Kocaeli Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker: OSB’lerin cazibesi artacak

Sanayi üretiminde önemli bir paya sahip olan Organize Sanayi Bölgeleri, yapılacak yeni düzenlemeyi bekliyor. OSB’lerin cazibesini artırmak, yaşanan aksaklıkları gidermek amacı ile getirilecek düzenlemeler için gözler TBMM’de. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kocaeli Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, önemli açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz darbe girişimi, ülkemizde önemli etkileri olan bir olay olarak tarihimize geçti. Bu sürecin sizlere etkileri ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Cumhurbaşkanımızın basiretli davranışı ve liderliği bu olayın bertaraf edilmesini sağladı. Bu bertaraf neticesinde de ülkenin uçurumun eşiğinden döndüğünü söyleyebiliriz. Bu olay diğer taraftan bu ülkede vatanını sevmeyenlerden çok vatanperverlerin olduğunu bizlere gösterdi. Vatandaşlarımızın sağduyulu davranması da istenmeyen olayların önüne geçti. Bunun yanında bu olayın ekonomimize ciddi bir etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

Ekonomiye etkilerini azaltmak için hükümetin çalışmalar yaptığını gözlemliyoruz. Bu çalışmaların olumlu etkilerinden bugün itibari ile bahsetmemiz mümkün mü?

Türkiye artık eski Türkiye değil, eskiye nazaran daha güçlüdür. İnsanımızın geçmişe nazaran daha bilinçli olması muhtemel etkileri azaltıyor ancak ekonomide yaşanan belirsizlikler bizleri sıkıntıya sokuyor. Devletimizin getirmiş olduğu teşviklerin etkilerinin görülmesi zaman alacaktır. Sabırlı olunmalı, diğer olayları polisiye tedbirlerle bir noktaya getirilebilir ancak ekonominin rayına oturması biraz zaman alacaktır. Türkiye’yi yönetenlere Allah kolaylık versin, her şey üst üste geldi. Ülkeye karşı yapılmış bir saldırı, Irak ve Suriye’deki karışıklıklar ve buna bağlı olarak artan terör olayları ve yine ülkesini terk eden insanlara kapılarımızı açarak onlara yardım elimizi uzatmamız,uluslararası dengeler neticesinde oluşan kur baskısını üst üste koyduğunuzda oldukça zorlu bir süreçten geçtiğimizi söyleyebiliriz. Bugün sadece ülkemizin göçmenler için harcadığı paranın 26 milyar dolar olduğu ifade ediliyor, biz insani değerlerle yaptığımız bu yardımla kaç tane fabrika açabileceğimizi hesaplarsak, yapılan yardımın boyutu ortaya çıkacaktır.

Bu ortamda gelişmiş ülkelerden de gerekli yardımı göremedik.

Haklısınız, gerekli yardımı göremedik ve ben bundan sonrada görebileceğimizi sanmıyorum. Zaten yapılan geri kabul anlaşmasına da bakıldığında, işime yarayanı alırım yaramayanı da gönderirim şeklinde olduğu için, baştan niyetin insani olmadığı gözükmektedir. Bu anlattıklarım doğrultusunda şansız bir dönem geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bu sorunlu dönemin üstesinden gelmeliyiz yoksa bu durum sürdürülebilir bir durum değil.

Bu zorlukların altından birlikte durarak kalkabileceğimiz söylenilebilir. 15 Temmuz sonrasında da bir birliktelik ortamı oluştu gibi, sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

1970 li yıllarda Kıbrıs harekâtı döneminde ben lise öğrencisiydim. O dönemde ülkemizde üzerinde oynanan oyunlar neticesinde ortaya çıkan sağ sol çatışmasına rağmen insanlarımızın bir araya gelerek askerlerine göstermiş olduğu sevgiyi hatırlayınca hala gözlerim yaşarır. Biz öyle bir ülke ve öyle bir millet olduğumuz için zor zamanlarda bir araya gelebiliyoruz.

Bakanımızın da açıkladığı üzre Organize Sanayi Bölgelerine ciddi destekler verilmesi söz konusu ayrıca bir yasa teklifi söz konusu, konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Hazırlanan bir yasa teklifi var ve bu teklifte OSB’leri biraz daha güçlü kılacak düzenlemeler var. Kanun çıktıktan sonra da yapılacak yönetmelik değişiklikleri ile OSB’lerin güçleneceği kanaatindeyim. Zaten Sağlık Bakanlığı’nın çok özel şartlar söz konu olmadığı takdirde sanayi yatırımlarının OSB’lerde yapılması konusunda genel bir yaklaşım vardı. Bu yolla bu düşüncenin daha rahat hayata geçeceğini düşünüyorum. OSB’lerde yapılacak yatırımlara verilen teşvikler artırılıyor. OSB’ler bu yolla daha cazip hale gelecektir.

Yatırımcılar OSB’lerde yapılacak yatırımlarda fahiş fiyatlardan şikâyetçiydi. Bu konuda bir düzenleme var mı?

Yeni yasa ile bu konu hallediliyor. Yasa ile fahiş fiyat engellenir. Zaten OSB mantığında yatırımcıya ucuz arsa temin etmek vardır. Ancak çok olmamakla birlikte uygulamalarda bunun tersine şeylerle karşılaşılabiliyor. Bazı kesimler bu işi rant olarak gördü ama bu yeni yasa ile bunun önüne geçiliyor. Yapmak istedikten sonra devletin üstesinden gelemeyeceği iş olmaz. Her şeyden önce yatırımların yapılabilmesi için biran önce istikrarlı bir yapıya kavuşmamız gerekiyor. Yoksa sorunlar kartopu gibi büyüyerek devam eder. Bugün bir bakkal bile kapansa, bakkalı işleten dışında o işletmeye malzeme üretenler, bu ürünleri bakkala getirenler gibi bir dizi ekonomiyi oluşturan paydaşlar otomatikman etkileniyor.

Dilovası özelinde bakıldığında buranın liman bölgesi olarak kullanılması gerektiği ile ilgili düşünceler var. Siz bu düşünceye katılıyor musunuz? 

Ulaştırma ile ilgili zaman zaman oluşturulan komisyonlarda konuşulan hususlardan biridir. İzmit Körfezi Allah’ın ülkemize bir lütfudur. Körfez tabii şartları nedeni ile yılın 365 günü gemi yanaşabilen bir bölgedir. Bu açıdan buradaki sanayi kuruluşlarının konu ile ilgili negatif bir düşüncesi olamaz. Yaşanan yer darlığını ise yerleşim yerlerinin dönüştürülmesi ile çözülebileceğini düşünüyorum. Limanların yanı başında sıkıntılı bir hayat yaşayan insanlarımızın daha kaliteli bir hayat yaşayabileceği bir alana taşınması ile sıkıntının giderilebileceği kanaatindeyim. Bunların planlanması ve uygulanması lazım.

İnsanlarımızdaki genel yaklaşım bunun tersi istikametinde, insanlar sahilden faydalanmak, balıkçılık yapmak istediklerini söylüyorlar.

Her yerde her şey olmuyor. Tercihlerin ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için doğru yapılması gerekiyor. İnsanlara sahilden faydalanabileceği yaşam alanları ya da balıkçılık yapabileceği yerler planlandığı gibi liman yapılması için yerlerde planlanabilir. Bu noktada ben tüm sahilden faydalanacağım demenin mantığı yok. Bu durum gelişmiş ülkelerde de planlanarak halledilen bir husustur. O nedenle fabrikanın iskelesinden balık tutacağım denilmemeli. Ekonomiye katkı sağlayan bir limanın buradan kaldırılsın ben buradan denize gireceğim demek olmaz. Liman yapılması uygun yere liman yapılmalı ve insanlarında buradan ekonomik olarak faydalanması sağlanmalıdır. Her yere her şey yapılmaz lafını sadece vatandaş için de söylemiyorum aynı zamanda liman yapacak yatırımcıda orada liman yapılması uygun değilse o da liman yapmamalı. Bunun belirleyicisi de devlettir. Devlet planlamasını yapar ve liman yapılacak yere liman yapılır, denize girilecek yerler belirlenir, balık tutulacak yerde de balık tutulur.