“Anadolu Tadını” sofralara ulaştırma misyonumuz var
2016 yılında TMSF bünyesine geçtiği dönemde iflas ertelemesi bulunan Aynes Gıda, kısa sürede üretimini %106 arttırarak önemli bir başarıya imza attı. Aynes Gıda’nın hem yurt içinde hem de yurt dışında marka oluşturmak için gayret ettiklerinin altını çizen Aynes Gıda CEO’su Murat Hocalar, gelinen noktayı dergimize değerlendirdi.
Öncelikle Murat Hocalar olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1962, Ankara doğumlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunuyum. Mezun olduktan sonra gıda sektörünün önde gelen kuruluşlarında ar-ge mühendisliğinden başlayarak üst düzey rollerde 35 yılı aşkın çalıştım. Kasım, 2018 itibarıyla da TMSF’nin davetiyle Aynes Gıda A.Ş’nin Ceo’su olarak çalışmaktayım. Bu görevi milli bir görev ve sosyal sorumluluk olarak görmekteyim
Sektöründe en iyi okullarından mezun olmuşsunuz, Yaşar Holding, Oyak Grubu, Koç Holding gibi önemli referanslar…
Bu konuda kendimi şanslı hissediyorum. Özellikle gıda sektöründe iyi bir kariyer yaptığımı düşünüyorum. Dolayısıyla teknik, ticari, yönetimsel tüm tecrübemi ekip arkadaşlarımla birlikte Aynes Gıda’ya taşıyorum. Bütün ekibim konusunda tecrübeli böyle liyakat sahibi arkadaşlardan oluşmaktadır.
Aynes’in TMSF’ye devir yapıldığında ekonomik durumu nasıldı?
Aynes Gıda Aralık, 2016 tarihinde TMSF yönetime geçti. 2016 yılının başında ise firma mahkeme kararıyla iflas erteleme kararı almış. O dönemde günlük 528 ton süt işlemekte iken, bugün 1090 ton süt işliyoruz. Bu süreç içerisinde %106 büyüme gerçekleştirdik. 2017’de 773 milyon lira olan ciro da geçen yıl 1,425 milyar liraya yükseldi. 2021 yılında için 2 milyar 168 milyon liralık ciro hedefimiz var. TMSF stratejisi doğrultusunda şirketin büyütülerek istihdamının arttırılması hedeflenmiştir. Çalışan sayısını 2021 yılında 1064’e çıkardık. Tüm bu ekonomik performans sonucu şirketin aktif büyüklüğü 4 yılda 494 milyon liradan 665 milyon lira seviyesine çıktı ve yüzde 35 büyüme sağlandı. Aynes’in marka bilinirliğini de arttırarak güçlendirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz.
Aynes’in yeni ürün ailesi Aynes Kolajen hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu ürün grubunda neleri hedefliyorsunuz?
Son yılların en trend takviyelerinden kolajen ile süt ürünlerini birleştiren Aynes’in yeni ürün ailesi Aynes Kolajen oldu. Vücudumuzun yapıtaşı olan proteinlerin yaklaşık %30’unu oluşturan kolajen üretimi, 35 yaşından itibaren herkeste azalmaya başlar, 40’lı yaşlarda iyice belirginleşmeye başlayan bu azalma 60 yaşla birlikte tüm kolajen miktarının yarısını kaybetmemize neden olur. Erken yaşlardan itibaren kolajen takviyesi almak ilerleyen yaşlarda yaşanacak kayıpların önüne geçer.
Aynes’in, bir sene süren titiz Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkardığı Kolajen ailesi sütlü içecek, yoğurt ve ayran çeşitlerinden oluşuyor. Çilekli, orman meyveli, çikolatalı ve naneli çeşitleriyle piyasaya çıkan Kolajen ürünlerinin, kısa sürede tüketicilerin gözdesi olması bekliyoruz. . Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Aynes’in amacı, piyasadaki muadilleri yüksek bedellere satılan ve sınırlı sayıda insanın ulaşabildiği Kolajeni ulaşılabilir kılmak, her eve, her buzdolabına taşımak. Kolajen ürünleri, Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan danışmanlığıyla geliştirildi.
Sektörünüzde güvenilir gıda başlığı oldukça önemli. Konu ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
Tarım ve tarıma dayalı gıda endüstrisinin önemi pandemi döneminde bir kez daha net bir şekilde anlaşılmıştır. Her ülke kendi ihtiyacı önceliğinde ihracata kotalar sınırlar getirmişlerdir. Pandemi döneminde süt endüstrisi de tüm zorluklara rağmen üreticinin sütünü yerde bırakmamış ve halkımızın en temel ihtiyacı olan süt ve süt ürünlerini en uzak noktaya kadar ulaştırarak tüketime sunmuştur. Açık gıdaların güvenilirliği bir kez daha sorgulanmaya başlamıştır. Bu sebeple de gıda güvenliği açısından riskli, denetimsiz, kayıtsız ve vergisiz ekonomiye sebep olan açık gıdaların tüketiminde tekrar azalma beklenmektedir. Gıdalar fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü tehlikeden bertaraf edilerek tüketime sunulmalıdır. Aksi halde gıda kaynaklı hastalıklar kaçınılmaz olur. Gıda sektörü, ticari hacmi düşünülecek olursa bugün dünyadaki en büyük sektörlerden biridir. Sektörde, ürünler ham olarak alınır işlenir ve paketlendikten sonra insanların tüketebilmesi için piyasaya sürülür. Bu gerçekten içinde birçok önemli işlemi barındıran önemli bir süreçtir ve daha da önemlisi insan sağlığını doğrudan etkileyen bir iştir.
İhraç pazarlarınızda son durum nedir? Yeni pazar arayışlarınız var mı?
2018-2020 döneminde 24 yeni ülkeye toplamda 33,3 milyon usd’lik ihracat gerçekleştirilmiştir.
İhracatta 2021 yılının ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 110 büyüme sağladık. Yılın ilk çeyreğinde ulaştığımız 5,5 milyon dolarlık dış satımı yılsonunda 16,3 milyon dolara çıkarmayı öngörüyoruz. AB ülkelerinin ardından Çin’e ihracat izni alınmasıyla ilk sevkiyat gerçekleştirildi. Gürcistan, Irak, AB ülkeleri ve KKTC’de oluşturduğumuz bayilik ağları da rakamlara yansıdı..
İç pazardaki rekabetçi konumunuzu değerlendirir misiniz? Önümüzdeki dönemde daha agresif bir pazarlama stratejisi uygulamayı düşünüyor musunuz?
Aynes Gıda, üretim, ciro, ihracat ve istihdamda hızlı büyümesiyle dikkati çekmeye başladı. Sütün doğduğu topraklar olan Anadolu’nun kültürel mirasını ve zanaatını, modern teknoloji ve üretim teknikleriyle birleştirerek, Anadolu tadını sofralara ulaştırma misyonumuz var. Bu misyon bize çok önemli sorumluluklar yüklüyor. Geçmiş ve geleceğin kesişiminde Anadolu tadında süt ürünleriyle başta ülkemiz, ardından tüm dünyaya iyilik ve sağlık taşıyan öncü ve ilham veren global bir marka olma hedefinde ve yolundayız. Bu tutku ve çalışma bizi zaten sektörümüzde hak ettiği yere taşıyacaktır. 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen markalı ürünlerimizin market penetrasyonunu %75-80 oranında arttırdık
2021 yılı hedefleriniz ve beklentileriniz nelerdir?
Tabii ki hedefimiz sektöründe tüketicisi tarafından tercih edilen ilk üç markadan biri olmaktır. Bu hedef doğrultusunda ürün çeşitliliğimizi genişleterek, yurtiçi ve yurtdışında satış nokta sayımızı artırarak, teknolojik alt yapımızın, güçlü tedarik zinciri yönetiminin ve otomasyon sistemlerimizin üretimden tüketime olan tüm süreçlerinin kusursuz bir şekilde işlemesini sağlama gayreti içinde olacağız. Hem yurt içinde hem de yurtdışında markalaşma sürecimiz Aynes için öncelikli alandır. 2021 yılı bütçe hedefimiz 2,2 milyar TL dir. Ayrıca yeni biofonksiyonel ve gurme ürün çeşitlerimizle birlikte markalı ürün penetrasyonumuzu arttırmayı hedefliyoruz. TEMMUZ 2021