Elektrikli araç üretimini ve ihracatını arttırmaya odaklandık

Karsan, Romanya’nın Timisoara Belediyesi’nin şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılmak üzere düzenlenen 44 adetlik otobüs ihalesini kazandı. 276 milyon 537 bin 654 TL değerindeki ihalenin kazanılması sonrası elde edilen başarının arka planı ile ilgili merak edilen soruları cevaplamak için bir araya geldiğimiz Karsan CEO’su Okan Baş, konu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.  

Romanya pazarının Türkiye açısından önemini ve Romanya pazarının gelişimini aktarır mısınız?

Romanya pazarı sürekli istikrarlı bir şekilde büyüyen ve AB’ye entegre çok dinamik bir pazardır. Bu anlamda yönetim açısından da çok dinamikler. Hızlı karar alabiliyorlar. Bakanlıkları ve belediyeleri sürekli aktif çalışıyor. Çevre ülkelerine baktığınızda Romanya’yı onlardan ayrışmış olarak görüyorum. Bu anlamda biz de Karsan olarak yeni teknolojilere yatırım yapan bir şirketiz. Elektrikli araçlar konusunda da çok ilgiliyiz. Romanya’daki yönetimlerin de elektrikli araçlar konusuna yönelimleri vardı bu noktada birbirimizi tamamlamış olduk. Karsan açısından baktığınızda en fazla ihracat yaptığımız ve gelecek açısından da pazarın gelişeceği önemli bir ülkedir Romanya.

Romanya’daki gelişimi AB fonları da destekliyor.

Evet, Avrupa Birliği de bu gelişimi destekliyor. AB aslında bu desteği çevredeki tüm ülkelere sağlıyor, fakat Romanya bu destekleri çok aktif kullanıyor. Diğer ülkeler bu kadar aktif kullanamıyor. Kalkınma yönünde rezervleri aktif kullanıyorlar. Yatırım desteklerini çok iyi bir şekilde AB fonlarından alabiliyorlar. Bu açıdan gayet iyi gidiyorlar. Romanya’nın gelişimi şuanda çok hızlı ilerliyor. Karsan açısından da Romanya’daki gelişim önemlidir. Bugüne kadar 300’ün üzerinde aracımız Romanya’da dolaşıyor. Bu ciddi bir rakamdır. Elektrikli araçlar yeni yeni başladı ve şuanda bizim orada 65 elektrikli aracımız dolaşıyor. Bu araçların orada dolaşıyor olması bizim için önemli bir referanstır. Çünkü eski araçlar yerine elektrikli araçlara dönüşüm Avrupa’da yeni başladı. Bu dönüşümün olduğu dönemde Karsan’ın hedefi Avrupa pazarında önlerde olmaktır. Bu yolda ilerlerken Romanya bizim için önemli bir referans olacaktır. Yakın bir zamanda Romanya’da yeni bir anlaşma da imzaladık. Romanya Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı tarafından merkezi yönetim olarak yeni ihaleler açılıyor. Biz burada 18 metre uzunluğundaki elektrikli araç ihalesini kazandık. 44 adet Timişoara Belediyesi’ne, 12 adeti ise Braşov Belediyesi olmak üzere toplamda 56 elektrikli araç verme ihalesini kazandık. Bu ciddi bir rakamdır. Bu ihalee sadece otobüsleri teslim etmeyeceğiz, bütünüyle bir sistem vermiş olacağız. Bu durum bizim için bir ilkti, Türkiye için de bir ilk oldu. Çok iyi bir referans olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda çok değer veriyoruz. İhracattaki hedeflerimize ulaşmak için iyi bir referans oldu. Bu açıdan çok heyecanlıyız.

Romanya tarafında daha fazla elektrikli araç ihtiyacı var mı?

Tabi ki var.  Önümüzdeki dönemde daha fazla ihale olacaktır. Elektrikli araçlara dönüşümü Romanya’nın çok hızlı yapacağını düşünüyoruz. Romanya toplu taşıma sistemine çok verimli bir sistem olarak bakıyor. Kendi alt yapıları açısından önemli bir gelişim olarak bakıyorlar. En önemli yanları ise bu ihaleleri yaparken günü kurtarmak için ucuz araçlar değil, geleceği görerek yatırım yapmak istiyorlar. Bunların yanında 6-8 metrelik küçük toplu taşıma araçlarıyla da ilgileniyorlar. Karsan açısından bu da önemli bir husustur. Çünkü Karsan sadece büyük otobüs değil, 6 metreden 18 metreye kadar farklı boyutlarda farklı özelliklerde elektrikli toplu taşıma aracı üretebiliyor. Elektrikli toplu taşıma araçlarında Karsan artık bir marka oluyor. Bir şehrin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünlere sahibiz. Bu açıdan da Romanya’nın ihtiyaçlarına çözüm olabilecek bir şirketiz.

Romanya’daki yönetimin Türklere bakışı nasıl, sizlerin ülkedeki gelişimini destekliyorlar mı?

Bize karşı bir ön yargıları bulunmuyor. Sizin ürünleriniz onların isteklerini karşılıyorsa yönetim sizi destekliyor. Bir de Romanya Türkiye arasında kültürel yakınlıkta var. O anlamda biz politik bir sorun yaşamadık. Romanya’da yaşayan Türklerde önemli işler yapıyorlar. Bankacılıkta, ticarette önemli işlerde bulanan Türklerde var. Romanya pazarı sadece bizim için değil genel manada da çok gelişeceğini düşünüyorum.

Pandemi sürecinde daha fazla toplu taşıma aracı alınarak daha az insanın taşınması sürekli gündeme geldi. Bu durum sektöre yansıdı mı?

Kesinlikle yansıyor. Pandemi sürecinin başında toplu taşıma işleri beklemeye alındı. Şimdi ise yavaş yavaş sistem bundan sıyrılmaya başladı. Siparişler gelmeye başladı. Romanya bunun için bir örnek. Avrupa ülkelerinde de elektrikli araçlara geçişle ilgili kararlar var. Projeler hazırlanıyor. 

İstanbul’da da Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma aracını geliştirmek istiyor. Türkiye’deki gelişim şuanda nasıl ilerliyor?

Türkiye’de de bu yönde bir gelişim var. İhaleler açılıyor. Kocaeli’nde bir ihaleyi kazandık. Fakat elektrikli araçlar konusunda ihaleler açılmadı. Çünkü elektrikli araçlar Türkiye için şuanda pahalı kalıyor. Zaman içinde Türkiye’de de elektrikli araçların devreye gireceğini düşünüyorum. Karsan olarak bizim şuanda bütün odağımız elektrikli araç üretimi ve ihracatımızı arttırmaktır. Bu alanda özellikle Avrupa’da marka olmak istiyoruz.

Türkiye’de özellikle ticari araç üretiminde teşvikler veriliyordu, şuanda da bu teşvik ve destekler devam ediyor mu?

Otomotiv sektörü Türkiye için çok önemli bir sektördür. Türkiye’nin ihracatını geliştirme konusunda da otomotiv sektörü önem taşıyor. Bu anlamda Türkiye, Avrupa’nın hem otomotiv üreticisi hem de geliştirme merkezi olma yolunda ilerliyor. Karsan olarak bi zde Renault ile bir anlaşma yaptık. Karsan’ın sektörde 50 yıllık bir tecrübesi var. Özellikle ticari araçlarda bir tecrübesi var. Renault Megane araçlarını biz üreteceğiz. Bu anlaşma Türkiye’nin otomotiv sektöründe geldiği noktayı da aslında göstermiş oluyor. Bizim için iki bacaklı bir gelişim var. Birincisi mevcut kapasitemizi büyük markalarla ortak üretim modeli oluşturmak. Bugüne kadar da böyle yaptık. Renault ile yaptığımız anlaşmayla ilave istihdam olacak, 200 milyon Euro civarında onların adına bir yatırım yapacağız. Böylece biz işimizi iyi yaparak markalara üretim yapacağız, öbür bacağımızda da kendi markamıza yatırım yaparak elektrikli toplu taşıma araçlarını Avrupa’da yaygın hale getireceğiz. Elektrikli araçlarımızda da hedefimiz önce elektrikli araçlar, sonrasında da sürücüsüz elektrikli araçlar yapmış olacağız.

Karsan olarak ABD’de yapılan taksi ihalesinde de önemli bir aşamaya geldiniz.

Karsan hep geleceğe yönelik projelerin peşinde gidiyor. Yine ABD’de de yapılan posta ihalesinde de aynı şeyler oldu. Onların araç ihalesine girip ilk üçte kaldık. Fakat bundan sonraki hayalimiz Avrupa’da elektrikli araç konusunda bir marka olmaktır. Bunun içinde Romanya bizim açımızdan çok önemli bir referans olacaktır. KASIM 2021