2022’de iş hacmimizi ihracat kanalıyla arttıracağız

Pandemiyle birlikte Uzakdoğu limanlarındaki sorunlar küresel ürün ticaretinde de kendini gösterdi. Liman ve konteyner fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yeni çözüm yolları arayan firmalar deniz yolu yerine kara yolu taşımacılığına yönelerek alternatif ürün taşımacılığı ile küresel ticaretin hareketlenmesini arzuluyor. Karayolu taşımacılığında ön plana çıkan treyler gerek Avrupa, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin son dönemde tercihlerinin başında oluyor.

İhtiyaçların arttığı bir dönemde Koluman Otomotiv,  Rus kamyon üreticisi Kamaz PTC ile iş birliğine giderek Rusya’da treyler üretmek için kolları sıvamış durumda.  Rusya’da treyler üretimi konusunda pazar lideri olmak istediklerini belirten Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, önümüzdeki dönemde ihracatla büyüyeceklerinin altını çizerek sorularımızı yanıtladı.

Rus Kamyon üreticisi Kamaz PTC şirketiyle iş birliği protokolü imzaladınız. Yapılacak iş birliğinin kapsamını aktarır mısınız?

Bu işbirliği kapsamında Koluman ve Kamaz Rusya’da müşterek treyler üretmeyi hedefliyor. Fizibilite çalışmaları devam eden proje gerçekleşirse, 2025 yılında yıllık 7500 Koluman treyleri Rusya’da üretilecek.

Treyler aracı başta olmak üzere, çöp toplama, beton pompaları ve havalimanı hizmet araçları konusunda Rusya pazarıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Koluman üstyapılarını yerli Rus kamyonlarına monte kamyonlarla piyasaya veriyoruz. Şu ana kadar süpürge ve çöp sıkıştırma üstyapılarımızı muhtelif belediye ve havaalanlarına teslim ettik. Müşterilerimizi ve satış adetlerimizi arttırmak için çalışmalarımız sürüyor.

Koluman ve Kamaz PTC olarak Rusya pazarındaki hedeflerinizi aktarır mısınız?

Hedefimiz büyüyen Rusya treyler pazarında lider olmak.

İşbirliği yaptığınız Kamaz PTC firmasının Rusya’daki etkinliğini aktarır mısınız?

Kamaz, Rusya’nın en büyük kamyon üreticisi. Çok eski ve köklü bir firma, şirketin %15’i Mercedes Benz’e ait. Cummins, ZF, Liebherr gibi sektörlerinde çok kuvvetli batılı firmalarla ortak üretim yaptıkları şirketleri var. Ürün gamlarını sürekli yenilemek çabası içerisindeler.

Türk müteahhitler Rusya’da başta havalimanı olmak üzere birçok projede yer almaktadır. Bu noktada ortak çalışmalar yapılabilir mi?

Gayet tabi yapılabilir. Rus pazarı devletin yaptığı altyapı ve konut yatırımlarına çok bağımlıdır. Rusya son yıllarda jeopolitik sebeplerle ekonomisini büyütmek için çok fazla yatırım yapmadı. Türk müteahhitler yeni açılan  inşaat ihalelerini takip ediyor ve başarılı da oluyor. Ancak iş hacmi ve ekonomideki büyüme halen 2008 senesi öncesi seviyelerin uzağında.

Pandemi ile birlikte konteyner fiyatlarının yüksekliği gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu açıdan treylere Türkiye’deki ve yurt dışındaki talepleri aktarır mısınız?

Pandemi nedeniyle Uzakdoğu limanlarında ve gemi taşımacılığı sektöründe  yaşanan sıkıntılar Amerika ve Avrupa’daki ithalatçıları daha yakın bir tedarik zinciri oluşturmaya zorladı. Artan dış ticaret hacmi ve Uzak Doğu ve Amerikan limanlarında mahsur kalan boş konteynerler dünya ticaretinde suni bir sıkışıklık yarattı. Türkiye’nin Avrupa’ya yakınlığı ve karayoluyla en geç 1 hafta içerisinde Avrupa’nın her köşesine ulaşabilen karayolu filosu pandemi süresince ciddi bir avantaj olarak ortaya çıktı. Tekstil, hazır giyim, çelik, otomotiv, çimento ve benzeri ürünlerde Türkiye’ye sipariş artışı gerçekleşti. Şimdi Türk üreticilerin bu yeni siparişleri sağlıklı ve zamanında teslim ederek dünya ticaretinde artma trendine giren iş hacmini pandemi sonrası için konsolide etmesi gerekiyor.

Koluman Holding olarak 2022 yılı hedeflerinizi aktarır mısınız?

Koluman Holding olarak 2022’de iş hacmimizi öncelikle ihracat kanalıyla arttıracağız. Hedefimiz 2021 yılında 40 milyon Doları aşkın ihracat hacmimizi 100 milyon Dolara taşımaktır. Bütün şirketlerimizde rekor cirolar bütçeledik ve Türk ekonomisine katkımızı iş hacmi ve istihdam olarak arttıracağız.MART2022