kapsamda, beyaz et ve yumurta tedariki 317 İyi Tarım Uygulamaları kriterlerine göre gerçekleştiriliyor. Migros bugün, İyi Tarım Uygulamaları esasına uygun üretim yapan sertifikalı 10 üretici firmanın yüzlerce kümesinden tavuk ve hindi, 3 firmadan da yumurta tedarik ederek raflarına taşıyor. Migros, 2017 yılında bir ilke daha imza atmış olup hayvancılık alanında, Süt Sığırcılığı kapsamında uluslararası standartlarda üretim gerçekleştiren Avrupa Birliği Onaylı bir çiftlikle ortak çalışma başlattı. Migros, İyi Tarım Uygulama Sertifikasına sahip Çiğ Sütü,  “İyi Süt” sloganı ile müşterilerine sunan ilk perakendeci oldu.