Yenilikçi fikirlerle internet ve mobil bankacılık sektörüne değer katmayı amaçlıyoruz
Bankacılık alanında ki gelişim, verilen hizmetin niteliğini artırdığı gibi, bankaların farklı hizmet anlayışları çerçevesinde rekabetini sağlıyor. Hizmet alanın gelişen teknolojiye paralel olarak memnun edildiği süreç, her banka tarafından ayrı bir yorumlanıyor. Bu yorumların hizmete dönüştüğü alanlarla ilgili görüşlerini aldığımız TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, sorularımızı yanıtladı.
Ülkemizde internet bankacılığının geldiği nokta ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
Son yıllarda gelişen ve yaygınlaşan mobil uygulamaların yanı sıra, teknoloji kullanımının ürün ve hizmetlere yansıması finans başta olmak üzere birçok sektöre farklı bir yön verdi. Devreye alınan her yeni fonksiyon ve üründe pratik çözümler sunmak amaçlanırken, geniş bir müşteri kitlesinin ürün ve hizmetlerden sadece uygulama üzerinden yararlanması sağlanıyor.
Şubesiz bankacılık alanında her geçen gün farklı uygulamalar hayata geçirilirken, kullanıcı sayısının da bu doğrultuda arttığını gözlemliyoruz. 2014 yılı 4. çeyrek sonuçlarına göre internet bankacılığı aktif kullanıcı sayısı 14,3 milyona ulaştı. Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak ise internet bankacılığına 2000’li yılların başında giriş yaparak bu alanda yatırım yapan ilk bankalar arasında yerimizi aldık. 2014 yılsonu itibariyle hem internet şubesi hem de mobil bankacılıkta aktif müşteri sayısı bakımından sektörün üzerinde büyüme gösterdik.
İnternet bankacılığı alanında gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığımızda ortaya çıkan tabloyu paylaşır mısınız?
Teknolojik gelişmelerle birlikte günlük hayatın her alanında pratikler de değişiyor ve gelişiyor. Mobilite ve kullanım kolaylığının artmasıyla beraber akıllı telefon ve tablet kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Buna paralel olarak, birçok müşteri de internet bankacılığı işlemleri için bu kanalları tercih ediyor. Ülkemiz internet bankacılığı alanında kaydettiği rakamlarla oldukça başarılı bir performansa sahip. Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda da hali hazırda ulaştığımız rakamların ülkemiz için oldukça önemli bir adım olduğunu görebiliyoruz.
İnternet bankacılığının şube bankacılığına bir alternatif olabileceğini düşünüyor musunuz?
Gelişen teknoloji ve tüketici davranışları doğrultusunda, internet bankacılığı ve mobil bankacılığı da içine alan Alternatif Dağıtım Kanalları’nın (ADK) müşterilerimize daha hızlı ve ulaşılabilir hizmet sunmak için oldukça önemli olduğu görüşündeyiz. TEB olarak, ADK çalışmalarımız kapsamında, ağırlıklı olarak mobil bankacılığa yatırım yapıyor ve mobilin artık alternatif bir kanal olmadığını, ana dağıtım kanalı olduğunu düşünüyoruz. Internet bankacılığını müşterilerin mobile geçişlerindeki bir ara dönem olarak görüyor ve İnternet bankacılığı ile müşterilerimizi mobil bankacılığa hazırlıyoruz. Bu doğrultuda bazı öncü yeniliklerimizi ilk önce mobil bankacılık müşterilerimizle tanıştırıyoruz.
Hem internet hem de mobil bankacılık alanında TEB’in geldiği noktayı ve hedeflerinizi aktarır mısınız?
Teknoloji kullanımının giderek yaygınlaştığı günümüzde müşterilerimize sunduğumuz hizmetleri bu teknoloji ve yenilikleri kullanarak daha kolay ve ulaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyor, kullanım kolaylığı, yüksek güvenlik standartları ve zengin içerik sunan ADK yoluyla müşterilerimizin her kanaldan bize rahatlıkla ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz.
TEB olarak 2014 yılı sonunda dijital bankacılık kanallarının kullanımında önemli bir artış elde ettik ve müşterilerimizin yüzde 83’ünü bu kanallara taşıdık. Bu süreçte, internet ve mobil bankacılık kullanıcı tabanı aktif müşterilerimizin %26’sına ulaştı. Mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i ise sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini gerçekleştiriyor.
Müşterilerimizin her kanaldan hizmetlerimize daha rahat ulaşmasını sağlamak amacıyla Alternatif Dağıtım Kanalları’nı geliştirmek için çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de geliştirdiğimiz yenilikçi fikirlerle internet ve mobil bankacılık sektörüne değer katmayı, yeni devreye alınan her fonksiyon ve üründe müşterilerimize pratik çözümler sunmayı hedefliyoruz.
Bu alanda fark yaratabilmek için çalışmalarınız nelerdir?
‘Teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka’ anlayışıyla geliştirdiğimiz yenilikçi fikirlerle mobil bankacılık sektörüne değer katmaya devam ediyor, yeni devreye alınan her fonksiyon ve ürünümüzle müşterilerimiz için kolay ve pratik çözümler sunuyoruz. Mobil bankacılık ile müşterilerimiz; para çekme, yatırma, kredi kartı teslimi gibi fiziksel alışveriş gerektiren ve hukuki olarak ıslak imzanın zorunlu olduğu konut kredisi kullanımı gibi işlemler haricinde tüm günlük bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Özellikle yakın gelecekte akıllı saat ve gözlükler başta olmak üzere giyilebilir teknolojilerin günlük hayatımızda daha fazla yer alacağını öngörerek bu alana önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu yıl dünya çapında 50 milyon giyilebilir ürünün satılacağını ve bu rakamın 2018 yılında yaklaşık 500 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Giyilebilir Teknolojiler alanındaki yatırımlarımızı Türkiye’de akıllı gözlük Google Glass’a özel geliştirdiğimiz ilk finansal uygulamamızın ardından akıllı saat segmentine de taşıdık. Samsung Gear 2 ve Gear 2 Neo modelleri için dünyanın ilk bankacılık uygulamasını hayata geçirdik. Teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka anlayışıyla geliştirdiğimiz yenilikçi fikirlerle mobil bankacılık sektörüne değer katmaya, yeni devreye alınan her fonksiyon ve üründe müşteriler açısından en kolay ve pratik çözümleri sunmaya devam edeceğiz.
Aynı zamanda, müşterilerimizin ödeme işlemlerini akıllı cep telefonları üzerinden daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlayacak teknolojiler üzerinde de çalışıyoruz. Bu kapsamda bir ilki daha hayata geçirerek bulut üzerinden temassız mobil ödeme altyapısını tamamlayan ilk banka olduk. HCE teknolojisi sayesinde, donanım tabanlı bir uygulama yerine, müşterilerimiz bilgilerini daha güvenli olan bulut ortamında saklamaya imkan sağlayan akıllı telefonlar ile SIM kartlarını değiştirmeden veya mobil operatörlerine başvurmaya gerek duymadan alışverişlerini yapabilecekler. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını kolaylaştıracak bu uygulamayı yakın zamanda kullanıma sunmayı planlıyoruz.
Sadece akıllı telefonları değil, tabletleri ve hatta son dönemde hızla yaygınlaşan Smart TV’leri de önemsiyor ve müşterilerimize ulaşmak için alternatif bir platform olarak görüyoruz. Buna paralel olarak Windows 8 uyumlu bankacılık uygulamamızı hazırladık ve bu alanda yine öncü bankalardan biri olduk. TEB olarak, müşterilerimizin mevcut ve yeni gelişen tüm mecralarda bankamıza erişebilmelerini amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, hem akıllı telefonlarda hem de tabletlerde uygulamalarımızda yenilikler sunacağız.
Özel Bankacılık alanında sektörün gelişimi ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?
TEB olarak, 1989 yılından beri Varlık Yönetimi adı altında özel bankacılık hizmetleri sunan ilk bankayız. Özel Bankacılıkta Türkiye’nin en köklü bankası olarak, stratejik ortağımız BNP Paribas’ın global bilgi birikimi ve tecrübelerini yenilikçilik anlayışımızla birleştirerek TEB Özel müşterilerimize fark yaratan ürün ve hizmetler sunmayı amaçlıyoruz.
Bu kapsamda dijital ortamdan müşterilerimize ulaşarak farklı bir kanaldan hizmet sunmak için Türkiye’de özel bankacılık sektöründe bir ilk olan TEB Özel iPad uygulamasını geliştirdik. 2011 yılı sonunda hayata geçirdiğimiz bu uygulama üzerinden, TEB Özel müşterileri Türkiye ve dünya piyasalarında yaşanan gelişmeleri anında takip edebiliyor, finansal yorum videosunu izleyebiliyor ve kendilerine ait yazı ve ilanları diğer TEB Özel müşterileriyle paylaşabiliyor.
Bir diğer dijital projemiz, Türkiye’de yürürlüğe giren Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği ile birlikte öneminin hızla artacağına inandığımız ‘melek yatırımcı’ konseptini TEB Özel Melek Yatırım Platformu bünyesinde müşterilerimize alternatif bir yatırım aracı olarak sunmaya başlamak oldu. TEB Özel Melek Yatırım Platformu üzerinden TEB Özel Bankacılık müşterilerimizi girişimcilerle bir araya getiriyoruz. Bu sayede; varlıklarını alışılmış finansal araçlarının dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen yatırımcılara, yani TEB Özel müşterilerine farklı alanlarda yatırım fırsatı sunulurken; gelecek vadeden projelere de sermaye bulunarak ülkedeki girişimcilerin ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Söz konusu platform ile Türkiye’de melek yatırımcı yönetmeliğine yönelik proje geliştiren ilk banka olduk. Hedefimiz; hem ülkemize hem müşterilerimize kazandırmak.
Dijital dünyanın hızlı gelişimiyle birlikte müşteri beklentilerinin değişimi doğrultusunda, birçok yenilikle birlikte geliştirdiğimiz TEB Özel iPad Uygulaması ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu müşterilerimiz tarafından büyük ilgi görüyor. Gelen geri bildirimlerden yola çıkarak TEB Özel müşterilerimizin ilgi duyacağını düşündüğümüz yeni projeler hayata geçirmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda mevcut uygulamalarımıza gelen talep ve beklentiler doğrultusunda projeleri canlı tutmak adına sürekli geliştirmelerimizi ve yenilikçi çalışmalarımızı sürdürüyoruz.