Cephe Gerisinin Kahramanları

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), kurulduğu günden itibaren vefakâr Türk Halkının büyük yardım ve desteği ile günden güne büyümekte, halkımızla olan gönül bağı ile çalışmalarını büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmektedir.

Vakıf olarak milletimizden aldığımız güç ve destekle,  son yıllarda artan bir ivmeyle sosyal sorumluluk projelerine de kaynak sağlamaktayız. Yaptığımız projelerden sonuncusu Ankara Kastamonu Karayolu üzerinde Seydiler İlçesine inşa ettirdiğimiz Şehit Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı oldu. Neden böyle bir anıt yapıldı? Şehit Şerife Bacı kimdir? sorularının cevabı; Bir ülkenin savunma sanayii olmazsa ne olur? Bir ordunun lojistiği olamazsa ne olur? sorularının cevabıyla aynıdır. Bu konuda dönüp bakmamız gereken yer ise yine “Ulusal Kurtuluş Mücadelemiz” dir.

Anadolu’nun kurtuluşunu anlatan Milli Mücadele içerisinde hepsi birbirinden değerli pek çok kahramanlık hikâyesi mevcuttur. Bu hikâyelerden bazıları cephenin ihtişamıyla değerine değer katarken, bazı hikâyeler cephe gerisindeki emeği anlatır. “İnebolu İstiklal Yolu ve Şehit Şerife Bacı” işte bu hikâyelerin belki de en önemli ve ilgi çekici olanlarındandır.

Kurtuluş Savaşında ordunun lojistik ihtiyacını karşılayan, İnebolu’dan başlayıp Ankara’ya kadar devam eden 340 kilometrelik yol, İstiklal Yolu olarak adlandırılmış, bu yolun başlangıç noktası olan İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu’ya giriş kapısı olmuştur. İstanbul’dan kaçırılan binlerce ton silah ve cephane ile diğer askeri malzemeler, güvenli olduğu gerekçesiyle İnebolu’ya getirilmiştir. Mevcut koşullarda gemiler, şehir iskelesinin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamazken, açıkta demirleyen gemilerdeki cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlenmiştir. Kayıkçılar, getirilen binlerce ton cephanenin yanında, 1921 yılında Kars Kalesinde ele geçirilen tekerlekli ağır topların cepheye ulaştırılmasını da sağlamışlardır.

Cephanelerin gemilerden kıyıya nakledilmesinde kayıkçıların kahramanca çabasının yanında, İnebolu Halkı kıyıya taşınan cephanenin cepheye ulaştırılmasında kadını erkeği, genci yaşlısı ile cansiperane mücadele örneği sergilemişlerdir. İlerlemiş yaşına rağmen bastonuyla cephane taşıyan kayıkçılardan Hamamcı Kadı Salih Reis, bu gayretiyle tarihe geçenlerden yalnızca birisidir.

Kahraman İnebolu halkının gayretlerinin savaşta fark yaratmaya başlaması üzerine Yunan Donanması, 09 Haziran 1921 tarihinde İnebolu’ya gelmiştir. Ramazan Bayramı’na denk gelen bu tarihte, kayıkçılar gemilerden cephaneleri boşaltırken cephanenin acilen kayıklardan alınıp depolara taşınması ihtiyacı hâsıl olmuştur. Bunun üzerine Yahya Paşa Camisi’nde bayram namazı vaazı veren Müftü Ahmet Hamdi Efendi , “Ey ahali, camiden çıkın ve peşime düşün” diyerek, camideki halkla birlikte sahile koşmuş, çocuk, kadın, yaşlı demeden bütün halk seferber olarak kayıkçıların sahile çıkardığı cephaneleri tepenin arkasındaki güvenli yerlere taşımıştır.

Bunun üzerine Yunan gemileri bir ültimatom vererek ilçede depolanan silah ve  cephanenin kendilerine teslim edilmesini istemiş, istediğini elde edemeyince şehri bombalamıştır. Kent sakinleri bu saldırıya küçük bir sahra topuyla karşılık vermiş, gösterilen direniş karşısında gemiler istediklerini alamadan geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yunan Donanması, bu süre içerisinde İnebolu’yu rahat bırakmamış, şehri 21 Haziran ve 30 Temmuz 1921 tarihlerinde iki kez daha bombalamıştır.

İnebolu’nun Milli Mücadeledeki rolünü, Gazi Mustafa Kemal Paşa, “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da”  veciz sözü ile çok güzel bir şekilde ifade etmiştir. Savaşın ardından TBMM İnebolu’yu unutmamış, 11 Şubat 1924 yılında İnebolu Mavnacılar Loncası’na (Kayıkçılar Cemiyeti) 2107 numaralı İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu sayede kent ülkemizde İstiklal Madalyası alan ilk ve tek ilçe olarak tarihe geçmiştir.

Şehit Şerife Bacı’nın hikâyesi ise, Milli Mücadelenin neden, nasıl ve ne pahasına kazanıldığını anlatan en güçlü ve anlamlı hikâyelerden biridir.

Gemilerden indirilen cephanenin İstiklal Yolundaki ilk durağı olan Kastamonu Kışlasına intikalinde İnebolu Halkı büyük rol üstlenmiştir. Şerife Bacı da bu kahraman halktan yalnızca birisidir. 1921 yılının Şubat ayında yine bir cephane sevkinde Şerife Bacı’nın kafilesi yoğun tipiye maruz kalır. Kafileden ayrı düşen Şerife Bacı’nın kağnısı ertesi gün Kastamonu Kışlasına yakın bir yerde bulunur. Görevliler kağnının yanında Şerife Bacı’nın donmuş bedeni ile karşılaşır. Görevlileri en çok şaşırtan ise kağnıda ıslanmasın diye üstü yorganla örtülü top mermileri bir de kuru otların arasında ağlayan bebektir. Şerife Bacı bu olayda şehitlik mertebesine ulaşmış, Şehit Şerife Bacı olarak da Milli Mücadelenin, bu mücadelede gelecek nesiller için nelerin feda edildiğinin en güzel tarihsel örneği olmuştur.

Bu kapsamda; Şehit Şerife Bacı Kültür Evi Yapma ve Yaşatma Derneği tarafından, Kurtuluş Savaşı’nda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizin anısını yaşatmak amacıyla,  Seydiler/Kastamonu ilçesinde, Şehit Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı yaptırılması için Vakfımızdan destek talep edilmiştir. Söz konusu talep yerinde incelenerek, tarihimize saygı ve Türk Halkının hassasiyetlerini paylaşmak çerçevesinde değerlendirilmiş ve anılan anıtın yaptırılması için çalışma başlatılmıştır. 1983 yılında Türkiye’de yılın annesi seçilen Şehit Şerife Bacı adına yapımına başlanan anıtın inşası, 18 Ocak 2016 tarihinde tamamlanmıştır. Şehit Şerife Bacı’nın fedakârlığının her zaman canlı tutulmasına katkı sağlamayı hedeflediğimiz söz konusu anıtın açılışının, Kastamonu Valiliğince her yıl düzenlenen ve bu yıl 02-05 Haziran 2016 tarihleri arasında belirlenen programa uygun olarak icra edilecek Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü kapsamında, 04 Haziran 2016 tarihinde yapılması planlanmaktadır.

TSK Güçlendirme Vakfı olarak; Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü ile Şehit Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı’nın açılışını, aziz şehitlerimize saygı ve anılarını daima canlı tutmak açısından halkımızın geniş katılımıyla yapılmasını arzu etmekteyiz.  

ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞ PROGRAMI

02 Haziran 2016 Perşembe 1’inci Gün 31.5 Km.

09:30 – 10:00Tören İnebolu’dan Yürüyüşün Başlaması
12:30Öğle Yemeği
18:00Çuhadoruğu Kamp Alanına Varış ve Çadırların Kurulması
19.30Akşam Yemeği

03 Haziran 2016 Cuma 2’nci Gün 27.6 Km.

06:30Kalkış
07:00Kahvaltı
08:00Yürüyüşün Başlaması
12.30Öğle Yemeği
17.00Ecevit Hanı Kamp Alanına Varış ve Çadırların Kurulması
18:30Akşam Yemeği

04 Haziran 2016 Cumartesi 3’üncü Gün 24.4 Km.

06:30Kalkış
07:00Kahvaltı
08:00Yürüyüşün Başlaması
12.30Öğle Yemeği
14.30Seydiler İlçesine TSKGV tarafından yapılan Şerife Bacı Anıtı’nın açılış töreni.
17:00Halkacılar Kamp Alanına Varış ve Çadırların Kurulması
18:30Akşam Yemeği

05 Haziran 2016 Pazar 4’üncü Gün 22.2 Km.

06:30Kalkış (Halkacılar Kamp Alanı)
07:00Kahvaltı
08:00Yürüyüşün Başlaması
12:00Öğle Yemeği
17:00Cumhuriyet Meydanında yürüyüş sonu tören düzenlemesi
15:00 – 19:00Serbest Zaman
19:30Akşam Yemeği

Bu vesile ile TSK Güçlendirme Vakfı ve Vakıf şirketleri ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR ve ASPİLSAN olarak başta Kurtuluş mücadelemizin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle anar, Vakfımızın bu günlere ulaşmasını destekleyen Büyük Türk Milletine şükranlarımızı sunarım.

                                                                            Orhan AKBAŞ

TSKGV Genel Müdürü