Özbekistan’da Organik Pamuk Üretimi: Seçim mi?  Zorunluluk mu?

Orta Asyanın en büyük pamuk üreticisi olan Özbekistan’da son 20 yılda yapılan tekstil sanayi yatırımları ülkeyi dünyanın 3. pamuk ihracatçısı konumundan ithalatçı ülke durumuna gelmektedir.

Pamuk su kullanımı en yüksek olan bitkilerden biridir, pamuk tarlalarının sulanması Aral gölünü besleyen Amu Derya ve Siri Derya nehirlerinin suyunu daha göle ulaşmadan çektiği için Aral gölünün Özbekistan tarafında kalan kısmı büyük ölçüde kurumuştur.

Ülkenin tekstil ihracatı 2.5 Milyar doları geçmekle beraber bu ihracat ağırlıklı olarak Türkiye ve Rusya gibi ülkelere yapılmaktadır,  400’000 kişi tekstil sanayi istihdamında görev almaktadır.

Avrupa Birliği ve Amerika gibi ülkelerin Özbek pamuğuna ve tekstil ürünlerine uyguladıkları boykot sürecinin yürürlükten kalkması bu ülkelere yapılabilecek daha değerli ve nitelikli ihracatın da önünü açacaktır.

Inditex, Nike gibi dünyanın önde giden tekstil firmaları 2025 yılından itibaren sadece organik pamuk kullanacaklarını beyan etmişler ve bu konuda kararlıdırlar, ayrıca organik pamuk üretici ve kullanıcılarına verilecek karbon sertifikaları da diğer firmaların bu yönde adımlar atacağının göstergesidir.

İklim değişikliğinden kaynaklı su sıkıntısından en fazla etkilenecek  olan ülkelerin başında Özbekistan gelmektedir, su bu ülke için en değerli hazinedir ve büyük tehlike altındadır.

28 Haziran 2022 de Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev bu konuları ele alan bir toplantı düzenlemiş ve pamuk üretiminde modern teknikler ve girdilerin doğaya saygılı bir şekilde kullanılması gerekliliğini vurgulamıştır.

Görünen o ki öncelikle damlama sulama sistemlerinin kurulu olduğu 180’000 hektarlık bölgelerde organik pamuk üretimi çevresel ve ticari nedenlerden dolayı bir zorunluluk haline gelmiştir.

2009 yılında ülkenin ilk yüzde yüz entegre tekstil kompleksini kuran kişi olarak, bugün pamukta 100 % ve sertifikalı organik bitki besleme ve bitki koruma ürünleri üretmekteyiz.

Kaderin cilvesi yolumuzu yine Özbekistana çevirdi gibi..OCAK2023