Republika Academic Aparts CEO’su Doğan Kaşıkçı: İyi ki Robert Kolej mezunuyum!
‘Keşke yapsaydım’ ibaresinden çok ‘İyi ki yapmışım’ ibaresini kullanmayı tercih edenlerden misiniz? Aktaracağımız söyleşi, iyi ki yapmışım diyen Republika Academic Aparts CEO’su Doğan Kaşıkçı’nın, hayata pozitif bakışını gösteriyor.
Robert Kolej’e gitmeye nasıl karar verdiniz?
Bu konuda annemin hakkını ödeyemem. Ben Kayseri’den geldim. İstanbul’a geldiğimiz sene karnemde 4 tane iyi 1 tane orta vardı. Anadolu çocuğu olduğumuz için İstanbul’a kolay alışamamıştık. Bu sebeple notlarım biraz düşüktü.. Önemli okul denildiği için sınavlarına hazırlandım ve sonucunda kazandım. Zaten o zamanlar daha ilkokul çağındaydım ve bu tercihi yapabilecek kapasitede değildim. Ama annem iyi ki benim adıma bu tercihi yapmış, iyi ki Robert Kolej mezunuyum.
Bir dönem Galatasaray Lisesi daha ön plandaydı daha sonra Robert ön plana çıktı. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?
Benim zamanımda İstanbul Erkek Lisesi ve Robert Kolej ön plandaydı. Bazen İstanbul Erkek Lisesi’nin yerini Galatasaray Lisesi alıyordu. Bazen Alman ekolü bazen de Fransız ekolü yükseliyordu.
Görüştüğümüz Robert Kolej mezunu işadamlarımız Robert Kolej’in bireylerin öz güvenini geliştirmesine büyük katkıları olduğunu belirttiler. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?
Öz güveni ortaya çıkarması önemli fakat bireyi ön planda tutuyor olmasının daha fazla önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Robert Kolej’de öz güven aşılamasının altı doluydu. Yani biz yeteneklerimizin farkına varmış ve bu doğrultuda kendimizi geliştirmeye çalışıyorduk. Okul da bize bunu sağlamada yardım ediyordu. Öz güven demişken size bir anımı da anlatabilirim:
Robert Kolej’e vakıfların da yardımıyla bir tiyatro salonu yapıldı. Türkiye’nin en başarılı ses ışık şirketi trilyonluk bir ses ışık sistemi salona kondu. AKM’nin sisteminden bile daha iyi bir sistemdi. Daha sonra ses sistemini veren şirketin sahibi okulun elektrik işlerini yapan kimse onun gelip kurmasını söyledi.
Tiyatro kulübü hocamız “bu sistemi öğrenciler kullanacak ve bu masadan tiyatro kulübü sorumludur ve bu sebeple elektrikçiyle görüşmenize gerek yok” gibi bir söylemde bulundu.
Şirketin sahibi buna karşı çıkınca, hocamız: “Türkiye’nin en iyi okulunda eğitim alan öğrenciler bu işi yapar” karşılığını verdi.
Ben o sistemi kullanan ilk ekibin içindeydim. Bu durum benim hayatımı değiştiren olaydı. Beni en çok mutlu eden o masayı kullanmak değil, hocamızın bizim arkamızda durmasıydı. Ben, hocamız öyle söyledikten sonra o sistemi yanlış kullanamazdım ve bu nedenle de kullanım kılavuzunu en ince detayına kadar ezberledim ve uyguladım. Yani altı dolu öz güven aşılaması dediğim buydu.
Kendine güvenmenin yolu, başarısızlığa imkan vermeyecek kadar iyi hazırlanmaktır diyelim ve bu noktadan yola çıkarak Robert Kolej’in şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Robert Kolej’de fiyatların artmasıyla beraber ancak bu fiyatları ödeyebilenler orada eğitim almaya başladı. Bu durumun bizim dönemimizdeki esnekliği ortadan kaldırdığını düşünüyorum.
Peki Robert Kolej burs vermiyor mu?
Burs veriyor ama bunu da kazanabilmek için büyük bir gayret sarf etmeniz, sınavlardan tam puan almanız gerekiyor. Bunlara bakarak Robert Kolej’e giden yol biraz daha zorlaştı diyebiliriz.
Robert Kolej birkaç tane daha şube açmalımıydı sizce?
4+4+4 sisteminin Robert Kolej’in eğitimine sekte vurduğu kanaatindeyim. Artık 4 sene okuyabiliyorsunuz Robert Kolej’de. Benim zamanımda 8 sene eğitim veriliyordu. Şu anda Robert Kolej’in sadece lise kısmı var, dolayısıyla 4 sene eğitim verilmiş oluyor. Benim için ergenliği Robert Kolej’de yaşamış olmak çok önemli. Karakterimin oturma döneminde böyle bir okulda ve eğitim içinde olmak bana çok büyük değerler kazandırdı. Fakat liseye başlayan, zaten ergenliği atlatmış olan gençler o bilinci tam olarak alamamış oluyorlar.
Bu noktada Robert Kolej sadece ekonomi alanında değil diğer alanlardaki başarılı insanların yetişmesine de katkıda bulundu diyebilir miyiz?
Robert Kolej’den mezun olan arkadaşların ekonomide başarılı olmalarının sebebi hayatta başarılı olmalarıdır. Robert Kolej’den mezun olan biri ne yapıyorsa iyi yapmak için gayret eder. Robert Kolej’den mezun olup baba parasıyla iş kurmayan sadece kendi çabalarıyla bir yerlere gelen insanlar da var. Bu noktada Robert Kolej’in insanların hayatına olumlu etkisini canlı olarak görmüş oluyoruz.
Robert Kolej’in size ne gibi katkıları oldu?
Benim iş hayatında sahada olmam ve söylenen Robert Kolej’i snopluğunun bende olmaması bana artı değer kazandırdı. Robert Kolejli öğrenmeye açıktır ve bu sebeple kendini daha çabuk geliştirir. Bunun gibi etkenler benim iş dünyasında daha çabuk yol almamı sağladı diyebiliriz.
Burada ortaya koyduğunuz işte de Robert Kolej’li olmanın etkisi vardır diyebilir miyiz?
Bu iş için fikri ortaya atan Serdar Bilgili idi. Tabi beni bu iş için seçerlerken Robert Kolej mezunu olmam göz önünde bulunduruldu mu, onu patronlara sormak lazım. Ama beni Robert Kolejli olduğum için değil başarılarımdan dolayı seçtiklerini düşünüyorum.
Peki çocuğunuzun Robert Kolej’e gitmesini ister miydiniz?
Çok isterim fakat zor olur diye düşünüyorum. Şu anda Robert Kolej’e girmek için fazlasıyla çalışmak ve fazlasıyla fedakarlık yapılması gerekiyor. Ve bu da maalesef ergenlik döneminde yapılıyor. Eskiden biz sınavlara hazırlanırken ailemiz çalış deyince çalışıyorduk, kazanamasak da çok önemli değildi. Çünkü tam olarak o bilinç içerisinde değildik. Fakat şimdiki gençler hem her şeyin farkındalar, hem daha olgunlar hem de başarılı olamadıklarında sıkıntıyı çok daha derinden yaşıyorlar.
Oluşturduğunuz işle ilgili yavaş yavaş rakipleriniz de çıkıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Rakiplerin çıkmasının sektörün büyümesi açısından iyi olduğu düşüncesindeyiz. Öğrenci yurtları projesi hem gayrimenkul hem de yatırım piyasası için parlayan bir yıldız durumda ve parlamaya da devam edecek. Türkiye’de vakıf üniversitelerinde çok büyük bir artış oldu. Fakat bu vakıf üniversitelerinin çoğunluğu büyük şehirlerimizde alan darlığından dolayı şehir üniversiteleri gibi oluşturuldular. Bu da üniversiteler için en önemli nokta olan yaşam alanlarının olmamasını beraberinde getirdi. Bu doğrultuda Serdar Bilgili ve yatırım ekibimiz yurt dışındaki yapıları inceleyerek bunu Türkiye’de uygulama kararı verdi. Ve bu projeyle Türkiye genelinde yüksek kalitede öğrencilere konaklama ve yaşam alanı oluşturmaya başladık.
Republika’da kalan öğrencilerin belli bir gelir düzeyine sahip olduklarını söyleyebilir miyiz?
Ortaköy’de kalmak istiyorum derseniz bunun fiyatı biraz daha fazla oluyor fakat Beylikdüzü gibi bir yerde kalacağım derseniz çok daha düşük fiyatlara kalabilirsiniz. Bulunduğu konum itibariyle fiyatlar belirleniyor doğal olarak. Biz burada Robert Kolej’in yarattığı gibi bir topluluk yaratmaya çalışıyoruz. Bu binada 21 farklı üniversiteden öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin birbirleriyle iletişime geçmesini, beraber etkinliklerde bulunmalarını istiyoruz. Örneğin reklam kampanyasını öğrencilerimizle beraber planlarız. Bunların hepsi öğrencilerin gelişiminin bir parçası olsun istiyoruz.
Öğrenciler için güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?
İşinin ehli güvenlik ekibi ve kameralarla sağlamaya çalışıyoruz. Giriş çıkışlar kartlı sistemlerle kontrol ediliyor. Binanın her yerinde güvenlik kameralarımız bulunuyor. Öğrencilerin yurda geç gelmelerine karışmıyoruz fakat geç gelecekse bu konuda bizi bilgilendirmelerini istiyoruz. 24 saat geçmesine rağmen gelmemişse kendisini veya ailesini arıyoruz. Ayrıca 3 ayda bir yangın tatbikatı yapıyoruz. Olası bir yangın çıkması halinde öğrencilerimize nasıl davranmaları gerektiğini uygulamalı olarak göstermiş oluyoruz.
Bunların hepsi yurt dışındaki örneklerinde de uygulanan bir durum mu?
Yurt dışında sadece odaları kiralıyorlar. Kalan öğrencilere hiçbir şekilde karışmıyorlar. Bu durum daha çok bizim ülkemizde uygulanıyor. Eğer bilgi almak istiyorsak ilk önce öğrenciyi arıyoruz, ulaşamazsak veliyle irtibata geçiyoruz. Burada kalan öğrencilerin hepsi reşit ve hepsinin özel hayatları var. İzinlerinin dışında ailesine bilgi verdiğim için beni mahkemeye verebilirler. Biz veliyi mutlu edebilecek, öğrenciyi huzurlu kılacak bir denge tutturmaya çalışıyoruz.
Bu yatırıma otel yatırımından daha iyi diyebilir miyiz?
Biz otel yatırımından daha verimli bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu bir gayrimenkul yatırımı değildir. Bu iş çok yoğun bir operasyonu gerektiren bir proje yatırımıdır.
Üniversitelerle anlaşmayı gerektirir mi?
Kesinlikle. Bizim etrafımızdaki üniversitelerle anlaşmalarımız var. O anlaşmalar olmasa hiçbir şey yapamayız.