2019 yılı içerisinde her ay bir devlet kurumuna yerli tabanca teslimatı gerçekleştirmekteyiz
Yaptığı özgün çalışmalarla hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada herkesin takip ettiği Samsun Yurt Savunma, özgün yerli tabanca Mete projesinde de 60.000 bin adet tabancayı teslim etmeyi başardı. Kazandıkları her ihale de kabul testleri, ihtiyaçlar ve geri bildirimler sayesinde kendilerini sürekli geliştirdiklerinin altını çizen Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü Cahit Utku Aral, İDEF hazırlıklarını da aktararak sorularımızı cevapladı.
Özgün yerli tabanca Mete projesinde gelinen noktayı aktarır mısınız?
2018 yılında SSB ile imzalanan Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Özel Harekat Daire Başkanlığı kurumlarımıza toplam 60.000 adet tabanca teslimatı gerçekleştirilmiştir. 2019 yılı içerisinde kalan tüm siparişlerin teslimatlarının tamamlanması planlanmıştır. Teslimat gerçekleştirilen kurumlardan ürünler hakkında yapılan geri dönüşlerin tamamının pozitif olması, tarafımızca memnuniyetle karşılanmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Özel Kuvvetler Komutanlığı ile de konfigürasyon çalışmalarımız ayrıca devam etmektedir.
Özgün Yerli Tabanca projesinin size ve sektöre katkılarını aktarır mısınız?
Projenin faydalarını firmamızdan çok, kolluk kuvvetlerimizce yaşamaktadır. Öncelikli olarak geçmiş yıllara nazaran günümüzde, daha çok ortak operasyon icra eden kuvvetlerimizin tamamında standart bir olarak bir ürün kullanılması, Lojistik Desteklenebilirlilik, Ortak Eğitim ve Tatbikat İcrası ve Operasyonel Kullanışlılık açısından çok büyük avantaj sağlamıştır. Örnek vermek gerekir ise, bir durum anında Emniyet Personelinin şarjörü, Jandarma Personelinin tabancasında kullanılabilmektedir. Kılıf, Fener, Nişangah gibi aksesuarların ortak olabilmesi sağlanabilmektedir ve bu sayede bu alanlarda faaliyet eden firmaların geliştirdiği ürünler, envanterde bulunan tüm platformlarda kullanılabilmektedir.
Projenin firmamıza katkısı ise; kolluk kuvvetlerimiz için planlı bir üretim programı çerçevesinde üretim yapılıyor olmasıdır. Firmamız hali hazırda yurt dışı müşterileri için 6 aylık programlar çerçevesinde üretimlerini planlar iken kolluk kuvvetlerimiz için de aynı şekilde plan yapmaktadır. Bu durum da firmamızın üretim verimliliğini arttırdığı gibi stok yönetimini kolaylaştırmaktadır.
Bu projede elde edilen deneyimin yurt dışı projelerine yansımasını aktarır mısınız?
Projenin en önemli yansıması, firmamızın sürekli olarak kabul testleri akabinde teslimat yapıyor olmasından ötürü; ürünlerimizin kendi ekibimizce yapılan periyodik testlerine ek olarak bağımsız testlere tabi tutulmasıdır. Özgün Yerli Tabanca Projesi teslimatları yanında, firmamızın uluslararası aldığı ihalelerin teslimatları da devam ettiğinden, 2019 yılı içerisinde her ay bir devlet kurumuna teslimat gerçekleştirmektedir.
Firmamızın silah sistemleri, hem müşteri geri bildirimleri hem de kendi iç çalışmalarımız ışığında sürekli bir geliştirmeye tabi tutulmaktadır. Bu sebeple bir silah sisteminin kullanıcı sayısı ne kadar artar ise, sistem o kadar hızlı gelişmektedir. TP Serisi 2011 yılından bu yana hem kolluk kuvvetleri mensupları tarafından hem de sivil kullanıcılarca kişisel savunma veya spor amaçlı kullanılmaktadır. En son uluslararası olarak 20 ülkelerinin özel kuvvetleri arasında icra edilen atıcılık yarışmasına Türkiye dahil 5 ülkenin kolluk kuvvetleri Canik marka görev tabancaları ile katılmıştır. Bu durum firmamızın ürünlerinin performans olarak ne aşamaya geldiğinin göstergesidir.
Özgün Yerli Tabanca Projesi yanında 2018 yılı içerisinde Cumhurbaşkanlığı, Jandarma Özel Harekât Komutanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı gibi birçok teşkilatımıza da ayrıca 25.000 adedin üzerinde tabanca teslimatı gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında yurt dışına yaptığımız toplam 120.000 adetlik satışa ek olarak Filipin Polis Teşkilatı için imzaladığımız toplam 36.000 adet ve Kenya Cezaevi İnfaz Kurumu için toplam 8.000 adetlik kontratlar imzalanmıştır. İmzaladığımız kontratların yanı sıra 2019 yılı içerisinde sonuçlanacak olan son 4 firma arasına kaldığımız ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği ihalesi, son 2 firma arasına kaldığımız Brezilya Polis Teşkilatı ihalesi ve yine son aşamasına geldiğimiz Tayland Savunma Bakanlığı (SENASP) Polis Teşkilatı’nın 10 yıllık alım ihalesi 2019 yılında bize heyecan veren projelerimizdir.
İDEF 2019 fuarı yapılacaktır. Yapılan fuarla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz?
IDEF fuarı kendi ülkemizin en büyük savunma fuarı olmasından ötürü hem çok iyi bir hazırlık yaptığımız hem de heyecanla beklediğimiz bir organizasyondur. Türkiye’deki tüm kullanıcılarımızın bu platformda buluşuyor olması, bizlere yeniliklerimizi yüz yüze anlatma imkanı sunmaktadır. IDEF 2019’da Canik olarak birçok yeni ürün tanıtacağız. Başta Türkiye’nin ilk iğne ateşleme mekanizmasına haiz Sub-Compact tabancasının sunumu gerçekleştirilecektir. Ayrıca General Dynamics tarafından firmamız için geliştirilen FX Eğitim Mühimmatı atabilen Simunition Eğitim Kiti kullanıcılarımıza sunulacaktır. Sivil kullanıcılarımız için ise Salient Arms International Firmasının geliştirdiği performans parçalarını içeren TP9 Elite Combat tabancamızın farklı bir konfigürasyonunun lansmanı gerçekleştirilecektir.
Ayrıca IDEF 2019’da Unidef Firmamız da yeni geliştirmiş olduğu entegrasyon projelerini sergileme imkanı bulacaktır. Hava platformuna yaptığı veya yapmakta olduğu projelerin yanında, bu seneki IDEF fuarında hem kara hem de deniz platformlarına yapılan entegrasyon projelerini de sergilenecektir. Havacılık projeleri arasında CH47 Helikopterleri için yürütmekte olduğu entegrasyon çalışması, sunulacak olan önemli çözümler arasında yer alacaktır. MAYIS – HAZİRAN 2019