En iyi olma vizyonuyla yatırımlara devam ediyoruz

Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu içinde 67. sırada yer alan Şenpiliç, kırk yılı aşkın deneyimi ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu bir dönemde yatırımlara ara vermeden devam eden Şenpiliç, hedefleri doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Yapılan yatırımlar ve gelecek planları ile ilgili bilgi aldığımız Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, sorularımızı yanıtladı.

Firmanızın kuruluş sürecini ve bugünkü noktaya geliş hikâyesini kısaca paylaşır mısınız?

Şenpiliç’in temelleri, 1978 yılında Kurucusu ve Onursal Başkanı Haşim Gürdamar’ın, Gebze’de bir yetiştirme çiftliği kurmasıyla atıldı. O yıllarda devletin de teşvik kredisi vererek desteklemesiyle birkaç hemşerisinin kurduğu tavukçuluk kooperatifine ortak olarak sektöre adım attı. İlk olarak kuluçkahane kuruldu, ardından kesimhane yatırımı yapılmasına karar verildi. 1988 yılına gelindiğinde ise bugünkü Şenpiliç hayata geçirildi.

Son 5 yılda üretim kapasitesini %50 artıran ve 425 bin tonluk piliç eti kapasitesi ve 1,8 milyar TL’yi aşan cirosuyla ‘Türkiye’nin en büyük’ entegre piliç eti üreticisi olan Şenpiliç, Türkiye’nin ‘en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu’ içinde 67. sırada yer alıyor. Türkiye piliç eti sektöründe yüzde 18 pazar payıyla lideri olan Şenpiliç, sektörel anlamda tüm teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ederek, ‘en büyük’ olmanın yanı sıra ‘en iyi’ olma vizyonuyla yatırımlarına devam ediyor.

Üretim tesislerinin yanı sıra sözleşmeli üreticileri de Sakarya ve yakın çevresinde olan Şenpiliç, doğrudan 3.700, dolaylı olarak 10.000 kişiye istihdam sağlıyor. Geniş satış ağı aracılığıyla Türkiye’nin 81 iline günlük olarak piliç eti dağıtım ve satışı yapıyor.

2018 yılını nasıl geçirdiniz? Büyüme oranınız nedir?

2018 iyi sayılabilecek bir yıl olarak geride kaldı. Pazarın üzerinde; %7’nin üzerinde tonaj büyümesi gerçekleştirdik. 2019 yılı hedefimizi 2018 yılının üzerine %10 büyümek olarak belirledik. Tabi ki pazarımızı çok yakından takip ediyoruz. Bu tahminler yukarı ya da aşağıya doğru her zaman revize edilebilir.

Firmanızın ihracatı hakkında bilgi verir misiniz?

Tavukçuluk sektöründe ihracatın ivme kazanması ve Türkiye’nin adının uluslararası piliç eti ticaretinde artık büyükler arasında geçmesi, Şenpiliç’in de ihracat rakamlarını yükseltiyor. Halen üretiminin yüzde 10’unu ihraç eden Şenpiliç, Irak, Libya, Rusya, Gürcistan, Afrika, Uzakdoğu, Körfez ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri’ne yılda 30 bin tona yakın ihracat gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye için yeni pazar olan Japonya gibi ülkelerde uzak doğu pazarını genişletmeyi hedefliyoruz.

Firmanızın 2018 yılı yatırımlarından bahseder misiniz?

Şenpiliç, doğup büyüdüğü topraklardan sonra 2017 yılında ilk kez başka bir kentte yatırıma başladı. Şirket, Osmaniye Kadirli’de ilk etapta günlük kapasitesi 225.000 adet olan bir kesimhane ve yıllık 579.500 ton olan bir yem fabrikasının yatırımını yaptı. Bunu, önümüzdeki dönemde kuluçkahane ve damızlık çiftlikleri izleyecek.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 400 milyon TL yatırımla kurduğu entegre tesisinin ve Adana’da kurulan yem fabrikasında üretim Ocak ayında başladı. Şubat ayı itibariyle de çiftliklere civciv girişleri yapılmaya başlandı.  Kuluçkahane ve damızlık çiftlikleriyle devam edecek olan ve çalışmaların hızla sürdürüldüğü yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 200 kilometre yarıçaplı bir alanda ekosistem yaratılarak, 840 çiftlikle anlaşma yapılacak ve entegre tesislerinde 3.500 kişiye istihdam sağlanacaktır. Bu da yaklaşık olarak 20 bine yakın kişinin yaşamına dokunulacağı anlamına geliyor. Şenpiliç bu yönüyle istihdam seferberliğine de anlamlı bir katkı sağlayacaktır.

Bir kadın patron olarak kadın istihdamı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sürdürülebilir kalkınmanın, kadınların başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanında etkin katılımıyla mümkün olacağına inanıyoruz. İnsan kaynakları politikalarımızı da kadınların iş hayatına eşit katılımını kolaylaştıracak şekilde uyguluyoruz. Bu doğrultuda son beş yılda kadın istihdam oranımızı %24’ten %31’e yükselttik.

Tüketicinin gözüyle Şenpiliç’i tarif eder misiniz?

Tüketiciyle yapılan kullanım grup çalışmalarından çıkan sonuçlara göre, Şenpiliç, tüketici algısında en bilinen marka olmanın yanı sıra genç, kaliteli, güvenilir ve neşeli bir marka… Bu bakış açısının temelinde kaliteli, sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmamız; bunu doğru ve istikrarlı iletişim çalışmalarıyla tüketicisine aktaran bir marka olmamız yatıyor.

Ayrıca; Nielsen hızlı tüketim sektöründe, yenilikçi ürünlerin en iyilerini ödüllendiren ve her faaliyet gösterdiği ülkede inovasyon adına büyük bir referans olan “Tüketici İnovasyon Ödülü”nün Yılın Seçilmiş Ürünü 2019 pazar araştırması sonuçlarına göre “Tavuk Ürünleri” kategorisinde “Marinasyonlu Ürün Serimiz”le Yılın Seçilmiş Ürünü 2019 birincisi olduk.

Şenpiliç Marinasyonlu Ürün Serisi’nde,

•           Mangallık Piliç Pirzola

•           Acılı Piliç Kanat İncik

•           Dağ Kekikli Piliç Biftek

•           Soslu Piliç But Sarma ürünlerimiz yeralmakta.

Şenpiliç’in kaç farklı ürünü var?

Öncelikle Şenpiliç, sadece piliç etinde uzmanlaşmış bir marka; ‘bütün piliç’, ‘parça piliç’, ‘şarküteri’, ‘pratik ürünler’ olmak üzere dört ana kategoride toplam 60’a yakın ürün çeşidiyle tüketiciye ulaştırıyoruz.

Helal sertifikanız var mı?

Şenpiliç kesimhanelerinde tüm piliçler, İslami usullere uygun olarak kesiliyor. TSE tarafından verilmiş Helal Sertifikamız bulunuyor.

Tüketicilerin tavuk hakkındaki soru işaretlerini gidermek için bir çalışma yaptığınızı biliyoruz; bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Şenpiliç, tüketicilerinin satın aldıkları ürünlerin kendileri, aileleri ve özellikle çocukları için ne kadar sağlıklı ve güvenilir olduğunu bilme, piliçlerin hangi koşullarda yetiştirildiğini, üretim süreçlerinin nasıl ilerlediğini öğrenme isteğini, hazırladığı “Çiftlikten Sofraya” online platformuyla karşılıyor. Bunun tüketicilerin en doğal hakkı olduğuna inanan bizler, doğal kaynaklara, çevreye ve diğer canlılara zarar vermeden, ekonomik ve toplumsal değerleri koruyan sürdürülebilir üretim anlayışıyla harekete geçirdik. Akıllardaki sorulara bilimsel veriler ışığında cevap sunan “Çiftlikten Sofraya” adında bir mikro siteyi yayına aldık, piliç etinin sofralara ulaşmadan önceki tüm süreçlerini tüketicilerle paylaşmak amacıyla çiftliklerimizin kapılarını açtık.

Şenpiliç’in sosyal sorumluluk yaklaşımı nedir? Bugüne kadar hangi projeleri gerçekleştirdiniz?

Şenpiliç, sosyal sorumluluk yaklaşımı doğrultusunda başta eğitim alanında olmak üzere sosyo-ekonomik kalkınmaya destek veren yatırımlar gerçekleştiriyor. 2009 yılında yaptırılan Sakarya Erenler Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bölgenin en büyük ve alt yapısı en teknolojik donanıma sahip meslek lisesi olma özelliğini taşıyor. Okulda, gıda sektörünün kalifiye genç nesillerini yetiştirmenin yanı sıra ‘istihdam garantili kurslar’ düzenleniyor. Bugüne kadar bu kurslardan yüzlerce öğrenci mezun ederek ülke istihdamına kazandırıldı.

Öte yandan yine Şenpiliç’in destekleriyle Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi hayata geçirildi. Yaklaşık 5.500 metrekarelik kapalı alan içine inşa edilen fakülte, 2015 yılının Eylül ayında eğitim ve öğretime açıldı. Yaklaşık 1.200 öğrencinin eğitim aldığı fakültenin binasında teorik derslerin yapıldığı sınıfların yanı sıra İşletim Sistemleri, Bilgisayar Mimarileri, Yazılım Geliştirme, Veritabanı Sistemleri, Programlama gibi birçok dalda laboratuvar da bulunuyor.

Geçen yıl temeli atılan Aydın Gürdamar Ortaokulu ise 2018-2019 öğretim döneminde öğrencilerine kapılarını açtı ve eğitime başladı.

TEMMUZ – AĞUSTOS  2019