Çok yakında Bursa’daki bu değişim ve dönüşüme herkes tanık olacak

Pandemi sürecinin zorluklarına rağmen yerli üretimin önemli üslerinden biri olan Bursa’da, temelleri atılan yerli otomotiv fabrikası ve Gökmen Projesi’nin açılışa hazır hale getirilmesi kamuoyunda memnuniyetle karşılandı.

Yaşanan sürecin zorluklarını ve bu zorlu süreçte önemli projelerin hayata geçirilmesi ile ilgili görüşlerini almak için biraraya geldiğimiz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sorularımızı yanıtladı.

Pandemi sürecinin çalışmalarınıza etkileriyle ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Pandemi tabii ki önceden öngörülemeyen bir süreçti. Ancak Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak alarm durumuna geçtik. Yaklaşık 1500 kişilik bir ekiple Vefa Sosyal Destek Grubu çatısı altında örnek bir çalışma sergiledik. İlk etapta 22 Mart tarihi itibariyle Alo 153, Beyaz Masa ve Büyükşehir Santralini vatandaşların çağrılarına açtık. Salgın sürecinde evde yaşlı ve hasta bakım hizmetlerini aksatmadan sürdürdük ve bu süreçte 36 bin 138 evde bakım hizmeti ve temizlik kiti dağıtımı gerçekleştirdik. Yine 5 bin 338 kişinin ambulansla nakli sağladık, 52 bin 867 kişiye sosyal yardım ulaştırdık. Belediye iştiraklerimizden BURFAŞ ile 87 bin 517 kişiye sıcak yemek dağıtımı yaptık. BESAŞ tarafından da 1 milyon 440 bin ekmek ve gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirildik. TARIM A.Ş. tarafından da 26 bin 704 kişiye sebze meyveden oluşan pazar filesi dağıtımı gerçekleştirildi. Sadece Mart – Haziran arasında 33,5 milyon metrekare alanda dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirdik. Enerjimizin büyük bir bölümünü korona virüsle mücadele kapsamında sosyal desteklere harcarken, rutin belediyecilik hizmetlerinden de taviz vermedik. Özellikle hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma yasaklarını fırsata dönüştürüp, yaklaşık 28 kilometrelik güzergahı 80 bin ton asfalt dökülerek sil baştan yeniledik. Bu süreç her belediyeyi olduğu gibi bizi de ekonomik anlamda olumsuz etkiledi. Örnek olsun diye söylüyorum; ulaşımla ilgili verilerimiz çok ciddi şekilde yüzde 80-90 oranlarında düştü. Ancak ciddiyetimizi ve kararlılığımızı devam ettirdik. Bana göre başarılı bir sınav verdik bu süreç içerisinde. Allah’a hamdolsun güçlü bir devletimiz ve devlet başkanımız var. Burulaş ile alakalı yıllık 30-40 milyon lira zaten zarar öngörüyoruz. Ancak 3 ayda 140-150 milyon lira zarar ettik. 3 yılda edeceğimiz zararı 3 ayda ettik. Çok şükür çarklar durmadı. Duruşumuzdan kararlılığımızdan taviz vermiyoruz. Bursa çok güçlü ve ruhaniyetli bir şehirdir. Bu şehrin en büyük kamu kuruluşlarından biri olan Büyükşehir Belediyesi olarak hizmetlerimizi kesintiye uğratmadan sürdürüyoruz.

Bursa’nın yerli üretim konusunda önemli bir yeri var. Bu doğrultuda Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak üzerinize düşen görevi yerine getirdiğinizi gözlemlemekteyiz. Konu ile ilgili yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bursa’mız yıllık ortalama 16 milyar dolar ihracat kapasitesi olan, Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri. Güçlü bir sanayi altyapımız var. Sanayide çarkların sorunsuz bir şekilde dönmesi, istihdamın artması yönünde atılan her adıma Büyükşehir Belediyesi olarak destek veriyoruz. Sanayicilerimizin taleplerini göz önünde bulundurarak, sanayi bölgelerinin altyapıdan ulaşıma kadar tüm belediyecilik hizmetlerine öncülük veriyoruz.

Yerli otomotiv ile ilgili atılan adımlar son dönemin en önemli gelişmeleri arasında yer almaktadır. Konu ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Yerli otomobil projesi öncelikle ülkemiz adına gurur verici bir yatırım. Bundan yıllar önce ‘Devrim’ adıyla çalışılan otomobilin o gün farklı nedenlerle engellendiğini, yine Türkiye’nin geçmiş dönemlerde kendi uçağını yaptığını fakat o projenin de çeşitli nedenlerle uygulanamadığını hepimiz biliyoruz. Ancak bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu ile artık teknoloji üreten bir Türkiye var. Yerli ve milli otomobil üretimi de bunun en büyük ispatıdır.

Yerli otomotiv yatırımlarının Bursa ekonomisine katkılarıyla ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Otomotiv sektöründe Bursa’nın yeri ve gücü zaten tartışılmaz. Ana sanayide olduğu gibi yedek parça üretimi konusunda da ciddi bir altyapı ve tecrübemiz var. Bu nedenle yerli ve milli elektrikli otomobil üretimi için en doğru adres Bursa oldu. Yerli otomobilin tabii ki Bursa ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katları olacak. Ancak Bursa ölçeğinde baktığımızda kurulacak fabrikanın 5 bini direkt, 15 bini de dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlayacak olması bile kentimiz adına çok büyük bir katkı olacak.

Bursa açısından bir diğer önemli gelişmede Bursa Gökmen Projesi’dir. Projeye katkılarınızla ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi, Büyükşehir Belediyemiz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirilen vizyon projelerden bir tanesi. Bu proje Bursa’yı uzay ve havacılık alanında zirveye taşıyacak. Yaklaşık 13 bin metrekarelik kapalı alanda, 154 adet interaktif eğitim düzeneği, havacılık eğitim merkezi, simülatörler, uzay eğitim merkezi ve dikey rüzgâr tünelini içeren GUHEM, zeplin şeklindeki mimarisiyle kentimize değer katan anıtsal bir eser oldu. Burası, geleceğimiz olan yavrularımızın, gençlerimizin çok daha iyi yetişmeleri, özellikle uzay teknolojileriyle tanışmaları, yüksek teknolojiyi tanımaları ve özellikle de havacılıkla alakalı özel eğitimler alacakları çok güzel bir mekan oldu. Ben inanıyor ve ümit ediyorum ki Bursa inşallah pilot yetiştiren, pilot yetiştirme noktasında ön ayak olan önemli şehirlerden biri olacak

Bursa’nın geleceğiyle ilgili hayallerinizi aktarır mısınız? Hayalin ötesinde biz kendimize daha göreve geldiğimiz ilk gün bir hedef koyduk. Dedik ki; ‘yeşili ve görseli daha zenginleşmiş, estetik kaygıların öne çıktığı, kenti temsil eden yapıların ortaya çıktığı ve en önemlisi de trafiği rahatlamış bir Bursa oluşturacağız. İnsanların mutluluğu çok önemli. Bursa şehirlerden bir şehir değil. Tarih şehri, kültür şehri, Osmanlı şehri, altı da üstü de nimetlerle dolu bir kent. Bu şehri iliklerinize kadar hissedeceğiniz mekanlar ve ortamlar olması gerekiyor. Bu hedefimize de adım adım ilerliyoruz. Çok yakında Bursa’daki bu değişim ve dönüşüme herkes tanık olacak. EYLÜL 2020