Otomotiv sektörü istikrarlı bir gelecek peşinde

Otomotiv Sanayi Derneği’nin 40. olağan genel kurul toplantısının yapıldığı bu yıl sektör temsilcileri uzun vadeli çözümler beklediğini net bir şekilde ifade etti.  Başta OSD Başkanı Kudret Önen ve sektör temsilcileri yaşanan sorunları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a aktarırken, bakanımızın da olumlu açıklamalarda bulunması ve yeni dönemde önemli çalışmaların yapılacağını belirtmesi herkesi sevindirdi.

40. yılını kutlayan derneğin otomotiv sektörüne büyük katkıları olduğunun altını çizerek söze başlayan OSD Başkanı Kudret Önen, “Bu toplantıların bizim için ayrı önemi vardır. Otomotiv sanayi Türkiye ihracatına ve ekonomisine katma değer sağlayan sektörlerin içinde ilk sırada yer alıyor. Sanayimiz son 7 yıldır ihracatta birinci sırada yer alırken, Ar-ge merkezlerinde ilk sırada bulunmaktadır ve en önemlisi ise toplam 400 bin adet nitelikli insan gücüne istihdam sağlıyor. Bugün sanayimiz değer zincirinde tasarımdan küresel pazarlamaya, ürün ve üretimdeki nitelikli mühendislik yapısına ve 1,7 milyonluk üretim kapasitesi ile sürdürülebilir bir büyüme ile yoluna devam ediyor” sözleriyle sektörün önemini bir kez daha vurguladı.

Otomotiv sanayinin 2013 yılında başarılı bir grafik çizdiğini belirten Kudret Önen, “2013 yılında Avrupa Birliği’nde krizin devam etmesi nedeniyle bizler orada daralan pazarı Ar-ge ile desteklenen yeni ürünlerle ve yeni modellerle aşmayı başardık. Ancak kurdaki ve ÖTV’deki artışın yanı sıra kredi kullanımını sınırlandıran önlemler sebebiyle 2014 yılının ilk çeyreğinde pazarda bir talep daralması olduğunu görüyoruz. İç pazardaki bu daralmayı da yine ihracatla kapatmamız gerekiyor. Bu açıdan 2014 yılında da Avrupa’daki ekonomik hareketliliğin yeniden oluşması bizler için büyük avantaj oluşturacaktır” dedi.

 2023 yılı ihracat hedefinde otomotiv sektörünü geliştirmeden gerçekleştirmenin imkansız olacağına vurgu yapan Önen, “Bugün yeni teşvikler ve kapasite artışlarımızda üretimlerimizi 1.6 milyona kadar çıkardık. Ancak pazarın talep yapısının olumsuz etkileyen ani vergi artışları olumsuz bir gelişmedir. 2014 yılında talepteki daralma ciddi olarak hissedilecektir. Pazarın baskı altında tutulması iç pazar kaynaklı üretimlerin azalmasına neden olacaktır. 2023 yılı hedeflerine baktığınız zaman Türkiye 4 milyonluk araç üretmek istiyor, bunun için 4 katı üretim artışı gerekiyor. İçersinde bulunduğumuz konjonktürde daralan bir pazar yapısıyla uzun vadede bu hedefi yakalayamayız. Bu nedenle sektörün hızla sorunları çözülmelidir” dedi.

OSD Başkanı Kudret Önen’in yaptığı konuşma sonrasında söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Otomotiv sektörünün dünyanın en büyük yatırımlarının gerçekleştiği sektörlerden biri olduğunu bilmekteyiz. Eğer tüm otomotiv imalatçıları bir ülke olarak değerlendirilseydi bu ülke dünyanın en büyük 6. ekonomisi olabilirdi. Bu nedenle Ar-ge merkezlerinde sigorta primlerinin işveren payının süresini kanun 5 yıl olarak sınırlamıştı, bu sürenin 2023 yılına kadar uzatılmasını sağlayacağız. Dışarıda Ar-ge ve tasarım yapılsın biz burada montaj yaparız mantığı doğru değildir. Bu mantıkla kısa vadede belki para kazanılır ama orta vadede kırılganlıklar artar.  Bunun dışında yenisi hazırlanacak Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırlarken sektörden de raporlar görüşler istemekteyiz” dedi.

Otomotiv sektörünün dünyadaki değişimine de dikkat çeken Bakan Fikri Işık, “Otomotiv sanayinde araç hafifletme, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmalar da her geçen gün artıyor. 2020 yılına kadar, Avrupa’da her 5 araçtan 1 tanesinin elektrikli araç olacağı tahmin ediliyor. Özellikle yeni nesil, çevre dostu, hibrit, elektrikli araçlar konusunda atılım yapmalıyız” diyerek bu alandaki kararlılığını ortaya koydu.