Tarsus Amerikan Koleji İnsanı Olgunlaştıran Ve Hayata Hazırlayan Bir Okuldur
İnsan Kaynakları alanında başarılı işlere imza atan Okan Tütüncü, yaşamdaki en önemli olgunun insan kaynağı olduğunu belirtiyor. Donanımlı insan kaynağının ancak aldığı iyi eğitim ile oluşabileceğini belirten Okan Tütüncü ile Tarsus Amerikan Koleji’nde aldığı eğitim ve insan kaynakları alanındaki çalışmalarına yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik.
Tarsus Amerikan Koleji’nde eğitim almaya nasıl karar verdiniz?
Babam bu konuda bizlere öncü oldu ve bizleri yönlendirdi. Ağabeyim de Tarsus Amerikan Koleji’nde okuyordu. Babam ingilizceyi iyi öğrenmemizi istediği için bizleri Tarsus Amerikan Koleji’ne gönderdi.
Tarsus Amerikan Koleji nasıl tanımlarsınız?
Tarsus Amerikan Koleji, insanı olgunlaştıran ve hayata hazırlayan bir okuldur. Ağabeylik sisteminin hakim olduğu birbirine sahip çıkma, birbirini kollama, terbiye etme, yönlendirme anlamında çok önemli bir kurumdur. Arkadaş gözüyle değil kardeş gözüyle bakıyorsunuz ve çocuk yaşta bir sürü kardeşiniz oluyor. Ben yatılı okudum. 5 gün boyunca okuldaydım. Ve gerçekten birçok şey öğrendim. Spor yapmayı, düzenli beslenmeyi, paylaşmayı, kardeşçe yaşamayı öğrendim. Her şey tam bir düzen içerisindeydi.
Tarsus Amerikan Koleji’nin eğitim anlayışı olarak diğer okullardan farkı nedir?
Bizde birlik beraberlik düşüncesi daha okula adım attığınızda beyninize yerleşen bir düşüncedir. Galatasaray Lisesi’nin de bizim gibi bu düşünceyi savunan bir okul olduğunu biliyorum. Galatasaray Lisesi’nden mezun arkadaşlarım ile konuştuğumda onlarda ağabeylik sisteminin çok önemli olduğunu söylerler. Bu tür okulların aşıladığı biz kavramının birazda yatılı okul olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Dersler sona erdikten sonra ya spor yapacaksınız, ders çalışacaksınız ya da arkadaşlarınız ile vakit geçireceksiniz. Yatılı okulda başka bir imkanınız yok. Hal böyle olunca birbirinize sıkı sıkıya bağlanıyorsunuz. Kardeş gibi oluyorsunuz.
Çok başarılı kişiler yetiştirmiş bir okul Tarsus Amerikan Koleji. Bu açıdan baktığımızda Tarsus Amerikan Koleji’nde eğitim veren öğretmenlerin daha yetkin ve özel kişiler olduklarını söyleyebilir miyiz?
Öğretmenlerimizin de katkısı çok büyük ama okulda okuyan öğrencilerin donanımlı, ders çalışma bilincinde olan insanlar olması da önemli bir etken. Örneğin ben İngilizce konusunda sıkıntı yaşayan bir öğrenciydim ve İngilizce dersi çok iyi olan bir arkadaşımdan bir konuyu anlatmasını istediğimde hiç geri çevrilmedim. Oturup saatlerce o konuyu anlatabilecek arkadaşlarım vardı. Hatta kendine ait geliştirdikleri metotları bile daha iyi anlamam için benimle paylaşırlardı.
Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun olanların ekonomiye yönelik özel ilgilerinin olduğunu ve çok başarılı işler yaptıklarını gözlemliyoruz. Sizce mezunlarda bu alana olan ilgi ve ya yönelim nasıl oluşuyor?
Bizim gibi okullardan mezun olan insanların çoğu girişimci çocuklardı. Belirttiğiniz gibi bazı alanlarda mezunların sayısı oldukça fazla. Benim dönemimden tıp alanına yönelenler oldu, iş hayatında profesyonel işler yapanlar oldu ve belirttiğim gibi çoğunlukla girişimciler oldu. Tarsus Amerikan Koleji gibi okullarda okurken birçok işi aynı anda yapma yetisi kazanıyorsunuz. Sporla ilgilenirsiniz, derslerle ilgilenirsiniz, ödevleriniz olur onlarla ilgilenmek durumundasınız. Dolayısıyla öğrenci üzerinde disiplin anlayışı gelişiyor. Bir başka konu, okulda eğitim aldığınız öğretmenleriniz ile çok iç içe yaşam sürüyorsunuz. Yatakhane görevlisi olan öğretmeniniz aynı zamanda sizin matematik öğretmeniniz oluyor. Veya yatakhane de gitar çalıp şarkılar söylediğiniz öğretmeniniz sizin fizik öğretmeniniz oluyor. Dolayısıyla öğretmenleriniz ile iç içe olduğunuzda onlardan kültürü öğreniyorsunuz, planlı yaşamayı öğreniyorsunuz nerede durup nerede konuşacağınızı öğreniyorsunuz. Bunlar aslında insana gerçekten değer katan durumlar. Dolayısıyla iş hayatında başarılı olabilmek için donanımlı insan olmanız, ekonomiyi takip etmeniz gerekiyor ve insan psikolojisini anlamak gerekiyor. Çok yönlü düşünebiliyorsunuz ve buna göre davranıyorsunuz. Bu durumun başarıyı beraberinde getirdiğine inanıyorum.
Dönem arkadaşlarınız olarak başarılı olmuş kişiler olarak kimleri örnek verebilirsiniz?
Mehmet Nane aklıma ilk gelen isim. Selim Arcasoy, Halit Erdem, Eyüphan Boyvadaoğlu yine ilk aklıma gelen isimler. Bu isimler kendi alanlarında gerçekten başarılı olmuş kişilerdir. Daha sayabileceğim birçok değerli isim vardır.
İş yaşamınızda Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun olmanızın etkisini hissettiniz mi? Profesyonel yaşamda bu anlamda size avantaj sağlayan durumlar oldu mu?
İnsanlar tanıdıkları kişiler ile iş yapmak isterler. Çünkü tanıdıklarınıza güven duyarsınız ve daha kolay iletişim kurarsınız. İş hayatınızda da güven duygusu önemlidir. Bizim okuldan mezun olduktan sonra oluşan ağabeylik kavramı içerisinde çaldığınız kapılar çok kolay açılır. Ancak bu sizin kesinlikle destekleneceğiniz ve kolaylıkla iş yapacağınız anlamına gelmez. Bugün bile insan kaynakları alanında çalıştığım için Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun olan çocuklar bana geliyorlar ve Okan Ağabey bize iş konusunda yardımcı olur musun, diyebiliyorlar. Oturup konuşuyoruz ne yapmak istediklerini hedeflerini öğreniyorum elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Çeşitli firmalarda insan kaynakları alanında başarılı işlere imza attınız ve sonrasında Secretcv’yi kurdunuz. İnsan kaynakları sektörünün liderleri arasındasınız. İlk kurulduğu yıllar ve bugünümüze baktığımızda insan kaynakları alanında neler söylemek istersiniz?
Secretcv 2000 yılında kuruldu. İlk kurulduğumuz yıllarda aday sayımız çok azdı. Daha doğrusu internet üzerinden iş başvurusu yapmak ya da eleman aramak yaygın bir işleyiş değildi. İnsanlar insan kaynakları ekleri ile ya da gazeteden iş ilanlarını takip edip bu doğrultuda iş başvurusunda bulunuyorlardı. İnternet üzerinden eleman arama, iş bulma durumu insanlarda güven oluşturmuyordu. Kesin, katı bir algı vardı. Biz bu algıyı kıran işleyişi değiştiren öncü firmalardan biriyiz.
Amacımız doğru iş pozisyonunu doğru aday ile buluşturmak ve doğru eşleşmeyi sağlamak. Yani siz firma olarak doğru adayı bulamazsanız ya da siz aday olarak doğru işi bulamazsanız bizim varoluşumuzun hiçbir amacı kalmıyor. Bu duruma çok önem veriyoruz. İş arayan adaylarımızın doğru iş pozisyonuna yönelmesi için bir anlamda kariyer hedefi yapması gerekiyor. Bu durumun doğru bilinçlendirme ile olabileceğini düşünüyoruz.
Kadınların ekonomimizde aktif rol oynaması gerektiğini her durumda belirtiyoruz önemle bu konunun üzerinde duruyoruz. Kadın istihdamına yönelik projeniz ile ilgili bilgi alabilir miyiz? İş hayatına ara vermiş evlilik, doğum veya başka sebepler yüzünden minimum 2 yıl çalışma hayatına ara vermiş kadınlarımıza gönüllü olarak eğitimler düzenleyip koçluk hizmeti veriyoruz. Koçluk hizmeti kapsamında kariyer koçluğu ve birebir 4 seanslık programlar kapsamında eğitim vermekteyiz. Amacımız iş hayatına ara vermiş kadınlara özgüven verebilmek, iş hayatının kapısını tekrar aralamak ve en önemlisi kadın istihdamına katkı sağlamak. Şuanda projemiz devam ediyor 3 ve 4 etap tamamlamış durumdayız aldığımız geri dönüşlerde çok iyi, bu konuda bizim çağrımız bu projeye devletimizin ve ekonomide rol oynayan diğer firmalarımızın destek vermesini yönündedir.