Yeni Tip Denizaltı Projesi ile uluslararası projelerde yer almayı hedeflemekteyiz
Savunma Sanayi Müsteşarlığı hazırladığı her projesiyle ülkemiz sanayisinin gelişimi ve bir üst seviyeye çıkmasını hedeflemektedir. Bu doğrultu da denizcilik sektörünün gelişiminde önemli bir katkı sağlayacak Yeni Tip Denizaltı Projesi, alt yüklenicilerimizle daha büyük bir anlam taşıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın stratejik planında yer alan hedefler doğrultusunda birçok KOBİ’nin projede yer almasını sağladıklarını belirten SSM Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, sorularımızı yanıtladı.
Yeni Tip Denizaltı Projesinde geldiğimiz noktayı aktarır mısınız?
Bildiğiniz gibi projede Alman TKMS firması ile birlikte çalışıyoruz ve denizaltılar Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa ediliyor. Projenin başlangıcında bazı teknik problemler ile karşılaşmamıza rağmen o sorunları ortak bir anlayış çerçevesinde çözdük ve yolumuza devam ediyoruz. İlk iki geminin inşa faaliyetleri ve inşada kullanılacak malzemelerin tersaneye sevkiyatları devam etmektedir. Başlangıçta yaşadığımız problemlerden dolayı gemilerin teslim tarihlerinde bir miktar sapma öngörmekteyiz fakat bu gecikmeyi de en aza indirmek için tüm taraflar çalışmalarına hızla devam etmektedir.
Yeni Tip Denizaltı Projesiyle denizcilik sektörümüzün kazanımlarını aktarır mısınız?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki denizaltı hem tasarım hem de inşa yöntemleri ile diğer gemilerden oldukça ayrışıyor. Ülkemizde bu bilgi birikiminin aktarılabileceği yerlerin olması bile büyük bir şanstır. Gölcük Tersane Komutanlığı bu proje ile dikine inşa yöntemini kullanmaya başladı. Yapılan teknoloji transferleri ile Havelsan’a Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi geliştirme ve entegrasyonu kabiliyeti, Ayesaş’a ise Savaş Yönetim Sistemi konsollarının tasarımı ve üretim kabiliyeti kazandırmıştır. Aselsan Muhabere ve Elektronik Destek Sistemlerini sağlıyor. STM A.Ş mühendislerine bu proje kapsamında Almanya’da tasarım eğitimleri verildi ve bazı sistem tasarımları bu mühendisler tarafından yapıldı. Gürdesan’da denizaltılarda kullanılacak bazı parçaların üretim faaliyetleri yürütülmekte ve daha fazla işin kaydırılması için Alman TKMS firması ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Bunların yanı sıra Sirane Marine, Arıtaş gibi firmalarımız da bu projeye katkı sağlamakta ve denizaltı inşası konusunda tecrübe edinmektedir. Bu projenin kazanımları sadece denizcilik sektörü ile sınırlı olmayıp, aynı zamanda elektronik yoğun bir platform olan denizaltının tasarım ve inşa faaliyetlerinde irili ufaklı birçok firmamızda görev almaktadır.
Yapılan proje de KOBİ’lerimizin ilgisini aktarır mısınız, yeterli katılım sağlanabildi mi?
Stratejik planımızda yer alan hedefler doğrultusunda ve proje kapsamında yüklenicinin sanayi katılımı/ ofset taahhütü gereği birçok KOBİ ile projede yer almaları doğrultusunda görüşmelerimiz devam etmektedir. Ancak şunu söylemek gerekir ki başlangıçta çok istekli davranan KOBİ’lerden bazıları denizaltıların karmaşıklığını ve isteklerin zorluğunu gördüklerinde maliyet etkin olmadığını değerlendirerek geri adım atmaktadırlar. Tabi bu konuda tedarik ettiğimiz denizaltı sayısının da az olduğunu vurgulamak gerekebilir. Ancak şu bir gerçek ki bu projede uyumlu bir alt yüklenici pozisyonu yakalayabilen işletmeler dünya denizaltı pazarının büyük bir kısmını elinde bulunduran TKMS firmasının bir çözüm ortağı olmaktadır ve gelecekteki uluslararası projelerde de rol alma şansını kazanmaktadır.
Uzun vadede Yeni Tip Denizaltı projesinden beklentilerinizi aktarır mısınız? Denizaltı tasarım ve üretimi aslında başlı başına uzun vadeli bir iştir. Tabi ki bu projede elde ettiğimiz bilgiler bizim için çok önemli ve gelecek projelerimizde yerli katkıyı daha da artırarak yolumuza devam edebileceğimizi düşünüyorum. Bu proje ve geçmişinde elde ettiğimiz bilgi birikimi ve ilişkilerle birlikte uluslararası projelerde etkin rol oynamayı hedeflemekteyiz.