Derman 8X8 envantere girdi
Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) başlatılan ve Koluman Otomotiv Endüstri AŞ tarafından yürütülen “8×8 Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç (DROPS) Projesi” kapsamında geliştirilen 13 zırhlı askeri lojistik destek aracı DERMAN 8×8 için teslimat töreni yapıldı. Koluman’ın Mersin Tarsus’taki AR-GE ve üretim merkezinde gerçekleştirilen araç teslim törenine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık ve pek çok üst düzey yetkili katıldı. Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kaan Saltık, DERMAN 8×8’in ortaya çıkış hikayesinden de bahsederek, 2014 yılından bu yana çalıştıkları Aselsan’ın HİSAR hava savunma projesinin dönüm noktası olduğuna işaret etti. Ordunun ağır yük taşıma kapasitesine sahip off -road kabiliyeti yüksek lojistik destek aracı ihtiyacının tespiti üzerine çalışmalara başladıklarını aktaran Saltık, sözlerine şöyle devam etti: “Kesintisiz destek ve hizmet sağlamayı, tasarımımızın birinci önceliği olarak belirledik. Bakım-onarım, yedek parça temini, eğitim ve teknik destek hizmetleri ile araçların operasyonel verimliliğini artırmayı hedefledik. Fikir olarak başlattığımız onsept; kurtarıcı, çekici, akaryakıt tankeri ve konteyner taşıyıcı araç olarak, her türlü lojistik destek faaliyetlerinde kullanıma uygun DERMAN 8×8’i ortaya çıkardı. DERMAN 8×8’i tanıttığımız Londra ve Almanya etkinliklerinde yabancı askeri personel ve savunma yetkililerinden son derece iyi geri dönüşler aldık. Önümüzdeki süreç, Türk firmalarının savunma sanayiinde markalaşarak dış pazarlarda fark oluşturacağı yıllar olacaktır” dedi.
Büyümeye ve ilerlemeye sürekli yatırım yaptıklarını belirten Satık, Tarsus tesisine 2015-2019 yılları arasında yaklaşık 100 milyon dolarlık kapasite artışı ve teknolojik yatırım yaptıklarını anlattı. O günden bugüne her yıl 3-4 milyon dolar arası yatırımla AR-GE gücünü artırarak ürün geliştirme çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyleyen Saltık, “Geçtiğimiz sene ISO 500’e girmeye hak kazandık. 2023 yılında 230 milyon dolar ciro yapacağız. İnşallah 80 milyon dolarlık ihracata imza atmış oluruz. Hayata geçirdiğimiz savunma sanayii projeleri, bizim için ayrı bir gurur kaynağı” şeklinde konuştu.
Törende konuşan SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, dışarıdan bakanların Türk savunma sanayisine imrendiğini ve çok başarılı bulduğunu söyledi. Bu alanda her türlü ürünü yaptıklarını kaydeden Şeker, “Ülkelerde şu merak ediliyor, ’Türkiye savunma sanayiinde bu gelişmeyi nasıl başardı? Bizim başarımızın arkasındaki en önemli unsurlardan bir tanesi, güçlü bir ordumuzun, güçlü bir emniyet teşkilatımızın bulunması yer alıyor. Onlar ciddi bir güç, ciddi bir referans. Onların istemleri, ürünleri kullanması, onların kabul şartları, dünyada da önemli bir itibar göstergesi. Eğer siz TSK’ya bir ürün teslim ettiyseniz, o dünyada kabul görüyor. ‘Tamam Türk Silahlı Kuvvetleri kullanıyorsa bu gerçekten test edilmiştir, kalitelidir’ anlayışı yaygın. Tabii bunun yanı sıra bir de şu unsur var ki, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz pek çok ordudan farklı olarak sahada. Değişik vesilelerle harekat sahasında sürekli operasyon içerisinde olması da bizim bu ürünlerimizin gelişmesine çok ciddi katkı sağlıyor. Çünkü sahada yaşananlardan ciddi bir geri dönüş alıyoruz. Bu geri dönüşleri de firmalarımız ürünlerine yansıtıyorlar. İşte bu avantajları kullanarak son yıllarda ürünler geliştiriyoruz, bu ürünleri de TSK’ya teslim ediyoruz. Yakın coğrafyamızdaki savaşları herkes takip ediyor. Biliyorsunuz en son Rusya ile Ukrayna arasında cereyan eden sıcak çatışmada lojistiğin ne kadar önemli olduğunu hep beraber gördük. Yani askerlerimizin bir yere gelmesi bir şey ifade etmiyor. Onları yakıtı ile malzemesi ile mühimmatı ile desteklemeniz gerekiyor. Lojistik eğer birliklerimizle beraber bir yere gidemiyorsa hiçbir anlamı kalmıyor, orada çaresiz kalıyorsunuz. İşte biz bu tecrübeleri sahadan aldık ve bu araçlarımızı geliştirmeye başladık” dedi
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın lojistik anlamda uzun süredir envanterine girmiş bir aracının olmadığını vurgulayan Şeker, “Eski araçlarla bu hizmeti yapıyorlardı. Özellikle güneyimizdeki operasyonla bunların ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük. Bu çerçevede çok değişik projeler başlattık. Tank taşıyıcı araçlar projesi başlatıldı, kurtarıcı araçlar projemiz başlatıldı, onun yanında konteyner projemiz, akaryakıt taşıyıcı projeler başladı. Bunlar da birer birer ürüne dönüştü, şimdi bunların teslimat törenlerini yapıyoruz. Bizim üzerinde durduğumuz husus şu ki, böyle bir aracın Mersin’de yapılıyor olması, ülkemizin farklı farklı kabiliyetlerin savunma sanayimize hizmet ediyor olması bizim için çok değerli. Biz de ekosistemimizi geliştirirken, ülkemizin hangi köşesinde ne kabiliyet varsa bu kabiliyetleri kullanmak ve bunları ürüne dönüştürerek silahlı kuvvetlerimizi bunlarla desteklemek istiyoruz. Geldiğimiz noktada Savunma Sanayi Başkanlığı’nın kanunundan gelen iki tane temel görevi var. Bu görevler, silahlı kuvvetlerimizi modernize etmek, bir taraftan da savunma sanayimizi geliştirmek. Buradaki araçlar ikisini bir arada sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Savunma Sanayii Başkanlığı olarak hedefimiz, çift kullanımlık bizim ana unsurlarımızdan bir tanesi olacak. Bu araçlardan 70 tane alacağız. İnşallah son teslimatı önümüzdeki yıl ilk çeyrek içinde tamamlamış olacağız. Ancak ondan sonra bu kabiliyetin burada devam etmesi bizim için önemli olacak. Çünkü bunun devamı var” ifadelerini kullandı.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise araçların TSK’ya ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunarak, milli ürünleri gördükçe gururlandıklarını ifade etti. Böyle önemli bir yatırımın meyvelerinin teslimatının Mersin’de yapılıyor olmasının kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydeden Vali Pehlivan, “Mersin’de değişik sektörde faaliyet gösteren çok başarılı firmalarımız var. Bunlar içerisinde toplamda 21 firma savunma sanayi alanında faaliyet gösteriyor. Bunlar içerisinde Koluman firması en kapsamlı yatırımları gerçekleştiren firma. Firma yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum” diye konuştu.
’DERMAN’ adı verilen bu aracın TSK’nın ihtiyaçlarına derman olması dileklerinde bulunan Pehlivan, “Aracımız testlerden geçtikten sonra bugün teslimatı yapılıyor. 20 araç envantere kaydedilmek üzere teslim edilecek. Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz bu günlerde pek çok alanda olduğu gibi savunma sanayiinde bu kadar mesafe kat etmiş olmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin her bir ferdi olarak hepimizi ziyadesiyle memnun ediyor. Son 20 yılda savunma sanayi ciromuz 12.2 milyar dolara çıkmış. İhracatımız 4.4 milyar dolara çıkmış. Bu yıl bu rakamın 6 milyon dolar olması, belki de üstüne çıkması bekleniyor. Savunma sanayi yatırım büyüklüğü de neredeyse 100 milyara yaklaşmış. Bunun yanında yerlilik oranları da yüzde 80’ne çıkmış durumda ve bu oran da giderek artıyor” ifadelerini kullandı.
DERMAN 8×8:
Balistik zırh koruması, 16 ileri otomatikleştirilmiş şanzıman ve 517-625 beygir güç aralığı, yüksek tonajlı aks kapasitesi, patlak gider lastik entegrasyonu, merkezi lastik şişirme sistemi, 360° farkındalık sistemi ve soğukta çalıştırma protokolü ile kullanıcısına üst düzey performans sunuyor. İlk kez IDEF-19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen DERMAN 8×8, geçen sürede yoğun bir test sürecine tabi tutuldu. Bu kapsamda DERMAN; Slalom, Azami Hız ve İvmelenme, Fren, Dik Eğim Tırmanma, Diferansiyel Kilit, Yan Eğim, Sudan Geçme, Patlak Gider Lastik, Gürültü Yayılımı Balistik, Motor Performans, Fonksiyonellik testlerini başarıyla tamamladı. DERMAN 8×8 Zırhlı Lojistik Destek Aracının test sürüşleri, özel hazırlanan parkurda NATO standartlarına uygunluğunun yanında, ek bazı uluslararası sertifikasyonlar için Avrupa Birliği ülkelerinden gelen teknik ekip ve gözlemciler eşliğinde yapıldı. Proje kapsamında tedarik edilecek 70 araç, 70 konteyner taşıma platformu, 195 ISO 1CC 20 feet konteyner ve 40 ZMA/ ZPT taşıma platformu teslimatlarının 2024’ün il çeyreğinin sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.OCAK2024