Siemens Mobility Ulaşım Sistemleri A.Ş. CEO’su Ali Tatar: Demiryollarımıza Yapılan Yatırımlar, Oluşan İhtiyaçlar Doğrultusunda Artmaya Devam Ediyor
Ülkemizde raylı sistemlere olan ihtiyacımız ve yatırımlar, son yıllarda artarak devam ediyor. Yapılan ve önümüzdeki dönem yapılması planlanan yeni yatırımlarla ilgili görüşlerini almak için bir araya geldiğimiz Siemens Mobility Ulaşım Sistemleri A.Ş. CEO’su Ali Tatar, önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye son yıllarda raylı sistemle ilgili birçok çalışma yaptı. Şu anda gelinen noktayı aktarır mısınız?
Ülkemizde 1856’dan 1950 yılına kadar yaklaşık 8 bin kilometrelik bir demiryolu ağı döşenmiş ve eskiyen rayların da bakım çalışmaları yapılmış. Raylı sistemler ve yatırımlar Türkiye için her zaman önemli olmuştur fakat biliyoruz ki 1950 ile 2000 yılları arasında daha düşük olmakla beraber, özellikle 2000 yılından itibaren günümüze kadar çok ciddi ve önemli yatırımlar yapılmış, demiryolu ağı döşenmiş, eskiyen hatların yenileme ve bakım çalışmaları gerçekleştirilmiş ve demiryolu araçları temin edilmiştir. Son verilere göre, Türkiye’nin toplam demir yolu ağı yaklaşık 15 bin kilometredir. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mız tarafından yayınlanan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’na istinaden, demiryollarına 2019-2023 yılları arasında 9 Milyar Euro yatırım yapılmış olup, 2024-2053 yılları arasında ise yaklaşık 56 Milyar Euro’luk daha yatırım yapılması hedeflenmektedir. Ülkemizde artan popülasyon ve doğan ihtiyaçlar ile paralel olarak demiryollarına da önemli yatırımlar yapılması ve planlanması tabii bizler için son derece önemli ve kıymetlidir. Planlanan yeni yatırımlar ile, ulaşım ve özellikle demiryolu ulaşımında ve taşımacılığında çok önemli gelişimler göstereceğimize inanıyorum.
Siemens olarak 167 yıldır sektörün önemli şirketlerinden biri olarak, birbirinden değerli referans projelere imza atarak, katkı sağladık. Önümüzdeki dönem için planlanan yatırımlarda da, şimdiye kadar olduğu gibi ülkemize katma değer sağlayacak projelerde yer alacak olmaktan dolayı mutluyuz.
Şuanda raylı sistemlerle ilgili iktidarda seçimlerde yapacağız diyor, muhalefette yapacağız diyor. Bu açıdan raylı sistemlerin gelişeceğini düşünüyoruz.
Siemens olarak, her zaman siyaset ve politikadan bağımsız bir bakış açımız olduğunun altını çizmek istiyorum. Bizim önceliğimiz, ülkemizdeki demiryolu ulaşımının gelişimi ve bizim Siemens Mobility olarak bu gelişim sürecine katma değer sağlamamızdır. Yıllardır bu sektörde varlığını sürdüren, eşsiz teknolojileri, güçlü ve tecrübeli ekipleri sayesinde çok önemli projelere imza atmış bir şirketiz. Daha önce de belirttiğim gibi, ulaşım sektörüne giderek artarak yapılan ve yapılacak olan yatırımlar bizim için çok değerli. Planlarımızı bu doğrultuda oluşturarak, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Özellikle İstanbul’da metro ağına ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bu seçimlerde Sefaköy Beylikdüzü hattı konusunda iki tarafında vaatte bulundu.
İstanbul çok büyük bir metropol. Diğer metropollerde olduğu gibi İstanbul da her geçen gün artan nüfus ile beraber, şehiriçi raylı sistemin gelişimi özellikle de metro ağının geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaşması, trafik yoğunluğunu önemli ölçüde rahatlatan bir unsurdur ve böyle olmaya da devam edecektir. Bu alandaki yatırımların artarak devamı çok önemlidir. Siemens Mobility olarak biz de bu yatırımlara katkı sağlamaya her zaman hazırız.
Siemens Mobility olarak siz belediyelerle çalışırken Ulaştırma Bakanlığı ile sorun yaşıyor musunuz?
Daha önce de vurguladığım gibi, Siemens Mobility olarak politik ya da siyasi bir yaklaşımımız hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Bizim önceliğimiz her zaman ülkemizin, demiryollarımızın ve demiryolu insan ve yük taşımacılığının gelişimine katkı sağlamaktır.
Raylı sistemlerde yaptığınız çalışmaları aktarır mısınız?
Siemens Mobility, raylı sistem ulaşım alanında dünyada orta ve büyük ölçekli önemli projelere imza atmıştır. Bu projelerde gerek altyapı konusunda, Sinyalizasyon ve elektrifikasyon projelerinde yer almış, hem de çeken ve çekilen demiryolu araçlarının üretiminde dünyada sayılı önemli bir kaç üreticiden biri olmuştur. Şirket kaynaklarının önemli bir kısmını Arge’ye ayırarak raylı sistem ulaşım alanında son teknoloji çözümler geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmektedir. Bunlar arasında sürdürülebilirliği sağlamak adına Hidrojen desteği ile çalışan raylı sistem araçları 0 karbon emisyon hedefine ulaşmak için geliştirilmiştir.
Ayrıca tramvay,metro ve yüksek hızlı tren ağlarının geliştirilmesi ve uygulanması ile birlikte sinyalizasyon ve elektrifikasyon çözümleri de Siemens Mobility’nin ulaşım alanında yaptığı çalışmalardır. Şehiriçi ve şehirlerarası ulaşımın verimliliğini, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlayan akıllı ulaşım sistemlerinin uygulanmasında da rol almaktadır. Belirli projeler arasında yeni raylı sistem hatlarının inşası, mevcut altyapının modernizasyonu ve yolcuların genel ulaşım deneyimini iyileştirmek için yenilikçi teknolojilerin tanıtılması yer alır.
Siemens Mobility Türkiye olarak, geçmişten bugüne kadar raylı sistemler alanında Türkiye’nin ulaşım sektörüne önemli katkılar sağladık. Referans projelerimizden örnekler vermek gerekirse, bir tanesi Istanbul Anadolu Yakası’nda bulunan Gebze’yi Avrupa yakasındaki Halkalı’ya bağlayan ve banliyö, şehirlerarası ve yük hizmetlerini entegre eden Marmaray projesidir. 76 km uzunluğundaki bu raylı hat, yoğun kıta koridorunda verimliliği artırmak için tasarlanmış gelişmiş sinyalizasyon ve kontrol, iletişim sistemleri, SCADA sistemleri, CBTC ve ERTMS teknolojilerini içermektedir. Projenin ayrıca, Türkiye’nin iki kıtasını birleştiren, çevresel etkiyi azaltan ve banliyö yolcularının yaşam kalitesini artıran bir çözüm sunma konusundaki katkıları da çok önemli boyuttadır.
Bir diğer referans projemizden bahsedecek olursak; Siemens Mobility olarak Türk demiryollarında yolculu işletmede olan Velaro yüksek hızlı tren setlerimiz. 2013 ile 2019 yılları arasında 19 Velaro tren setine ulaşmış olan Siemens Velaro Hızlı Tren filosu raylı sistem yolcu taşımacılığında demiryollarımıza önemli katkılar sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Şu anda Istanbul,Ankara, Konya ve Eskişehir gibi şehirleri bağlayan yüksek hızlı hattında işletmede olup, ve bittiğinde inşa halinde olan diğer hızlı tren hatlarında da hizmet etmesi beklenmektedir. Türkiye için üretilmiş Siemens Velaro Türkiye hızlı tren setlerimiz, güvenli ve hızlı olmasının yanı sıra, çeşitli hizmet sınıfları ve yerleşik eğlence sistemleri ile optimize edilmiş kapasite ve geliştirilmiş bir yolcu deneyimi de sunmaktadır. Bu proje ile, Siemens Mobility’nin Türkiye’nin altyapısını geliştirmedeki rolünü ve ülke genelinde yüksek hızlı, sürdürülebilir düşük karbon ayak izli seyahat imkanı sağlanmasını vurguluyoruz.
Pazarın büyümesi ve ihtiyaçların artması ile beraber ilerleyen dönemlerde özellikle hızlı tren üretimi konusunda istekliyiz, yine ielrleyen dönemde bu konu ile ilgili işbirlikleri de değerlendirilebilir.
Siemens Mobility, raylı sistemlerde bütün bir sistemi yapabiliyor mu?
Belirttiğim gibi, raylı sistemlerde alt yapı sistemlerini yapıyoruz ve bu çok geniş bir kapsamdır. Araç sistemlerinde bütün dünyada hızlı tren, metro ve tramvay araçlarını sunabiliyoruz. Ek olarak da alt yapı ve araçların bakım sistemlerini de yürütüyoruz. Siemens Mobility Türkiye olarak Siemens Velaro hızlı tren filosunun bakım ve revizyonları yapıyoruz. Bunların dışında Siemens Mobility olarak “Software” dediğimiz yazılım bölümümüz bulunmakta. Bunların dışında, tüm saydığımız ürün ve çözümlerimizi kapsayan anahtar teslim projeler konusunda da globalden örnek verebileceğimiz mega projelerimiz var. Örnek verecek olursak, Türkiye’de planlanan Ankara-İstanbul hızlı tren hattı gerçekleşebilecek anahtar teslim projeye bir örnektir.
Türkiye’de genelde müteahhitler ön plana çıkıyor.
İhalelerin yapısı gereği, Türkiye’de bazı projelere biz inşaat firmaları ile beraber altyüklenici olarak katkı sağlıyoruz. Siemens Mobility olarak Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde anahtar teslim olarak alınan, yaklaşık 8 Milyar Euro değerindeki 2 bin kilometrelik hızlı tren hattı projesinde de, inşaat firmalarıyla birlikte yapıyoruz. Bu proje globaldeki anahtar teslim projelerimize verebileceğimiz en iyi örneklerimizden biri.
Türk müteahhitler yurt dışında metro ihalesi kazanıyor. Bu konuda sizle görüşmeler yapılıyor mu?
Yurtdışında çok önemli projelere imza atan, bu projeleri takip eden çok tecrübeli inşaat firmaları var ve biz tabii ki kendileriyle her zaman iletişim halinde olup, fırsatları görüşüp, değerlendiriyoruz.
Sinyal sistemlerini aktardınız ve geçmişte bazı hatalardan dolayı tren kazalarına şahit olduk. Bundan sonraki süreçte böyle bir kaza yaşanabilir mi?
Raylı sistemler, birden fazla birleşeni olan komplike sistemlerdir. Bu sistemlere ek olarak, insan faktörü de devreye girer. Son derece üzücü sonuçlar doğurabilen kazaların sebebi, çok ciddi ve detaylı bir şekilde ilgili kurumlar tarafından ele alınıp, araştırılır ve sebebi ancak bu araştırmalar neticelendiğinde belirlenir.
Siemens Mobility olarak ülkemizde çok önemli demiryolu anahat sinyalizasyon projelerini tamamladık. Sinyalizasyon sistemlerimiz, sayısız güvenlik kontrollerinden geçer. Gerekli test ve kontrollerin ardından hazırlanan detaylı raporlar olmadan, sistemlerimiz devreye sokulamaz.
Oluşabilen olumsuz durumlarda kaza sebepleri detaylıca incelenmeli, insan faktörü de göz ardı edilmemelidir.
Araç ve alt yapı bakımı açısından sunduğunuz hizmetler nelerdir?
Siemens Mobility, raylı sistem araçları, sinyalizasyon ve elektrifikasyon için bakım çalışmaları konusunda çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetler arasında düzenli bakım ve onarım hizmetleri, arıza tespiti ve giderme, yedek parça temini ve teknik destek sağlama gibi işlemler bulunmaktadır. Bu konuda Dijitalizasyon dünyasını da entegre ederek uygun maliyetli ve emreamadeliği arttırıcı bakım modülleri üretmiş ve uygulamalara geçirmiş durumdadır. Ayrıca, önleyici bakım programları oluşturarak araçların güvenliğini ve performansını artırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedirler. Bu sayede, raylı sistem araçlarının sürekli olarak verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli olan bakım ve destek hizmetlerini sunmaktadırlar.
Siemens Mobility, raylı sistem araçları ve altyapısı için kapsamlı bir bakım hizmetleri ve teknik destek yelpazesi sunmaktadır ve sürekli raylı işletme, maksimum erişilebilirlik, güvenilirlik ve değer koruma önemini vurgulamaktadır. Ray bakımına yaklaşımları, dijitalleşme ile devrim niteliğindedir ve bakım performansında yeni bir boyut sunmaktadır. Bu, önleyici, düzeltici ve duruma dayalı bakım çalışmalarını ve onarımlarını içerir ve ray işletmecilerinin spesifik ihtiyaçlarına uygun olarak güncel hizmetler almalarını sağlar.
Siemens Mobility tarafından sağlanan bakım ve revizyon hizmetleri esnek ve operatör taleplerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Bakım Merkezleri, dünya çapında stratejik konumlara yerleştirilmiş olup, ray aracı bileşenlerinin bakımı ve onarımı için geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Bu küresel ağ, Siemens Mobility’nin yerel destek sağlamasını ve yüksek hizmet kalitesini korumasını sağlar.
Siemens Mobility Türkiye Customer Services ekibimiz ise, son derece bilgili, tecrübeli ve işlerini gerçekten tutku ile yapan güçlü bir ekip. Demiryollarında yolculu işletmede olan hızlı trenler ile beraber, altyapının da sorunsuz ve 100%e yakın emreamadelik ile işletilmesi için çalışmalarını yıllardır sürdürüyor ve önemli araç ile altyapı projeleri yürütüyor; örnek verecek olursam; Marmaray projesinin sinyalizasyon bakımı gibi.
Araç bakımı konusunda ise çok güncel bir örnek vereceğim; 4 Mart’ta imzalanan, işletmede olan 18 araçlık Siemens Velaro Türkiye Hızlı Tren filosunun 2 yıllık bakım ve revizyon işleri projesi. Bu proje Siemens Mobility olarak bizim için stratejik öneme sahip bir proje olmakla beraber, Siemens Mobility olarak demiryollarımızda işletmede olan Siemens Velaro filosunun arızasız, sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde işletmede olması için çalışacağız.
Anahtar teslim araç teslimatlarımızın yanısıra, Türkiye Devlet Demiryolları hatlarında gerek altyapı, gerekse üstyapı konforunu ve emniyetini arttırmak için oluşan ihtiyaç doğrultusunda bir test treni uygulamamız mevcuttur. Test trenimiz aslında şu anda operasyonda olan 1 adet Siemens Velaro hızlı trenin test ekipmanları ile donatılarak demiryolu hatlarında kullanılmaya başlanmıştır. Test ekipmanları ile ilgili olarak da yine uzman bir Alman firması ile işbirliği yapılmış olup, her geçen gün ölçümler ile ilgili ihtiyaçlar doğrultusunda güncellemeler yapılmaktadır.
Belediyelerin özellikle araç bakımlarıyla ilgili kendi bünyelerinde sistem kuruyorlar. Onların bakım merkezindeki durum nedir?
Belediyeler, şehir metro ağlarında kullanılan metro ve tramvay araçlarının bakımında hayati bir rol oynarlar, yüksek güvenilirlik, güvenlik ve erişilebilirlik sağlamak için sürekli iyileştirme ve yenilikçi hizmetleri içeren proaktif bir yaklaşımı vurgularlar. Filoların ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler, araç erişilebilirliğini ve değerini artırmak için esastır. Hızlı yanıt ve esneklik, özellikle uzman bakım ve acil durumlar da dahil olmak üzere ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için gereklidir. Uzman bilgi gerektiren yetenekli bir çalışan ekibi, düzenli eğitim ve bilgi transferini zorunlu kılar. Etkili bakım, şehir metro ağlarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için hayati öneme sahiptir ve sonuç olarak toplu taşıma sisteminden ve genel olarak şehir içi ulaşım sisteminden yolcuların ve şehir halkının faydalanmasını sağlar. Araç üreticilerinin de bu konuda belediyelerle yakın çalışmaları her türlü bakım konularında araç üreticilerinin bilgi birikiminden yararlanmalıdır.
Demiryolu çalışmalarında yap işlet devret sistemine geçilmek isteniliyor. Şuanda bu yönde bir çalışma var mı?
Bu konuda bir niyet var ancak bu projeler çok zaman alan projelerdir. Modelin oluşturulması ve finansmanı zaman alan süreçler. Değerlendirilmesi gereken önemli konu başlıkları var; yatırım ortamı, finansmanı ve riskleri gibi
Raylı sistemlerde yeşil çözümler var mı? Siemens Mobility olarak sürdürülebilirliğe son derece önem veriyor ve bu konuda ciddi adımlar atıyoruz, yarı dizel yarı hibrit demiryolu araçlarımız mevcut. Türkiye’de de artık hibrit sistemlerin ön plana çıktığını, bu konunun son zamanlarda öneminin giderek arttığını görüyoruz. Finansman desteklerinde de fon şirketleri anlaşmalarına yeşil çözüm şartları koyuyor.MAYIS2024