Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti 2015 Yılında Da Türk Firmalarının Avrupa Üssü Olmaya Devam Etti
Yabancı yatırımcılar açısından en cazip bölgelerden biri olan Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, bu başarısını 2015 yılında da sürdürmeye devam etti. 2015 yılında eyalete 35 yeni firma kazandıran Türkiye, Kuzey Ren-Vestfalya’da yeni kurulan firmalar bazında sayıca Çin’den sonra ikinci sırada yer aldı.
Almanya’nın en batısında bulunan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin yabancı yatırımcılar açısından bu denli ilgi çekmesinin sebebinin, bir ekonomi coğrafyası olarak ideal çerçeve koşullarına sahip olması olduğunu vurgulayan NRW.INVEST Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Almanya’daki doğrudan yabancı yatırımların dörtte birinden fazlasının bu bölgede gerçekleştiğini söyledi. Yatırımcı şirketlerin bu bağlamda, Kuzey Ren-Vestfalya’nın özellikle Avrupa’nın tam ortasında bulunan merkezi konumunu önemsediğini belirten Dr. Akkaya, 16 Alman federal eyaleti arasında en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip eyaletin yine Kuzey Ren-Vestfalya olduğunu ifade etti. Eyalet başkenti Düsseldorf etrafındaki 500 kilometrelik bir bölgede 156 milyondan fazla insan yaşıyor. Bu ise, AB içindeki tüm tüketicilerin üçte birine ve alım gücünün yüzde 45’ine denk geliyor. Yılda 346 milyar Euro seviyesine ulaşan eyaletteki özel tüketim harcamaları, tüketim malları bakımından hali hazırda ilgi çekici bir satış pazarı oluşturuyor.
Dünya çapında birçok ülkeden yatırım çeken Kuzey Ren-Vestfalya’nın, aynı zamanda Türk firmalar açısından da yoğun talep gören bir yatırım bölgesi olduğunun altını çizen Dr. Akkaya, eyalette yaklaşık yarım milyon Türk vatandaşının yaşadığını ve bu şekilde iki ülke arasında güvenilir bir dostluk meydana geldiğini söyledi. Bu dostluk, özellikle iktisadi işbirliklerinde gün yüzüne çıktığı gibi, müşterek dış ticaretin son on yıl içinde neredeyse yüzde 40 oranında artış göstermesine ve doğrudan yatırımların iki katına ulaşmasına ön ayak oldu. Bölgede hâlihazırda Almanya ve/veya Avrupa faaliyetlerini Kuzey Ren-Vestfalya merkezli olarak yürüten 300’ün üzerinde Türkiye kökenli firma yerleşik konumda bulunmakta.
2015 YILINDA EYALETE 35 TÜRK FİRMASI YERLEŞTİ
Bir önceki yılda olduğu gibi, 2015 yılında da Türkiye, Kuzey Ren-Vestfalya’ya Çin’den sonra sayıca en fazla şirket kuran ikinci ülke oldu. Eyaletin ekonomik kalkınma ajansı NRW.INVEST’in Türkiye’de faaliyet gösteren bürosu aracılığıyla Kuzey Ren-Vestfalya’ya 2015 yılında yerleşen Türk firmalarının sayısının 35 olduğunu ifade eden Dr. Akkaya, söz konusu firmaların büyük çoğunluğunun satış ve pazara yakın bulunma amaçlı bölgede şirketleşip yapılandığını, ama bunun yanında üretim ve AR-GE odaklı yatırımların da olduğunu sözlerine ekledi.
2015 yılında NRW.INVEST Türkiye Bürosu aracılığıyla Kuzey Ren-Vestfalya’da kuruluşları gerçekleştirilen Türk firmalarının içerisinde Tadım Kuruyemiş, Turbelco Endüstriyel Kaplama, Eryiğit Tıbbi Cihazlar ve Asilsan İnşaat gibi şirketler göze çarpıyor. Münster yakınlarındaki Emsdetten şehrinde toplamda 110 kişiye istihdam sağlayacak bir üretim ve ambalajlama tesisi kuran Tadım Kuruyemiş, tüm Batı Avrupa’ya dağıtımın buradan yapılmasını planlıyor. Aachen yakınlarındaki Wassenberg şehrinde Almanya ve çevre ülkelerdeki müşterileri için bir endüstriyel kaplama tesisi açan Turbelco Firması ise özellikle gıda üreticileri için teflon kaplamalar gerçekleştiriyor. Ankara merkezli Eryiğit Tıbbi Cihazlar Firması da Kuzey Ren-Vestfalya’da bir depolama ve üretim tesisi oluşturabilmek için şimdiden şirketini kurdu. Asilsan İnşaat ise geliştirdiği inovatif bir sıvanın üretimini kendi kuracağı özel tesislerinde üretmek için hazırlık çalışmalarına başlamış durumda.
Eyalette yatırımları bulunan ve bir kısmı NRW.INVEST refakatinde önceki senelerde bölgede yapılanmış Türk firmaları arasında Sarar, Merinos, Gökbora, Boydak, Nedex, Korozo, Baydöner ve Biota gibi tanınmış firmalar bulunuyor.
NRW.INVEST TÜRKİYE 2015 YILINDA DA BİRÇOK ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Türkiye’de faaliyete geçtiğinden bu yana düzenlediği birçok bilgilendirme semineri ve ekonomi paneli ile bir pazar ve ticaret bölgesi olarak Kuzey Ren-Vestfalya’yı tanıtan NRW.INVEST Türkiye Bürosu, aynı zamanda bölgeler arası ticaretin ve karşılıklı yatırımların güçlenmesi için eyaletten Türkiye’ye ziyarete gelen heyetlere de refakat ediyor. Bu amaçlar doğrultusunda, 2015 yılı içerisinde Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan ticaret ve sanayi odalarında potansiyel yatırımcılara ulaşmak için bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini belirten Dr. Akkaya, bu seminerler dışında Şubat ve Aralık aylarında Dünya Gazetesi moderatörlüğünde iki tane de Türk Dış Yatırımları Paneli organize ettiklerini sözlerine ekledi.
Şubat ayında gerçekleşen 2015’in ilk Türk Dış Yatırımları Paneli kapsamında Köln Belediyesi Ekonomi Bölümü Başkanı UteBerg’in öncülüğünde Köln’den bir ekonomi heyeti Ankara’yı ve Köln’ün kardeş şehri İstanbul’u ziyaret etti. Söz konusu ziyaret kapsamında önemli kurum ve kuruluşların yanı sıra Türk firmalarıyla da çok sayıda görüşme gerçekleştiren heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara’da bulunan Alman Büyükelçiliği ve Türkiye’nin en büyük teknoparkı ODTÜ Teknopark’la da önemli temaslarda bulundu.
Köln Belediyesi yetkilileri dışında BridgehouseLaw Avukatlık Bürosu, Köln Sanayi ve Ticaret Odası temsilcileri, BioCampusCologne, Köln/Bonn Havalimanı, Türk Hava Yolları, TÜV Rheinland ve Kölnlü çeşitli firma temsilcilerinin bulunduğu heyet gezisi kapsamında 26 Şubat 2015 tarihinde Hilton İstanbul Harbiye’de “Yatırım ve Ticaret Merkezi Köln” temalı 9. DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli gerçekleştirildi. Panelde bir ticaret ve yatırım merkezi olarak Köln Bölgesi tanıtılıp katılımcılara bölgenin sunduğu fırsatlar hakkında bilgi verildi ve burada yatırım yapma süreci anlatıldı.
2015 yılının bir diğer Türk Dış Yatırımları Paneli ise Aralık ayında İzmir’de gerçekleştirildi. Yine bu panel kapsamında da Bochum, Dortmund, Duisburg ve Essen gibi şehirlerden oluşan RuhrMetropolü’nden bir heyet, İzmir Bölgesi ile Ruhr Bölgesi’ni orta ve uzun vadeli bir işbirliği kapsamında birbirine yakınlaştırmak amacıyla İzmir’de bürokratik temaslar ve firma ziyaretlerinde bulundu. Başkanlığını Ruhr Bölgesi Birliği Başkanı Bayan KarolaGeiß-Netthöfel’in üstlendiği ve Ruhr Metropolü Kalkınma Ajansı (WirtschaftsförderungmetropoleruhrGmbH), Ruhr Metropolü Belediyeler Birliği (RegionalverbandRuhr) ile Essen Kalkınma Ajansı (EssenerWirtschaftsförderungsgesellschaftmbH) yetkililerinden oluşan heyet, gezi kapsamında İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak’ı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Delegasyon ayrıca Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Serbest Bölgesi ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi gibi Ege Bölgesi’nin kilit ticaret merkezlerinde öne çıkan Türk firmaları ile de görüştü.
Delegasyon gezisi kapsamında 1 Aralık 2015 tarihinde Swissotel Büyük Efes’te bir Türk Dış Yatırımları Paneli’nin de düzenlendiğinin altını çizen Dr. Akkaya, panelin yine Dünya Gazetesi moderatörlüğünde gerçekleştiğini ve söz konusu delegasyonun da katkılarıyla panelde bir ticaret ve yatırım merkezi olarak RuhrMetropolü’nün tanıtılarak bölgenin sunduğu fırsatların anlatıldığını vurguladı. Bu bağlamda Ruhr Metropolü ile Ege Bölgesi arasında hedeflenen işbirliğinin de irdelendiğini belirten Dr. Akkaya, 10. DÜNYA Gazetesi Türk Dış Yatırımları Paneli’nde aktarılan bilgilerin, İzmir ile çevresinde bulunan ve Almanya’ya yatırım yapmak isteyen firma temsilcileri açısından da oldukça önem arz ettiğini sözlerine ekledi.