Musevi cemaatin dışa açılan kapısı Balat Or-Ahayim Hastanesi
Misyonlarının hastaneye giren herkesin tedavisinin yapılarak taburcu edilmesi üzerine kurulduğunun altını çizen Balat Or-Ahayim Hastanesi Vakfı Başkanı Yaşar Abuaf, “Hastanemiz sadece Türk Musevi Cemaati üyelerine değil, tüm topluma hizmet vererek cemaatin dışa açılan kapısı konumunda bir yapıya sahiptir.” dedi.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan tarihi içerisinde bir vakıf kurumu olarak varlığını sürdüren 117 yıllık Balat Or-Ahayim Hastanesi’nin öyküsü, 1800’lü yılların sonlarında birkaç gencin, muhtaç hastalara, evlerinde tıbbi yardım götürme çabalarından günümüze kadar süren bir dayanışma ve fedakarlık öyküsü. “Hayat Işığı” anlamına gelen Or-Ahayim hastanesi, 1898 yılında, idealist doktorların ve hayırseverlerin katkılarıyla, Sultan II. Abdülhamid’in fermanıyla küçük bir sağlık ocağı olarak kurulmuş olan Or-Ahayim Hastanesinin bugününü Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Abuaf ‘dan dinledik.
Aktif çalışan bir polikliniğiniz var
Polikliniğimizde günde 300-350 hasta kabul ediliyor. 350 poliklinikten 60 kadarı toplum bireylerinden olduğunu görebiliyoruz. Hastanemizde ise yine günde ortalama 10-15 ameliyat yapılmakta.Kardiovasküler dediğimiz bypass ve kalp ameliyatları haricinde, beyin ameliyatları dâhil olmak üzere her türlü ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Erişkin ve yeni doğan yoğun bakımları, fizik tedavi merkezimiz bu gün Türkiye çapında ilk sıraları teşkil etmekte. Hastanemiz son 4-5 senedir B sınıfı konumunda kabul ediliyor.
Sizce toplum bireylerinin özellikle doğum konusunda hastanenizi tercih etmelerinin nedeni nedir?
Doğum için bizleri tercih eden hanımlar başka özel hastanelere gittiklerinde gördükleri yakın ilgi, bakımın aynısını, konforu orada vereceklerin ücretin çok daha altında bizde bulabildiklerini gördükten sonra, özellikle yeni doğan yoğun bakım servisimiz 24 saat kesintisiz verdiği kaliteli hizmet veriyor olması bu alanda tercih edilmemizi sağlayan nedenlerin başında geliyor.
Balıklı Rum Hastanesinde açılan ek bölüm nasıl bir hizmet veriyor?
İlerleyen tıp yaşam süresini uzatıyor. Ancak uzayan yaşam süresi bazı maddi konuları da beraberinde gündeme getiriyor. Türk Musevi Cemaati’nin yaşlanan bir toplum olduğu bilinen bir gerçek; hastanemiz bünyesindeki Torel Geriatri Bölümü’nde yatması gereken bir kişinin özel oda talebi ve verilecek yüksek kalitede hizmet giderleri karşılanması güç miktarlar ortaya çıkartıyor. Bunun önünü alabilmek için Balıklı Rum Hastanesi’nde 40 kişilik bir pavyon oluşturduk. Hastane bölümlerini de katarsak 50 civarında yatağımız mevcut. Bunların tamamı dolu. Bu hastalarımız Pembe Meleklerimiz tarafından manevi destek görüyorlar. Yeni dönemde imkânlarımız yeterli olursa ikinci kırk kişilik pavyon almaya talip olabiliriz.