Sektörde kalıcı olmayı hedefliyoruz
Vena Paslanmaz Çelik Boru ve Profil San ve Tic AŞ Genel Müdürü Adem Cüneyt İçel: Sektörde kalıcı olmayı hedefliyoruz
Geçtiğimiz yıl Borusan Holding bünyesindeki üretim tesisini satın alarak, paslanmaz boru ve profil üretimi alanında ülkemizde tek üretici olma unvanını alan Adem Cüneyt İçel’in kurmuş olduğu Vena Paslanmaz Çelik Boru ve Profil San ve Tic AŞ, bir yıllık süreyi geride bıraktı. Sektörün dinamikleri ve firmanın gelecek hedefleri ile ilgili görüşlerini aldığımız Adem Cüneyt İçel, sorularımızı yanıtladı.
Kriz üretim yapılan tüm alanları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sizin çerçevenizde kriz ile ilgili değerlendirme alabilir miyiz?
Krizin etkileri azaldı diyebilir ancak piyasada bir coşkunun olduğunu söylemek güç, bizim sermaye anlamında bir sıkıntımız yok ama piyasada tıkanıklıkların olduğunu söyleyebilirim. Herkesin birbirinin üzerine bastığı bir dönem yaşanıyor. Bizim sektör biraz daha farklı, paslanmaz çelik sektörü son yıllardaki verilere baktığımızda her yıl %15-20 büyüdüğünü görüyoruz. O nedenle bizde krizin etkileri daha az diyebiliriz. İç piyasamız açısından da baktığımızda gelişmiş ülkelere göre paslanmaz çelik kullanımımız oldukça düşük ve gelişime paralel olarak kullanım oranlarının arttığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu gelişimin devam edeceğini öngörüyoruz.
Sektörünüz ile ilgili bilgiler vermişken, Vena’nın sektördeki yerinden de bahsedebilir miyiz?
Sektörde tek yerli üreticiyiz. Avrupa’da da ise sektörün İtalyanların hegemonyasında olduğunu söyleyebiliriz. Bize daha çok uzak doğudan ürünler geliyor. Tabii gelen ürünlerin bizim kalitemizle kıyaslanması mümkün değil. Bu sebep ile 2013 yılında Çin ve Tayvan a karşı çıkan anti-damping uygulaması ile piyasada dengeler yerine oturmaya başladı. Bizde iç piyasanın %15’ine hakimiz.
Siz bu tesisi Borusan Holdingden satın aldınız. Aktardıklarınızdan sonra akla gelişen bir sektörden Borusan’ın neden çekildiği sorusu geliyor. Bu konuda sizden bir değerlendirme alabilir miyiz?
Tabii bu holdingin kararı, neden çıkmak istedikleri hususunda net bir cevap vermem mümkün değil. Ancak Borusan’ın diğer büyük operasyonlarının yanında bu alan çok küçük, dolayısı ile diğer alanlara odaklanmak istemiş olabilirler.
Satın alma sonrası yeni yatırımlar gündeme geldi. Yeni yatırımlarınız ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Modernizasyon çalışmalarımız çerçevesinde yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımlar bizim için rekabetin kıran kırana olduğu bir ortamda kaçınılmaz yatırımlardı diyebilirim. Verimlilik adına yaptığımız bu yatırımların önümüzdeki dönemde karşılığını alacağımızı söyleyebilirim. Bu yılsonuna kadar yaklaşık üç milyon dolarlık yatırım yapacağız.
Yatırımlar sonrası hedefleriniz ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
Biz ilk etapta beş bin tonluk bir üretim yapmak amacındayız. Sonraki yıllar bu oranları 7 bin, 10 bin, 12 bin, 15 bin ton rakamlarına ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede de ilk yıl üretimimizin %20’sini sonraki yıllar ise %40’ını ihraç etmek istiyoruz. Kısacası beş yıl içerisinde üretimimizi üç kat artırmak istiyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirirken en önemli husus ise kalıcı olabilmek adına adımlar atmaktır.
Hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken, iç piyasadan yeterli ilgiyi görebilecek misiniz?
Biz kalite ve fiyat açısından rekabet ettiğimiz firmalara göre daha avantajlı ürünler sunduğumuz sürece piyasanın bizi tercih edeceğine kuşkum yok. Bir de müşterinin istediği zaman ürünü vermek oldukça önemli bir etkendir. Bu konuda stoklarınızı gerekli boyutlarda tuttuğumuz sürece hedeflerimize rahatlıkla ulaşabileceğimiz kanaatindeyim.
Firmanın yeni ortaklık yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
2014 yılı Temmuz ayında Amerikan orjinli fon firması Ardin Danışmanlık ile yeni ve güçlü bir ortaklığa imza attık. Bu bağlamda ben ve yeni ortaklarımızla 50% =50% bir ortaklık yapısı oluşturduk. Böylelikle Şirketin ilk başındaki ortaklık yapısı tamamıyla değişmiş oldu.
Tecrübeleriniz nedeni ile de dümeni size mi bıraktılar?
Ben 33 yıldır bu sektörün içerisindeyim. 22 yıl Corus’un Türkiye Direktörlüğünü yaptım. Bu süreç içerisinde ülkemizde iki tane fabrikanın kurulumunu gerçekleştirdim. Bu alanda oluşturduğum bilgi ve tecrübemi şirketimizin geleceği için kullanıyorum.
Deneyimlerinizden yola çıkarsak, ülkemizde yerli paslanmaz çelik üretimi yapılabilir mi? Yapılabilir ancak ciddi bilgi birikimine ihtiyaç var. Ayrıca üretim bandının ciddi yatırıma ve üretim sonrası da rekabet edebilir bir maliyete ihtiyacınız var. Bunun içinde ulaşım, enerji maliyetleri ile ilgili yatırımcıyı da aşan konularda bir devlet politikasına ihtiyaç var diye düşünüyorum. O nedenle bu ürün dünyanın belli yerlerinde üretile gelmiştir.