Kürsel Ticaret

2023 yılının ilk yarısını geride bırakırken, küresel ticaret yavaş da olsa büyümeye devam ediyor. Yıl sonunda ortalama %1.7 seviyesinde büyümesi beklenen küresel ticaretteki yavaşlamanın gıda piyasasındaki arz sıkıntıları ve enflasyon karşısındaki faiz artışlarının olumsuzluğundan kaynaklandığı belirtiliyor.

Enflasyonun halen yüksek seyretmesi nedeniyle faiz artışlarına devam edeceklerini vurgulayan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, “Komite üyelerinin çoğunluğu enflasyon ve ekonomik aktivitedeki görünüme bağlı olarak parasal sıkılaşmanın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Bu durum faiz artış sürecinin bir süre daha devam edeceğini göstermektedir” dedi.  Ekonomi uzmanları ABD’nin faiz konusundaki kararlığı ve küresel ticaretteki yavaşlamanın en fazla Çin’de kendini hissettirmeye başladığına vurgu yaptı. ‘Temmuz ayında yıllık bazda %14.5 ihracatı daralan Çin’in en hızlı düşüşü yaşamıştır. Aynı şekilde Avrupa ülkelerinde de ekonominin çok yavaş büyüyeceğine görülmektedir. 2023 yılında Almanya %0.2, Fransa %0.7, İtalya %1.2 ve İspanya’nın ise %4 büyümesi bekleniliyor. Enflasyonunun ise Almanya’da %6.8 ve Fransa’da da %5.5 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir’ dedi.  

Küresel krizlerin gelişmiş ülkeleri dahi tüm dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemde müteahhitlik alanında yüksek rakamlarla listede yer almanın önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önümüzdeki on yılda küresel müteahhitlik hizmetleri sektöründe en az %10 hatta %15 seviyesine çıkmalıyız. Sizlerden artık daha büyük ve nitelikli projelere yönelmenizi, ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum. Savunma sanayinde nasıl kısa sürede büyük bir sıçrama yaptıysak müteahhitlik sektöründe de ciromuzu hızla katlayarak büyütmemiz mümkündür. Üstelik müteahhitlik bereketli bir sektördür. Kendini bu alanda ispatlayan pek çok firmamızın turizmden enerjiye, sanayiden sağlığa, eğitimden tarıma pek çok alanda başarılı yatırımlara imza attıklarını biliyoruz. Bu şekilde katlanarak artan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gücünüzle ülkemizin büyümesine yaptığınız katkılar için her birinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Küresel enflasyonu düşürmek için dünyanın birçok merkez bankası faiz yükseltmelerine devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da faiz oranını %25 seviyesine çıkardı. Kurul yaptığı açıklamada, dezenflasyonunun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceğine vurgu yapılmıştır. Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği belirtilmektedir.

Küresel ticarette ve enflasyonda yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan tüm girişimcilere okuyucularımız adına teşekkür ederken, dünyadaki yaşanan olumsuzlukların biran önce son bulmasını temenni ederiz.EYLÜL2023