Müşterinin ihtiyacı doğrultusunda ürünlerimizi tasarladık
Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde çıkarılan tebliğ ile kullanım zorunluluğu getirilen yazarkasa pos cihazı, dünyada bir ilk olması nedeni ile oldukça ses getirdi. Yaşanan zorlu süreçlerin sonunda oluşturulan pazarda, birbirinden farklı onun üzerinde ürünün varlığından bahsedilirken, piyasada aktif olan ürün sayısı ise beş. Farklı özellik ve yapıları ile pazarda kendine yer bulan ürünler içerisinde yerini alan Ingenico, Türkiye pazardaki geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak kısa zamanda büyük adımlar attı. İngenico’nun sektörün dinamikleri doğrultusunda yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Ingenico Group Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal, sorularımızı yanıtladı.
Ingenico’nun kuruluşu ile başlayalım isterseniz. Ingenico kaç yılında kuruldu?
İngenico Türkiye’de 1998 yılından beri faaliyet gösteren bir şirket. İlk etapta distribütör firma olan Planet firması ile çalışmaya başladı. O dönem Türkiye’de kredi kartı kullanımının gelişmeye başladığı bir dönem. Dolayısıyla o dönem müthiş bir devlet teşviği verildi. Devlet vergisini sıfırladı leasing ile satışını desteklemeye başladı. Çünkü o dönem de günümüzde olduğu gibi kayıt dışı ile mücadelede en etkili silah kredi kartı. Planet firması da o dönem kuruldu ve bu ivmeyle beraber oldukça yüksek bir pazar payına ulaştı. Daha sonra Planet firmasının %100 hissesini Ingenico alarak yoluna devam etti. Fransa merkeze bağlı ve 2007 yılından beri Ingenico Türkiye olarak faaliyet göstermekteyiz.
Anlattıklarınızdan piyasayı çok iyi bilen, sonrasında da uluslararası alanda başarılı olan bir firma ile yoluna devam eden yere sağlam basan bir firma olduğunuzu anlıyoruz.
Aslında ilginç olan Fransızların o dönem kendi ürününü satan Planet firmasını satın almasıdır. Satın aldıkları şey aslında buradaki mühendis arkadaşların fikirleri, pazar payı ve piyasanın gideceği noktadır. Dolayısıyla o potansiyeli görerek yatırım yapıyorlar. Ekip olduğu gibi büyüyerek devam ediyor. Ayrıca Ingenico 2008 yılında Sagem firmasının POS cihazları alanında faaliyet gösteren bölümünü de alarak dünyada sektör lideri haline geldi. Türkiye’de de %50’in üzerindeki pazar payı ile sektörün lideri konumunda.
Gelir İdaresi tarafından ortaya çıkan fikir ile onaylı yazar kasa pos cihazı ile sektöre bir yenilik geldi. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Biz bu fikri çok sevdik ve benimsedik. Yapılış tarzı ile ilgili konuları oturup tartışabiliriz ama amaç olarak desteklediğimizi söyleyebiliriz. Hatta bu konu ilk konuşulmaya başlandığında en üst yönetimimiz de biz bu kararı benimsedi ve bu doğrultuda yatırım yapmaya karar verdik.
Yapılış tarzı ile ilgili nasıl bir sıkıntı yaşadınız?
Gelir İdaresi’nin çok hızlı bir şekilde bu işlemi yapmak istemesi ve kimseye danışmadan böyle bir sürece girilmesi konusunda sıkıntı yaşadığımızı söyleyebilirim. Tabi Gelir İdaresi’nin kendi hedefleri kendi düşünceleri var bu kapsamda bir şeyler yapılmaya başlanması doğru olabilir ama ben olsaydım daha geniş kitlelerin görüşlerini alarak ve süreci yavaşlatarak yoluma devam ederdim. Örneğin bu fikir ilk ortaya çıktığında Ingenico olarak ödeme sistemleri lideri olmamıza karşılık bütünleşik cihazdaki ödeme sistemleri bu durumdan nasıl etkilenir sorusu hiç sorulmadı bize. Çalıştığımız 21 banka bulunuyor ne onlara ne bize böyle bir soru sorulmadı. Bu uygulama taslak olarak bize geldi 1 hafta sonra kanun çıktı ve biz cevap verebilecek süreyi bulamadık. Bu sebeple sürecin daha yavaş ilerlemesini isterdik. Ancak bu güne baktığımızda kanun süreci geçti, üretime başladık. Fikir çok güzel ve destekliyoruz. Şuan için gidişattan memnunuz.
Bu uygulama bir yanı ile vergi denetiminin uzaktan yapılabilmesi amacını da taşıyor. Konu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Vergi denetiminin uzaktan yapılabileceği bir alt yapının oluşturulması dünyada bir ilktir. Bu açıdan fikir çok mantıklı. Biz maalesef Türk insanı olarak gelirimizi göstermekten ve vergimizi vermekten imtina ediyoruz. Bu aşamada fiziksel olarak milyonlarca mükellefi ayrı ayrı denetleyemezsiniz. Dolayısıyla böyle bir altyapıyı kurmak çok doğru bir harekettir. Biz Ingenico olarak bu tebliğ ilk geldiğinde şaşırdık bir o kadar da sevindik.. Tebliğin ardından cihazın teknik şartnamesi yayınlandı. Teknik şartnamede yazan her maddeyi önce avukatlar ile değerlendirdik. Sonrasında birebir aynısını sıfırdan bir cihaz olarak tasarladık. Diğer firmalar var olan cihazı geliştirme yoluna gittiler ve bu cihazlar kullanışlı değildi ancak biz tamamen sıfırdan bir cihaz ürettik.
Bu tebliğ ile birlikte cihazlara getirilen en büyük yenilik nedir?
Bence kesinlikle cihazlara GPS şartı getirilmesidir. Konum belirleme özelliğinin konulması gerektiğini belirttiler. Biz bütün cihazlarımıza GPS sistemi koyduk. Bizim cihazımız ilk çıkan teknik şartnameyi sağlayan tek cihaz. Eksiksiz birebir aynı şekilde üretim yaptık. Sonrada GPS özelliğini şartnameden çıkarttılar.
Cihazlar üzerinde sizin Ingenico olarak geliştirdiğiniz ve eklediğiniz bir özellik var mı?
Örneğin barkod okuyucu opsiyonunu 2014 yılından beri ürettiğimiz tüm seyyar cihazlarda alternatif olarak sunduk. Onun haricinde seyyar pos cihazlarının müşterinin sipariş tesliminde kullanılacağını düşünerek düşmeye ve darbelere dayanıklı olmasını ön planda tuttuk. Dayanıklılık sertifikamız var ..ki bunları yapma zorunluluğumuz bulunmuyordu.
Sizin bu belirttiğiniz süreçler ve her detayı düşünerek sıfırdan ürün üretmek belli bir süreyi kapsayacaktır. Oysaki gelirler idaresi pos cihazlarına geçiş için net tarih belirtmişti. Bu süreçte nasıl hareket ettiniz?
Biz yeni nesil pos cihazlarını Ar-Ge ekibimiz ile 2012 yılsonunda tasarlamaya başladık, Mart 2014’te satışa sunduk. Diğer firmalar Ekim 2013 yılında satışa çıktılar. Diğer firmalar bu tebliğin ardından var olan ürünü yenileyip değiştirip satışa sundular. Biz yeni sıfırdan bir ürün dizayn ederek üretime geçtiğimiz için diğer firmalardan sonra satışa başlayabildik. Süre kısıtlamasının yaşanması sebebiyle firmalar diğer pos cihazı üreticilerinin pos cihazlarını almak durumunda kaldılar nihayetinde kanunun vermiş olduğu bir karardı ve bizim pos cihazlarımızı bekleyemezlerdi. Bu sebeple biz yaşanan gecikme sebebiyle hep ikinci ya da üçüncü marka olarak işyerlerine girdik, ama şuan en beğenilen ürün olduk. Buna rağmen çok iyi bir pazar payını yakaladığımızı düşünüyorum.
Ingenico yazarkasa tarafına geçmesinin ardından kararını verdi. İlk olarak Pavo ile lisans kullanma konusunda iş ortaklığı yaparak yola çıktık ve ürünleri dizayn ettik. İlk olarak seyyar ürünü yaptık sonrasında Ingenico olarak da yazarkasa lisans başvurusunu yaptık. Gelir İdaresinden yazar kasa pos cihazı lisanslı firma olduk. Daha sonra masaüstü cihazımızı en üst güvenlik önlemleri ve özellikleri ile geliştirdik.. Ve müşterilerimizin beğenisine sunduk. Biz sadece “kutu ürün” satalım para kazanalım gibi bir düşüncede olmadık.. Müşterinin ihtiyacı doğrultusunda ürünlerimizi tasarladık ve sektörde farklılık yaratarak, tercih edilen firma olarak yolumuza devam ediyoruz.
Pazar payınız ne kadar?
Şuan pazarın %10unda bulunuyoruz. Bu oranın gün geçtikçe artacağına inanıyoruz ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz 2 yıl içerisinde pazar payının %35’ini yakalamak. Bizim için ve sektör için doygunluğa ulaşmak gibi bir durum söz konusu olamaz.
Piyasadaki cihazlara baktığımızda Ingenico fiyat olarak hangi konumda?
Aslında rekabetçi olarak fiyatlarımız çok iyi durumda. Özellikleri ile birlikte fiyatı karşılaştırdığınızda gerçekten uygun fiyatlı ürünler satıyoruz. Bizim sağladığımız özelliklere sahip olmayıp, bizden daha ucuzları tabii ki var. Özellikleri bizim cihazlarımızdan daha az olup daha pahalı fiyatlara satılan cihazlar da var. Bu sebeple biz orta kulvarda yer alıyoruz. Fayda maliyet analizi yapıldığında ise ürünlerimizin uygun fiyatlı olduğunu tüm açık yürekliliğimle ifade edebilirim.
Bu konuda fayda maliyet analizini müşterinin yapabilmesi için bilinçlendirmeye yönelik nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Biz yerinde anlatmaya önem veriyoruz, ikasa.com.tr internet sitemizde çok açık bir şekilde bilgilendirmeye yönelik veriler var. Şuan pazarlama ekibimiz yeni bir çalışma içerisinde …Bu sistemleri anlatmaya ve dikkat çekmeye çalışıyoruz. Ayrıca cihazlarımızda işyerlerinin işini kolaylaştıracak çok fazla özellik var. Mükelleflerin yeni nesil yazarkasa alırken araştırma yapmasını rica ediyoruz. Yani uzun süre bir ürünü kullanmak istiyorlar ise iyi bir cihaz almaları gerekiyor.
Anlattıklarınızdan yola çıkarak siz Ingenico olarak sıfırdan bir cihaz üretip, satışa sunuyorsunuz ve var olan üründe değişiklikler yaparak satışa sunan firmalar ile rekabet durumunda kalıyorsunuz. Bu uygulamanın bir standardı olması gerekmiyor mu?
Mantık olarak belirttiğiniz konu çok doğru. Bir haksızlık olmaması için bütün firmaların aynı kurallara uyması gerekiyor. Ama maalesef ilk kanun çıktığı zaman ürünleri hazır olan firmaların Tubitak onayı olmadan satış yapmalarına izin verildi. O dönemde de hazır olan bir firma vardı o firma satışa geçti ve o dönem kapandı. Şuan bütün cihazlarda Tubitak onayı getirildi ki biz bundan kesinlikle gocunmuyoruz. Olması gereken budur. Tubitak bir otoritedir. Bunu belirleyen tasarlayan kurumdur. Onların bunu belirleyip onaylaması işimize güç katacaktır. Tabiî ki bazen proje ile ilgili Tubitak onayına gittiğimizde müşterimize zaman verirken 40 ile 60 gün Tubitak onay süreleri gerekebilir yönünde bilgilendirme yaparken rakip firmalarımız bizim onaya ve süreye ihtiyacımız yok hemen gelip cihazı kurarız yönünde açıklama yapabiliyorlar. Bizim de kurumsallığımız ve farkımız bu diyebilirim. Tubitak tarafından onaylanmayan hiçbir işte yer almıyoruz.
Üretmiş olduğunuz cihazlar ile ilgili Türkiye dışında uluslararası firmalara açılım gerçekleşti mi? Üretilen son nesil cihazımız İtalya’da sertifika aldı ve satışına başlandı. İtalya hükümeti de aynı Türkiye hükümeti gibi yazar kasa mevzuatı çok benzer durumda ancak merkezi sisteme geri bildirim mekanizması yok. Sadece cihazın içinde mali bellek olan, onaylanmış, yazılımı Tubitak benzeri bir kurumdan sertifikası alınmış makine kullanım şartı var. Biz bu cihazımızın tanıtımını yaptık, sertifikaları aldık ve İtalya’daki maliye bakanlığı onay verdi ve şuanda İtalya İngenico, iWE 280 modeli seyyar yazar kasa ve eft pos bütünleşik cihazımızı satışa başladı. Birçok firma sadece Türkiye’ye özel bir ürün tasarladılar. Biz öyle yapmak yerine ürünü global kataloğumuza koyduk. Dolayısıyla birçok ülkede bu ürün konuşulmaya başladı. Bu durum İngenico’nun doğru karar verip, ürünü sahiplenmesinin bir getirisidir.