Plastik üreticilerini bir araya toplayarak modern bir üretim alanı oluşturuyoruz
Ülkemizin en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alan plastik sanayi yaptığı çalışmalarla Avrupa’nın en büyük ikinci dünyanın da yedinci büyük üreticisi konumundadır. Böylesine büyük bir sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek için oluşturulan Pagder Aslan Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi sunduğu imkanlarla sektörün yakaladığı bu başarıyı üst seviyelere çekmeyi hedefliyor. Dağınık bir şekilde üretim yapan firmaları bir araya getirmeyi ve modern bir üretim sistemi kurmayı hedeflediğini belirten Pagder Aslan Plastikçiler İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan Eroğlu, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Pagder Aslan Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi olarak şu anda gelinen noktayı aktarır mısınız?
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ve Asrey İnşaat girişimi olan PAGDER&ASLAN Plastik İhtisas OSB (PAOSB), özel sektör ve STK işbirliğinin ilk örneği olarak da özel bir konumda yer alıyor. Türkiye’nin ilk plastik ihtisas özel Organize Sanayi Bölgesiyiz. PAOSB ile ilgili çalışmalarımıza başlarken şehir içine sıkışmış ve dağınık bir şekilde üretim yapan plastik sanayicilerini modern bir üretim alanında buluşturmayı hedefledik. Bu amaçla OSB’mizi Kırklareli’nin Vize İlçesi’nde 650 bin metrekarelik alanda 600 milyon TL toplam yatırım bedeliyle hayata geçirdik. PAOSB’de şu an plastik sektöründen 69 katılımcımız yer alıyor ve tüm katılımcılarımıza tapularını teslim etmiş durumdayız.
İstanbul ve Avrupa’ya çok yakın bir konumda bulunuyoruz. Otoyola, demiryoluna, limana ve havalimanına yakınız. Bu da OSB’mize ilgiyi artırıyor. Sadece lokasyon olarak üstünlük sağlamıyoruz, yatırımcılarımız çok özel avantajlardan yararlanabiliyor. Direkt iletim hattına bağlanmak suretiyle yüzde 30 daha ucuz enerji, yüzde 45 yatırım teşvikinden yararlanma imkanı ve modern altyapı imkanları sunuyoruz.
PAOSB ile plastik sanayicilerimize önemli avantajlar sağlarken Vize ve çevresinin ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan gelişimine, istihdama katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Çevreye ve doğaya dost bir üretim anlayışla tasarladığımız PAOSB, bir yaşam alanı oluşturacak. Otelden bankaya, postaneden eczaneye, marketten kafe/restorana, noterden camiye, tenis kortundan basketbol ve voleybol sahalarına, piknik alanına kadar her türlü ihtiyaca yönelik sosyal tesis, OSB’miz içerisinde yer alacak. Sosyal alanlardan bölge halkının da faydalanmasını istiyoruz. Ayrıca nitelikli eleman ihtiyacına yönelik olarak bir de Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine ev sahipliği yapacağız.
Büyüme alanlarımızla birlikte plastik sektörünün yanı sıra mobilyadan tekstile, makinadan elektrik-elektroniğe, kauçuktan zücaciye ve ambalaja kadar imalat sanayinin tümünü kucaklama potansiyeline sahibiz.
Pagder Aslan Plastikçiler İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi’nin bitiş tarihiyle ilgili bilgi verir misiniz?
Sanayicilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek modern bir üretim alanı oluşturmak için geçen sene mart ayında başladığımız altyapı inşaatımız devam ediyor. Bu yılın ikinci yarısında PAOSB altyapı çalışmalarımız tamamlanmış ve üstyapı yatırımları için hazır hale gelmiş olacak. Fabrika yatırımlarının zamanlamasına katılımcılarımız karar verecek. Diğer OSB’lerden farklı olarak üst yapı yatırımlarında süre zorunluluğumuz yok ancak aldığımız bildirimlere göre bir an önce fabrikasını kurup üretime geçmek isteyen birçok yatırımcımız bulunuyor. Altyapının bitmesi ile birlikte süreç hızlanacaktır.
PAOSB’yi bu yılın son çeyreğinde tamamen hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde ise parsellerinin çoğunluğunda fabrikaların üretime geçtiği, başta bölge halkı olmak üzere binlerce kişiye istihdam sağlayan, yatırımcıların istihdam sorununa çözüm getiren ve ekonomiye değer yaratan bir OSB olmak.
Vize, Pınarhisar, Ahmet Bey ilçe ve belde merkezlerinin yanı sıra civar köyleri de kapsayan toplamda 50 bin civarındaki nüfusun yaşamına ve refahına değer katacağız. Genişleme ve büyüme alanlarımızla birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlama hedefimiz bulunuyor. Böylece bölgedeki yüksek işsizliği azaltacak ve tersine göç başlatacağız. PAOSB’nin yer aldığı bu bölge sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu eleman potansiyeline sahip olması ile de avantaj yaratıyor. Nitelikli eleman sorunu olmayan bir bölgedeyiz. PAOSB ile yeni iş imkanları yaratmanın yanı sıra bölgenin inşaat, eğitim, sosyal ve kültürel yaşamını geliştirmeyi istiyoruz.
İhtisas bölge olmanın zor olduğunu bilmekteyiz. Bu açıdan yönetim olarak hedeflenen çalışmaları aktarır mısınız?
Plastik sanayine yönelik yatırımlar sadece 6. Bölge illerinde yapılmaları koşuluyla yatırım teşviklerinden yararlanabiliyorken İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olmamız dolayısıyla 3. Bölge teşviklerinden yararlanma imkanına sahipler. Dolayısıyla hem İstanbul ve Avrupa’ya çok yakın bir noktadaki Kırklareli Vize’de geleceği olan değerli bir yatırım yapmış hem de Bölgesel desteklerden yararlanmış olacaklar.
PAOSB’de yapılacak plastik sanayi yatırımları 3. Bölge desteklerinden faydalanacak demiştik… Bu sanayicimizin Kurumlar Vergisi indirimi desteği ve Sigorta Primi işveren hissesi desteği sayesinde yapacağı yatırımın yüzde 45’ini geri alması anlamına geliyor. Ek olarak Organize Sanayi Bölgesi’nde yer almaları dolayısıyla; Gümrük Vergisi, KDV istisnası, emlak vergisi, bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcından muaf olacaklar. Ayrıca ekstra ÇED raporu, arıtma maliyeti ve atık su bedeli de olmayacak. Bir diğer vurgulamamız gereken konu ise Üretim Reformunu düzenleyen 7033 sayılı kanun kapsamında İstanbul’da yerleşim alanları içine sıkışıp kalmış sanayi işletmelerinin planlı sanayi alanlarına taşınmasına katkı sağlamak için düzenlenen yüzde 3 faizle kredi desteğinden de faydalanacaklar.
İhtisas OSB olmanın bir diğer artısı da aynı sektöre ait birbirleriyle ilişkili tesislerin bir arada olmasının getireceği kolaylıklar ve yaratılacak sinerji olacak. Bu sinerji firmalarımızın kârlılığını ve rekabet güçlerini de artıracak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleriyle ilgili bilgi aktarırken bir tek plastikçiler organize sanayi bölgesinde %98 kapasite ile çalıştıklarının altı çizildi. Bu açıdan plastik sektörümüzün yeni bir organize sanayi bölgesine ihtiyacıyla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Plastik sanayi ağırlıklı olarak Bayrampaşa ve İkitelli olmak üzere İstanbul’un birçok ilçesinde küçük alanlarda ve zor koşullarda dağınık bir şekilde sıkışıp kalmış durumda. Bu elverişsiz çalışma ortamı gelişime ve büyümeye açık plastik sanayicileri açısından en büyük darboğazı oluşturuyor. PAOSB, bu açıdan önemli bir ihtiyaca cevap verdi. Plastik üreticilerini bir araya toplayarak modern bir üretim alanı oluşturuyoruz.
Plastik Türkiye ekonomisinin en hızlı büyüyen ve gelişen sektörlerden bir tanesi… Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın 7. Büyük üreticisi konumundayız. Plastik hemen hemen tüm sanayi kollarına girdi sağlıyor. Son yıllarda istikrarlı bir büyüme çizgisi gösteren sektör otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, ambalaj gibi ihracatçı sektörlere de hizmet veriyor. Plastik kullanımının ve ürün çeşitliliğinin giderek artması plastik sektörünün önümüzdeki yıllarda da bu büyümeyi sürdüreceğine işaret ediyor. PAOSB’de mamulden ambalaja, makineye kadar önemli firmalarımız yerlerini aldı. Fabrikaların faaliyete başlamasıyla önemli bir üretim ve ihracat hacmi yaratılacak.
Yapılan organize sanayi bölgesine yabancı yatırımcıların ilgisini aktarır mısınız?
PAOSB’de yabancı yatırımcılarımız bulunuyor. Plastik zaten büyümeye açık ve geleceği olan bir sektör. Diğer yandan gerek plastikle ilişkili gerekse hedeflediğimiz diğer imalat sanayi sektörleri de aynı şekilde yabancı yatırımcılar açısından cazip sektörler olacak. Yeni büyüme alanlarımızla birlikte yabancı yatırımcı ilgisinin artmasını bekliyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız olacak.
Yapmakta olduğunuz İhtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi olarak kamudan beklentilerinizi aktarır mısınız?
Üretim ve ihracat için sanayicilerimize gerekli olan elektrik, doğalgaz, su ve yol hizmetleri konusunda devlet tarafından yatırımların planlanarak zamanında yapılması gerektiğine inanıyoruz. Aksi halde sanayicilerimize ve ülkemize karşı sorumluluğumuzu yerine getiremeyiz.
Bir diğer konu ise üretim maliyetlerini direkt etkileyen enerji tedariki… Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gündeme getirilen Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ 20 Ocak 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ; Serbest Tüketici olup da bu hakkını kullanmayanlar için elektrik enerjisi tedarikinde uygulanacak yeni usul ve esasların belirlenmesini amaçlamıştır. Ancak bu amaç sağlanırken tebliğin esasları, EPDK tarafından açıklanan ulusal tarifenin üzerine çıkacak şekilde formüle edilmiştir.
Bugüne kadar uygulama, EPDK tarafından açıklanan ulusal tarife esas alınıp bu tarifeden iskontolar alınarak enerji temin edilmekteydi. Yani ulusal tarife elektriğin nihai tedarikinde tavan fiyat işlevi görüyordu. Yayımlanan tebliğe göre ise yüksek miktarda enerji kullananlar bu tavan fiyattan çok daha pahalı olarak enerjisini tedarik edecektir.
Plastik enerji yoğun bir sektör olduğundan diğer OSB’ler gibi bizi de olumsuz etkileyecek bir gelişme oldu. Özel sektöre ikili elektrik tedarik anlaşması yapmasını şart koşan tebliğ, anlaşma sağlanamaması durumunda şirketleri pahalı enerji almaya mahkum ediyor.
Artan elektrik fiyatları maliyetin artması ve doğal olarak ürüne de yansıması demektir. Sanayicilerimiz üretip sattığı mamulün bedelini, mevcut enerji birim fiyatlarını dikkate alarak belirlemişti.
OSB katılımcılarının çoğu düşük tüketimlidir. Yani bu mevzuatın kapsamında değildir. OSB’nin geneli ise yüksek tüketicidir, yani mevzuat kapsamına girmektedir. Mevzuat kapsamına girmeyen düşük tüketimli sanayiciler OSB’de faaliyetlerini yürüttükleri için yüksek bedelle elektriği kullanma noktasına getirilmişlerdir. Tedarik şirketlerine doğrudan avantaj sağlayan hükümleri içermekten öteye gitmeyen Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ, sanayiyi ve OSB’leri zora sokacaktır. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini bekliyoruz.