Türkiye’de kendi alanında tek yerli üreticiyiz

Son dönemde sanayi üretiminin artırılması için ortaya koyulan kararlılık. Yerli üreticiler tarafından olumlu karşılanmakla birlikte uygulamada yaşanılan aksaklıklar üreticileri düşündürüyor. Özellikle büyük projelerde yerli üreticileri ön plana çıkaran düzenlemelerin önemine dikkat çeken üreticiler, gelecek konusunda ümitliler.

Ülkemizde yüzde yüz yerli üretim yapan Gedik Kaynak, gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile de ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlıyor. İç piyasada da bugüne nazaran daha fazla ilgi görmeleri gerektiğini belirten Gedik Holding CEO’su Mustafa Koçak, sorularımızı yanıtladı. 

2014 yılı ile ilgili bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?

2014 yılı küresel olarak beklentilerin karşılandığı bir yıl olmadı. Türkiye açısından da bölgesinde savaşların olması, bölgesel bir karışıklığın olduğu bir yıl oldu. Bu durum Türkiye’deki tüm sektörleri etkilediğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla 2014 yılının farklı bir yıl olduğunu belirtebiliriz. Tüm yaşanılanlara rağmen Gedik Holding ve Gedik Kaynak olarak 2014 yılında planladığımız üretim ve yatırımlarımızı tamamladık. Bizim ürünlerimiz bir iki ülke pazarında sorunlar yaşasa da hedeflerimizi tutturduğumuz bir yıl oldu. Örneği Mısır’da pazar daralması oldu. Buna rağmen ürünlerimizin ulaştığı diğer ülkelerde bir pazar daralması yaşamadık. Gürcistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan veya diğer Ortadoğu ülkelerine baktığımızda bir daralma yaşamadık. 2014 yılını ağırlıklı yurt dışını aktardık, ülke içersinde de büyük projeler ve yatırımların olması da Gedik Kaynak açısından olumlu olmuştur. Bu projelerle bizim gibi üretim sektörlerine girdi veren sektörlerde kayda değer bir daralma olduğunu söyleyemeyiz.

Avrupa içersine bakıldığında en fazla ekonomik hareketliliğin Türkiye’de olduğu belirtiliyor. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Avrupa’da ekonomik açıdan bir daralma yaşanıyor, Euro para birimleri de giderek zayıflıyor ve Yunanistan ile İspanya’daki ekonomik krizler tüm Avrupa’yı etkiliyor. Yine İsviçre Frangı’nın Euro’dan bağımsız olma kararı vermesi ile Avrupa’daki ekonomik sorunlar daha da derinleşti. Geçmiş yıllarda hızlı büyüyen Türkiye ise halen o hızın ivmesi ile 2014 yılında kendi içindeki projelerle büyümesini sağladı. Fakat 2015 yılında ise durumun yine aynı olup olmayacağını bilemiyoruz. 2015 yılı Türkiye açısından yine özel bir yıl olacağını düşünüyorum. Çünkü 2015 yılında Türkiye’de seçimler bulunuyor.

Petrol fiyatlarının düşüşü piyasaları etkiledi mi?

Petrolün 40 dolarlara kadar gerilemesi özellikle petrolü ham madde olarak kullanan firmalara bir rahatlama getireceği beklentisi vardı. Fakat bu durum böyle olmadı. Çünkü petrolün ucuzlaması piyasadaki dengeleri bozdu. Bir başka boyutu ise petrol fiyatları düşmesine rağmen bu durumun tüketiciye yansımaması konunun haberden öteye geçmemesine neden olmaktadır. Bir başka açıdan da geliri petrole dayalı olan ülkelerde ciddi oranlarda bütçe azalması yaşandı. Rusya, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri etkilemesi bu ülkelerinde ekonomik tedbirler nedeniyle dış alımlarını durdurmaya başlamaları o ülkelere ihracat yapan firmaları da etkiliyor. Bugün üretiminin büyük bir kısmını Rusya pazarına ihracat yapan firmalar bu durumdan etkilenmiştir. Gedik Kaynak açısından bakacak olursak, biz Suudi Arabistan’a büyük ölçekte ihracat yapmamıza rağmen bizde bir daralma yaşanmamıştır. Şuanda bir etkisini yaşamadık. 2015 yılında ise ne olacağını göreceğiz.

Bu açıdan bakacak olursak 2015 yılını planlamakta zorluk yaşanır mı?

Biz 2015 yılı ile ilgili planlama yaparken şuanda zorlanıyoruz ve hiçbir üretici belirsizliklerin olduğu bir dönemde üretim ve pazarlama planlarını yapamaz. Bu zorluklar içinde yeni yıla girmiş oluyoruz. Bu noktada herkesin birbiri ile bağlantılı olduğunu net söyleyebiliriz. Bir ülke ekonomik yönden sorun yaşamaya başladığı zaman o ülke ile ticari ilişkisi olan herkes bu durumdan etkileniyor. Biz üretici olarak dünya da istikrarı istemekteyiz. Hem üretimlerimizi iyi planlamak için hem de pazarlama planlarımız için.

Ali Babacan bir açıklama yaptı, sadece inşaat sektörü ile olmaz sanayi üretimimizi artırmamız gerekiyor, dediler. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Türkiye’nin uzun yıllardan beri lokomotif sektörü inşaat sektörüdür. Fakat inşaat sektörünün gelişimi ülkemizdeki çok az bir sektörün gelişimini sağlıyor. Bugün inşaat sektörü sadece beton ve çimentoya dayalı bir sektördür. Biz Gedik Kaynak olarak çelik konstrüksiyonlara girdi veren bir firmayız. Türkiye’deki inşaat sektörü model olarak betonarmeyi kullanıyor. Oysa ki ABD’de de çelik konstrüksiyon kullanılıyor. Daha hafif ve kaliteli olduğunu belirtiliyor.

Türkiye son zamanlarda ithal ürünleri inceleyip ülkemizdeki üreticileri korumaya çalışılıyor. Bu durum sizin sektörünüz için de geçerli mi?

Biz Türkiye’de kendi alanında tek yerli üreticiyiz. Tamamı Türk sermayeli bir firmayız ve ürünlerimizi kendi bilgi ve Arge çalışmalarımız sonrası ürettiğimiz ürünlerdir ve fabrikamız İstanbul’dadır. Dolayısıyla bizim ürünlerimizin ülkemizdeki projelerde teşvik edilmesi ve kullanılması, korunması gerektiğine inanıyorum. Yerli malı yurdun malı ve herkes bunu kullanmalı kültürüyle büyüyen kişiler olarak hükümetin bu yönde attığı adımları olumlu karşılıyoruz. Ancak bu kararların uygulamaya geçmesini ve proje yöneticilerinin buna dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum. Ben yerli üretim yapan firmaların hem fiyat hem de kalite açısından ithal ürünlere oranla daha iyi olduğunu ve bu durumun da cari acığı düşürme de etkin olacağına inanıyorum. Bu durumu da sürekli dile getiriyorum. Özellikle bizim sektörümüzde talep edilen ürünlerin hepsini biz yerli bir firma olarak piyasaya sunuyoruz.

Siz böyle ifade etmenize rağmen neden ithal ürünlere yönelik bir talep var. İthal ürünlerle sizin ürünleriniz arasında bir fark var mıdır?

Kesinlikle hayır diyorum. Şu anda teknik olarak istenilen bütün özellikleri bizim ürünlerimiz karşılıyor. Ülkemizde ithalat yapan bir grup var ve bu grup ürün getirirken o ürünün Türkiye’de üretilip üretilmediği önemli olmuyor. Biz şuanda piyasada talep edilen ürünleri net bir şekilde istenildiği kalitede üreten bir firmayız.

Türkiye’de genellikle Türk malı kaliteli değildir ve bir yıl sonra ürünler elinizde kalır düşüncesi hâkimdir. Fakat bu durum sizin sektörünüz açısından geçerli değil sanırım.

Bu durum böyle değildir. Biz Gedik Kaynak olarak bugün 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun içinde ABD var, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler bulunuyor. Bu durum sadece bizim için değil, şuanda TANAP projesi var ve bu proje de Türk boru firmaları isteği karşılamasına rağmen içine bir Çinli firmayı dahil ettiler. Oysa ki bu projeyi Türk firmaları sağlayabilirdi.