Hijyen kurallarına uyan ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilen markalar ön plana çıkacaktır

Hijyen kurallarına uyan ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilen markalar ön plana çıkacaktır

Yaşanan pandemi süreci birçok sektörde yeni düzenlemeleri beraberinde getirirken, hem üreticilerin hem de tüketicilerin davranışlarında önemli değişimler yaşandı. Elektrikli ev aletlerinde Türkiye’nin önemli markalarından olan Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, bu sürecin dünya ekonomisine ve ticaretine olumsuz etki yaptığını belirterek sorularımızı yanıtladı.

Pandemi sürecinin ekonomiye etkisiyle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz? 

Pandemi sürecinin genel ekonomiye maalesef olumsuz bir etkisi olmuştur. Bu süreçte artış gösteren sektörler olmasına rağmen ağır sanayi kuruluşları ve genel üretimde bir yavaşlama olmuştur. Bu küçülmenin senenin ikinci yarısında da devam edeceğini düşünüyor, toparlanmanın bir başka kriz olmaz ise 2021 yılına kalacağını düşünüyorum. Bu ifadelerim sadece Türkiye ekonomisi ile ilgili değil, genel dünya ekonomisi ve ticareti için geçerlidir. En çok etkilenen sektör ise yine tüm dünyada turizm sektörü olmuştur, o alanda ekonomi maalesef daha büyük bir yara almıştır.  

DEİK Hong Kong Başkanı olarak bu sürecin Çin ekonomisine yansımalarını aktarır mısınız?

Çin ekonomisinde Şubat ayında iki haftalık Çin yeni yıl tatili olduğu için etkilenme nispeten az olmuş ancak Mart ve Nisan ayında düşüş verilere yansımıştır. Ancak Mayıs ayında toparlanma gelmiş, özellikle üretim endeksinde yukarı yönlü bir grafik tekrar çizilmeye başlamıştır. Tabii Çin ve Hong Kong`a hali hazırda normal uçuşlar başlamadığı için o bölgede de turizmin kayıpları hala sürmektedir.

 Pandemi sürecinin aynı zamanda yeni fırsatlar oluşturacağı belirtiliyor. Bu noktada gördüğünüz fırsatları aktarır mısınız?

 Pandemi süreci aslında çok konuştuğumuz digital dönüşümü olumlu yönde tetiklemiştir. Süreci, dataya dayalı olarak yönetenler ve iletişimi digital ortama aktarabilen ülkeler veya firmalar daha az etkilenmiş bundan sonrada digital süreçleri ve data verisi ile hareket eden organizasyonların bu süreçten daha hızlı çıkacağı görülmüştür.

Bu süreçte istihdamın korunması konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu husustaki görüşlerinizi alabilir miyiz ? 

Bu konu artan nüfusla birlikte zaten yıllardır dünyanın gündeminde olan bir konudur, bundan sonrasında sürekli çalışma şekli ile istihdam yaratma modelinin yanına hukuksal ve alt yapısı tam oturmuş olan kısmen çalışma (Part-time) modeline daha fazla imkan verilerek insanların işe ulaşmasına izin verilecek bir sistem yaratılmalıdır. Hiç yok demiyorum ama bu tarz çalışmaya izin veren sistem geliştirilmesi ise işsizliğin nispeten azaltılabileceğini düşünüyorum.

 Önümüzdeki dönem sektörünüzle ilgili beklentilerinizi aktarır mısınız ?  Bundan sonra şeffaf kominikasyona önem veren, üretimden tüketiciye hijyen kurallarına uyan ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilen markaların daha ön plana çıkacağını düşünmekteyim. TEMMUZ 2020