Türkiye’nin İlk Madencilik Anadolu Lisesini Ülkemize Kazandırmanın Gururunu Yaşadık
Madencilik sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara elaman ihtiyacını karşılamak amacıyla, TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yaptırılan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ve diğer seçkin konukların katılımıyla gerçekleştirildi. 34 öğrenci kapasiteli 16 derslikten oluşan Lisede, 544 öğrenci eğitim alacak. TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel’den, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan anadolu lisesi hakkında bilgi aldık.
Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ülkemize kazandırdığınız için şirketinize ve Nurol Ailesine teşekkür ediyoruz. Açılış hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikle bu olanağı bize sunduğunuz için ben size teşekkür ederim. Söze başlamadan, 14 Ocak’ta Balıkesir’in İvrindi ilçesinde gerçekleştirdiğimiz açılış törenimizi onurlandıran, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, açılışla birlikte okulda bir de madencilik konusunda ders veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez başta olmak üzere Valimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmayan tüm seçkin konuklarımıza buradan teşekkürü borç biliyorum. Çünkü bu onurlu ve gururlu günümüzde bizi yalnız bırakmadılar. Okulumuz, Türkiye’de madencilik sektöründe elzem olan ara eleman temini noktasında tarihi bir işlevi yerine getireceğine yürekten inanıyoruz.
Madencilik alanında faaliyet gösterecek böyle bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yapımına neden ihtiyaç duyuldu?
Bakın, madencilik hem sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi sağlıyor hem de uç ürünlerle önemli bir dış ticaret geliri sağlıyor. TÜMAD olarak biz de, Çanakkale Lâpseki ve Balıkesir İvrindi’de Altın ve Gümüş üreterek, ülke ekonomisine katkı sunuyoruz. Ülkemizin kalkınmasında lokomotif rolü üstlenebilecek madencilik sektörünün, eğitimli, kalifiye ara eleman ihtiyacının sektördeki en büyük eksiklik olduğunu bizzat sahada yaşayarak gördük. Sürdürülebilir madencilik için elzem olan ara eleman ihtiyacının eksikliği devletimiz de görüyordu. Bu eksikliği gidermek için kamu ile özel sektör el ele verdik. Bu çerçevede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Nurol Holding A. Ş Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzaladık. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Maden Teknolojisi ve Doğal Kaynaklar alanında eğitim verecek bu okulların yapımını Nurol ailesi adına TÜMAD Madencilik olarak biz üstlendik. 2018 yılında Sayın Bakanlarımızın katılımıyla temelini attığımız Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşaatını 8 ayda tamamlayarak, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na büyük bir gururla teslim ettik. Ancak pandemi nedeniyle okulumuzun açılışını ancak gerçekleştirebildik.
Açılışını yaptığınız Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında biraz teknik bilgi verir misiniz?
Şimdi bakın madenler başka bir deyişle, bir ülkenin mineral varlıkları o ülkenin yer altı zenginlikleridir. Hangi zenginliklerin üzerinde yaşadığını bilmeyen bir ülke zengin kaynakların fakir bekçisi olmaktan kurtulamaz. Günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’si Türkiye’de bulunuyor. Bu kadar maden ve mineral açısından zengin olan bir ülkede, ilk madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yapımının TÜMAD’a nasip olmasından ise ayrıca büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ülkemizdeki eğitimli nitelikli ara eleman yetiştirecek tematik liselerin sayısını ne kadar çok artırırsak, ülkemizdeki madencilik faaliyetleri de o kadar gelişir. TÜMAD Madencilik tarafından yapımı üstlenilen Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2018-2019 yılı maliyet rakamlarıyla yaklaşık 11 milyon liraya mal oldu. Ayrıca, bir madende olması gereken ne varsa bünyesinde barındıran, ileri teknolojiler ile donatılmış ve bedeli yaklaşık 1 milyon liralık maden laboratuvarını da okulda kurduk.
Okulda, her biri 34 öğrenci kapasiteli 16 derslik ile müzik, resim odası, konferans salonu, kütüphane ayrıca kimya, fizik ve biyoloji laboratuvarları yer alıyor. Tematik lise özelliğiyle bölgedeki diğer liselerden ayrılan Nurettin Çarmıklı Lisesinde halen 134 öğrenci ile öğrenimine devam ediyor. Lise, tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 544 öğrenciye ev sahipliği yapacak. Okulumuz, bölgede yürütülen madencilik faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, sektörünün tam ortasında kurulmuş ve öğrencilerimiz için iş imkânının çok fazla olduğu bir konumda eğitim verecek. Okulumuz, Türkiye’de bilimsel verilere dayalı madencilik kültürünün oluşmasına büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Öğrencilerin staj ve mezunların iş bulması noktasında sadece TÜMAD’ın değil, madencilik yapan tüm firmaların elini taşın altına koyması gerekiyor. Kamu ve özel sektör el ele verirsek, bu okuldan mezun olanları kapmak için madencilik şirketleri birbiriyle yarışacak.
Eğitimi destekleyen başka projeleriniz var mı?
Elbette var. Şu anda, Çanakkale’nin Lâpseki ilçesinde Doğal Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji alanında faaliyet gösterecek Erol Çarmıklı Anadolu Lisesini de bir aksilik çıkmazsa bu yıl içerisinde tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edeceğiz. Ayrıca Lâpseki ilçesinde mevcut İÇDAŞ Meslek Lisesi’ne İvrindi Maden Lisesi’nde olduğu gibi tam donanımlı bir maden laboratuvarının kurulumu gerçekleştirerek, öğrencilerimizin kullanımına sunduk. Bununla da yetinmedik, Balıkesir İli Havran İlçesinde Seyit Onbaşı Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni 2021 yılında tamamlayarak, bilim ve teknolojiye meraklı çocuk ve gençlerimizin hizmetine açtık.
Bir madencilik şirketinin mesleki eğitim alanında devrim niteliğinde bu hamleleri yapması gerçekten her türlü takdiri hak ediyor. Eğitim ve diğer sosyal yardımlarınız devam edecek mi?
Bakın, güzel işler yapmak istiyorsanız, önce niyetiniz iyi olacak. Biz madencilik faaliyetlerimizi; doğayla barışık, iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine sadık kalarak, çevre ve ekosisteme zarar vermeden, ‘sosyal onaya’ öncelik vererek, yörede yaşayan insanların güvenini kazanarak gerçekleştiriyoruz. Bu hassasiyetleriyle TÜMAD, Türkiye’de madencilik sektöründe rol model olmaya aday bir şirkettir. Kısa bir sürede de bunu başardığımıza inanıyoruz. Bir yandan yerin altındaki kaynaklarımızı ülkemizin ekonomisine katarak, katma değer üretirken; diğer yandan ülkemizdeki ara eleman sıkıntısı giderecek mesleki okullar inşa ediyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, faaliyet alanlarımızda yöre insanına dokunan, kırsal kalkınma projelerini hayata geçiriyoruz. Fide dağıtımından yem dağıtımına, vatandaşımızın büyük küçük demeden her ihtiyacını yerine getirmeye çalışıyoruz. TÜMAD nerede faaliyet gösteriyorsa, o yörede her şey değişmeye ve gelişmeye başlıyor. Bugün bizim madencilik faaliyeti yaptığımız yörelerimizde tersine göç yaşanıyor. İnsanlar, madencilik faaliyetinden faydalanmak ve çalışmak için göçtüğü büyük şehirlerden veya şehir merkezlerinden köyüne geri dönüyor. Bizim için en büyük mutluluk budur.
Okulla birlikte İvrindi Altın ve Gümüş İşletmesinin de açılışını da yaptınız. Biraz da işletmeniz hakkında bilgi verir misiniz?
İvrindi Altın ve Gümüş madenimizi, uluslararası standartlarda hazırlanan fizibilite raporuyla, Avrupa ve İmar Kalkınma Bankasının performans gerekliliklerini sağlayarak, toplamda 160 milyon dolarlık yatırımla, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde üretime geçti. Okul gibi onun da açılışı pandemi nedeniyle gecikti. İvrindi İşletmemiz, paydaş köylerdeki yatırımlarıyla, tarım ve hayvancılığı destekleyen projeleriyle, yerel satın alma ve yerel istihdam konusundaki önceliğiyle, Balıkesir ilimize şimdiden büyük bir dinamizm getirdiğine inanıyoruz. Madende istihdam ettiğimiz 1145 personelimizin, yüzde 81’inin işletmemizin etki alanında kalan köylerden olması da bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı. İvrindi İşletmemizden yıllık 3,5 ton altın ve 7 ton gümüş metali üretilerek ülke ekonomisine kazandıracak.
TÜMAD’ın önümüzdeki dönemdeki hedefleri nedir?
Biz şirket olarak şu anda iki ilimizde faaliyetlerimize yoğunlaşmış durumdayız. Ancak hem yurt içinde, hem de yurt dışında ürün çeşitliliğini de kapsayacak şekilde, yeni saha arayışlarımız devam ediyor. Potansiyel görülen sahalarda, kalitemizden ödün vermeden doğaya, çevreye, insana saygılı olarak ileri düzeyde aramalar yaparak, ekonomik anlamda ve büyük çapta, ekonomik ve sosyal kalkınmanın, çevre koruma ile bütünleştiği sürdürülebilir maden projelerini hayata geçirerek ülke ekonomisine kazandırmayı hedefliyoruz.MART2022