Jolly Tur, Türk turizminin çok önemli bir değeri olacak

Ülke turizminin gelişiminde önemli katkılar sağlayan Jolly Tur, 32 yıldır sektörde önemli başarılara imza atıyor. Sektörün önemli isimlerinden Sinan Vardar tarafından kurulan Jolly Tur’da bugün ikinci nesil işin başında.  2018’e Türk turizminde atmosferi değiştirecek yeni yatırımlar ve hedeflerle girdiklerini söyleyen Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sorularımızı yanıtladı. 

Türkiye’nin önde gelen turizm şirketlerinden olan Jolly Tur hakkında bilgi verir misiniz?

Jolly Tur, bu sene 32. senesine girdi. 1986 yılında turizm sektöründe önemli bir deneyime sahip olan babam Sinan Vardar tarafından kuruldu. İstanbul Harbiye’de mütevazi bir ofis ve 3-4 çalışan ile bu işe başladık. Jolly Tur kurulduğunda ben 12 yaşındaydım. Jolly Tur, her zaman yeniliklerin öncüsü olmuştur. 2003 yılında aile kararı ve babamızın da destek vermesiyle birlikte Jolly Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı oldum. Şirketi kardeşim ve ekip arkadaşlarımızla beraber yönetiyoruz. Tabii 32 senede bugünlere gelmemiz kolay olmadı.  Müşteri sadakatine verdiğimiz önem, personele verdiğimiz önem ve güven, şirket içerisinde bir aidiyet duygusu oluşturdu. Bugün geldiğimiz nokta, Türkiye pazarında senede 1 milyon kişiyi tatile çıkarıyoruz. Yüzde 99’a yakın misafir memnuniyeti oluşturduk. Her sene yaklaşık yüzde 35 büyüyerek yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin sadece turizm alanında değil, çok önemli markalarından biri olduk.

Jolly Tur, hangi özellikleri ile öne çıkıyor?

32 yıldır hiç ödün vermediğimiz misafir memnuniyeti ve misafir odaklı bir yapı oluşturmamız bizim en önemli özelliklerimizden biri. Şirket çalışanlarımızla yakalamış olduğumuz duygu ve enerji, ekip arkadaşlarımızı seçerken şirkete duymuş oldukları aidiyet duygusunu hissediyor olmamızdır. Tabii Jolly Tur’un büyümesiyle beraber yaklaşık 800’ün üzerinde bir personel kadromuz var. Acenteler ile birlikte 5 bin kişiye istihdam sağlayan bir kurum haline geldik.

Bunun yanında Türkiye’deki ilk tatil televizyonunu açan, teknolojik yatırımları ilk yapan, bunu yaparken de çok doğru ürünlerle çalışan bir şirketiz. Türk misafirlerin beğenisine uygun hem Türkiye genelinde hem yurtdışında ki ürünlerde çok hassas davranan bir şirket yönetim tarzımız var. Misafirler herhangi bir oteli her seyahat acentesinden alabilir. Tabii ki marka güvenilirliği ve marka bilinirliği çok önemlidir. Ama bir kültür turu paketi yapabilmek, bir yurtdışı paketi yapabilmek birçok detayı bir arada oluşturmanızı gerektiriyor. Tur programında rehber seçimi, ulaşım aracının uygunluğu, bölgedeki doğru otellerle çalışabilmek ve yol güzergahı gibi birçok detayı içerisinde barındırıyor. Jolly Tur olarak bu konularda biz çok iddialıyız. Pazar lideriyiz demeyeceğim. Çünkü pazardaki diğer tur operatörleri zaten bizim çok çok gerimizdedir. Özellikle paket turlarda pazarın yüzde 40’nı biz sağlıyoruz. Misafirimizin beğenisine uygun tercihler yapıyoruz ve misafirimizi memnun ediyoruz. Misafirlerimizde çoğalarak bizi tercih etmeye devam ediyorlar.

Yeni yatırım planlarınızdan bahseder misiniz?

Biz 15 senedir teknoloji ile ilgili çok ciddi planlamalar yapıyoruz. Son 5 yılı özetlersek, yaklaşık 30 milyon TL’ye yakın mali kaynak yarattık. Bunun yanında 32 yıllık iş tecrübemiz, iş bilgimiz, yakın-orta ve uzun vadede dünya turizminin gelmesi gereken noktaların fizibilitesini yapmamız ve en önemli kısmı da şirkette iş bölümü yapıp, kardeşim Mert Vardar’ın tamamen teknoloji şirketinin başına geçmesi ve bu işi yönetmesini sağladık. Çünkü bu konuda bilgi birikimi, mali yatırımdan çok daha önemlidir. 2018 Ocak itibariyle Jolly Tur bambaşka bir vizyonda, sadece lokal değil global arenada da Türk turizminin çok önemli bir değeri olacak. Bu teknolojik yatırımımız ile Türkiye turizmine yeni ufuklar açacak bir teknoloji platformu kazandırdık. Sadece Türkiye çapında değil, dünya çapında iddiaya sahip bir yatırımla Jolly Tur, global alanda da rekabet edebilecek pozisyona ulaşacaktır. Ocak 2018 itibariyle uçak bileti, otel rezervasyonu, yurtiçi ve yurtdışı turlar olmak üzere pek çok işlemin Jolly Tur’un yeni sistemi üzerinden yapılabilecektir.

Yeni teknoloji altyapımızla yurtdışında 400 binden fazla otel, yurtiçinde 3 bine yakın otel sisteme dahil olacak ve rezervasyon yapılabilecek. Dünyadan ve Türkiye’den butik oteller, şehir otelleri ve daha pek çok kategorideki otel bu sistem üzerinden kullanıcılara açılacak. Geliştirdiğimiz bu sistem dahilin de yeni bir uçak bileti sistemini de devreye aldık. Bütün ürünler dinamik paket mantığıyla satılabilecek. Seyahate dair tüm ürünler tek bir platformda toplanacak. Kullanıcı dostu arayüzlerle hem partner acentalarımız hem de jollytur.com’daki son kullanıcımız rahatlıkla ürünlere ulaşabilecek. Kullanılan bulut teknolojisi sayesinde platform Türkiye dışında da satış noktalarına açılabilecek. Yakın gelecekte bu bahsettiğimiz sistemin içerisine o bölgedeki restoran, konser, tren biletleri gibi 36 tane farklı detayı içinde barındıran bir tatil programlamış olacağız.

2017 yılı değerlendirmesi yapar mısınız?

2017 yılı tüm hedeflerimizi tutturduğumuz hatta bütçe rakamlarının üstüne çıktığımız bir yıl oldu. Sektör büyümesinin ortalama yüzde7 olduğu bir dönemde yüzde 38 bir büyüme gerçekleştirdik. Ama Jolly Tur için hedefler bitmiyor. 2018 yılına başlarken bu moralimizin etkisiyle beraber hedeflerimizi büyüttük. Yeni teknolojinin getirdiği hem uçak bileti sistemindeki avantajlar hem yurtdışındaki oteller ve Türkiye’deki şehir otellerinde de yeni dönemde çok güçlenebileceğimizi düşünüyorum.

2018 için büyüme hedefiniz nedir?

2018 yılını yüzde 50 büyüme olarak hedefliyoruz. 2018’deki büyümenin ana dinamiği ise üzerinde beş yıldır çalıştığımız büyük teknoloji yatırımının devreye girmesi olacak. Yoğun çalışmalar ve yatırımlar sonucunda Türkiye turizmine yeni ufuklar açacak bir teknoloji platformu kazandırdık. Kendimiz dönüşürken sektörü de dönüştüreceğimiz bu teknoloji yatırımıyla dünya arenasında da rekabetçi olacağız. Jolly Tur’un hedefi, seyahat alanında global bir oyuncu olarak konumlanmaktır.

Turizm sektörünün genel gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Turizm sektörü, bacasız sanayidir. Bu anlamda çok daha fazla şeyler yapılabilir. Ülkemiz hem içeride hem dışarıda son iki senedir çok ciddi bir mücadele içerisinde. Ama umuyorum ki kötü günler bitti. İyi günler başladı diyelim ve temenni edelim. Bunun yanında da Türk turizminin daha fazla kalkınması için hep birlikte daha çok çalışmalıyız. Biz aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi yönetiyoruz. İnsanların tatile gitmesi o kadar önemli ki bu bir lüks değil, bu bir ihtiyaçtır. Bunu da herkesin kanıksaması lazımdır. İyi geçen bir tatilin insanların aile yaşantısında ve iş hayatında daha moralli olabiliyor. Bunu böyle düşünmek gerekiyor. Hem iç pazarın hareketlenmesi açısından insanlarımızın buna ihtiyacı var. Yurtdışından gelen turist açısında da bakıldığı zaman her ülke vatandaşı ülkemize geldiği zaman o kadar güzelliklerle karşılanıyorlar ki personellerin ilgisi, otellerin modern ve güzel olması, animasyonundan, yiyecek-içeceğine kadar dünyada eşi benzeri olmayan bir hizmet kalitesiyle karşılaşması ve ülkelerine döndükten sonra Türkiye’deki bu güzellikleri anlatması çok önemlidir. Aslında yurtdışında ne yazık ki siyasi bakışları, turizmle beraber değiştirebileceğimiz kanısını ortaya çıkartıyor. O yüzden Türk turizmi bu anlamda da çok önemlidir. Sadece cari açığı kapatmak açısından değil, turizmin aslında bir barış elçisi gibi gözükmesi anlamında da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçen sene ve ondan önceki seneye bakıldığı zamanda şu anda İngiltere’de olsun, Rusya’da olsun, hatta Avrupa’da olsun ciddi artışlar olduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler bizi mutlu ediyor. İnşallah 2018 yılı Türkiye’nin hak ettiği bir yıl olur. Temennimiz budur.

OCAK 2018