Tahsildaroğlu, geleneksel Türk peynirinin lider markasıdır

Peynirin prestijli markası Tahsildaroğlu’nun başına CEO olarak Sevdil Yıldırım getirildi. Ülkemizin başarılı kadın yöneticilerden biri olan Sevdil Yıldırım, göreve başlar başlamaz şirketi hedeflerine ulaştırabilmek için kolları sıvadı. Şirketin yeni vizyon ve hedefleri doğrultusunda daha da güçlenerek büyüyeceğini söyleyen Sevdil Yıldırım, büyüme sürecinde yaptıkları işi zanaatkar hassasiyeti ile yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Tahsildaroğlu firması nereden geliyor, nasıl bir öyküsü var?

Tahsildaroğlu ailesi Osmanlı zamanında Makedonya’da yaşayan Türk asıllı bir aile. Cumhuriyet döneminde 1950’lerde Yönetim Kurulu Başkanımız Selman Tahsildaroğlu’nun Makedonya’dan Türkiye’ye göç etmesiyle ailenin öyküsü başlıyor. İstanbul’da peynir ticareti ile başlayan süreç daha sonra Çanakkale’nin Ezine bölgesinde mandıracılık yaparak peynir üretimiyle devam ediyor. Firmanın mandıracılıktan bugünkü üretim fabrikasına dönmesi 90’lı yıllarda gerçekleşiyor. Ezine Peynirinin gelişimi sürecinde tabi hiç şüphesiz Selman Bey’in babası Kerim Bey’in ve kardeşi Muammer Bey’inde katkıları olmuştur.  

Üretim tarafında sanayinin getireceği kolaylıklara rağmen hala işe bir zanaatkâr titizliğiyle yaklaşan bir firmayız. Bugün baktığınızda o dönemlerin iz düşümlerini görebilirsiniz. Fabrikamıza girdiğinizde ilk etapta koca yatakhane gibi tekneler görürsünüz.  Bu teknelerde özel çarşaflar içerisinde sütün dinlenmesi gerekiyor; duayenlerin “süt uyuyunca” ifadesinin esin kaynağı “teleme” dediğimiz bu süreç. Ezine Peynirinin Kaz Dağları eteklerindeki koyun ve keçi sütleri ağırlıklı tedarik aşamasından, olgunlaşmaya kadar coğrafi işarete baz oluşturan ayırdedici özellikleri vardır. Ezine peynirin doğasına sadık kalarak geleneksel yöntemlerle, makinalaşma girmeden insan emeği yoğun bir şekilde süreç gerçekleşiyor.  

Ağırlıkla paketleme süreçlerini otomasyona açarak, fabrikayı 21.yüzyıla modernize edilmiş üretim altyapısıyla taşımak istiyoruz. Tahsildaroğlu, geleneksel Türk peynirinin lider markasıdır. Biz geleneksel Türk Peynirlerini özellikle Ezine Peynirini bir zanaatkâr hassasiyeti ile endüstriyel boyutta üreten en büyük süt işleyicisiyiz. Dolayısıyla Tahsildaroğlu asli ihtisas alanı olan peynirin yanısıra, tereyağ ve sadeyağda yoğunlaşan bir firmadır. Biz marka değerimizin önde olduğu peynir işinde çok iyiyiz, bu doğrultuda da ilerleyeceğiz.

Ürün gamınızda kaç çeşit peynir var?

Firmamızın çıkış yaptığı ve bayrağını taşıdığı Ezine Peyniri tarafında ağırlığımızı korumaya özen gösteriyoruz. İlk etapta Ezine Peyniri ile başlayan süreç daha sonra Lor ve Taze Peynirin gelmesiyle çeşitleniyor. Üretim tesisimiz yüzde yüze yakın bir kapasite ile çalışıyor. İşlediğimiz süt miktarının tümünü geleneksel olarak başat oyunculuğunu temsil ettiğimiz Ezine Peyniri ve Olgunlaştırılmış Beyaz Peynir tarafında ağırlıklı kullanıyoruz. Fakat diğer peynir çeşitlerimize de çok yoğun talep olduğu için ve pazar dinamikleri nedeniyle mümkün mertebe oraya da bir kaynak ayırmaya özen gösteriyoruz. Peynir yapılırken çıkan peynir altı suyu, krema, tereyağı, sadeyağ gibi yan ürünlerimiz de var.  Ayrıca peynirimizin olgunlaşması esnasında ortaya çıkan peynir altı suyundan da Lor yapıyoruz.  

Olgunlaşmış Beyaz Peynir ve özellikle Ezine Peyniri tarafında çok ihtisaslaşmış hatta belki bu peynirin tanıtımında da liderlik yapmış bir firmayız. Buna ek olarak günlük işlediğimiz sütün belli bir yüzdesiyle taze peynirlerimize ağırlık veriyoruz. Bunlar Dil, Çeçil, Örgü, Kaşar ve türevleri süt damlasıdır. Mesela çocuklar için süt damlası peyniri Tahsildaroğlu’nun piyasaya sürmüş olduğu bir ürün, patenti bize ait. Dil Peynirinde de önemli bir pazar payımız var.

Yeni ürün ve marka çalışmalarınız var mı?

Ezine Peynirini markalaştırarak dünyaya tanıtan Tahsildaroğlu, zaman içinde bir şemsiye marka konumuna geldi.  

Gurme Ezine, Gurme Altın Ezine, Gurme Klasik, Gurme Şifa ve aynı zamanda Ayazma Çiftliği eklendi. Gurme Serisi, geleneksel peynir damak tadını daha fazla arayan ve adından da anlaşılacağı üzere gurme kesime yönelik olarak yurt içinde ya da yurt dışında Ezine Peynirini ve diğer taze ürünlerimizi geleneksel tatlarla sunmak üzere Tahsildaroğlu Gurme Serisini çıkardık.

Gurme Ezine, ürünümüz Kaz Dağlarında yetişen keçi, koyun sütünden hassas üretim ve saklama tekniklerimizle geliştirdiğimiz 12 ay üzeri olan Gurme Ezine’yi, 2021 biterken çıkarmıştık.

Gurme Altın Ezine, ürünümüz de Türkiye’nin ilk 24 ay olgunlaştırılmış peyniridir. Türkiye’de bir Hollanda’da, Fransa’da olduğu gibi yıllanmış beyaz peynir üretimi yoktu. Biz de kaliteden hiç taviz vermeden olgunlaşma süresi 24 ay olan Altın Gurme Ezine’yi ürettik. Türkiye’de bir yıldan daha uzun sürede olgunlaştırılmış beyaz peynir üreten ilk firma olduk. Lezzetini Kaz Dağlarının doğal bitki örtüsü ile beslenen hayvanların sütünden alan ‘Gurme Altın Ezine’ ağızlarda bıraktığı benzersiz tat kadar çevre ve kullanıcı dostu teneke ambalajıyla da öne çıkıyor. Bu kadar kıymetli peynir salamurada teneke ambalajında takdim edilmeli diye düşündük. Salamura suyu olduğu için plastik tercih etmedik, diğer bir hususta tenekenin doğada çözülebiliyor olması. Bu ürünümüzü açtıktan sonra dağılmasını engelleyecek şık bir kurdeleme ve asansör sistemi ile servis edilebiliyor.  Bu asansör sistemimiz de patentli. Ayrıca 4 saatlik uçak yolculuğuna dayanabilen özel tasarım ambalajı ve hediye kutusuyla, bozulmadan taşıma şansı sunuyor. Nasıl ki insanlar ziyaret ettikleri ülkelerden çikolata ya da o ülkeye has bir ürünü sevdikleriyle buluşturmak istiyorlarsa ‘Gurme Altın Ezine’ peynirimizi de sevdiklerine ya da kendileri için yanlarında götürebilsinler istedik ve özel bir hediye kutusu eşliğinde 4-5 saatlik uçak yolculuğuna dayanan bir tasarımla ürünümüzü pazara sunduk.

Bünyemizde tüketici tercihleri doğrultusunda geliştirdiğimiz yenilikçi Gurme Shiffa ürünümüz var. Gurme Shiffa serimizde dilimli taze kaşar peynir lezzetimizi baharatlarla buluşturduk. Karabiberli – Zerdeçallı, Kimyonlu, Dağ Kekikli, Pul Biberli – Biberiyeli alternatifleriyle seriyi çıkardık.   

Gurme Şifa serisi, pandemide öne çıkan sağlıklı yaşama önem veren tüketicilerin tercihlerini dikkate alarak çıkardığımız bir ürün oldu.  Bunun tabii ihracatta da bir karşılığı olacak. Türk kaşarını daha zenginleştirilmiş bir içerikle diğer ülke vatandaşlarına da sunmak istiyoruz.  

Tahsildaroğlu olarak sütünü üreten bir firma değiliz. Tabii süt fiyatındaki artış üretim maliyetimizi de çok etkiliyor. Fiyat duyarlılığı daha yüksek olan kesime de biz, Ayazma Çiftliği serisini çıkardık.

Ayazma Çiftliği serisinde de ilk etap da olgunlaşmış peynir tarafında yüzde yüz inek sütü olan ürünlerimizle başladık. Market rafları, şarküteri reyonları, oteller, restoranlar, ev dışı tüketim dediğimiz EDT kanalı içinde 10 kiloluk vakum ambalajlarda veriyoruz. Ayazma Çiftliği’nin aynı şekilde keçi, koyun sütünde olduğu Ezine versiyonları da olacak. İndirim mağazacılıkta özellikle İç Anadolu’daki Gross marketlerde Ayazma Çiftliği ürünlerimizi bulabilirsiniz.  

Yine bir başka ürünümüz olan Ezine Kırık Peynirimiz var. Bu da inovatif bir ürün oldu. Ezine peynirimizi ebatlarken kesim esnasında olan kırık peynirleri bizden talep eden börekçiler, pastacılar oluyordu. Bunu biz aynı zamanda tüketiciye doğrudan takdim etmek istedik. Böyle de bir ürün çeşidimiz de var.  Tahsildaroğlu olarak inovatif, çevreci ve sürdürülebilir ürünlerimiz ile faaliyetlerimiz devam edecek.

Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?   

Tahsildaroğlu, Ezine peynirini ve olgunlaştırılmış peynirleri dünyaya ilk tanıtan lider bir marka. Bundan 22 yıl önce ilk ihracatı Amerika’ya, sonra Orta Doğu’ya yapıyor. Diğer pazarların da katılmasıyla şu an 15 ülkeye satış yapıyoruz. ABD, Orta Doğu, Orta Asya, Körfez ülkelerinden sonra Singapur ve Çin’e de ihracat yapıyoruz.

Üretim kapasitesi nedir?

 

Biz yıllık 120 milyon litre süt işleme kapasitesine sahibiz. Yıllık olarak da 15 bin ton peynir üretim kapasitemiz var. Üretim tesisimize ek olarak yeni yatırım planlarımız da olacak.

 

İhracatta hedefleriniz neler? 

Avrupa Birliği’ne ihracat sertifikasyonunu almak üzereyiz. AB ülkelerine de olgunlaşmış peynirlerimizin yanı sıra; Dil, Çeçil, Örgü gibi ürünlerimizle ihracat yapar konuma gelebileceğiz. İngiltere’ye de ihracatımız paralelinde olacak. Dolayısıyla AB ve İngiltere coğrafyasına ihracata bu sene başlamış olacağız. Rusya’ya ihracat yapmak için başvurumuz vardı, buna yönelik bir çalışma içindeyiz. Türkiye malum Ukrayna- Rusya  savaşı arasında çok dengeli bir diplomasi yürüttü. Ben aynı zamanda DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkan Yardımcısıyım. O şapkam vesilesiyle de süreci sağlıklı bir şekilde takip ediyoruz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda da krizin bitimine net müteakip Rusya da bizim iyi bir pazarımız olacak.

Şu an satışlarda yurtiçi yurtdışı dengesi nasıl?

Son dönemde yüzde 85 yurtiçi,  yüzde 15 yurtdışı satış grafiğimiz var. Satışlarımızın artışında inovasyon faaliyetlerimizin de önemli bir katkısı oldu. Yaptığımız inovasyonlarla pazardaki çeşitliliğimiz günbegün artıyor.

Gelecek hedefleriniz neler?

Öncelikle şirketin kurumsallaşarak sonraki jenerasyonlara kendi değerlerini, standartlarını, kalitesini hep daha yukarıya çekerek taşıması lazım.  Uluslararasılaşma için kurumsallaşmanız lazım. Kurumsallaşma sistemi ile operasyonel işlerin daha doğru, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde işleyebilmesi gerekir.  Bir diğer konuda sürdürülebilirliğe özen gösteren yaklaşımlar bizim için önemli olacak. Türkiye’nin önde gelen süt ürünleri markası Tahsildaroğlu, yeni vizyon ve hedefleri doğrultusunda daha da güçlenerek büyümeye devam edecek.

Bugünkü ürün portföyümüz ve gelecekte eklenecek yeni ürünler ile yatırımlarımıza devam ederek büyümemizi sürdüreceğiz. Kalitemize uçtan uca, sütün tedarik noktasından tüketiciye ulaştığı son noktaya kadar çok önem veriyoruz. Türkiye’nin önde gelen peynir üreticilerinden biri olarak, kalitemizi ülkemiz adına tüm dünyaya yaymak istiyoruz. TEMMUZ2022