BORSADA FAKTORİNG FİRMA SAYISININ ARTMASI ÖNEMLİDİR

Ulusal Faktoring halka arz oldu. Beklentinin üzerinde gelen talep Ulusal Faktoring’e olan güveni ortaya koydu. Halka arz sonrası görüşlerini aldığımız Ulusal Faktoring CEO’su İzak Koenka, sorularımızı yanıtladı.

Ulusal Faktoring olarak halka arz gerçekleştirdiniz, hayırlı olsun. Beklenen talep geldi mi?

Biz halka arz olurken %50 kurumsal yatırımcı, %10 yurt dışı kurumsal ve %40 bireysel yatırımcı diye bir ayrım yapmıştık. Açıkladığımız fiyat 2.49 TL’ydi. Toplamda 100 milyon TL olan sermayemizi 133,5 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyorduk. Toplamda 48.500 bin hisse halka arza sunuldu. Ek satış ile birlikte 15 milyon TL nominal değerli pay ortak satışı olarak gerçekleşti. Kalan 33,5 milyon TL nominal değerli pay satışı ile de sermayemizi artırmayı planladık. Halka arzda 4-5 Kasım 2021 tarihinde talep toplandı. 5 Kasım akşamında toplam pay arzımıza 22,5 kat talep geldi. Bu oldukça yüksek bir rakam. 53 bin bireysel yatırımcıdan talep gördük. Aynı zamanda 112 yurt içi ve yurt dışı kurumsal yatırımcıdan talep geldi. Yurt içi bireysel yatırımcı talebi tahsis edilenin 55 katı oldu.

Bu talep Ulusal Faktoring’e olan güveni de göstermiş oluyor.

Kesinlikle. Bizim bugüne kadar yaptığımız çalışmalara ve bundan sonraki hedeflerimize inandıklarını gösteriyor. Bu durum bizim için hem sevindirici hem de sorumluluk yükleyen bir durum. O yüzden şartlar ne olursa olsun iş planımıza uymaya çalışacağız.

 Halka arzdan toplanan sermayeyi nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Önce duyurduğumuz gibi halka arzdan toplanan sermayenin %97’si ile yeni faktoring işlemlerinde kullanacağız ve daha çok KOBİ’ye destek vereceğiz. %3’ünü ise bilgi işlem ve sistem altyapı hizmetlerine harcayacağız. Bu konu da bizim için oldukça önemli. Her şey zaten dijitale dönüyor. Bizim ‘Çek Para’ uygulamamız var. Müşterilerin oturdukları yerden cep telefonları ile hizmet alabildikleri bir uygulama. Bu açıdan yaptığımız çalışmayı çok önemli görüyoruz. Finans sektörü dijital tarafta diğer sektörlere göre önde giden bir sektör. Bankaların mobil uygulamaları bugün çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bizim de bundan geri kalmamamız gerekiyor. Çağın değişen ihtiyaçlarını görmek ve bunlara cevap vermek gerekiyor.

Türkiye’de finans sektörüne ilgi ve bilinç giderek artıyor mu?

Ben Türkiye’de küçük yatırımcıların finans konusunda bilincinin arttığını düşünüyorum. Finansal okur yazarlılık arttı. Türkiye’de borsayı yabancı yatırımcılar çekiyor diye bir söz vardı. Şu anda ise yerli yatırımcıların daha fazla borsada olduğunu görüyoruz. 2020 yılından itibaren borsaya yerli yatırımcıların ilgisi arttı. Borsada yaklaşık 2,4 milyona yakın yatırımcı var. Yatırımcıların da finans sektörünü iyi bildiğini düşünüyorum.

Borsada faktoring sektörünün çok fazla oyuncusu bulunmuyor.

Maalesef yok. Bizimle beraber 4 tane faktoring şirketi bulunuyor. Bizden önce halka arz 8 yıl önce yapılmış. Bir iki faktoring firmasının da SPK’ya başvuru yaptığını duyuyoruz. Borsada faktoring firmalarının sayısının artması önemli. BDDK’nın ve SPK’nın faktoring sektörüne olan katkıları çok önemli. Bu kurumlar bizi hem düzenliyor hem de denetliyor. Bu durum yatırımcıların faktoring sektörüne olan güvenini arttırıyor. Bugün çok az sektör bizim kadar denetleniyor.

Faktoring sektörü açısından ucuz sermaye bulmak için halka açılma düşüncesi doğru bir yaklaşım olabilir mi?

Halka açılmayı sadece finansal kaynak olarak görmemek gerekiyor. Sizin firma olarak elde ettiğiniz finansal kaynağı nasıl değerlendirdiğiniz çok önemli. Ulusal Faktoring’i 2001 yılında devir aldığımızdan bugüne ben ve ortağım Kurt Jolker hiç hisse satmadık. Çünkü şirketimizin geleceğine hep inandık. Bugün halka açılarak elde ettiği sermayeyi işine yatıran ve yine bununla birlikte  firmaya kattığı değerle  kârlı olan  ve bu şekilde büyüyen şirket olmanın doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.

Faktoring sektörü açısından 2021 yılı nasıl geçti?

Sektörde şu ana kadar bir bozulma olmadı, karşılıksız oranlarına baktığınızda çok düşük bir seviyede. Büyüme oranları çok yükseldi. Çünkü 2020 yılında sektör yeteri kadar büyüme gerçekleştiremedi, bu durum 2021 yılına olumlu yansıdı. Eylül 2021 itibarıyla Ulusal Faktoring’in alacakları da 2020 yıl sonuna göre %29 artarak 1,4 milyar TL’ye ulaştı.

Ulusal Faktoring olarak 2022 hedefleri nelerdir? Biz halka arz olurken 19 olan şube sayımızı 30’a çıkarma hedefini belirlemiştik. 2022 yılı sonuna kadar 30 şubeye ulaşma planımız var. Şu anda Urfa, Antep, Bursa ve Aydın gibi bölgelerde varız. Bundan sonraki süreçte de farklı bölgelerde şube açmayı hedefliyoruz. Böylelikle daha fazla şehirde olmuş olacağız.OCAK 2022