Ege Serbest Bölgesi’nin 2018’de İhracatı 2 Milyar 187 Milyon Dolar Oldu

Türkiye’nin işlem hacmi en yüksek serbest bölgelerinden olan Ege Serbest Bölgesi (ESB), 2018 yılını da büyüme ile kapattı. Kurucu ve işleticiliğini yaptığı Ege Serbest Bölgesinin ihracatını 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 5.8 büyüterek 2 milyar 187 milyon dolara çıkaran ESBAŞ, Bergama’da kurmayı planladığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile ilgili çalışmalarını da sürdürüyor.

2018’i yüzde 5.8 büyüyerek tamamladıklarını anlatan Güler, “Mevcut alanımızda boş parsel yok. Söz konusu büyümeyi var olan firmaların yakaladıkları ihracat artışlarıyla sağladık. Bölgemizden gerçekleşen ihracat 2 milyar 187 milyon dolara çıktı. Bu şimdiye kadar bölgemizden yapılan en büyük ihracat. Bölgemizde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018’de yüzde 168’e çıktı. Bu rakam 150-160’larda gezerdi. İthal ettiğimizden çok daha fazlasını ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Ege Serbest Bölgesi Havacılıkta Öncü

Ege Serbest Bölgesinin havacılık ve savunma sanayinde önemli bir kümelenme olduğunu belirten Dr. Faruk Güler Bölgede havacılık ve savunma sanayinde Fokker Elmo, Kale Pratt & Whitney, PFW Havacılık, FTB-Lisi gibi dünya devi firmalar dahil olmak üzere 10 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalarda yaklaşık 1950 kişi istihdam ediliyor. Firmaların 2018 yılında gerçekleştirdiği toplam ticaret hacmi yaklaşık 515 milyon dolar civarında. Bu firmaların ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında ABD, Avusturya, Çin, Fransa, Hollanda, İtalya, Kanada, Almanya, İspanya, Belçika, Birleşik Krallık olduğu görülüyor. Havacılık İzmir için önemli bir kümelenmedir. “Dünyanın En Rekabetçi Şehirleri” raporuna göre İzmir Havacılık ve Uzay sektöründe Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki en rekabetçi 5 şehir arasında yer alıyor” dedi. 

ESB’ye Yazılım Firmalarının İlgisi Sürüyor

2018’de kendilerini en çok heyecanlandıran konulardan bir tanesinin de ESB’nde yazılım firmalarının sayısındaki artış olduğunu söyleyen Güler, “ESB kuruluşunda çizdiği vizyon doğrultusunda sürdürülebilir, geleceği olan, katma değeri yüksek ve çevreye duyarlı sektörlere ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda bölgede en büyük sektör havacılık olmaya başlamıştı. Şu anda ilerisi için hayallerimizi süsleyen ikinci sektör ise yazılım. 2 yıldır bu sektörü çekmek için uğraşıyoruz. Bölgedeki yazılım şirketi sayısı 7 oldu. Bu şirketlerde 190 kişi çalışıyor. Önümüzdeki günlerde 2 şirket daha gelecek. Bu yazılımcılar yatırım için ilgili alanları araştırmışlar ancak ESB’de karar kıldılar” dedi.

Yazılımın sadece ESB’ne değil, İzmir’in geleceğine damga vurabilecek bir sektör olduğunu vurgulayan Güler, “Üniversite mezunlarında işsizlik oranı genel ortalamanın çok üstünde, neredeyse yüzde 25’lere ulaşıyor. İzmir de bu konudaki en sıkıntılı şehirlerden biri. Yazılım sektörü ile bu sorun fırsata çevrilebilir. Çünkü bu sektörde çalışanlar, eğitimli, yaşamayı bilen gençler ve aradıkları ortam da İzmir’de var. Biz, bölgemizde bunun tohumlarını attık. Bu tohumlar yeşerdiğinde İzmir’de bu sektörde patlama yaşanacak. Bizim talebimiz üretime yönelik mantıkla hazırlanmış olan serbest bölge mevzuatında yazılıma yönelik bir takım kolaylaştırıcı dokunuşlar yapılması. Ek teşvik istemiyoruz. Beklentimiz yazılımcılar için giriş çıkışların düzenlenmesi, gümrük kapısında işlemlerin hafifletilmesi gibi ufak ayrıntılar” diye konuştu.

MART 2019