Bu yıl yüzde 30 büyüme hedefliyoruz
Sürekli gelişim ve inovasyon felsefesiyle insanlara ve çevreye kesintisiz enerji sağlamayı amaçlayan Teksan, dizel, doğalgazlı, biyogazlı jeneratör setleri, aydınlatma kuleleri, benzinli jeneratörler, kojenerasyon ve trijenerasyon çözümleri ile hibrit güç sistemlerini müşterilerinin ihtiyaçlarına göre projelendirmekte ve kullanımlarına sunmaktadır. 1994 yılında temelleri atılan şirketin bugünü ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, sorularımızı yanıtladı.
Ebru Hanım siz Teksan’da ikinci kuşaksınız. Şirketin kurucu ortaklarından Özdemir Ata Bey’in kızısınız. İş hayatına girişiniz ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Biz de genelde ikinci kuşak hep mühendistir, bir tek ben işletmeci olarak ayrılıyorum. Teksan’da bir oryantasyon halinde çalışmaya başladım. İlk muhasebeden başladım, sonra dış ticaret operasyonu ve sonrasında da pazarlama olarak devam ediyorum.
Nasıl başlıyor Teksan Jeneratör’ün hikâyesi?
Aslında iki okul arkadaşın beraber bu yola girmesiyle başlıyor. Babam Özdemir Ata ve okul arkadaşı rahmetli Abdulkadir Teksan ile1994 yılında Teksan’ın 11 yıl mühendis olarak çalıştığı jeneratör imalatı yapan firmadan ayrılması ile yolları yeniden kesişti. Babam ile birlikte daha sonra adı Teksan Jeneratör’e dönüşecek olan “Deniz Mühendislik Ltd. Şti.”ni İstanbul Tuzla’da kurdular. Kurulduktan iki yıl sonra 1996 yılında firmanın adı ve unvanı Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş olarak değişti. 1998 yılında Özcan Başeğmezler Teksan Jeneratör’ün ortakları arasına katıldı. Şirket 2003 yılında 20 bin metrekarelik alana kurulu İstanbul Sancaktepe Tesislerine taşındı. 2005 yılında Ar-Ge departmanını kurarak ilk doğalgazlı jeneratör setini ürettik. Aynı yıl kojenerasyon ve trijenerasyon teknolojisi üzerine çalışmalar başladı ve Türkiye’de üretilen ilk yerli kojenerasyon sistemini 2007 yılında hayata geçirerek önemli bir başarıya daha imzasını attı. 2008 yılında Çorlu Avrupa Serbest Bölge’de bir depo satın alındı. 2014 yılında Kocaeli Serbest Bölge’de ikinci fabrika inşaatına başladık, 47 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikanın ilk fazını 2017 yılında devreye aldık. Zaman içinde büyüme ve talebe göre ikinci fazı devreye almak hedefindeyiz. Yatırım tutarı yaklaşık 25 milyon Euro olan fabrikamız, Türkiye’nin en büyük kapasiteli jeneratör üretim tesisidir.
Birinci Teksan ailesi, ikinci bizim ailemiz Ata ailesi, üçüncü Başeğmezler ailesi olarak şirket üç aileden oluşuyor. Birinci kuşaktan babam Özdemir Bey ve Başeğmezler ailesinden Özcan Bey var. Şuanda şirkette ikinci kuşaklar daha çok devrede diyebilirim.
Şirketinizin günümüzde ulaştığı büyüklük nedir?
2018 yılını yaklaşık 460 milyon TL konsolide ciro ile tamamladık. İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde de yer alan Teksan Jeneratör, Fortune 500 Türkiye listesinde de yer alıyoruz. İstanbul ve Kocaeli’deki fabrikalarımız yıllık 15 bin adet jeneratör üretme kapasitesine sahip. Üretimimizin yüzde 60’ını 130 ülkeye ihraç ediyoruz. Kocaeli Serbest Bölge’deki fabrikamız tamamen ihracat ağırlıklı üretim yapıyor. İstanbul’daki fabrikamız ise ağırlıklı olarak iç pazara hizmet veriyor. İhracat odaklı büyüme üzerine çalışıyoruz. Turquality desteğiyle sektördeki liderliğimizi global pazarlara da taşımayı hedefliyoruz. Teksan bünyesinde yaklaşık 700 kişi çalışıyor. Satış sonrası hizmetlerde de iddialı olan firmamızın 9 Bölge Müdürlüğü ve 20’ye yakın bayisi bulunuyor. Aynı zamanda deneyimli ekibimizle yıllık 50 bin noktaya servis veriyoruz.
Türkiye’deki pazar payınız nedir?
Teksan olarak pazar payımız yüzde 18-20 civarındadır. Türkiye’de yüzde 100 yerli bir firma olarak üretim ve satış yapan en büyük firmayız.
Teksan, Turquality Marka Destek Programı’na girdi. Turquality desteği alan firmaların, yurtdışı ihracatı daha fazla artıyor. Sizde hedef nedir?
Turquality özellikle bizim ve pazarlama departmanımızın gurur kaynağıdır, çok emek verildi. Şirket olarak ihracat ağırlıklı gitme yönünde olduğumuz için Turquality Marka Destek Programı’na kabul edildik ve şuanda hedefimizde İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ülkeleri var. Bu hedef ülkeler doğrultusunda da aktivitelerimizi artıracağız. Ama biz marka yatırımlarımızı sadece bu üç ülke özelinde yapmıyoruz. Biz 20‘nin üzerinde hedef ülkeye çok ciddi marka yatırımı olarak tanıtım yapıyoruz. Özellikle dijital pazarlama mecralarını kullanarak, dergi reklamlarını ve global anlamda servis edilen bu tarz mecraları da kullanıyoruz.
Hangi sektörlerle çalışılıyorsunuz? Özellikle satışınızın yoğun olduğu sektörler var mı?
Birçok sektöre hizmet veriyoruz. Başta inşaat olmak üzere, enerji, altyapı, kamu, hastaneler, telekomünikasyon, maden, bilişim, data center, finans gibi farklı sektörlerle çalışıyoruz. Data center büyüyen bir pazar biz Turquality programıyla bu alanı önceliklendiriyoruz ve bazı yatırımlarımız olacak. Enerjinin kesintisiz olması gereken kritik sektörler vardır, bunlar hastane, maden, data center gibi sıralayabiliriz, bunun gibi sektöreler bizim için daha önceliklidir. Teksan Jeneratör olarak hastane alanında sadece Türkiye’de değil Taylan, Almanya, İngiltere, Kazakistan, Arabistan, Irak gibi ülkelere de gayet iyi çözümler sunuyoruz. Özellikle Türkiye’de Kojenerasyon-Trijenerasyon çözümlerinde hastanelerin belli bazı yasal zorunlulukları var. Yönetmelik gereği hastane belli bir büyüklükteyse Kojenerasyon-Trijenerasyon sistemini alma zorunluluğu vardır. Bizde bu konuda çok ciddi avantaj sağlıyoruz. Biz jeneratör üretiyoruz ama trend olarak baktığınız zaman firmalar çözüm üreten sistemlere doğru gidiyor. Zaten biz jeneratör firması olarak addetmiyoruz kendimizi, bir enerji çözüm sağlayıcı firma olarak addettiriyoruz. Çözüm sağlayıcı sistemler üzerine yoğunlaşıyoruz. Kojenerasyon-Trijenerasyon sistemlerimiz var, biogaz sistemlerimiz var, hibrit jeneratörlerimiz var.
Teksan 2018 yılında ne kadar büyüdü? 2019 hedefleriniz neler?
2018 yılı zor bir yılda olsa yüzde 15 büyüdük. Bu sene daha agresif hedeflerimiz var inşallah tutturabiliriz, yüzde 30 büyüme hedefimiz var. Bunu birazda Turquality desteğiyle yurtdışı pazarlarımızı artırarak yapmayı planlıyoruz, yurtdışına ihracatımızı yüzde 70 çıkarmak istiyoruz.
Ar-Ge ile ilgili yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Teksan Jeneratör, 2017 yılında Ar-Ge Merkezleri arasına katıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilen Teksan Jeneratör, sektördeki ilk özel Ar-Ge Merkezi oldu. Teksan Ar-Ge Merkezi; değişen müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmek, uluslararası standartlara uygun yüksek kalitede, yenilikçi, verimli, çevreci ürünler tasarlamak ve teknolojiye yön vermek için deneyimli ve uzman mühendis kadrosuyla hizmet veriyor.
Teksan geliştirdiği yeni ürünler ve TÜBİTAK projeleri ile ulusal Ar-Ge sıralamasında yer alıyor. Yenilikçi fikirlerin bulunmasından üretime geçiş aşamasına kadarki bütün çalışmalar Ar-Ge bölümü tarafından yürütülüyor. Tasarımlar 2 ve 3 boyutlu çizim programları yardımı ile gerçekleştiriliyor. İleri mühendislik programları kullanılarak (Akış, termal, statik, dinamik, non lineer, ömür, akustik ve optimizasyon analizleri vb.) simülasyon ve doğrulama yapılıyor. Ar-Ge laboratuvarında; akustik ölçüm, titreşim ve şok ölçümü, emisyon ölçümü, termal kamera ölçümleri, enerji analizörü, çok kanallı data logger, strengeç uygulamaları, akış ölçümleri başta olmak üzere tüm test ve ölçümler yapılabiliyor. Teksan’ın 30 adet patent, faydalı model ve teknik tasarım tescili, 20 adet uluslararası standartlara uygunluk sertifikası ve belgesi bulunuyor. MAYIS – HAZİRAN 2019