Rusya fırsatlar ülkesi

Rusya pazarına odaklanan vMind Bilgi Teknolojileri A.Ş, yaptığı yatırımlarla global bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Profesyonel yönetici olarak tanıştığı Rusya pazarı ile ilgili deneyimlerini yatırımcı olarak devam ettiren vMind Joint Venture Genel Müdürü Yasin Taha Celiloğlu, Rusya pazarı ve sektörün bölgedeki geleceği ile ilgili merak ettiğimiz soruları cevapladı.

vMind Bilgi Teknolojileri A.Ş olarak Rusya’da ve ona yakın coğrafyalarda yaptığınız çalışmalar ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Üç ana markamız var. vMind, PortVmind ve vMind JV. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde vMind JV ile faaliyetteyiz. Firma olarak anahtar teslim BT projeleri yapıyoruz. Bunu yaparken alanında önder global teknoloji üreticileri firmaları ile çözüm ortaklığı yapıyoruz. Sistem entegratörüyüz. Örneğin kurumsal bir müşterimizin A’dan Z’ye tüm bilişim sistemlerinizin çalıştırılması gerekiyor ve bu noktada biz devreye giriyoruz. Bir terzi misali müşterimizin ihtiyaçlarını belirleyip, global çözüm ortaklarımızla o ihtiyaca cevap veriyoruz. Diğer taraftan müşterilerimize bulut teknolojileri alanında hizmet vermekteyiz. Bu çerçevede işlettiğimiz Türkiye’de üç, Rusya’da iki veri merkezimiz var. Önümüzdeki yılda Amsterdam’da bir veri merkezimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.  

Bu alanda büyük gelişmeler söz konusu, büyük kurumsal firmalar veri güvenliğini sağlamak için yatırımlar yapıyor.

Firmalar bazen büyük altyapı yatırımları yapmak istemiyorlar. Yapsalar dahi belirli periyodlarda yatım maliyeti üstlenerek yenilemeleri gerektiği gibi bunun için belli oranda insan kaynağına ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca tüm sisteminizin bir yerde olması gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Tek bir merkezde bilgilerinizi sakladığınız için bir afet durumunda verilerinizin kaybolması söz konusu. Bu durumda da kaybolan para yerine gelebilir ama kaybolan bilgiyi yerine koyamama gibi bir sonuç ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu onarılamaz bir durum mudur?

Sorunuza istatistiki bir veri ile cevap verirsem daha anlamlı olacaktır. Bilgiye göre felaket yaşamış ve bir hafta içerisinde kaybolan bilgiyi yerine koyamamış veyahut herhangi bir nedenden dolayı sistemlerini ayağa kaldıramamış firmaların % 92’sinin bir yıl içerisinde battığı ifade ediliyor. Tehlike bu kadar büyüktür. Bu noktada biz müşterimize kendi bünyesinde insan kaynağı istihdam etmesine gerek kalmadan tüm verilerini bulut hizmetlerimizle yönetmeyi teklif ediyoruz. Firmalar bizden aldıkları hizmet doğrultusunda bilgilerine istedikleri yerden ulaşım sağlayabiliyorlar.

Firmalara verdiğiniz garantileri nasıl sağlıyorsunuz?

Biz verileri farklı merkezlerde depoluyoruz. Örneğin Ankara’daki veri merkezimizde sorun çıktığı zaman firma İstanbul’dan bilgilerine ulaşabiliyor. Periyodik olarak yaptığımız testlerle de sistemin doğru işlemesini sağlıyoruz. Bu konuda oldukça iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olduk. Bu konuda sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Bu plan dahilinde yurtdışında operasyonlarımızı büyütmek istiyoruz.

Aktardığınız iki alan dışında faaliyetiniz var mı?

Üçüncü bir alan olarak zayıf akım sistemlerine ve yüz tanıma sistemlerine yatırım yaptık zayıf akım mühendislik hizmetlerimiz çerçevesinde özellikle Rusya’da faaliyet gösteren inşaat firmalarımızı hedefledik. İnşaatların altyapı teknolojilerine yönelik bu alanda nispeten daha yeniyiz. Facemetric adında ise partneri olduğumuz yüz ve materyal tanımaya yönelik bir platform ve ürünümüz var. Pazarın ihtiyaçları doğrultusunda kadromuzu geliştirerek yolumuza devam edeceğiz.

Rusya pazarı ile ilgili bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?

Rusya’nın imkânlarının çok fazla olduğunu söyleyebilirim. Bunu sadece bilişim sektörü için değil aynı zamanda hizmet sektörü için de söyleyebiliriz. Eğitim seviyesi yüksek bir toplum olduğu için kanunlara önem verdiklerini ve sözleşmesiz iş yapmadıklarını söyleyebilirim. Bu çerçevede sözleşmeye riayet ederek yollarına devam ettiklerini söyleyebilirim. Diğer taraftan insan kaynağının değerli olduğu için hizmet sektöründe bizim gibi varlığını sürdürenleri için hem maddi hem de manevi olarak bir karşılık var. Biz de bu çerçevede ülkenin kanun kurallarına tam manası ile entegre olup yerli bir firma gibi işlerimizi yürütüyoruz.

Ülke bu alanda muhafazakar diyebilirim. Ancak yanlış anlaşılmasın inovasyon açısından bir muhafazakarlıktan bahsetmiyorum. Bahsettiğim muhafazakarlık daha çok güvenlik konusunda ortaya koyulan muhafazakarlık. Örneğin Amerikan menşeli bir ürün getirdiğinizde Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden onay almanız gerekebiliyor. Ulusal güvenlik ile ilgili bir konu.

Bunu ABD’de yapıyor. 

Tabii, onlarda yapıyor. Yıllar önce Yandex’in satışı gündeme gelmişti, o dönemde bilgi silahtır mantığı ile satışına siyasi olarak onay verilmemişti. Bununla ilgili yasalar var. Örneğin kişisel verileri içeren bilgilerin Rusya’da saklanması hususunda bir yasa var. Senaryolar doğrultusunda sadece kendi içinde kullanılabilecek bir internet ağı ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Güvenlik hassasiyeti bu noktada oldukça fazladır. Ayrıca Rusya’da siber güvenlik alanında yetişkin uzman sayısının da oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Anlattıklarımdan yola çıkarak bu alanda iş yapabilmek için birçok sertifika almanız gerektiğini söyleyebilirim. Her alanda olduğu gibi bizim alanda da bürokrasinin fazlalığından bahsedebiliriz. Bu nedenle yabancı firmalar Rusya’da iş yaparken temkinli olmaya çalışıyor. Aksi taktirde yüksek cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler hatta yaptığınız iş ile ilgili lisanslarınızın iptali ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Siz bu ağır cezai yaptırımlarla karşı karşıya kaldınız mı?

Ne biz ne de iş yaptığımız firmalar böyle bir durumla karşı karşıya kalmadı. Hukuki danışmanlarımız ve avukatlarımız yasal güncellemeler konusunda oldukça itinalılar.

Ülkemizle kıyaslandığında ne gibi farklılıklar var?

Bizde gereğinden fazla sorumluluk alıp, işin kalmaması için fazladan çaba harcarken, Rus insanında bunu göremeyebilirsiniz. Onlar belirli tanımlar içerisinde hareket etmeyi severler. Onun yanında hizmet sektörünün genelde yavaş çalıştığını gözlemlemeniz mümkündür. Bu işlerin yavaş yürümesini de beraberinde getiriyor ama yaptığımız iş doğrultusunda da faydalı ve verimli projeler geliştirebiliyoruz. Bilişim sektörü değer üreten bir sektördür.

iş yapan bir firma olarak farklı coğrafyalara gittiğinizde sorun yaşıyor musunuz?

Genelde farklı ülkelere gittiğimizde o ülkedeki yerel partnerlerle hareket etmeye çalışıyoruz. Ukrayna’yı ayrı tutarak eski Sovyet coğrafyasında faaliyet gösteriyoruz. Örneğin Kazakistan’da, Özbekistan’da iş yaptığımızda Rusya’dan kaynaklı bir problemle karşılaşmıyoruz.

Müşterileriniz ağırlıklı olarak hangi sektörden?

Hemen hemen her sektörden kurumsal müşterimiz var.

Son olarak gelecek ile ilgili palanlarınızdan bahseder misiniz?

Kendini geliştirmediğin müddetçe olduğunuz yerde de kalma şansınız yok. Bu bilgiden yola çıkarak kendimizi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz. Bu plan dahilinde ileride daha global bir firma olmayı hedefliyoruz. MART2022