Sakarya’ya gelecek sanayici mutlu olur

Yüzde yüz doluluk oranına ulaşan Sakarya 2. OSB, gelen talepleri karşılayabilmek için genişleme kararı aldı ve bu doğrultuda gerekli müracaatlar yapıldı. Ekonominin sıkıntı yaşandığı bir dönemde alınan bu karar ve gelecek hedefleri konuşmak için bir araya geldiğimiz Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bodur, sorularımızı yanıtladı.

Sakarya’nın ekonomik hacmi ve durumu konusunda görüşünüzü alabilir miyiz?

Sakarya, son yıllarda Türkiye’nin hızla gelişen bir ili oldu.  Tarım bölgesi olmasına rağmen bunun yanında sanayiye ye de ağırlık vermeye başladı. Sakarya’da mevcut OSB’lerin dışında 3 tane organize sanayi eklendi ve 7 tane de kurulma safhasındadır. Sakarya, hem tarımda hem sanayide büyümek ve gelişmek için atılım içerisinde. İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa gibi illere yakınlığıyla merkez konumda olması da ulaşım konusunda avantaj sağlıyor. Dolayısıyla herkesin tercih edeceği yatırım yapacağı bir bölgedir. Kuzey Marmara otobanı da bitmek üzere orası da bittiği zaman İstanbul’a bir saat gibi bir zamanda ulaşılmış olacak buda sanayicinin işine yarayacak. Sakarya’nın geleceğini ben iyi görüyorum, büyüyen ve gelişen bir Sakarya var.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamasına göre 2023 yılına kadar 64 tane yeni OSB projesi tamamlanacak. Bu konuda görülerinizi alabilir miyiz?

Sakarya 2. OSB olarak bizde yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Burası 352 hektar ve tamamen dolu ve tüm üyelerimiz de faaliyettedir. Boş sanayi parseli tahsisi için talepler gelmeye başladı,  hem OSB içerisindeki firmalarımızdan hem Türkiye’deki diğer sanayicilerden hem de yurtdışından talepler gelmeye başlayınca biz de burayı 184 hektar daha genişletmek için müracaatlarımızı başlattık. Sakarya’daki çalışmalarımızı bitirdik, Ankara’daki işlemler devam ediyor kısa zamanda olumlu bir şekilde sonuçlanacağını umuyoruz. Bu genişlemeyle birlikte talep toplamaya başladık ve nerdeyse yüzde 70-80’inine cevap geldi bu da bizi mutlu ediyor. Bölgemize yeni yatırımların yapılması Türkiye ekonomisi için çok büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Eskiden OSB’ler rant için düşünülüyordu artık öyle değil, bugün hakiki sanayi geliyor buradan yerini alıyor ve kısa zamanda da yatırımını yapıyor. Dolayısıyla ne kadar fazla organize sanayi genişlerse, çoğalırsa o kadar daha sağlıklı büyümüş oluruz. Devletimizin organize sanayi hususunda ciddi destekleri var ve bu devam ettiği müddetçe ekonomimizin daha da sağlıklı büyüyeceğine inanıyorum.

Sakarya 2. OSB hakkında genel bir bilgi alabilir miyiz?

Sakarya 2. OSB’nin mevcut alanı 352 hektar, genişlemeyle beraber 184 hektar daha yeni alan eklenerek 536 hektara çıkacaktır. Bölgemizde 80 firmamız şuanda faaliyette ve 10 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Genişleme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Sakarya 2.OSB’de toplam istihdam 20 bin kişiye yükselecektir. Şuanda Sakarya’da ve Marmara bölgesinde tercih edilen bir organize sanayi olduğumuz için gelen taleplere de bakıyoruz.  Tabii bu arada en önemlisi ulaşımdı, oda çözüldü, Marmara projesi ve ayriyeten tren hattı projesi var.  Tren hattı iki sene içerisinde çalışmaya başlayacak bizim organize sanayi içerisine kadar gelecek ve ihracat anlamında sanayicilere büyük imkanlar sağlayacaktır. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik sıkıntıda hiçbir fabrikamız kapanmadı hepsi çalışıyor ve işten çıkarmalarda yaşanmadı. Firmalarımız dayanıyor zorluyor imkanlarını, oda bizi mutlu ediyor.

Sakarya 2. OSB’nin ekonomik anlamda bölgeye katkıları nelerdir?

Sakarya 2. OSB’nin genişlemesi, ilde ek istihdam ve ihracat artışı yaratarak hem ilin kalkınmasını hızlandıracak hem de ülkeye katma değer sağlayacaktır. İhracatımız ciddi manada arttı bu son zamanlarda bütün firmalarımız ihracata ağırlık verdi, yurtdışı çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı ve geçtiğimiz senelerin nerdeyse iki katı ihracat yapmaya başladı. Organize sanayilerinin bulunduğu illerine çok katkısı olduğuna inanıyorum.

Hangi pazarlara ihracat yapılıyor?

Dünyanın her yerine ihracat yapılıyor.  Vietnam’ından tutun Güney Afrika’ya, Uruguay’a, Kanada’ya her yere. Firmalarımızın ciddi şekilde çalışmaları var. Aradın mı demek ki dünyanın her yerine mal satma imkanınız oluyor. Türkiye olarak ihracat rakamlarımızın her sene artıyor olması bizi memnun ediyor. Buda gösteriyor ki,  dünya piyasalarıyla artık rekabet edecek bir sanayimizin oluştuğudur.

Bölge sanayinizin 2019 sonu performansı nasıl olacak?

İhracatlarını katlayacaklarına inanıyorum. Çünkü yurtiçinde şu son bir senedir devam eden daralmadan dolayı herkes yurtdışına açıldı. Geçtiğimiz senelerdeki ihracatlarını katlayacaklarına tahmin ediyorum. İhracat son zamanlarda sanayicinin nefesi oldu, biraz rahatlattı diyebilirim.

Şuanda sanayicinin yaşadığı zorluklar neler?

Son zamanlarda sanayicimizi en büyük sıkıntıya sokan elektrik ve doğalgaza gelen zamlar oldu. Firmalar elektrik ve doğalgaz ödemelerinde zorlanıyorlar. Tabii bunu sattıkları malın üstüne koyuyorlar fakat bu seferde yurtdışında rekabetçi olamıyorlar. Devletimizin sanayicilere bilhassa ihracat yapan firmalara destek vermeleri, elektrik ve doğalgazında yardımcı olmalarını bekliyoruz.

Diğer bir konuysa bankacıların bu sıralar sanayiciye destek olmaları lazım, finansa ulaşmada özel bankalarda sıkıntı devam ediyor, devlet bankaları elinden geldiği kadar piyasalara yardımcı ve destek oluyor. Ama maalesef bazı bankalar direniyor,  tabii bilemiyoruz onlarında kendilerine göre belki haklı tarafları olabilir ama biraz sanayiciye yatırım yapabilmesi için destek vermesi lazım. Türkiye ne kadar büyürse ne kadar ileriye giderse bizim bankacılık sektörü de ileriye gider ve daha çok değer kazanır. Bu tek taraflı değil sanayicisi bankacısı herkesin el birliğiyle bu işi yukarıya çekmemiz lazım.

2020 yılı için beklentileriniz nelerdir?

2018 yılı sıkıntılıydı dövizin yüksek miktarda artması enflasyonumuzu arttırdı, son 5-6 aydır bir durağanlığa girdi hatta terse dönmeye başladı. Sanayici doların stabil olarak durmasını, piyasaların iyileşmesini bekler ki yatırım yapsın. Şu anda yavaş yavaş sanayici de önümüzdeki senelerin iyi geçeceğini görüyor ki yatırım yapmak istiyor. Sakarya 2.OSB olarak yeni büyüme alanımıza gelen talepler buna en güzel örneklerden olduğunu söyleyebilirim. Sanayicide ileriyi iyi görüyor ki yatırımlarına artık soyunmaya başladı, bu da mutluluk veriyor. Önümüzdeki yıllarda ekonomimizin daha iyi olacağını görüyoruz.

Sakarya 2. OSB’ye yatırım yapmak isteyen firmalara mesajınız nedir?

Sakarya’ya gelecek olan sanayicinin burada rahat edeceklerini, memnun olacaklarına inanıyorum. Bir sanayici ne arar, rahat edecekleri bir bölgede çalışmak ister, işçi sorunu olmayan bir bölgede çalışmak ister, piyasalara yakın olmasını ister. Bunların hepsi mevcut burada, Sakarya 2. OSB’de olan 80 firmanın çoğu dışardan geldi buraya ve hepsi faaliyettedir. Bu firmalardan 11 tanesi Türkiye’de ilk 500’ün içindedir. Bölgemizde 13 yabancı firma bulunuyor. Sakarya’ya gelecek sanayici mutlu olur, memnun olur, faydasını görür. Sakarya’ya yatırımcıyı bekliyoruz. OCAK 2020