Bir Her Zaman Sıfırdan Büyüktür

Savunma, enerji, sağlık, turizm ve inşaat alanlarında yatırımlar yapan EKBA Holding, son dönemde yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Son olarak Özbekistan’da yatırım yapmak için harekete geçtiklerini belirten EKBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ekşioğlu, geleceğin ülkemiz için daha iyi olacağını ifade ediyor.  

Pandemi süreci yaptığınız çalışmaları nasıl etkiledi?

Pandemi süreci öncelikle seyahat sorunlarını oluşturdu. Bu durumda online görüşmelerle işlerimizi yürütüyoruz. Fakat savunma sanayi alanında online görüşmeler süreci çok yavaşlatıyor. Çünkü savunma sanayinde müşteriye bire bir anlatmanız, temas etmeniz gerekiyor. Bu süreçte insanlar hastalığa yakalanınca görüşme yapacağınız kişiler sürekli değişiyor. Bunlarda hayatı yavaşlatıyor. Turizm alanında yatırım yapmıştık fakat o sektör daha zorlu bir süreci yaşıyor. Enerji ve sağlık yatırımlarına şuanda daha fazla yoğunluk veriyoruz.

Sağlık alanında yaptığınız yatırımı aktarır mısınız?

Sağlıkta özellikle yazılım alanında önemli çalışmalarımız bulunuyor. Yoğun bakım bilgi yönetim ve takip sistemleri ile benzeri ürünleri geliştiriyoruz. Bu alanda Türkiye’den ve Dünya’dan yoğun bir talep var. Sağlık Bakanlığı da bu tür uygulamaları zorunlu hale getirdi. Aynı zamanda dünyanın diğer ülkelerinde de bu tür yazılımlara zorunluluk gelmeye başladı. Bu uygulama ile birçok hastanın durumunu anlık takip edebiliyorsunuz, hemşire ve hekim arkadaşların hasta ile temasını minimum seviyeye indiriyorsunuz ayrıca veriler anlık olarak Sağlık Bakanlığı veri tabanına yazıldığı için devletin fazla ödeme yapmasının da önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca uzaktan sağlık sistemleri tüm dünyada çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve biz de şirket olarak dünya ile aynı noktadayız. Örneğin hekimlerin lokasyon bağımsız bir şekilde hastayı başka bir şehir ya da ülkeden muayene edip, takip edebileceği yazılımlar geliştiriyoruz. Şuanda gelişmiş ülkeler hastaları uzaktan tedavi etmek için cihazlar geliştiriyorlar. Hastane evinize o cihazı gönderiyor, hekimde hastanın kalbini uzaktan dinleyebiliyor, kulağını görebiliyor ve sizi uzaktan muayene edebiliyor. Buna benzer teknolojiler hızla gelişiyor. Hayat daha da hızlanıyor ve biz şirket olarak bu sürecin içerisinde en önde yer alıyoruz.

Türkiye yurt dışında operasyon yaptığında ürünlerinde kalitesini ve saha verisini ispatlamış oluyor diye bir yaklaşım var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Türkiye, Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar önderliğinde çok ciddi operasyonlar gerçekleştirdi. Kardeş Azerbaycan’ın yanında olduk ve her zaman yanında olacağız. Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Savunma Sanayii firmalarımızın desteğiyle Azerbaycan harekat sahasında çok önemli kazanımlar elde etti. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Bu operasyonlar sonrasında savunma sanayinde üretim yapan firmalara da yurt dışından talep giderek artmaktadır. Operasyonlarda başarılı olduğunuz zaman bütün gözler size çevriliyor ve parlayan elmas oluyorsunuz. Bu noktada iyi çalışmalar yapıldı. Türkiye özellikle insansız hava araçları üretiminde ve etkin kullanımında dünyada birkaç ülkeden biri oldu.

İnsansız hava araçlarıyla icra edilen faaliyetler, dünyada Amerika dahil bir çok ülkenin gıpta ile yakından takip ettiği faaliyetler olarak harp tarihinde yerini aldı. Bu başarılarımızın hem Türkiye’de hem de konuya hakim olan diğer devletlerin harp akademilerinde ders olarak anlatılacak seviyede ve kalitede faaliyetler olduğunu değerlendiriyorum. Sonuç olarak, Türk Savunma Sanayii ürünleri bir kez daha harp sahasında rüştünü ispatlamıştır.

Savunma sanayi alanında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

EKBA Holding bünyesinde bulunan HARP ARGE şirketimiz ile dünyanın en iyi elektromanyetik silahlarından birini üretiyoruz. Başarılı ARGE çalışmalarımız neticesinde, hem tasarım olarak hem de ürün olarak çok iyi bir noktaya geldik. Rafta hazır ürünlerimizle şuanda dünyada üretilen tüm ticari ve endüstriyel droneları etkisiz hale getirebiliyoruz. Ürünlerimiz çok hafif, uzun menzilli, GPS, GLONASS frekansları dahil aynı anda 6 farklı frekans bandını baskılayabilen, yeni tip frekans atlamalı droneları da etkisiz hale getirebilen dünyadaki nadir drone savar sistemlerinden biri olup, bu konudaki çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde devam ettiriyoruz. Aynı zamanda HARP ARGE olarak, göreve özel, kullanımı kolay, çok amaçlı kargo dronelar üretiyoruz.

TSK tarafından ürünlere talep var mı?

Dönem dönem ihtiyaç olan bölgelerden drone savar ve kargo dronelara yönelik talepler alıyoruz. Ürünlerimize yurt dışından özellikle Arap ve Afrika ülkelerinden son dönemde çok büyük talep var. Sınır sorunu yaşayan ülkelerin hepsinin bu ürünlerimize yönelik ilgisi oluyor. Bu çerçevede, ihracata yönelik iş geliştirme faaliyetlerimizde kesintisiz devam etmektedir.

Ürünlerin testlerini yaptınız mı?

HARP ARGE olarak girdiğimiz tüm testlerden başarılı bir şekilde geçtik. Şuanda ürünlerimiz harp sahasında aktif olarak kullanılmaktadır. Örneğin Azerbaycan devletine kendi ürettiğimiz ürünlerimizi teslim ettik. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı yakın koruma ekipleri tarafından HARP ARGE tarafından geliştirilen Drone Savar sistemleri kullanılmaktadır.

Savunma sanayideki çalışmaları geliştirmek için kamu özel işbirliğine vurgu yapılıyor. Bu noktada sizinle görüşmeler yapıldı mı?

Makine Kimya Endüstrisi ile görüşmelerimiz devam ediyor. MKE Genel Müdürü Sayın Yasin Akdere çok başarılı bir yönetici. Sayın Yasin Akdere’nin getirdiği yeniliklerle Makine Kimya Endüstrisi de özel sektörle işbirliğine daha fazla önem vermektedir. Bizimle de bu yönde bir çalışma yapıyorlar. Makine Kimya Endüstrisi’nin ürettiği ürünlerin yurt dışında tanıtımı ve satışına yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup kendi ürünlerimizle ilgili olarak ortak üretim yapmak istiyoruz. Bu konuda da görüşmelerimiz halen devam etmektedir.

Son dönemde savunma sanayi de yatırımların arttığını gözlemliyoruz, bu da sektörün daha fazla gelişeceğini gösteriyor.

Savunma sanayimiz son dönemde Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve desteğiyle çok büyük bir atılım içerisindedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen milli savunma sanayi hamlesi ile cumhuriyet tarihimizin en büyük atılımları yapılmaktadır. Toplumların mecburi bir şekilde vazgeçemeyeceği barınma ve savunma ihtiyacı vardır. Öncelikle güvenliğinizi sağlayacaksınız, barınma ihtiyacınızı gidereceksiniz sonrasında yemek ve yaşam koşulları gelir. Dolayısıyla savunma alanının güçlü olması gerekiyor, güçlü olması içinde milli olması gerekmektedir. Türkiye’de şuanda ihtiyacı olan bütün ürünleri üretemese bile yerli ve milli olarak ürettiği ürünlerle önemli bir yol aldı, üretemediği ürünleri de zamanla üretecektir. Bir her zaman sıfırdan büyüktür.

ABD, savunma sanayi alanında ambargo uyguluyor ve S 400 sorununun çözülmesini istiyor. Sizin bu husustaki görüşleriniz nedir, Türkiye bu sorunu nasıl çözebilir?

Bu konu politik bir konu olup, şahsi fikrimi söylemem gerekirse NATO üyesi Türkiye’nin bir tarafta ABD ile F -35 antlaşması var iken, diğer tarafta Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması ABD ve NATO üyesi ülkeleri rahatsız etmiş bulunmaktadır. NATO sistemine entegre olmayan bir silah sisteminin NATO üyesi bir ülkede bulunması NATO açısından rahatsız edici bir durumdur. Bu işin çözümünün tüm taraflar açısından biraz sancılı olacağını değerlendiriyorum. NATO bu sistemi kendi içine entegre etmeyecektir, bizde Rusya’ya gel bu sistemi geri al diyemeyiz. Rusya ile olan komşuluk ilişkilerimiz ve bölgesel çıkarlarımız sebebiyle Rusya bizim için çok önemli bir devlettir. Biz bu sistemi kullanmayacaksak örneğin başka bir ülkeye satışını düşünebiliriz. Bu konuda ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa devlet büyüklerimizin o yönde karar vereceğine olan inancım tamdır.

Çeçenistan, Türkiye ile yeniden ilişki kurmak istiyor gibi duruyor. Sizin gözlemleriniz nelerdir?

Çeçenistan, Türkiye’ye ile ilişkilerini iyi tutmak istiyor. Çeçenistan’da Türk dizileri izleniliyor, yemek kültürümüz birbirine yakın, inancımız aynı bu açıdan birbirimize yakınız. Çeçen yönetimi Türkiye ile daha yakın ilişki kurmak istiyor. Ramzan Kadirov aracılığıyla Rusya özellikle Arap ülkelerinde çok başarılı bir ilişki kurdu. Ramzan Kadirov, Rusya’da Müslüman ülkelerden sorumlu Başkan Yardımcısıdır. Bu görevini de başarıyla gerçekleştirdi. Bence tebrik edilmesi gerekiyor. Türkiye de bundan faydalanabilir.

Libya’da yönetim değişti, yeni yönetimin Türk iş adamlarına yaklaşımı nasıl?

Libya’da çok iyi zincirleme gelişmeler oluyor. Yeni yönetim ülkeyi çok iyi yönetiyor. Aralık ayında yeni seçim olacak. Türkiye’nin orada önemli bir rolü var. Türk şirketlerinin de orada eskisi gibi aktif olacağına inanıyorum. Ülkemizin menfaatleri açısından böyle olması da gerekiyor.

Libya’da en büyük sorun firmaların alacağını alamaması oldu. Yine benzer sorunlar oluşur mu?

Libya’da şuanda ABD’nin etkisi çok büyüktür. Yatırımlara Amerikalılar karar verebilir. Bütçeyi kontrol etme yetkileri onlarda. Türklerin yapacağı işler, ABD’li şirketlerin yapacağı yatırımlar farklı olacaktır. Bu nedenle ödeme sorunu olacağını düşünmüyorum. Gelecek açısından EKBA Holding olarak bizim de bölgede yatırımlarımız olacak.

Bundan sonraki seçimlerde farklı bir yönetim gelirse tekrar Libya karışabilir mi?

Ben Libya’da artık ayaklanma olacağını düşünmüyorum. Orada artık sistem kuruldu. Şuanda çok ciddi bir şekilde elektrik ve sağlık yatırımlarına ihtiyaçları var. Ondan sonra da şehir imarları, savunma sanayi yatırımlarını yapacaklar. Libya’nın toparlanmasında Türkiye’nin çok önemli bir etkisi oldu, ekonomik gelişiminde de olacaktır. Türkiye bu süreç içerisinde Libya’da her alanda mutlaka etkin üstlenmelidir.

Siz ayrıca Özbekistan’da çalışmalar yapıyorsunuz, oradaki gelişmeleri aktarır mısınız?

Özbekistan, Orta Asya’da parlayan bir ülke haline gelmekte olup, özellikle maden kaynakları açısından çok zengin bir ülke. Yeni Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, çok aydın bir kişi, daha önceki başkanlar gibi değil. Dış yatırımcıya çok destek veren bir cumhurbaşkanı, Özbekistan ziyaretimde kendisinin çok güzel çalışmalarını yerinde tecrübe etme  imkanım oldu. Bu kapsamda, iş adamları açısından değerlendirilebilecek yeni fırsatlar sunan bir ülke Özbekistan. Yatırımcının desteklenmesi, haklarının korunması gibi hususlara çok önem veriyorlar. EKBA Holding olarak bizde enerji ve savunma sanayi alanlarında başlangıç yatırımımızı yaptık. Sağlıkla ilgili bir alanda daha ortaklık görüşmelerimiz devam etmektedir. Süreç tüm alanlarda bizim açımızdan gayet olumlu ilerliyor. Enerji alanında kamu özel işbirliği çerçevesinde solar projeleri yapılıyor. Bunların ilk ikisi yapıldı, şuanda üçüncüsü ihaleye çıkacak ve bizde bu proje içerisinde yer almak için çalışmalar yapıyoruz. Özbekistan’ın yeni yatırımlar açısından çok doğru bir ülke olduğunu değerlendiriyorum.

Türkiye ile Özbekistan arasında ticari anlaşmalar yapıldı, bu anlaşmalar iş adamlarının yatırımları açısından yeterli mi?

Yeterli değildir, burada iki ülke ticari anlaşmalarını genişletmek gerekiyor. Geliştirmek için iki tarafta birbirine olumlu yaklaşıyor.

2021 yılıyla ilgili EKBA Holding olarak sizin beklentileriniz nelerdir?

EKBA Holding olarak 2021 yılına iyi bir başlangıç yaptık ve önümüzdeki 2 yıl içerisinde çok güzel projelere imza atacağımızı değerlendiriyorum Bizim beklentimiz öncelikle yurt dışında planladığımız yatırımları 2021 yılı içerisinde gerçekleştirmek. Ayrıca, Türkiye’deki mevcut işlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bu yıl içerisinde planladığımız kritik yatırımlar var ve bu yatırımları başarılı bir şekilde tamamlayıp en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. Son olarak tüm çalışanlarımızla beraber “Başarı Alışkanlığımızdır” sloganımızı kendimize pusula edindiğimizi ve bu yolda ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil etmek için EKBA Holding olarak çalışmalarımıza büyük bir motivasyonla devam ettiğimizi belirtmek isterim. MAYIS2021