Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı: Kamudan sektörümüzün önünü açacak yasal düzenlemeleri hayata geçirilmesini bekliyoruz
Finans merkezi olma yolunda kritik öneme sahip Finansal Kurumlar Birliği, temsil ettiği sektörlerle büyümeye devam ediyor. 2024 yılında faiz oranlarındaki dalgalanmalara rağmen sektörlerin büyüdüğüne dikkat çeken Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, 2025 yılı beklentilerini aktardı.
2024 yılı, Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği şirketler açısından nasıl bir yıl oldu? Makroekonomik ve sektörel gelişmelerin FKB’ye bağlı sektörlere etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
2024 yılı, Birliğimizin temsil ettiği şirketler açısından büyüme ve pazar payının arttığı bir yıl oldu. Makroekonomik olarak enflasyonla mücadele, faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve küresel ekonomik gelişmeler sektör üzerinde belirleyici oldu. FKB’ye bağlı finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman şirketleri bu süreçte esneklik göstererek KOBİ’ler ağırlıklı olmak üzere şirketlere ve bireylere destek sağladı. Özellikle finansmana erişimin kolaylaştırılması ve finansal istikrarın korunması adına atılan adımlar, sektörün ekonomideki rolünü pekiştirdi. Sektörlerimizin büyüme verileri de bunu gösteriyor.
2024’ü temsil ettiğiniz sektörler için nasıl değerlendiriyorsunuz?
2024 yılında finansal kiralama sektörü, başta iş ve inşaat makineleri, kara yolu taşıtları, gayrimenkul, metal işleme makineleri ve yenilenebilir enerji projeleri olmak üzere her türlü ekipmanın finansmanında güçlü bir büyüme yakaladı. Faktoring sektörü, KOBİ’lerin likidite ihtiyaçlarını karşılayarak ekonomik dalgalanmalara karşı önemli bir rol oynadı. Finansman şirketleri ise bireysel tüketici kredilerindeki talepleri karşılayarak pazarda etkinliğini sürdürdü. Varlık yönetim şirketleri, takipteki alacakların yönetilmesinde önemli bir görev üstlenirken, tahsilat süreçlerinde yaşanan iyileşmeler dikkat çekti. VYŞ’lerin Aralık dahil verilerine göre 34,5 Milyar TL toplamda satış oldu. Yılın ikinci yarısında satışlar, ilk yarıya oranla yüzde 25 arttı. Geçen yıla göre yapılan satışlarda kurumsal & ticari kredilerin payı azalırken, bireysel ve kredi kartlarında artış gözlemliyoruz.
Tasarruf finansman şirketleri ise bireylerin konut ve taşıt edinme süreçlerine destek olarak tasarruf bilincinin artmasına katkıda bulundu. Öte yandan hızla büyüyen tasarruf finansman şirketleri 2015 yılında 2 şirket, 68 şube ve 1,5 milyar TL aktif büyüklüğü ile faaliyet gösterirken son dokuz yılda 45 kat büyüyerek Eylül 2024 dönemi itibarıyla 6 şirket, 465 şube, 68 milyar TL aktif büyüklüğü ve 371 milyar TL işlem hacmine ulaştı.
FKB’nin temsil ettiği beş sektörün 2024 yılı 9 aylık konsolide verilerine göre;
İşlem hacmi 1,355 trilyon TL, Aktif toplamı 843,5 milyar TL, Özkaynak büyüklüğü 163,9 milyar TL, Müşteri sayısı ise 6 milyon olarak gerçekleşti.
Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman şirketlerimiz, 2024 yılının ilk dokuz ayında kaydettikleri güçlü büyümelerle ülke ekonomisine değer katmaya devam etti. Bugün bünyemizde yer alan 125 şirket ve 14 bin 241 çalışanımızla, kamu otoritesinden sektörümüzün önünü açacak kritik yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Birlik olarak hedefimiz, sektörlerimizin finans ekosistemi içindeki payını, gelişmiş ekonomilerdeki seviyelere çıkarmaktır.
2025 yılına ilişkin genel ekonomiye ilişkin beklentiniz nedir?
2025 yılının, ekonomi politikalarının etkilerini ve OVP ile uyumlu gerçekleşmeleri göreceğimiz bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu durum, finansal kurumların maliyetlerini düşürerek daha rekabetçi fiyatlama yapmalarına imkân tanıyacaktır. Döviz kuru dalgalanmalarının kontrol altına alınması ise sektörlerde öngörülebilirliği artıracak ve özellikle yurt dışından kredi temini ve dış ticaretle ilgili işlem hacimlerini olumlu etkileyecektir.
2025’e ilişkin temsil ettiğiniz sektörlere yönelik beklentileriniz ile stratejiniz nedir?
2025 yılı stratejik hedeflerimiz arasında, dijitalleşme projelerinin tamamlanması, sürdürülebilir finansman uygulamalarının yaygınlaştırılması ve KOBİ’lere özel yeni finansman modellerinin devreye alınması yer almaktadır. Ayrıca, üye şirketlerimizin küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik uluslararası iş birlikleri yapmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda; tanıtım ve farkındalığı artırmak üzere Anadolu Panelleri isimli, ‘Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi’ panellerini sürdürmeyi hedefliyoruz.
2025 yılında FKB’ye bağlı sektörlerde büyümeyi hızlandıracak en önemli faktörler nelerdir?
Uzaktan kimlik tespiti ile müşteri ediniminin sağlanması sürecinin hayata geçirilmesi ile finansman, faktoring ve finansal kiralama sektörlerimizin büyümesine önemli katkı sağlanacağına inanıyorum.
Finansman sektörünün bireysel finansman alanında yeni girişimleri var. Bu alanın hareketlenmesi sektörün büyümesine önemli katkı sağlayacaktır.
Varlık yönetim şirketlerinin sunduğu alternatif seçenekler borçlularımız için önemli bir ödeme imkanı sağlamaktadır.
Tasarrufların oldukça önem kazandığı bu dönemde ciddi bir büyüme hamlesi gerçekleştiren Tasarruf finansman şirketlerimizin önümüzdeki senede bu yükseliş trendini devam ettireceğini düşünüyorum. Diğer taraftan, dijitalleşmenin getirdiği operasyonel verimlilik, özellikle fon temini ve ürün geliştirme konusunda sağlanacak iş birlikleri büyümeyi hızlandıracak diğer faktörler olacaktır.