Şenpiliç, yeni yatırımları ve eğitime destek projeleriyle 45. yılını kutluyor

1978 yılında Gebze’de kurulan bir yetiştirme çiftliğiyle temelleri atılan Şenpiliç, bugün yılda yaklaşık 500.000 ton piliç eti üretim kapasitesi ve 12 milyar TL’yi aşan cirosuyla beyaz et sektöründe 45. yılını kutluyor. Türkiye’nin “en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu” içinde 71. Sırada yer alan Şenpiliç, %18 pazar payıyla da Türkiye’nin en büyük entegre piliç eti üreticisi konumunda.

Şenpiliç’in temelleri, Kurucu ve Onursal Başkan Haşim Gürdamar’ın, 1978 yılında Gebze’de kurduğu bir yetiştirme çiftliğiyle atılmıştır. Aradan geçen 45 yılda, 3 yem fabrikası, 29 damızlık tesisi, 3 kuluçkahane, toplamda 2,5 milyon metrekare üzerine kurulu 1.303 broiler çiftliği, ileri teknoloji donanımlara sahip Söğütlü, Alifuatpaşa, Kadirli ve Samsun olmak üzere 4 kesimhanesi ve 1 ileri işlem fabrikasıyla yılda 500.00 ton üretim kapasitesine sahip, Türkiye’nin en büyük entegre piliç eti üreticisidir.

12 milyar TL’yi aşan cirosuyla, %18 pazar payına sahip olan Şenpiliç, 17 bölge müdürlüğü ve 84 bayisi ile yaygın satış ağı üzerinden Türkiye’nin 81 iline günlük olarak taze piliç eti sevkiyatı gerçekleştirmektedir.

Son 10 yılda kaydettiği %118 büyüme ile Türkiye ihracatında sektör sıralamasında da 20. sırada yer alan Şenpiliç, başta Irak olmak üzere Gürcistan, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri, Libya, Tacikistan, Azerbaycan ve Hong Kong dahil 30 ülkeye yılda 30.000 tona yakın ihracat gerçekleştirmektedir.

45 yıldır hem şehirde hem kırsalda ülke istihdamına katkı sağlıyor

İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En büyük ilk 100 Sanayi Kuruluşu” içinde 71. sırada yer alan Şenpiliç, doğrudan 3.700, dolaylı olarak 30.000 kişiye istihdam sağlayarak, istihdamda da ilk 50 büyük şirket arasında bulunuyor. Sakarya, Kadirli ve Samsun bölgelerinde, coğrafi olarak ari kalmış, kentleşmemiş ve sanayileşmemiş alanlarda yatırım yaparak kırsalda da istihdam yaratan Şenpiliç, böylelikle insanları köylerinden koparmadan para kazanabilecekleri, ekonomik faaliyetlerini sürdürebilecekleri iş kolları sağlamaktadır. 

Sakarya’dan sonra Adana Bölgesi yatırımları geldi

Yatırımlarına 1978 yılında Sakarya bölgesinde başlayan Şenpiliç, son 5 yılda ikinci yatırım alanı olarak Çukurova’nın bereketli tarım topraklarına sahip Osmaniye’yi seçti. 500 milyon liralık yatırımlarıyla Kadirli ilçesinde büyümeye devam eden şirket, bölgedeki yem fabrikasını Adana’da açarak, 125.000 ton piliç eti üretim kapasitesine sahip kesimhane yatırımını da gerçekleştirdi. Adana’da yeni bir kuluçkahane ve iki damızlık çiftliği yatırımlarını da tamamlayan Şenpiliç, kesimhanede faaliyete geçirdiği ikinci hatla 650 kişilik istihdam daha sağladı.

Samsun bölgesiyle yatırımlar devam ediyor

Stratejik olarak büyüme ve akıllı entegrasyonla gelişme vizyonuyla faaliyetlerine devam eden Şenpiliç, son olarak yatırımlarına bir yenisini daha ekleyerek 2022 yılının Ekim ayından beri Samsun bölgesinde fason kesim hizmeti üzerine iş birliği yaptığı Yemsel Tavukçuluk A.Ş.’yi, Temmuz 2023 itibarıyla bünyesine kattı. Böylece Samsun Piliç Sanayi Anonim Şirketi’ni kurarak, Sakarya ve Kadirli bölgesindeki kesimhanelerinden sonra üçüncü bölgesel üretim tesisi olarak Samsun’da faaliyetlerine başladı.

Şenpiliç Mamul Üretim Müdürlüğü içerisinde Samsun Kesimhanesi olarak faaliyetine devam edecek olan fabrika, Şenpiliç’in yılda yaklaşık 250 bin ton üretim kapasitesine sahip Şenpiliç Söğütlü Fabrikası, 125 bin üretim kapasitesine sahip Alifuatpaşa Fabrikası ile yaklaşık 125 bin üretim kapasitesine sahip Kadirli Fabrikası’ndan sonra, Karadeniz bölgesindeki üreticileri tarafından yetiştirilen piliçlerin Şenpiliç standartlarında üretilerek bölgeye ve yurt geneline sevk edileceği üçüncü bölgesel üretim tesisi olacak.

Eğitime verilen önem

Güven dolu bir geleceğin ve refah seviyesi yüksek toplumların başarılı nesillerin yetişmesiyle mümkün olduğunu bilen Şenpiliç, sosyal sorumluluk alanında da eğitime yönelik projelere öncelik vermektedir. Öğrenci burslarının yanı sıra, Sakarya’da bulunan Sakarya Erenler Şenpiliç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sakarya Serdivan Aydın Gürdamar Ortaokulu, Sakarya Üniversitesi Haşim Gürdamar Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi, İTÜ İnşaat Fakültesi Haşim Gürdmar Ek Binası ve son olarak da İTÜ İnşaat Fakültesi Kız Öğrenci Yurdu ile 4.500 öğrencinin eğitimine katkı sağlayan Şenpiliç, kalifiye genç nesillerin yetişmesine destek olmakta ve onları ülke istihdamına kazandırmaktadır.

Şenpiliç, dünya standartlarında büyümeye ve sosyoekonomik kalkınmaya katkı sağlamaya devam edecek

Şenpiliç Genel Müdürü Aydın Başyurt, son yapılan yatırımlarla birlikte yaptığı  değerlendirmede şunları söyledi: “Samsun Kesimhanesi’nin Şenpiliç bünyesine katılmasının bölge için önemi çok büyük. Bu sayede Samsun bölgesinde geçmiş yıllarda devlet teşvikleri ve yatırımcıların kaynaklarıyla yapılmış olan kümes yatırımları, üretimlerini yıllık kapasitelerine uygun olarak sürdürebilecekleri iş imkânına yeniden kavuşmaktadır. 45. yılımızda yaptığımız bu yatırımla, ülkemizin üretim kaynaklarının korunarak ve geliştirilerek ekonomik faaliyetin içinde tutulmasına, istihdamın gelişmesine katkıda bulunduğumuzu bilmek hepimiz için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağıdır. Bu gelişmenin Samsun Piliç A.Ş.’de birlikte çalışmakta olduğumuz yeni çalışma arkadaşlarımıza, bölgede birlikte çalıştığımız yetiştiricilerimize ve diğer hizmet sağlayıcılarımıza, Şenpiliç’e ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Ayrıca Şenpiliç olarak İSO sıralamasında ilk 100 şirket arasında olmanın da gururunu yaşıyoruz. Ülkemize, toplumumuza ve sektörümüze daha fazla katkı sağlamak amacıyla stratejik olarak büyüme ve akıllı entegrasyonla gelişme vizyonuyla gelişmemiz tüm hızıyla devam edecek.”

Yeni yatırımları hayata geçirirken, mevcut yatırımlarında da ileri teknolojiyi kullanarak sürekli olarak gerekli iyileştirmeleri yapan Şenpiliç, temel gıda maddesi üretmenin sorumluluğu ve bilinciyle 45 yıldır dünya standartlarında entegre piliç eti üretimi gerçekleştirmeye devam ediyor.

Cumhuriyetimizin 100 yılının neredeyse yarısında büyüyerek varola gelmiş olan Şenpiliç olarak hedefimiz, önümüzdeki yüzyılda da sağlıklı beslenme için kritik önem taşıyan temel gıda üretiminde, ülkemizin hem kendi kendisine yeten, hem de dünyayla rekabet edebilen vasıfta sanayileşmesinde güçlü ve etkili bir kurum olmaya; ülkemizin üç farklı bölgesinde hem beyaz yakalı hem de mavi yakalı kadın ve erkek istihdamının gelişmesine önemli katkı sağlamaya; çalıştığımız bölgelerde kırsal kalkınmayı destekleyerek insanlarımızın bulundukları topraklardan kopmadan verimli iş ve işletme sahibi olmalarına imkan yaratmaya; faaliyetlerimizi sürdürürken ülkemizin kaynaklarını azami verimlilikte kullanmaya, doğaya ve iklime etkimizi en aza indirmeye; ülkemizin tarımsal üretiminin hak ettiği değeri bulmasında etkili olmaya devam etmektir. Eğitimin bir insanın ve bir ulusun kaderindeki büyük ve dönüştürücü etkisine içtenlikle inanan Şenpiliç ailesi olarak, tüm çalışanlarımızın gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra faaliyet gösterdiğimiz tüm bölgelerde, okullar, üniversite fakülteleri, yurtlar yaparak, burs fonları sağlayarak, çocuklarımızın, çağımızın ihtiyaçlarına uygun modern teknik eğitim almalarına destek olmak için çalışmaya devam ediyoruz.”KASIM2023