Spor yapmayan çocuk engelli bir çocuktur
Sektöründe yenilikçi çalışmalarla adından söz ettiren Neo Yapı, gerçekleştirdiği konut projelerinde doğaya ve insana saygıyı ön plana alıyor. Bu çerçevede sosyal sorumluluk projelerine yönelen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Aydın, Bolluca Spor Kulübü’nü kurarak geleceğin golf yıldızlarını yetiştirmek için kolları sıvadı. Bu noktada çocukları kendi alanında önemli bir isim olan milli takım antrenörü Adnan Salmanlı ile buluşturan Kadir Aydın, Adnan Salmanlı ile beraber bir yılı aşkın bir süredir, sekiz ile on bir yaş arası çocukların yetiştirilmesi için çaba sarf ediyorlar. Yapılan çalışmaları yerinde izlemek ve konu ile ilgili bilgi almak için buluştuğumuz Adnan Salmanlı, sorularımızı yanıtladı.
Bolluca Spor Kulübü bünyesinde bölgedeki yetenekli çocukların golf sporuna kazandırılması çalışmalar yürütüyorsunuz. Sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde gerçekleşen çalışmanız ile ilgili bilgi verir misiniz?
Kulübümüzün Başkanı Kadir Aydın ile Türkiye Golf Federasyonu’nda tanıştık. Kadir Bey ile dört beş yıl Türkiye Golf Federasyonu’nda görev aldık. Ben o dönemlerde milli takım antrenörüydüm. Bu vesile ile birçok yurtdışı turnuvalarına beraber katıldık. Kadir Bey Gölpark projesini hayata geçirirken, bu projenin içerisinde bir antrenman sahası yapıldı. Sonrasında sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde Bolluca Köyü’nde bu alana yetenekli çocukların tespiti çalışmalarını başlattık. Elli çocuk içerisinden bir eleme yaptık. Yaptığımız eleme sonucunda 12 sporcu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Çocukların yaş gurubu ile ilgili bir sınırlama var mı?
Sporcularımız sekiz ile on bir yaş grubu arasında.
Yaptığınız çalışmanın hedefleri ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
İlk hedefimiz milli takım düzeyinde sporcu yetiştirmek bunun yanında çocukların hayatlarını farklı bir yönde gelişimini sağlamak istiyoruz. Örneğin bu alanda yaptığı çalışmalarla yurtdışında eğitim alabilmenin yolunu açmak istiyoruz. Bu çerçevede bir buçuk yıldır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda çocuklarımızın teknik becerilerini geliştirmenin yanında fiziksel becerilerini de geliştirmeye çalışıyoruz.
Sıklıkla rastlanan erken branşlaşma sebebi ile çocuklar sadece branşa yönelik becerileri edinmeye yönelik antrenmanlar yaptıklarından temel sportif beceri safhasını kaçırmakta ve temelde yaptıkları bu eksiklik ileriki dönemde kapatılamamaktadır. Her becerinin hızlı olarak ilerlediği yaş aralıkları bulunmaktadır ve eğer bu aralıklar optimum düzeyde değerlendirilmezse gelişim yavaş ve eksik olacaktır. Bu bağlamda amacımız çocukların yaşlarına uygun düzenlenen antrenman programları ile temel spor becerileri ve golf becerilerini geliştirerek alt yapısı sağlam performans sporcuları yetiştirmektir.
Çocuklarla ilgili daha önce bir deneyiminiz var mıydı?
Türkiye Golf Federasyonu bünyesinde Türkiye’nin genç golfçülerini bilimsel metotlarla yetiştirmek için çalışmaları başlatan antrenörüm. Bu çalışmaları da başta Türkiye Golf Federasyonu Başkanımız Ahmet Ağaoğlu’nun destekleri ile gerçekleştirdik. 90’lı yıllardı ve o dönem Silivri’de bulunan okullardan seçmeler yaptık. Marmara Üniversitesi’nden bir gurupla beraber 1200 kişi arasından seçmeleri yaptık. İlk etapta 15 kız 15 erkek olarak başladığımız çalışmaları, yıllar itibari ile önce 10 kız 10 erkeğe sonrasında ise 6 kız 6 erkeğe düşürerek yolumuza devam ettik. O dönemde seçtiğimiz sporcularla iki defa Avrupa Kulüpler şampiyonluğunu kazandık. Bu sporcular öncesi Akdeniz oyunlarında sonuncuyken, birinciliği bir vuruşla kaçırdık. Kısacası çok büyük başarılar elde ettik.
Sporcuların belli bir yaşta eğitilmediği takdirde üst düzey sporcu olabilmesinin imkanının olmadığı ifade ediliyor. Ağaç yaşken eğilir sözü bu çerçevede daha fazla anlam kazanıyor diyebilir miyiz?
Altyapı evrelerini kaçırmış bir sporcunun olimpik düzeyde başarılar göstermesini bekleyemezsiniz. Türkiye’de en çok dikkat edilmesi gereken konu budur. Sporcunun yaptığı iş ile ilgili becerilerini geliştiremezseniz, bu becerileri genç yaşta elde etmiş sporcular karşısında çok fazla şansı yoktur. Bizimde Bolluca Spor Kulübü sporcularını yetiştirirken en fazla dikkat ettiğimiz konu budur. Bu çerçevede sporcunun fiziksel olarak yaptığı işe hazır olması için çabalıyoruz. Biz golf için çalışma yapıyoruz ancak diğer branşlar içinde durum bire bir geçerlidir. Bu yolla daha öncede belirttiğim gibi milli takım düzeyinde sporcu yetiştirirken, diğer yandan da yurtdışından eğitim için burs almasını sağlamaya çalışıyoruz.
Bu çalışmalar doğrultusunda daha önce yurtdışından burs alan sporcunuz var mı?
Şu anda üç sporcumuz, biri İngiltere’de diğer ikisi ise Amerika’da yüksek öğrenimine burs alarak devam ediyor. Sonuç olarak sporcu olarak yaşamına devam etsin etmesin yaptığımız çalışmalarla golfün hayatlarına olumlu etkiler sağlaması için çabalıyoruz.
Spor alanında kendini geliştirerek yurtdışından burs alan genç sayımız çok mu?
Maalesef, bu konu geliştirilmeye muhtaç bir konudur. Biz bu hususta iyi örnekler verdiğimizi düşünüyoruz. Bu çerçevede oluşturduğumuz farkındalığın, gençler için farklı kapıları açacağı düşüncesindeyiz.
Bizim üniversitelerimizde böyle bir uygulama var mı?
Bizim üniversitelerimizde bildiğim kadarı ile böyle bir uygulama yok.
Çocukların becerilerinin ve fiziksel özelliklerinin geliştirilmesi ile ilgili hususlar dışında diğer yandan da mental olarak geliştirilmesi gerekir mi?
Bugün yetenek mi disiplin mi gibi soruların kıyaslanması bizi oldukça ilginç sonuçlara götürüyor. Başarının çok yetenekli bir sporcudan mı yoksa disiplinli bir sporcudan mı geleceği yönündeki sorulara verilecek cevap yetiştireceğimiz sporcunun niteliğini de belirlemektedir. Bu noktada sporcunun davranışlarını doğru bir şekilde değiştirmezseniz, başarının olmadığı görüyorsunuz.
Ülkemizde sporcular, spor ahlakı öğretilmeden para ile tanıştırılıyor. Bu durumda da kulüplerimiz ise sporcu yetiştirmekten çok para nasıl kazanılır sorusuna cevap arıyor.
Golftede durum aynı mı?
Golfte durum biraz farklı diyebiliriz. Golfte spor ahlakı çok önemlidir.
Bu nokta da sporcunun kolay yetişmediğini ifade edebilir miyiz?
Elbette, hem sporcunun hem de antrenörün kolay yetişmediğini ifade edebiliriz. Genelde hep kestirme yoldan gitmek istenmektedir. Bende ilk dersimde sporcularıma ustalığın kestirme yolunun olmadığını belirtiyorum.
Bugün bir antrenör minimum yirmi senede yetişir. Bu bilgi ışığında antrenörlerimizin daha iyi yetişebilmesi için ülkemize tecrübeli yabancı antrenörlerin gelmesi gerekiyor. Bizim acemiliğini ülkemizde atacak antrenörlere ihtiyacımız olmadığını bilmemiz gerekir. İyi antrenörleri yetiştirdikçe başarılı sporcular da yetiştirebiliriz.
Golf alanında yeterli antrenörümüz var mı?
Anrenörümüz var ancak nitelikli anrenörümüz var mı bu tartışılır bir konudur.
Sporcu yetiştirmek hususunda ülke olarak başarılı mıyız?
Olimpiyatları baz olarak alırsak, bu konuda ne kadar sıkıntılı bir pozisyonda olduğumuz görülebilir. Bugün bakanlıklara baktığımız da spora inanılmaz bütçeler ayrılıyor ancak bu oranda sonuç alamıyoruz. Genç nüfusun ağırlıkta olduğu bir ülkede bu durum kabul edilebilir bir şey değil. Bu durumdan bilimsel antrenör yetiştirerek çıkabiliriz.
Son olarak velilere bir mesaj vermenizi istesek ne söylemek istersiniz? Gelişen teknoloji çocukları hareketsiz yaşama ve kısıtlı hareket etmeye yönlendirmektedir. Fiziksel aktivitenin bireyler üzerinde sakatlıkları önleme, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini kontrol etme, kemik ve kalpdamar sağlığını koruma gibi fiziksel etkileri ile beraber özgüven arttırma, konsantrasyon süresini uzatma ve takım halinde hareket etmeyi öğrenme gibi birçok psikolojik faydası bulunmaktadır. Bu nedenle çocuklara spor kültürünü aşılamak ve sporun faydalarından yararlanmalarını sağlamak için yaşlarına ve becerilerine uygun spor programları hazırlamak gerekmektedir. Spor yapmayan çocuk engelli bir çocuktur.