Türkiye’nin gelişimi ve enerji alanındaki iddiası oldukça önemli
Akaryakıt dağıtım sektörü son dönemde yapılan firma satışları ile gündeme geldi. Sektörün önemli oyuncularında yaşanan bu değişim yatırımcıların sektörden beklentilerini de göstermesi açısından önem arz ediyor. Akaryakıt sektöründe yaşanan dinamik dönem ile ilgili görüşlerini aldığımız Petline Petrol Ürünleri AŞ Genel Müdürü Adnan Ünal ve Satış ve Pazarlama Müdürü Bilge Kağan Kara sorularımızı yanıtladı.
Sektördeki değişim hızına yetişmek zor, bu şartlarda sektör oyuncularının sektörden kar ümidi var mı sorusu gündeme geliyor. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?
Adnan Ünal: Sektöre yatırım yapan bir firma olarak ümitsiz olduğumuzu söylememiz mantıklı olmaz. Bunun dışında koskoca Vitol Grubun ülkemize gelip yatırım yapması da sektörün dinamik olduğunu göstermektedir. Bence önümüzdeki dönem daha iyi olacaktır. Türkiye’nin gelişimi ve enerji alanındaki iddiası oldukça önemlidir. Bu çerçevede de yatırımcıların iştahının kabardığı söylenilebilir.
Gelecek ile ilgili beklentileri bir kenara bırakırsak, sektör oyuncularının bir önceki yıla göre daha mutlu olduğu söylenilebilir mi?
Adnan Ünal: Şirketlerin 2016 yılında kar ettiğini görüyoruz. Bu ortamda şirketlerin bir önceki yıla göre daha mutlu olunduğunu söyleyebilirim.
Kaçak akaryakıt ile mücadelede önemli aşamalar kat edildi ama hala firmaların ciddi cezalar aldığını görüyoruz. Ne dersiniz bu konuda yeterli mesafe kat edilebildi mi?
Adnan Ünal: Eskiye göre daha iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Gümrüklerin daha iyi denetlenmesi, sınırların kontrol altına alınması kaçak akaryakıtı azalttı ama vergi kaçırılarak yapılan akaryakıt satışı ile ilgili ayrı bir parantez açılabilir. Eskiden piyasaya sürülen 10 numara yağ gibi hususların önüne geçildi ve bu çerçevede ürün kalitesi yükseldi.
Bugün yapılan usulsüzlük ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Bilge Kağan Kara: Daha çok evrak üzerinde usulsüzlük yapılıyor ve bu doğrultuda da ülkemizin ciddi oranda vergi kaybı olmaktadır. Devlet bu konuda denetimlerini sıklaştırdı. Kesilen cezalardan da bu durumu görmekteyiz. Maliye Bakanlığı bu konunun üstüne giderek vergi kaybının önüne geçmek istiyor.
Firmalara çok ciddi cezalar kesiliyor. Bu cezalar tahsil edilebiliyor mu?
Ediliyordur aksi takdirde firmanın faaliyetlerine devam etmesi mümkün değildir. Sektörde bu nedenle birçok firmanın iflas erteleme veya maddi olarak zor duruma düştüğünü görmekteyiz. Bu durumun herkes tarafından caydırıcı bir yanının olması gerekiyor.
Firmaların el değiştirdiği bir dönemde sizin bu konuya bakışınız nedir?
Adnan Ünal: Bizim satmayacağız veya almayacağız gibi bir ön kabulümüz yok. Ekonomik gerçekler çerçevesinde hareket ederiz. Teklifler geliyor ancak bugüne kadar bizi tatmin edecek boyutta ciddi bir teklif ile karşılaşmadık. Aynı şekilde bizde alım yapabiliriz.
Dünya da dizel yakıt ile ilgili yeni düzenlemeler geliyor. Konu ile ilgili değerlendirme alabilir miyiz?
Adnan Ünal: Hollanda, Danimarka, İsveç gibi kuzey ülkeleri gelecekte dizel kullanımını tamamen yasaklamayı düşünüyorlar. Dizele tepki büyük hatta dizel motor geliştirilmesinin de durdurulduğu söyleniyor. Dizelden elektrikliye geçiş yapılacağı ifade ediliyor.
2008 yılında ciddi yaklaşımlar vardı fakat o günden bugüne ciddi bir gelişmenin olmadığını görüyoruz.
Adnan Ünal: Çok ciddi çalışmaların olduğunu söyleyebiliriz. Problem olarak görülen şeylerin kısa dönemde çözüleceği kanaatindeyim. Diğer taraftan korkunç bir akaryakıt lobisi var. Bu doğrultuda hemen elektrikliye geçmek kolay değildir.
Yeni yönetmelikler devreye giriyor sektörün bu bağlamda değişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Adnan Ünal: Son dönem de ulusal stok, kaçakçılığın tanımı ile ilgili bir takım yeni değişimler var. Biz bu konuda olumlu görüş belirtiyoruz. Yapılan düzenlemelerin sektörün önünü açacağı kanaatindeyiz. Zaten hazırlanan taslakta sektör yetkilileri olarak bizlerde görüşlerimizi ilettik ve hazırlıklarda bu doğrultu da yapıldı. Bu nedenle yapılan değişikliğin yanındayız.
EPDK’nın fiyatlarla ilgili uyarıları var. Bu hususta sıkıntılı bir durum var mı?
Adnan Ünal: Ara sıra uyarılar yapılıyor, bu da doğaldır. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin aşırıya kaçmamasını istiyorlar. Fakat daha önceki dönemler gibi direk fiyat vermiyorlar. Bu durum da bizim açımızdan önemli bir sorundu ve artık çözüldüğünü düşünüyoruz.
2016 Petline için nasıl geçti sizden kısa bir özet alabilir miyiz?
Bilge Kağan Kara: 2016 Petline Akaryakıt açısından gayet iyi bir yıl oldu. Yaklaşık 29 yeni istasyon açtık. Bu doğrultuda satışlarımızı çok ciddi bir şekilde artırdık. Sektörde her geçen gün rekabet artıyor ve bu çerçevede yenilemeler ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bayilerle toplantılarımızı yaptık ve profesyonel bir yaklaşımla tüm bayilere ulaştığımızı söyleyebilirim. Yaptığımız çalışmalarla şirketimiz için verimli bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Bundan sonraki süreçte de satışlarımızı arttırarak yolumuza devam etmek istiyoruz.
Bayilerle yaptığınız görüşmeler çerçevesinde aldığınız geri dönüşler doğrultusunda Petline Akaryakıttan memnunlar mı?
Bilge Kağan Kara: Bayilerimiz genelde sektöre karlılık odaklı yaklaşıyorlar. Tüm çalışmalarını da bu doğrultu da yapıyorlar. Bizde aynı şekilde işletmemizi karlı bir şekilde devam ettirmek için çabalıyoruz. Marka algısını geliştirerek çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaların da hem bize hem de bayilerimize katkı sağladığını düşünüyoruz.