Mutlu Akü 2022 yılında herkesi şaşırtacak

Afrika ile ticari ilişkilerimiz gelişmeye devam ediyor. Ticari ilişkileri geliştirilmesi için ortaya koyulan üst düzey girişimler karşılıklı yatırımları da beraberinde getiriyor. Bu çerçevede görüşlerini almak için bir araya geldiğimiz Mutlu Akü CEO’su Deniz Şeker,  sorularımızı yanıtladı

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile son dönemdeki ilişkileri, ticari ve ekonomik faaliyetlere nasıl yansıyor? Şu anda Metair Grubu Türkiye’ye yeni yatırım düşünüyor mu?

Metair Grubu’nun Türkiye’deki en büyük yatırımı Mutlu Akü’dür. Mutlu Akü’nün kapasitesini arttırmak adına bu yıl 2 adet çok büyük yatırım gerçekleştiriyoruz. Bu açıdan Metair Grubu’nun da Türkiye’ye yaklaşımının çok sıcak olduğunu söyleyebilirim. 2021 yılı açısından bakacak olursak Mutlu Akü, tarihinin en iyi yılını kapatmış oldu. 76 yıllık tarihinin en iyi performansını sağladı. Adetsel açıdan yüzde 20 büyüme gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalarla yeni ödüller de almaya başladık. Bunların hepsini bir araya getirince Metair Grubu’nun bünyesinde daha da önemli bir şirket olduk diyebiliriz. Hatta Metair Grubu’nun yaptığı özel bir konferansta, Mutlu Akü en iyi performans ödülünün sahibi oldu.

Güney Afrika Cumhuriyet’inde bir ekonomik kriz yaşanıyordu, şuanda gelinen noktayı aktarır mısınız?

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde üç tane kriz yaşandı. Birincisi sivil ayaklanmaydı. Bu olay bazı eyaletleri çok etkiledi. İkincisi sendika görüşmelerinde bir kriz yaşandı. Üçüncüsü ise çelik sektörüyle ilgili başlayan grevlerdi. Çelik sektörü de Güney Afrika Cumhuriyeti açısından çok önemli bir sektör, çünkü ekonominin ana hattını oluşturuyor. Bu gözle bakılınca ciddi sorunlar oluştu ve fabrikaların 2-3 ay boyunca kapanmasına neden oldu. Fakat sonrasında bu sorunların hepsini çözdüler ve yıl sonu itibariyle toparlanma süreci başladı. Ekonomik açıdan bakıldığında bu kadar eylem olmasına rağmen stabil durumlarını korumayı başardılar. Enflasyon seviyesi şu an yüzde 4’ün altı seviyelerde.. Ülkenin geneline baktığınızda işsizlik seviyesi iki yıl önce yüzde 30 seviyesinde iken şu anda bu oran yüzde 20 seviyesine indi. Ayrıca Covid-19 salgını, Güney Afrika’da epeyce azaldı. Şu anki rakamlar Türkiye’ye yakın rakamlardır. Konteyner krizinin 2022 yılında son bulmasını bekliyoruz ki, bu durum ticaretin önünü daha fazla açacaktır. Günümüzde tek sorun Rusya-Ukrayna savaşı oldu dememiz mümkün. Savaş Güney Afrikalı şirketlerin o bölgelere yaptığı ihracatı olumsuz etkiledi. Çoğu Güney Afrikalı şirket, Rusya ile uzun vadeli anlaşmalara sahipti. Bu savaş, şirketlerin hepsini olumsuz etkiledi. Güney Afrika, Rusya’ya yaptırımların dışında kaldı. Fakat buradaki sorun; AB ve ABD, Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlayınca Güney Afrikalı şirketlerin hem Rusya’ya hem de yaptırım uygulayan ülkelere ürün satması yasaklanacak. Bu durum bir süre Güney Afrikalı şirketlerini olumsuz etkileyecektir. Şu anda Türk şirketleri de bu sorunu yaşıyor. Elbette biz de Mutlu Akü olarak tüm şirketler gibi bu süreçten etkileniyoruz. Çünkü Rusya’daki akü fabrikaları da şu anda durmuş durumda fakat aküye ihtiyaç hiçbir zaman azalmayacaktır ki, bu da bize bir fırsat yaratıyor aslında.

Akü sektörü açısından Rusya pazarını yeterli büyüklükte mi?

Rusya pazarının özel olduğu bazı noktalar var. Bazı büyük araç üreticisi markaların fabrikaları orada bulunmaktadır. Bu fabrikaların durması, çalışmaması demek; Avrupa’daki fabrikaların daha fazla çalışması anlamına geliyor. Fakat her fabrikanın bir kapasitesi vardır ve Rusya’daki fabrikaların kapasitesi çok büyüktür. Avrupa’nın bu rakamları telafi etmesi çok zor olacaktır. Bu durum yan sektörleri de etkileyecektir.

Eğer Rusya’daki kriz devam ederse Mutlu Akü olarak farklı senaryolar var mı?

Mutlu Akü olarak her zaman krizleri iyi yönetmeye gayret etmişizdir. Şu anda da bu açığı kapatabileceğimiz pazarlar mevcuttur.  Buradaki kriz başladığı an biz kendi içimizde planlarımızı yapmaya başladık. Hangi coğrafyalarla bu açığı kapatabileceğimiz konusunda da çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

Mutlu Akü olarak yılın başında kendi stratejinizi belirliyorsunuz sanırım.

Mutlu Akü olarak yılın başında beş ana başlık altında stratejimizi belirliyoruz. Birincisi biz Mutlu Akü olarak ne amaçlıyoruz. Ana amacımız Türkiye’de pazardaki konumumuzu korumaktır. Şu anda akü sektöründe Türkiye’de lider firmalardan biriyiz. İkincisi hangi ürünlerde söz sahibi olmak istiyoruz. Üçüncüsü fiyatlandırma ve konumlandırmayı nasıl yapacağız. Dördüncüsü bunları gerçekleştirmek için gerekli insan kaynağı mevcut mu ve bunu nasıl doldurabiliriz. Beşinci de bunları yapabilecek fabrika ve kapasitemiz mevcut mu? Bunları belirlediğiniz zaman beş yıllık planınızı oluşturuyorsunuz. ‘Şunları yapmamız gerekiyor’, ‘bu ürünleri geliştirmeliyiz’, ‘şu ürünleri böyle fiyatlandırmam gerekiyor’ diye cevaplar tek tek geliyor.

Bu çerçeveyi çizdikten sonra 2022 yılıyla ilgili hedefleri aktarır mısınız?

2021 yılını Mutlu Akü çok iyi bir başarıyla kapatmış oldu. 2022 yılı özelinde de tarihinin en büyük satışını yapmak istiyoruz. Mutlu Akü 2021 yılında kendini şaşırttı, 2022 yılında ise herkesi şaşırtacaktır.

Bu çalışmalar içerisinde Mutlu Akü, en teknolojik marka seçildi. Teknoloji yatırımlarınızı aktarır mısınız?

Akü teknolojisi ilginç bir dönemden geçiyor. Sürekli olarak sektörde yeni tip aküleri görmekteyiz. Yapılan araştırma ise akü sektöründen çok bağımsız bir çalışmaydı. Her sektör için yapılmış bir araştırmaydı. Örneğin şöyle sorular sorulmuş, “akü sektöründe sizce en teknolojik ürün hangisidir ve aldığınızda memnun kaldığınız marka hangisidir?” Sonuçlar yayınlandığında Mutlu Akü olarak birinci çıkmak bizi çok mutlu etti. Bunun devamını getirmek için de elimizden geleni yapacağız.

Son dönemde döviz fiyatlarının artışı tüm sektörlerde fiyat artışlarına neden oldu. Akü fiyatları bu dönemde nasıl ilerliyor?

Normalde bir akünün ağırlığının yüzde 55-60’ı kurşundan geliyor. Bunun yanı sıra da bir akünün üretim maliyetinin yüzde 60-65’i Dolar bazlı kurşun ve plastik gibi ham maddelerden oluşuyor. 2021 yılının başında plastik ürünlerinin fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşandı ve iki katına çıktı. Bütün dünyadaki kutu kapak üretiminde fiyatlar arttı. Mutlu Akü, bu alanda kendi ihtiyaçlarını kendisi üretmektedir. Bu noktada biz de ekonomik zarar yaşadık. Diğer yandan kurşun fiyatları Londra borsası tarafından belirleniyor ve siz bunlara müdahale edemiyorsunuz. Geri kalanı da işçilik, enerji maliyetleri gibi maliyetlerden oluşuyor. Dolasıyla fiyatlar karşısında eleştirileri anlıyoruz, fakat temel sorun dünyadaki ham madde fiyatlarıdır.

İTÜ mezunusunuz, yeni öğrencilerle bir araya geldiniz. Buradaki aktiviteyi aktarır mısınız?

İTÜ öğrencilerinin “Mezunlar ile Kahve” etkinliğine katıldım ve çok verimli, keyifli bir sosyal faaliyetti. Ben iki okulumu da çok seviyorum. Bir tanesi Kabataş Erkek Lisesi, diğeri de İTÜ’dür. Kabataş Erkek Lisesi’nin etkinliklerine de katılmaktayım. İTÜ’nün ise katıldığım ikinci etkinliğiydi. Öğrencilerden gelen sorular çok iyiydi. Dolasıyla iki okulunda çalışmalarının içinde olmak istiyorum. Mühendisliğin ve üretimin bu ülkeyi kurtaracağını düşünüyorum. O gözle baktığımda da mühendisliğin eğitimini veren tüm okullar çok değerlidir. Orada iki cümleyle katkı sağlıyorsam bu benim için çok değerlidir.MAYIS2022