Dijital dönüşüm ile ilgili önemli adımlar atıyoruz
Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) markası olan Aygaz, her gün 60 binin üzerinde eve servis yapıyor ve 1 milyondan fazla araç Aygaz Otogaz kullanıyor. LPG sektörünün geleceği ile ilgili görüşlerini aldığımız Aygaz Pazarlama Direktörü Ercüment, sorularımızı yanıtladı.
Koç Topluluğu’nun enerji sektöründe faaliyet gösteren ilk şirketi Aygaz hakkında bilgi verir misiniz?
1961 yılında kurulan Aygaz, LPG’nin temini, stoklanması, satışı ve LPG cihazları üretimi ile satışını kapsayan süreçleri gerçekleştiren entegre bir LPG şirketidir. Aygaz, Türkiye LPG sektöründe faaliyet gösteren halka açık ilk ve tek şirkettir. Ana işi olan LPG’nin yanı sıra, iştirakleri olan Aygaz Doğalgaz ile doğal gaz dağıtımı ve Entek ile elektrik üretimi alanlarında faaliyet göstermektedir. Kurulduğu günden bu yana pazar lideri ve sektörünün öncüsü olan Aygaz, 81 ilde 4 bine varan tüpgaz bayi ve otogaz istasyonuyla hizmet vermekte, her gün 60 binin üzerinde eve servis yapmaktadır, 1 milyondan fazla araçta da Aygaz Otogaz kullanılmaktadır. Aygaz, iç piyasada kullandığı tüp, valf, küçük dökme tankı ve dedantör gibi ürünleri Gebze İşletmesi’nde üretmekte ayrıca Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya ihraç etmektedir. Aygaz, ürüne ismini veren – jenerik – bir marka olmasının da etkisiyle sadece LPG sektöründe değil tüm sektörler içinde bilinirliği en yüksek markalardan biri.
LPG işini birkaç başlıkta değerlendirebiliriz; başlıca kullanım yeri mutfaklar olan tüpgaz, otomobillerde kullanılan otogaz ve konutlarda ısınma, sanayide üretimde kullanılan dökmegaz. Doğal gaz altyapısının, özellikle kentlerde yayılmasıyla birlikte Türkiye tüpgaz ve dökmegaz pazarları daraldı ancak hala Avrupa’nın 5’inci büyük pazarı. ‘90’lı yılların sonunda ortaya çıkarak büyük bir hızla gelişen Türkiye otogaz pazarı ise dünyanın 2’nci büyük pazarı ve Türkiye yaklaşık 4,5 milyon otomobil ile dünyadaki en büyük otogazlı araç parkına sahip. Otomobillerin %39’unda kullanılan otogaz, 2011’den beri Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobil yakıtı.
Pazar için gelecek öngörüleriniz nelerdir?
Tüpgaz segmentini etkileyen en önemli faktör doğal gaz altyapısının yayılımı. Türkiye enerji politikalarında doğal gazın çok önemli bir yeri var ve doğal gaz altyapısını genişletme çalışmaları devam ediyor. Ancak bu noktada belli bir seviyeye gelindi ve doygunluğa ulaşıldı, bu nedenle tüpgaz pazarına olumsuz etkinin giderek azalacağını öngörüyoruz. Tüpgaz, dünyadaki diğer ülkelerde de görüldüğü üzere, azalsa da yok olmayan bir segment. Hem doğal gazın ulaşmadığı veya ulaşmasının çok maliyetli olduğu bölgelerde, hem de doğal gaz ulaşmış olsa dahi mutfak alışkanları nedeniyle tüpgaz kullanılmaya devam ediyor.
Otogazda, tüpgazın aksine çok farklı parametreler var. Yıllar önce muhtemelen kimse otogazın bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdi. Otogaz, şu anda Türkiye’de 100 otomobilden 39’unda kullanılıyor. Yani otomobiller arasında benzin, dizel ve otogaz diye baktığınızda otogazın payı %39 ve en çok tercih edilen yakıt türü. Otogaz fiyatının alternatiflerine göre avantajı, artan çevre duyarlılığı ve otomobil piyasasındaki gelişmeler, otogaz pazarının gelişimini doğrudan etkilemektedir. Fiyat konusunda otogazın benzine karşı avantajı devam ediyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çevre duyarlılığı her geçen gün artıyor. İklim değişikliğine neden olan gazların başında gelen CO2 salımının %15’i karayolu ulaşımından kaynaklanıyor. Bu anlamda otogaz birçok ülkede çevreci bir yakıt olarak destekleniyor. Türkiye’de de otogazlı araçlar sayesinde her yıl 1 milyon ton daha az CO2 salımı gerçekleşiyor. Otogaz’ın desteklenmesi çevrenin korunması için çok önemli. Otomobil sektörü ise köklü bir değişim içinde, hem dizel araçlarda yaşanan emisyon skandalları hem de gelişen elektrikli motor ve batarya teknolojileri bu değişimim tetikleyicileri oldu. Elektrikli araçların ne zaman yaygınlaşacağı ile ilgili kimse net bir öngörüde bulunamasa da son dönemde, özellikle Avrupa ülkelerinde, dizel/benzinli araç satışlarının sınırlandırılmasına yönelik atılan adımlar yakından takip edilmeli. Her durumda, yakın gelecekte fosil yakıtların karayolu taşımacılığındaki rolü devam edecektir. Biz de stratejimizi oluştururken tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
LPG’nin diğer yakıt türlerine göre özellikleri ve avantajları nelerdir?
LPG’nin alternatifleri ile kıyaslandığında kesinlikle daha çevreci bir yakıt türü olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de daha sınırlı olsa da, dünyada, özellikle kırsal yerleşimlerde katı ve geleneksel yakıtların kullanımı devam ediyor. Bu yakıtların evlerde kullanımı nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar sonucu her yıl 4 milyon insan hayatını kaybediyor. Tüpgaz, bu anlamda hem sağlık hem de yaşam kalitesini arttırıyor.
LPG’nin çevre alanında öne çıktığı diğer alan ise karayolu taşımacılığı. Otogaz, benzine göre %10-12 oranında daha az CO2 salımına neden oluyor, son derece zararlı bir gaz olan NOX salımında ise dizele göre %96, benzine göre ise %68 daha iyi konumda. İklim değişikliğine sebep olan gazların başında gelen siyah karbon salımı ise LPG’de sıfır. İklim değişikliği ile çevre ve hava kirliliği anlamında elektrikli araçlar da önemli bir alternatif. Ancak burada elektriğin hangi kaynaklarla üretildiği çok büyük önem taşıyor. Eğer elektrik üretim kompozisyonunda başta kömür olmak üzere fosil yakıtlar daha ağırlıklı ise istenen etkiyi sağlamak mümkün olmayacaktır. Bu nedenlerle biz LPG’nin çevreci yönünün ön plana çıkartılarak yaygınlaştırılması konusunun önemine dikkat çekiyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Dünya LPG Birliği organizasyonunda çok aktifiz ve yurtdışındaki platformlarda da kendi içimizde LPG’nin çevreci yönü nasıl ön plana çıkarılabilir bunu değerlendiriyoruz.
Türkiye LPG sektörünün değişimini ve gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle miktar olarak baktığınızda Türkiye oldukça büyük bir Pazar, yılda 4 milyon tondan fazla LPG tüketiliyor. Bu tüketim, petro-kimya hariç bakıldığında Türkiye’yi, Rusya’nın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı konumuna getiriyor. Özellikle otogaz tarafına baktığınızda bir başarı hikayesi var. Otogazda satış hacmi olarak Güney Kore’den sonra dünyada ikinci ve Avrupa’da birinci durumdayız. Otogazlı otomobil sayısı açısından baktığınızda ise dünyada birinciyiz. Türkiye’de LPG ile çalışan 4,5 milyon otomobil var, bu dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir rakam. Otogazlı araçların dönüşümünün standartlara uygun şekilde yapılması ürün algısı için çok önemli. Bilinçsiz kişiler tarafından yapılan dönüşümler sonucu birtakım kazalar yaşandı. Ama gerek şirketler, gerekse tüketiciler gereken önlemleri aldıktan sonra LPG’nin asla tehlikeli olmadığını hep söylüyoruz. Bu yönde de birçok iletişim kampanyası yaptık. Aygaz, sektörün lider ve öncüsü olmasının da getirdiği sorumlulukla özellikle güvenli tüpgaz kullanımı için bilinçlendirme çalışmalarına ve standartlara uygun çalışan otogaz dönüşüm atölyelerini desteklemeye devam ediyor.
Avm’lerin kapalı otoparklarına güvenlik nedeniyle LPG’li araç alınmıyor. Bu yönde bir gelişme var mı?
Bu yasak Avrupa’nın hemen hemen tamamında kaldırıldı. Türkiye’de de bir takım kararlar alındı ancak takıldığımız nokta şu; AVM’lerin ya da kapalı otoparkların havalandırma sistemlerinin LPG’ye uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu konu da çözülünce, LPG’li araç sahiplerinin kapalı otoparkları kullanması yönünde bir engel kalmayacak. En çok tercih edilen yakıt türü olması itibarıyla, LPG araç sahiplerinin de bu otoparkları kullanabilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
LPG kullanımının hangi alanda büyümesi bekleniliyor?
En başta, tüpgaz tüketimi bitmeyecek. Doğalgazın olduğu evlerde bile hem ev tüpünün hem de küçük tüpün kullanıldığını biliyoruz. Hem kullanım alışkanlığı, hem de iki ürünün birbirlerini ikame edebiliyorlar olmaları büyük etken. Ayrıca Türkiye’de giderek yaygınlaşan LPG’li cihazlar bulunuyor. Bunların başında, açık hava ısıtıcıları olan ‘palmiyeler–ısı şemsiyeleri’ ve LPG’li barbeküler geliyor. Otogaz, çevreci ve ekonomik özellikleri ile kendini ispat etmiş bir alternatif yakıt. Ayrıca farklı kullanım alanları üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Örneğin, dünyada üzerinde çalışılan dizel-LPG projesi var. Ağır vasıtalı araçların LPG ile çalışabilmesi yönünde çalışmalar var, Ar-Ge departmanları bu konuda çalışmaya devam ediyor. Yani son dönemde yavaşlasa da Otogaz pazarı da büyüme trendini sürdürecektir. Bugüne kadar genel olarak otogaz dönüşüm atölyelerinde dönüştürülen araçlar ile büyüyen pazar, önde gelen otomotiv sektörü oyuncularının da ilgisi ile büyümeye devam edecektir. Son dönemde, özellikle FIAT’ın Egea ve Fiorino modellerinin LPG’li versiyonları üretilmeye başlandı. Aygaz ve FIAT ortak kampanyası ile hem araç garantileri bozulmadan, hem de Aygaz Yakıt Güvence Sistemi ile tüketicilere yakıt maliyeti uygun ve güvenli araçlar sunulması için çalışıyoruz. Bunun yanında, Honda markasının da fabrika çıkışlı LPG’li araçları yoğun ilgi görüyor. Otogazın güncel durumda sağladığı %30-35 bandındaki yakıt maliyet avantajının devamı, otomotiv şirketlerinin artan ilgisi ve kapalı otopark yasağının da kalkması durumunda otogazın en çok tercih edilen yakıt olmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Aygaz açısından 2017 yılının değerlendirmesini yapar mısınız?
2017’de LPG sektörünü etkileyen belki de en büyük değişiklik uluslararası temin fiyatlarındaki ve döviz kurundaki yükseliş ile gerçekleşen fiyat artışı oldu. Bu artış da doğal olarak son kullanıcı fiyatlarına yansıdı. Fiyat artışı otogaz pazarını negatif etkilese de Aygaz’ın hedefleri paralelinde ilerlediğini söyleyebiliriz.
Son dönemde, teknolojik ilerleme, dijital dönüşüm ve inovasyon kültürünün gelişmesi birçok sektörde farklı yaklaşımları beraberinde getirdi. 2017’de de bu süreçlerin gelişimini görüyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da sektörümüze öncülük etmek amacıyla, dijitalleşme ve daha da önemlisi inovasyon kültürünü şirketimiz içinde yaygınlaştırarak, sektörümüzde gelişim ve değişime açık noktaları ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Bu konu özelinde çalışan inovasyon departmanımız, iş geliştirme, pazarlama ve satış birimlerimiz, tüm çalışanlarımızın katkılarını da alarak yoğun mesai harcıyorlar.
Bu gelişmeler sadece iş süreçleri anlamında değil pazarlama ve iletişim alanlarında da etkili oluyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de medya tüketim alışkanlıkları değişmeye devam ediyor. Bu dinamik yapıda internet ve mobil teknolojilerin, yani dijitalleşmenin çok büyük etkisi var. Bu çerçevede, başta sosyal medya olmak üzere tüm dijital mecraların kullanımı artıyor, bizler de medya planlarımızı bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Aygaz, tüketicilere sunduğu ana ürünler olan tüplügaz ve otogazın yanı sıra, LPG’li cihazlar ve Pürsu markası ile de dijital mecralarda yoğun olarak yer alıyor.
Özetle 2017, Aygaz’ın her zamanki etkinliğini devam ettirdiği bir yıl oldu. Sürdürülebilir ve verimli stratejilerimiz doğrultusunda işimizi sürdürürken, Türkiye’nin en geniş bayi ağlarından birini oluşturan 4.000 bayimizin de yoğun çabası ile müşterilerimize en kaliteli ürünü ve en iyi servisi sunmaya devam ettik. Pazarlama iletişimi alanında da yenilikçi ve fark yaratan projeler ile başta dijital olmak üzere tüm mecralarda müşterilerimiz ile buluşmayı sürdürdük. OCAK 2018